Muusikoiden.net
31.01.2023
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Nailonkieliseen uutta tallaa
1 2
s151669
02.12.2022 13:39:36
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vanha Landolan C-25 ei pitänyt talvesta kesämökillä. Talla paukahti irti. Toki se oli jo "virunut" vuosikausia eli irvistänyt takaa kolmisen milliä. Taisi muovinen tallanluukin hukkua tuossa hötäkässä.
 
No, uutta tallaa tarttisi. Kalikkapinosta löytyisi koivua, vaahteraa, tammea ja vissiin jotain muutakin. Liekö suurta eroa mistä tekee ?
 
Muistaakseni tuossa oli intonaatio kohdallaan eli vanhasta vaan mitat. Kuinkas tuollainen nyt sitten tehdään ? Otetaan pala ja poistetaan kaikki mikä ei näytä tallalta ?
 
Antikitarasankari. Siis basisti.
73nd3r
03.12.2022 10:40:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

s151669: Otetaan pala ja poistetaan kaikki mikä ei näytä tallalta ?
 
Periaatteessa noin, mutta laiskana luonteena kyselen että olisko helpoin tapa liimata se vanha talla uudella luulla takaisin?
 
Jos teet kokonaan uuden, niin joku voisi puulajeista suositella ruusupuuta tai eebeniä, mutta kyl koivukin Landolassa toimii. Tammi on monista hyvistä puolistaan huolimatta harvinaista kitaroissa.
Sudenkuoppana: tapinreikien poraaminen suoraan, nätisti ja oikeilla etäisyyksillä sekä uran kaiverrus kaipaa tarkkuutta. Sopivat koneet/jigit helpottaa, vaikka käsipelit toki käy; kitaroita on tehty ennen Dremeleitä paljonkin.
 
Vara/harjoituskappaleita suosittelen, niillä oppii työtavat, koneet, materiaalit, aineet yms.
 
s151669
03.12.2022 11:29:13
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

73nd3r: Periaatteessa noin, mutta laiskana luonteena kyselen että olisko helpoin tapa liimata se vanha talla uudella luulla takaisin?
 
Muuten kyllä, mutta se on kieroksi mennyt. Irvistää keskeltä takaa useamman millin vaikka on muista reunoista kiinni kannessa.
 
Konekantaa löytyisi yläjyrsin tee-itse pöytään käännettynä. Sillä saanee jotain aikaan ?
 
Käsityökaluillahan tuo on tavallaan helppo tehdä jos sen vaan saisi pysymään jossain kiinni.
 
Antikitarasankari. Siis basisti.
basisti1971
04.12.2022 09:31:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
s151669: No, uutta tallaa tarttisi. Kalikkapinosta löytyisi koivua, vaahteraa, tammea ja vissiin jotain muutakin. Liekö suurta eroa mistä tekee ?
 
Ei merkitystä, alkuperäinen voi olla ruusupuuta tai jotain sen kaltaista, todennäköisemmin koivua.
Puulajia suurempi merkitys on syiden suunnalla, ja sillä että materiaali on oikeasti soitinkuivaa ja aikansa stabiloitunutta.
 

 
s151669: Kuinkas tuollainen nyt sitten tehdään ? Otetaan pala ja poistetaan kaikki mikä ei näytä tallalta ?
 
Teräskieliseen verrattuna nylonkieleisen talla on todella yksinkertainen tehdä.
 
Helpoiten onnistuu:
Sirkkelillä tallanluun ura halutunpaksuiseen ylipitkään & ylileveään (työturvallisuussyistä ;)) palikkaan, jonka jälkeen halutunlainen muotoilu käytettävissä olevin työkaluin.
Kieltenreiät mieluiten pylväsporakoneessa ja isokitaisilla C-puristimilla paikoilleen.
 
Uran tekeminen onnistuu toki jyrsimelläkin, ja sinänsä harrastajaystävällisemminkin koska sopivanlevyinen jyrsinterä on yleensä halvempi ja helpommin löydettävissä kuin sopivanlevyinen sirkkelinterä.
 
Teräskielisen talla on nylonkieliseen verrattuna varsin hankala ja monipuolisempia työvälineitä ja -taitoja vaativa tapaus, etenkin läpikannen kieltenkiinnitystavassa tappien kartiokalvain (voi tietenkin olla teinitsesäästin-mallia) on käytännössä pakollinen jos oikeasti on tarkoitus onnistua (kerralla ;)).
 
T:Samuli
 
s151669
04.12.2022 10:36:13
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sikäli ollaan kiitollisessa tilanteessa että se luukin puuttuu :) Voi tehdä toisiinsa sopivat. Toki siihenkin pitäisi jostain kaivaa aihio. Joulukinkin luusta ei vissiin kelvollista saa eli kaupan kautta lienee.
 
Antikitarasankari. Siis basisti.
basisti1971
05.12.2022 09:10:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
s151669: Sikäli ollaan kiitollisessa tilanteessa että se luukin puuttuu :) Voi tehdä toisiinsa sopivat.
 
:)
 
Vaikka aloitusviestistä tuon bongasin, ja teeseitseholistina tietysti ymmärränkin että tuollaisessa tilanteessa kiusaus tehdä tallan ura käytettävissä olevien terien levyiseksi voi olla liki ylivoimainen, suosittelen silti pitäytymään "standardi" ~3mm leveydessä (/paksuudessa, miten dimensiot haluaakin ajatella).
Stanu-uraan kun voi tarvittaessa ostaa valmiin talla-aihion jollei itse halua askarrella alusta asti.
 

 
s151669: Toki siihenkin pitäisi jostain kaivaa aihio. Joulukinkin luusta ei vissiin kelvollista saa eli kaupan kautta lienee.
 
Sianluu ei ole parasta mahdollista talla/satulamateriaalia, mutta kyllä siitäkin paremman puutteessa varsinkin nylonkieliseen talla/satula syntyy samalla vaivalla ja samansuuntaisin hajuin sekä esivalmisteluissa kuten työstössäkin, kuin paremmin sopivasta ja yleisemmin käytetystä naudanluusta.
Soppaluusta syntyy näppärästi ja on valmiiksi keitetty, koiran paljaaksi kaluama tulisi keittää.
Ja jos haluaa valkoista luuta kellertävän sijaan, keitinliemen pitä olla kemikaalein terästettyä.
Keittäminen heikentää luuta hivenen, muttei talla/satulakäytössä liikaa.
Ja aina vain luuta joka on kantanut painoa jolloin on tiheämpää, ja mitä vanhemmasta eläimestä, sen parempi.
 
Vaikkei käryt varsinaisesti terveydelle ainakaan kertaluontoisina haitallisia olekaan, ajatus tai kaksikin kannattanee uhrata sille missä niin esivalmistelun kuin työstönkin suorittaa.
Sidosryhmät eivät välttämättä pyykkipoika nenässä jaa innokkaan askartelijan näkemystä siitä kuinka ylivertainen ja mahtava juttu omin pikku kätösin väkerretty luinen talla (/-satula/ -kielipinnit/-virikoneistojen nupit ja varret/jne.) onkaan.
 
Jos puuhaan päättää ryhtyä, suosittelen myös tekemään samoin tein reilumman määrän talla-/satula-aihioita, yksittäiskappaleen tekemisessä ei juuri mieltä ole koska liki samalla vaivalla kuin 1, tulee vaikka 10 tai 20 aihiota.
Ja tuossa myös yksi syy miksi kannattaa ainakin mun mielestä pysyä standardimittaisissa aihioissa.
 
T:Samuli
 
s151669
05.12.2022 10:03:01
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo. Valmista aihiota seuraavaan sopivan kaupan tilaukseen. Tuon kitaran ääni ei paljon tule paranemaan oli siinä mikä luu vaan.
 
Antikitarasankari. Siis basisti.
Kefiiri
05.12.2022 12:43:39 (muokattu 05.12.2022 13:08:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Ja jos haluaa valkoista luuta kellertävän sijaan, keitinliemen pitää olla kemikaalein terästettyä.
 
Tämä onkin kiintoisa vinkki. Naudanluusta tein joskus aihioita jotka ovat valolta suojassa säilyneet toistaiseksi valkoisina. Päivänvalo, vai mikä se mahtaa olla, joka luut vähitellen kellastaa?
 
En ole tuohon valkaisuvinkkiin ennen törmännytkään, mitäs sinne keitinliemeen kannattaisi sekoittaa?
 
Edit: laiskana sällinä yrittäisin oikaista vanhan tallan lämmön kanssa ja pistäisin sen paikoilleen nolojen läpipulttien varmistamana kuten halvimmissa akkareissa tehdään.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Penasol
05.12.2022 13:38:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Omani tein hirven sääriluusta, jota sain koululta soitinrakennusosastolta. Hajusta on varoiteltu, mutta syystä tai toisesta noiden saamieni luiden työstäminen ei haissut yhtään pahalta. Mikä mahtaa olla tällaiseen syynä?
 
Sointiin tuolla tuntui olevan positiivinen vaikutus. Tein luiset tallaluut pariin kitaraan, joissa oli aikaisemmin aika kämäiset muoviset. Tokihan kova aine paremmin värähtelyn välittää kuin pehmeämpi.
 
En tiiä saatana
Pauli Lappalainen
05.12.2022 16:12:57 (muokattu 05.12.2022 16:13:27)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Penasol: Omani tein hirven sääriluusta, jota sain koululta soitinrakennusosastolta. Hajusta on varoiteltu, mutta syystä tai toisesta noiden saamieni luiden työstäminen ei haissut yhtään pahalta. Mikä mahtaa olla tällaiseen syynä?
 
Sointiin tuolla tuntui olevan positiivinen vaikutus. Tein luiset tallaluut pariin kitaraan, joissa oli aikaisemmin aika kämäiset muoviset. Tokihan kova aine paremmin värähtelyn välittää kuin pehmeämpi.

 
Itse olen muutaman satula-aihion tehnyt koirilta jääneistä hirven luista, jotka ovat muutaman vuoden ajelehtineet pihamaalla. Ohuella rälläkänlaikalla sai pilkottua nätisti, eikä mielestäni juurikaan haissut. Naudan sarvia olen pilkkonut vannesahalla eikä siitäkään kovin kummoista katkua ole lähtenyt.
 
Kefiiri
05.12.2022 16:43:09 (muokattu 05.12.2022 16:43:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lienevätkö jotkut herkempiä tuolle luun työstön odöörille? En minäkään ole erityisen masentavia hajuja saanut aikaiseksi luuta sahaamalla tai viilaamalla. Kuriositeettina kiinnostaisi että millä menetelmällä saisi aikaan maksimaalisen lemun?
 
En ole musiikin asiantuntija.
Pauli Lappalainen
05.12.2022 16:53:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Lienevätkö jotkut herkempiä tuolle luun työstön odöörille? En minäkään ole erityisen masentavia hajuja saanut aikaiseksi luuta sahaamalla tai viilaamalla. Kuriositeettina kiinnostaisi että millä menetelmällä saisi aikaan maksimaalisen lemun?
 
Jollain nauhahiomakoneella, jossa on tukkoon ajettu nauha. Tai muulla vimpaimella, joka vaan kuumentaa eikä työstä.
 
73nd3r
05.12.2022 20:05:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täst onkin tulossa mielenkiintoisesti laajeneva topikki ;)
 
Luista olen käyttänyt valmiita aihioita, jotka on valmiiksi (riittävän) valkoisia ja kokeillut hirven- ja lehmänluuta joita en lähtenyt valkaisemaan, vissiin silmä tottunut noitten mustien TUSQien kanssa tummempaankin ja hiukan kellervänhän silmä helposti valehtelee valkoiseksi.
Sianluuta en ole käyttänyt, ja nyt en googlaamallakaan löytänyt onko Potsin palaset kovempaa vai pehmeämpää kuin Mansikin.
 
Ennevvanhaan vetyperoksidi (mahdollisesti ruokasoodan kanssa tahnattuna) oli se valkaisuaine, mutta mahtaako tuo nykyinen 3% litku enää toimia. Ja kloori tietysti. Molemmat minulla siis tähän luutarkoitukseen testaamatta.
 
Hammaslääkäriltä mun mielestä luun työstössä haisee. Ketä häiritsee enempi ja ketä vähempi, mutta en ihan keittiössä dremelöisi.
 
Penasol
05.12.2022 20:18:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minulla kävi aikanaan 1900-luvun ihan alun kitara kokeilussa. Jäi ostamatta, kun oli vähän ongelmaa jota ei mainittu myyntitekstissä. Nykyään osaisin korjata sen ja on vähän alkanut harmittaa kun en sitä ostanut.
 
Mutta emmää siitä harmistuksesta nyt, vaan siitä, että kitarassa oli varmaankin norsunluuta käytetty monessa kohdin. Ja oli muuten komeata. Kovin näyttää tuo likaisen värinen hirven sääriluu kämäiseltä sen rinnalla.
 
Äh. Oikeasti harmittaa, vaikka ihan pöljää tälleen kymmenen vuotta myöhemmin asiaa märehtiä.
 
En tiiä saatana
s151669
06.12.2022 11:59:23
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri:
Edit: laiskana sällinä yrittäisin oikaista vanhan tallan lämmön kanssa ja pistäisin sen paikoilleen nolojen läpipulttien varmistamana kuten halvimmissa akkareissa tehdään.

 
Mielessä kävi tuokin - jopa ilman oikaisua. Vaan se luun ura on tuossa jostain syystä vähän veemäinen - eli luu pääsee keinumaan ja kenottaa "käyttöasennossa" eteenpäin. Tästäkin syystä tuli mieleen tehdä uusi, ehkä jopa alkuperäistä parempi.
 
Kattoo nyt kun muilta kiireiltä ehtii, johan se tuossa on puolitoista vuotta odottanut.
 
Antikitarasankari. Siis basisti.
Kefiiri
06.12.2022 12:29:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tori. fi:ssä on myytävänä näppärän näköinen talla, toki suht. tyyriskin:
 
https://www.tori.fi/uusimaa/Klassin … es_Antiikki_102633501.htm?ca=18&w=3
 
Siinä tuo tallaluu on aavistuksen vinossa teräskielisen tapaan. Yleensä kai nylonkielisessä luu on ihan kohtisuorassa kieliin nähden, vai olenko vallan hakoteillä? Muitakin vinoja naikkarin tallaluita olen joskus kuvissa nähnyt.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Penasol
06.12.2022 12:46:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Tori. fi:ssä on myytävänä näppärän näköinen talla, toki suht. tyyriskin:
 
https://www.tori.fi/uusimaa/Klassin … es_Antiikki_102633501.htm?ca=18&w=3
 
Siinä tuo tallaluu on aavistuksen vinossa teräskielisen tapaan. Yleensä kai nylonkielisessä luu on ihan kohtisuorassa kieliin nähden, vai olenko vallan hakoteillä? Muitakin vinoja naikkarin tallaluita olen joskus kuvissa nähnyt.

 
Kyllä se on yleensä nailonkielisessäkin vinossa.
 
En tiiä saatana
Kefiiri
06.12.2022 13:14:58 (muokattu 06.12.2022 13:27:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Penasol: Kyllä se on yleensä nailonkielisessäkin vinossa.
 
Vieläkös sulla on se Cumpianon kitarantekokirja? Olen lueskellut sitä aika tarkkaan ja uskoisin muistavani jos siinä olisi neuvottu laittamaan luu vinoon. Omissa (edullisemman pään) nylonkielisissäni ainakin on kaikissa luu suorassa.
 
Edit: eipäs muuten olekaan! Yamahassa luu todellakin on hiukan vinossa mutta Landolassa (V-63) ei. Tai sitten kallistus on järisyttävän mitätön. Silmällä arvioiden etäisyys tallan reunaan on luun kummassakin päässä sama.
 
Ja mittaamalla näemmä myös, tasan 4mm.
 
En ole musiikin asiantuntija.
s151669
06.12.2022 18:52:55
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä se tuossa alunperin on ainakin silmällä katsottuna ollut suorassa. Nailonkielisessähän se kielen paksuus ei juurikaan muutu.
 
Antikitarasankari. Siis basisti.
basisti1971
07.12.2022 08:50:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Kefiiri: Tämä onkin kiintoisa vinkki. Naudanluusta tein joskus aihioita jotka ovat valolta suojassa säilyneet toistaiseksi valkoisina. Päivänvalo, vai mikä se mahtaa olla, joka luut vähitellen kellastaa?
 
Kellertävän -muunmuassa- värin saa aikaan epäonnistuneen tai kokonaan laiminlyödyn rasvanpoiston ansiosta pintaan jäänyt/puskeva ja siihen härskiintyvä rasva.
UV-valo itseasiassa valkaisee rasvatonta luuta, mutta rasvalle tietysti vaikutus on tyyten toinen ;).
 

 
Kefiiri: En ole tuohon valkaisuvinkkiin ennen törmännytkään, mitäs sinne keitinliemeen kannattaisi sekoittaa?
 
Oli pakko googlettaa koska en valkaisua ole koskaan tarpeelliseksi kokenut, ja en halunnut MUTUilla jos sattuukin muisti pettämään.
Ja niinhän se olisikin pettänyt, ja ilmeisesti jossain määrin myös tuon keittämisen osalta.
 
Netistä löytyneiden yleisten luiden käsittelyohjeiden perusteella keittämistä ei suositella koska sillä on vahingollinen vaikutus luun ominaisuuksiin, lämpötilan pitäisi pysyä ~50 asteen korvilla.
Nuo yleiset ohjeet joista ei varsinaisesti netissä pulaa ole, koskevat lähinnä luidenkeräilyyn ja -koristekaiverrukseen liittyviä esivalmisteluita, akustisten instrumenttien tallat ja satulat ovat marginaaliosa-alue.
Itse olen kuitenkin aikoinaan kokeiluissa kyttämäni sääriluut keittänyt, enkä ainakaan tuolla ultrakapealla otannalla huomannut mitään negatiivista vaikutusta.
 

 
Mitä rasvanpoistoon tulee, kolme menetelmää näyttäisi ainakin pikaisen nettitutkimuksen perusteella olevan kärjessä.
 
Yleisin lienee klooriton pesuaine/saippua, halpuutensa ja turvallisuutensa vuoksi.
 
Kakkosena ammoniakkia sisältävät pesuaineet, samoin halpuutensa ja suhteellisen turvallisuutensa vuoksi.
 
Kumpaistakin liuosta voi lämmittää ja konsentraatiota säätää tarpeiden mukaan koska pohjana on aina vesi.
 
Kolmantena asetoni, mutta vaikka sinänsä nopsakkaampi ja "parempi" onkin, käsittelyn hinta pompsahtaa kalloilla ja isommilla luilla heti edellämainituista kymmenkertaiseksi tai yli.
Jos aihiot ovat pieniä kuten tallojen, satuloiden, intarsioiden tmv. tapauksessa on, asetoni voisi olla varsin varteenotettava vaihtoehto.
Asetonia ei kuitenkaan voi laimentaa eikä järkevsti lämmittääkään, eikä hävittäminenkään ole yhtä suoraviivaista kuin "pesuaineilla".
 

 
Mitä valkaisuun puolestaan tulee, tuossa olisi mun toka ehdotus mennyt metsään.
 
Kuten tuossa jo yllä ehdotettiinkin:
 
73nd3r: Ennevvanhaan vetyperoksidi (mahdollisesti ruokasoodan kanssa tahnattuna) oli se valkaisuaine, mutta mahtaako tuo nykyinen 3% litku enää toimia.
 
vetyperoksidi lienee se kaikkein käytetyin valkaisuaine ainakin netin perusteella.
3% litku toiminee mainiosti, ainakin jos nettitietoon on uskominen.
 
73nd3r: Ja kloori tietysti.
 
Klooria olisin itsekin ehdottanut, ja muistaakseni olen tuota joskus vuosi(kymmeniä) sitten kuullut luurankojen valkaisemisessa käytetyn, mutta tuhoaakin luun syyrakennetta ja tekee siitä haurasta.
Ongelmallisinta on että kun prosessi käynnistyy, sitä ei voi pysäyttää eikä etenkään korjata.
 
T:Samuli
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2023, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti