Muusikoiden.net
21.04.2021
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Plexi 100, outo vika
1
jusu68
14.11.2020 14:10:09 (muokattu 14.11.2020 15:48:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tadin rakennussarjasta rakennettu Plexi 100 alkoi eilen temppuileen.
High treble volume toimi oudosti, 7-10 alue meni aivan tukkoon ja ei sieltä ääntäkää tullut oikein. Ok, vaihdanpa volumepotikan, mutta ei muutosta.
 
Tänään otin tuon taas käsittelyyn. Tein putkijumppaa ja kaikki putket ovat ok. Tarkistin kaikki johdot ja kaikki näyttää olen sen puolesta kunnossa.
Aikani ihmeteltyä huomasin, että treble ei toimi oikein. 0-5 alue ok, mutta sen jälkeen vahvistin säröytyy oudosti kunnes treble täysillä mykistyy täysin.
Taas ok, vaihdanpa potikan vain huomatakseni, että ongelma ei poistu.
 
High treble volume toimii myös oikein kun treble tarpeeksi pienellä.
 
Olisko vinkkiä mikä Plexiä vaivaa. Minulta ainakin toistaiseksi ideat loppu.
 
Kefiiri
15.11.2020 07:59:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voisiko kyse olla siitä että vahvari rupeaa "värähtelemään" elikkäs itsekseen tuottamaan korkeataajuista signaalia joka sekoittaa koko homman? Joskus omatekoisissa vahvareissa johdotukseen tulee tehneeksi semmoisia mutkia että vahvistettu signaali indusoituu takaisin sisääntuloon ja alkaa ikään kuin kiertämään.
 
Ilmiön liittyminen treble-säätimen asentoon kuulostaa samanlaiselta kuin omissa vahvareissani ilmenneet värähtelytaipumukset.
 
Googlaa "guitar amp oscillation", jos löytyisi jotain valaisevaa.
 
En ole musiikin asiantuntija.
jusu68
15.11.2020 08:36:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En usko johdotuksissa olevan vikaa, koska se on toiminut jo pari vuotta.
 
Olisko joku konkka menossa?
 
Kefiiri
15.11.2020 08:54:03 (muokattu 15.11.2020 08:54:23)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En yhtään osaa sanoa, toki sekin on mahdolista. Vielä tuosta oskillaatioteoriasta... toimiiko treblesäädin normaalisti volumen ollessa hiljaisella?
 
En ole musiikin asiantuntija.
jusu68
15.11.2020 09:17:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: En yhtään osaa sanoa, toki sekin on mahdolista. Vielä tuosta oskillaatioteoriasta... toimiiko treblesäädin normaalisti volumen ollessa hiljaisella?
 
Ei toimi. käytännössä menee mykäksi heti vitosesta ylöspäin. Eli leikkaa kaiken pois.
Joku siellä on rikki tai huono juotos?
 
Kefiiri
15.11.2020 10:37:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Outo homma juu... kytkentäkaaviota katsomatta muistelisin että Marsun tyyppisessä tonestäkissä signaali lähtee eteenpäin treblepotikan keskinastasta. Jos sillä suunnalla on jokin katkos niin se varmaan vaikuttaisi asiaan... mutta kai semmoisen olisit jo huomannutkin.
 
En ole musiikin asiantuntija.
jusu68
15.11.2020 14:28:37 (muokattu 15.11.2020 14:28:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Outo homma juu... kytkentäkaaviota katsomatta muistelisin että Marsun tyyppisessä tonestäkissä signaali lähtee eteenpäin treblepotikan keskinastasta. Jos sillä suunnalla on jokin katkos niin se varmaan vaikuttaisi asiaan... mutta kai semmoisen olisit jo huomannutkin.
 
Kyllä minä sitä pari tuntia tuijotin ja tarkistelin kytkentöjä.
Siinä on luultavasti joku pikku juttu jota en nyt huomaa.
pitää tutkia ajan kanssa tarkemmin ja mittailla nuo muutamat komponentit jotka tuossa treblen kytkennässä on.
 
rumpujumala
17.11.2020 07:24:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jusu68: Kyllä minä sitä pari tuntia tuijotin ja tarkistelin kytkentöjä.
Siinä on luultavasti joku pikku juttu jota en nyt huomaa.
pitää tutkia ajan kanssa tarkemmin ja mittailla nuo muutamat komponentit jotka tuossa treblen kytkennässä on.

 
Tarkasta nyt varoiks negatiivinen takaisinkytkentä. Siellä on vastus ja tod. näk. sen rinnalla noin osimoilleen erittäin karkeasti luokkaa 100pF konkka?
Jos konkka on rikki niin voi ylätaajuudet karata lapasesta?
Jos koko takaisinkytkentä linja on poikki niin laitteen vahvistus olis myös reiluhkosti koholla.
 
jusu68
17.11.2020 18:28:13 (muokattu 17.11.2020 19:23:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vika löydetty ja korjattu.
 
Kävin kaikki komponentit ja kytkennät vielä läpi. Ohitin PPIMV:n ja efektilenkin. Ei auttanut. Otin turret-levyn ruuvit pois ja kohotin kokeillakseni, että siellä ei ole tinavalumia nastojen läpi. Ei ollut. Seuraavaksi heiluttelin rumpukapulalla johtoja ja komponentteja virtojen ollessa päällä. Silloin huomasin, että kun liikuttaa turret-levyä ylös alas eka putken puolelta treble toimi oikein välillä. Sitten nostelin eka putken johtoja, niin sama homma.
 
Eli vika on/ oli putkikannassa. Rassasin neulalla tiukemmaksi ja alkoi pelaamaan.
Toki uusi kanta lähtee tilaukseen heti ja vaihdan sen.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti