Muusikoiden.net
15.05.2021
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Midi saksofoni
1
jov61
01.09.2020 16:45:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olisiko jollain kiinnostusta midi saksofonin rakenteluun. Tarkoituksena olisi muokata akustista saksofonia niin, että siihen rakentaisi sisään midi sensorit jolloin voisi kotona treenata fonin soittoa ilman että naapurit häiriintyy. Markkinoilla on EWI kontrollereita, mutta niissä ei ole autenttista näppäimistä ja tuntuma siten onneton. Tiedän että on olemassa vastaavia, mutta niiden hinnat ovatkin sitten aivan pilivissä. Luulisi että muutamilla midi sensorilla voisi aidon saksofoni muuttaa lähettämään midi viestejä softasyntikoille. Markkinoilla olevissa EWI soittimissa on myös todella huono ergonomia jolloin saa kädet ja niskan lihakset kipeiksi. Jos jollain on antaa vinkkejä esim mistä hankkia elekroniikkaa ko projektiin tai jopa auttaa rakentamisessa.
 
Juho L
01.09.2020 17:34:39 (muokattu 01.09.2020 17:36:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yleensä siihen hintaan on syynsä. Kyllähän tuo konseptina on ihan triviaali, mutta mekaaninen toteutus on se, missä tuo menee haastavaksi. Varmaan seuraavia kysymyksiä kannattaa pohtia:
 
1. Itse tekemällä tulee juuri sellainen kun sattuu tulemaan. Se on kuitenkin varma, että lopputulos ei tule olemaan mitenkään esteettisesti miellyttävä. Miten paljon tämä haittaa?
 
2. Kun ne kytkimet ja piuhat virittelee soitinta kaunistamaan, niin siitä on aika pirun hankala tehdä sellaista, että ne saisi helposti irroitettavaksi. Pitäisi melkeinpä olla joku romufoni, minkä uhraisi tämän projektin alttarille. Onko tällaista saatavilla?
 
3. Mites se puhalluspuoli? Venttiilit nyt saa kytkimillä helposti, mutta jos on tarvetta myös lisätä siihen sensori, mikä mittaa puhallusta, niin se ei olekaan enää mitään triviaalia.
 
En tiedä miten paljon ne oikeat MIDI-fonit maksaa, mutta se on ainakin varma, että sellaisen hankkimalla pääset halvemmalla (kyllä, siihen on syynsä miksi tokaisu "tein itse, säästin" on humoristinen niin monella eri tasolla) ja saat paremman. Sitten jos on seikkailumieltä ja harrastuneisuutta, niin miksipä ei tuollaista hulluttelua kannattaisi kokeilla.
 
Generally speaking, when I have had a cup of tea I don't want another one, and therefore prefer a maitre d' to maintain a respectful distance from my table and only replenish my libations when politely summoned.
ituvirtanen
01.09.2020 18:51:44
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Fonin putki on viritetty. Kaikki, mitä sinne panee sisään, muuttaa virettä. Siksi tuo kommentti jonkun romun uhraamisesta on validi. Kaikki krääsä pitäisi asianmukaisesti teipata ulkopuolelle (adhesiivi tai lakka on sitten kovilla, vaativa kohta rakentamisessa). Kytkimiä näppäinten verran ja kilometri johtoa. Yksi maa riittänee.
 
Kun tuollaisen naruhirviön on saanut aikaan, olisi järkevää kiinnittää moninapakaapelin liitin siihen perään tai vetää johto noin kahden metrin päähän soittimesta. Näin pystyisi värkkiä käsittelemäänkin.
 
Sanoisin, että vaativa tehtävä. Steve Chick (MIDIBASS, CyberBass, Industrial Radio) ratkaisi bassossa ongelman katkomalla nauhat neljään ja vetämällä jokaisesta narun ohjaimelle. Ehkä hänen jälkiään voisi seurata tai yrittää kopioida jonkun Midifonin.
 
Osat maksavat sitten jotain, hinta voi vaikka laadukkaitten kytkimien osalta yllättää. Halvalla ei kannata yrittää, kun korjauskulut voivat puhkaista hintakaton. Volyymin säätelykin pitäisi miettiä, pedaali olisi helppo, jokin flekti jo astetta vaikeampi. Onnea matkaan, kiva olisi nähdä lopputuote.
 
Ai juu, Suomessa on tehty hiilikuituhuiluja. Joku toinen materiaali messingin sijaan ja valmistus MIDI huomioiden voisi olla tie onneen.
 
Sirgtr
01.09.2020 20:05:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Midi-toimintaa varteen tarvitaan jonkinlaiset kytkimet, mekaaniset tai ns. reed kytkimet läppien tai näppäinten asentojen tarkkailuun. Esim. Arduino Mega ohjelmoitavassa mikrokontrollerissa on riittävästi sisäänmenopinnejä saksofonin läppien/näppäinten asentojen seuraamiseen. Kontrolleriin voi helpohkosti laatia ohjelma-algoritmin joka näppäinten/läppien asentojen perusteella päättelee mitä säveltä halutaan soittaa. Netistä löytyy valmiita koodeja sitten ns. midi-message käskyjen lähettämiseen syntikalle. Ongelma on mekaaninen, miten saadaan kytkimet asennettua ja johdotettua. Sitten on muita ongelmia. Jos halutaan toiminto joka tunnistaa puhallusvoimakkuuden, se on haastava juttu. Ehkä asian voisi ratkaista voice-activated switch- tai vahvistinpiirillä, joka voisi olla yksinkertaisimmillaan olla on-off tyyppinen. Joka tapauksessa joku on-off kytkin tarvitaan koska fonista tulee c# vaikka mitään näppäintä ei paineta. Volymin säätämistä varten tarvittaisiin joku piiri josta pitäisi saada volymen suuruutta vastaavan tasoinen signaali. Tällaisten sensoreiden integroiminen normaaliin suukappaleeseen voi olla vaikeaa varsinkin jos halutaan että fonilla voi soittaa myös akustisesti. Jos halutaan lisäksi ansatsin puristustusvoiman tieto ja sitä kautta vaikutus syntikan bending-toimintoon niin sellainen on ilmeisesti vaikeasti ratkaistava juttu. Midi-toimintaa tuskin kannattaa rakentaa mihinkään laatusoittimeen. Kannattaa varmaan kokeilla hommaa jollain romutason vehkeellä ensin.
Mieleen tuli vielä aivan erilainen ajatus ratkaisusta jossa käytettäisiin hyväksi jotain valmista midi-saksofonia. Sellaisen suukappaleen ehkä voisi irroitettuna kiinnittää muunnettuna tavalliseen foniin, siitä vaan sitten johdotus midi-saksofoniin. Näppäinten kanssa sama juttu, midi-fonin kytkinten tilalle tai rinnalle oikeaan foniin kiinnitetyt kytkimet jotka johdotetaan midi-saksofonille. Tällöin alkuperäinen midi-saksofoni toimisi johtojen päässä ikäänkuin erillisenä syntikkaa ohjaavana laitteena.
 
jov61
02.09.2020 09:35:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itsellä on jo olemassa erillinen midi breath controller jota olen käyttänyt keyboardin kanssa ja saksofonin soundit tietkoneesta VST plugarilla. Nyt kun minulla on akustinen foni niin sillä ei voi treenata kotona naapurien takia ja tietenkään kiipparin koskettimisto ei auta treenaamista jotta opitun voisi siirtää akustiseen foniin. Sormitus ja näppäimet fonista pitäisi saada vastaamaan akustista fonia jolloin midi fonista olisi hyötyä. Joku halpa muutaman sadan euron fonin voisi ostaa johon rakentaisi sisällä johdotuksen. Tuo ajatus, että ostaisi valmiin midi fonin ja akusesta johdotetaan midi-saksofonille voisi olla hyvä ratkaisu.
 
basisti1971
02.09.2020 09:38:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
jov61: Olisiko jollain kiinnostusta midi saksofonin rakenteluun.
 
Aivan kuten tuota jäsen ituvirtasen mainitsemaa MIDI-bassoakin, myös saksofonia on tullut 80-luvun lopulta ideoitua ja kauan sitten hivenen aloiteltuakin.
 
Realiteetit kuitenkin iskivät jo tuossa "katkonauhamatriisi"-bassossakin lujasti jo alkumetreillä, ja saksofonissa vieläkin rankemmin.
 
Joten tekemättä on jäänyt.
Ja näillänäkymin jääkin ;).
 
Ei siksi että homma olisi mahdoton (vaatimustasosta toki riippuen) vaan siksi että niin aikaa kuin rahaakin kuluu uskomattomia määriä jo pelkän protonkin väsäämiseen.
 

 
jov61: Tarkoituksena olisi muokata akustista saksofonia niin, että siihen rakentaisi sisään midi sensorit jolloin voisi kotona treenata fonin soittoa ilman että naapurit häiriintyy.
 
Jos pelkkä äänen vaimentaminen on MIDI-saksofonin rakentamisen/hankkimisen syy, huomattavasti yksinkertaisemmin ja halvemmalla homma hoituu kotelo"mutella":
 
https://www.google.com/search?sourc … 44cnrAhUCzIUKHaVeCl0Q4dUDCAY&uact=5
 
tai äänieristetyn kopin tekemällä/ostamalla.
 
Jos puolestaan MIDI-puhallininstrumentin ideointi ja toteutus itsessään polttelee vastustamattomasti, tilanne on toki toinen, mutta nykyään kun materiaalia ja valmiita toteutuksia löytyy runsaasti netistä olisi varsin tehotonta lähteä nollasta.
 
MIDI-teorian (dynaaminen anturointi ja ohjelmointi) tulisi kyllä olla hallussa (tai ainakin halu ja valmiudet sen opettelemiseen), vaikka toki olemassaolevan anturoinnin ja matriisin (vaikkapa kotikiipparista) siirtäminen/muokkaaminen puhaltimeen tai kieli-instrumenttiin on teoriassa pers-edellä-puuhun mentaliteetilla mahdollista vaikkei teoriasta olisi hajuakaan.
 
Saksofonin "vähillä" näppäinsensorimäärillä voisi olla teoriassa mahdollista rinnankytkeäkin sensorit, mutta kytkentämatriisi olisi silti ehdottomasti mun valinta.
Syystä että ainakin mun tietääkseni kaikki MIDI-piirisarjat tukevat vain matriisia, ja valtaosa mikrokontrollerialustaisistakin koska ovat ajateltu mahdollisimman monipuoliseen käyttöön.
 

 
jov61: Markkinoilla on EWI kontrollereita, mutta niissä ei ole autenttista näppäimistä ja tuntuma siten onneton.
 
Noissa kuitenkin ne ylivoimaisesti kaikkein haastavimmat osa-alueet eli puhallus- ja ansatsisesorointi on valmiina, joten tuo jäsen Sirgtr:kin ehdottama olemassaolevan MIDI-puhaltimen käyttö elintenluovuttajana on enemmän kuin suositeltavaa.
 
Ilman kunnollista puhallussensoria MIDI-foni kuulostaa siltä että fonia soitetaan kosketinsoittimilla, ilman ansatsi-sensoria siltä että soittajana on joku jolla ei ole hajuakaan siitä miten fonia soitetaan.
 
Jo pelkästään noiden antureiden toteutushaasteista johtuen aniharvat fonistit edes harkitsevat MIDI-fonia akustisen fonin korvaajaksi missään käyttötilanteessa (eikä etenkään harjoitellessa), vaikka omanlaisena instumenttinaan soittaisivat livenä-/levylläkin.
 

 
jov61: Tiedän että on olemassa vastaavia, mutta niiden hinnat ovatkin sitten aivan pilivissä.
 
Noinhan sitä herkästi luulisi, mutta kustannukset vs. lopputuote (ja sen käyttökelpoisuus) ovat kuitenkin ylivoimaisia verrattuna teinitsesäästin-foniin.
 

 
jov61: Luulisi että muutamilla midi sensorilla voisi aidon saksofoni muuttaa lähettämään midi viestejä softasyntikoille.
 
Valitettavasti ei voi, ei ainakaan niin että lopputulos olisi toivotun tai edes odotetun kaltainen.
 
Ainoa ajatusmalli jossa tuo voisi auttavasti toimia, olisi se että näppäimen painaminen vastaisi 1:1 koskettimen painamista, joko ON/OFF "puhallussensorilla" tai ilman.
Jo pelkän dynamiikan hallittu ideoiminen ja rakentaminen teeseitsepuhallussensoriin on vähintäänkin haastava sarka.
Hivenen helpompaa näppäimeen, muttei misään nimessä yksiselitteistä koska kaikki näppäimet (ja läpät) ovat erilaisia mekaniikaltaan.
 

 
jov61: Markkinoilla olevissa EWI soittimissa on myös todella huono ergonomia jolloin saa kädet ja niskan lihakset kipeiksi.
 
Tuohan se on syynä miksi "aidompia" MIDI-puhaltimia aina sillöin tällöin markkinoille putkahtelee (ja kuolee pois).
Kaikkien -tai edes suosituimpien- puhaltimien muokkaaminen ÄÄNETTÖMÄÄN MIDI-formaattiin on kuitenkin vaatimuksiltaan ja haasteiltaan dekadiluokkaa vaikeampaa kuin vaikkapa kosketinsoitinten tai kieli-instrumenttien.
Jos äänettömyys ei ole vaatimuksina, träkkäävällä MIDI-laitteella saa fonistakin näppärästi jonkinlaisen MIDI-ohjaimen aikaiseksi.
 

 
jov61: Jos jollain on antaa vinkkejä esim mistä hankkia elekroniikkaa ko projektiin tai jopa auttaa rakentamisessa.
 
Toivottavasti lontoo taipuu edes auttavasti koska suomeksi on aikalailla turha toivoa informaatiota edes geneerisistä MIDI-toteutuksista löytyvän.
 
Googlehauilla:
 
https://www.google.com/search?ei=Ij … BAaoBB2d3cy13aXrAAQE&sclient=psy-ab
 
ja
 
https://www.google.com/search?ei=Rz … AQGqAQdnd3Mtd2l6wAEB&sclient=psy-ab
 
löytyy jo päiväkausiksi vaihtoehtoja, ja SOTW foorumilla tuota MIDI-asiaa -kuten mutejakin- on ruodittu vuosien varrella vaihtelevaan tahtiin:
 
https://forum.saxontheweb.net/forum.php
 

 
Metallintyöstövalmiuksia löytyy kyllä (ja Tenori King projekti johon voin jotain ideoidakin), joten tarvittaessa voin kyllä mekaanisessa toteutuksessa jeesata.
 
Elektroniikka ja ohjelmointi ovat sen verran yksinkertaisia (ja toisaalta aikaavieviä) että niissä en ole suoraan sanoen halukas auttamaan.
 
T:Samuli
 
jov61
03.09.2020 14:04:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tutkin eri vaihtoehtoja ja esim ostamalla valmiin midi fonin esim Rolandilta jossa on saksofonin näppäimistö ja puhallussensori valmiina ja stten hankkisi halvan akustisen fonin johon ottaisi rolandin midi fonista tuon puhallinosan ja liittäisi jotenkin akustiseen foniin. Akustisen fonin näppäiiin pitäisi sitten rakentaa sensorit jotka liitettäisiin tuohon rolandin midi foniin. Vaatisi siis tuon valmiin midi fonin osittaista purkamista.
 
Itsellä ei ole elektroniikka osaamista vaan olen softa puolen osaajia joten apuja kaivattaisiin jos päädyn tuohon ratkaisuun.
 
Netistä löysin tällaisen linkin https://www.emeomusic.com/
Tuo firma on vasta alkutaipaleella ja etukäteen pitäisi maksaa varausmaksu joten vielä en uskalla tilata.
 
Hinta 1500 , mutta kun siinä ei ole pitch bendiä joka ainakin minulle on tärkeä. Jos siinä olisi ollut pitch bend niin tuollaista olisi voinut harkita.
 
mhelin
03.09.2020 14:20:44 (muokattu 03.09.2020 14:28:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko tuo Rolandin foni sitten niin erilainen että sillä ei hyödytä harjoitella? Itselläni on casion DH-100 jota voi soittaa nokkahuilun otteilla (en ole opetellut fonia). Ko. soittimen huolto-ohjekirjasta löytyy mielenkiintoista tietoa toiminnasta, varsinkin puhallussensorin toiminnasta.
 
https://www.synthxl.com/wp-content/ … 8/02/Casio-DH100-service-manual.pdf
 
Tuossa soittimessa ei kylläkään ole esim. Eb läppää joten vaikka sen saa erityiseen casio -moodiin ei ihan vastaan fonia kuitenkaan sormitukselta (DH-500:ssa olisi mutta se on tosi harvinainen, ausseissa olisi joku myynnissä).
 
Softwindin Synthophone olisi ilmeisesti täydellinen MIDI-foni, mutta sitä ei vaan enää valmisteta. Reverbissä oli yhden myynti-ilmoitus joka löytyy googlella.
 
Toinen aika hieno on tämä: https://www.emeomusic.com/ Ei ole kalliskaan, $1550, tilauksen yhteydessä maksetaan $300. https://www.youtube.com/watch?v=IH1YfNBJhWU
 
Sinällään tuon softan tekisi vaikka arduinolle, siihen tuo puhallussensori lisäksi. Jos tuon LC-oskillaattorin ulostulon ajaisi kanttiaalloksi ja kytkisi GPIO tuloon jonka takana olisi keskeytys voisi keskeytysrutiinissa laskea taajuuden keskeytysten välisen ajan funktiona ja sitä kautta saisi puhallusvoiman. Läpän auki/kiinniolon voisi päätellä optisilla sensoreilla jotka olisi asennettu fonin sisään. Itse fonin voisi tehdä 3d-printterillä (esim. toimivasta 3d-printatusta fonista https://www.youtube.com/watch?v=wBG0e-jHH0A) niin saisi siihen helposti kaikki liittimet yms. nätisti.
 
jov61
04.09.2020 13:52:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Markkinoilla olevissa EWI foneissa vikana on että ne ovat epäergonomisia. Niissä fonin kaula on lähes suora joten niska ja kädet joutuvat kohtuuttomalle rasituksella. Fonin kaula pitäisi olla siis käyrä jollon voi pitää niskan suorassa ja kädet rennosti sivulla. Jos saisi oikeaan foniin ympättyä midi sensorit niin ergonomia ongelmasta päästään eroon. Sottotuntuma olisi myös oikeanlainen.
 
Tärkeä asia myös midi fonille olisi olla pitch bending mahdollisuus. Esim Emeo fonissa sitä ei ole eikä taida olla myöskään tuossa 3d printatussa fonissa. Rolandin fonissa taitaa olla tuo ptich bend mutta olen nähnyt siitä vain youtube videon joten en pysty sanomaan miten hyvin se toimii ja tietysti myö Rolandin foni ei ole riittävän ergonominen minun käyttöön.
 
Projektina kyllä kiinnostaisi rakentaa harjoittelusoittimeksi midi foni jolloin voisi soitella ilman että naapurit häiriintyvät. Pitch bend kuitenkin pitäisi olla mukana. Midi fonilla voisi tietysti sitten käyttää muitankin softasyntikkasoudeja kuin vain fonin soundi.
 
ituvirtanen
04.09.2020 16:58:35
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ergonomia on aihe, josta meillä kaikilla on oma mielipide. Olemmehan erikokoisia. Ergonominen kitara on ollut vitsi jo parikymmentä vuotta, viulu on vitsi jo itsessään.
 
Hahmotan hyvin tuon ongelmakentän basistina, jolla on myös omat soittimen istuvuusongelmat. Arvatenkin EWI on vähän kuin sopraanofoni ja muotoilijalle riitti pelkkä likiarvo. Toki säädöt olisivat vaikuttaneet merkittävästi hintaan.
 
Ongelman ratkaistakseen pitää pähkäillä paria asiaa:
- onko treenikapine välttämätön?
- onko vaihtoehtoisia ratkaisuja (treenikämppä)?
- onko kehitystyölle maksajia eli mahdollisia asiakkaita eli pitääkö paketti tuotannollistaa?
- onko edelliseen reppukaupalla aikaa ja rahaa?
- miten suojaus (mallisuoja, patentti), entä markkinointi?
- onko edelliseen konttikaupalla aikaa ja rahaa?
 
Melko suoraviivainen kehitystyö kestää yhdestä kolmeen vuotta (ja aika paljon rahaa). Palikat ja protot (kolmesta viiteen) maksavat kasan eli aika paljon rahaa. Projektiin tarvitaan apu eli henkilöitä eli taas lisää rahaa. Ihan pieni ponnistus tuo ei ole. Siksi nyt kannattaisi pysähtyä ja pohtia edellä mainittuja ratkaisuvaihtoehtoja ainakin hetken verran.
 
Jos intoa, rahaa ja aikaa on, tämän viestin sisällön voi makuloida.
 
ituvirtanen
04.09.2020 17:05:20
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Messinkiseen putkeen kiinnitettävät osat tietysti muuttavat osaltaan pillin sointia. Johdot, ohjaus ja kytkimet olisivat massaa.
 
Voisi olla järkevää puukottaa MIDIhärveliä peltipurkin sijaan. EWI sahalla poikki = purettava osiin ja osat 3D-tulostettuun tötteröön. Silloin tehtävä olisi käytännössä uuden kotelon valmistus. Näin projekti pysyisi tolkullisen hintaisena.
 
Kefiiri
04.09.2020 17:46:06 (muokattu 04.09.2020 17:48:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tsori kun en jaksanut lukea koko juttua ajatuksen kanssa, mutta eikö se valmis Rolandin foni käy? Se pitch bend lienee välttämätön edes liki oikean tuntuman saamiseksi. Yksi kaveri oli teatterihommissa mielestäni käyttänyt kyseistä vehjettä kun nopeasti piti vaihtaa soundia klarinetista foniksi.
 
Niin siinä ei ole sitä mutkaa ennen suukappaletta? On kumma ettei semmoista saa lisäosanakaan. Ei kai se midisoittimessa vaikuttaisi viritykseen tai mihinkään?
 
En ole musiikin asiantuntija.
jov61
11.09.2020 14:42:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt tuli hankittua sitten ROLANDIN aerophone. Toimii ihan ok, mutta kaipaan edelleen sitä akustisen fonin näppäinten tuntumaa ja tietysti ergonomia on tärkeää kun niskassa ja hartioissa on haasteita.
 
Pitänee ehkä avata vähän ko. laitetta ja katsoa miten siitä olisi mahdollista vetää johtoja erillisiin midi sensoreihin ja myös miten sen puhallinosan voisi irroittaa siististi.
 
Tuo idea että saisi 3d tulostetun fonin tuntuu käyttökelpoiselta ja siihen sitten vetäisi johdot ja laittaisi sensorit siihen tuosta rolandin fonista.
 
Netissä muutama videoo 3d tulostetuista foneista, mutta valmiita tiedostoja 3d tulostusta varten eivät varmaankaan anna.
 
https://www.youtube.com/watch?v=6Q7 … R4&list=RD6Q7YqKb_dR4&start_radio=1
https://www.youtube.com/watch?v=6qNQ5NobrAY
 
Tuollaiseen 3d tulostettuun foniin tosiaan sitten midi sensorit sekä näppäimiin ja puhallinosaan ja siitä johdot olemassa olevaan foniin. T
 
basisti1971
13.09.2020 08:51:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
jov61: Netissä muutama videoo 3d tulostetuista foneista, mutta valmiita tiedostoja 3d tulostusta varten eivät varmaankaan anna.
 
Tuon aiemminmainitsemani SOTW:foorumin kautta muistaakseni joskus päädyin sivustolle josta löytyi jonkinnäköinen tiedostokin (en ladannut) ainakin osaan tarvittavista kikareista (alttoon), mutten nyt sitä enää löytänyt.
 
Tuolla foorumilla kuitenkin varmasti tietävät jos moinen löytyy, joten rohkeasti vaan kysymään.
 
Vaikka 3D prinntauksen fani olenkin (vaikken saakkaan tuota SLA printteriäni sysäämään :() veikkaan että (käytetyn) T-Kaupan halpisfonin tmv. suolestamalla pääset nopeiten ja kivuttomimmin maaliin.
 
Toki jos 3D-printteri tai mahdollisuus sellaisen käyttöön löytyy, ei tiedostojen itse vääntäminen mitään ydinfysiikkaa ole jos 3D suunnittelukokemusta löytyy edes himpun verran.
Firmathan kyllä kääntävät ohjelman heidän tulostimelleen sopivaformaattisesta 3D-mallinnoksesta.
 
Ne vähät netistä ladattavissa olevat 3D-printteritiedostot joita olen itse tutkinut ovat olleet "kommenteista vapaita" joka tietysti samalla tapaa kuin kaikissa muissakin tietokoneohjelmissa tekevät debuggaamisen ja mahdolliseti tarvittavien muutosten tekemisen mahdottomaksi.
Taas yksi hyvä syy vääntää tiedosto itse.
 
T:Samuli
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti