Muusikoiden.net
26.10.2020
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: E-kieli ei soi kunnolla vahvistimessa
1
Kesis
17.12.2018 17:55:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko ajatusta mikä olisi syynä että paksu e ei soi kunnolla elektroakustisessa vahvistimella? Ilman sähköjä soi samalla tavalla kuin muutkin kielet mutta sähköllä se ei kuulu paljoa ollenkaan. Piezomikitys ja kitarana fender t-bucket 300. Patteri vaihdettu ja kieletkään ei vaikuta vanhoilta.
 
ituvirtanen
18.12.2018 01:11:02
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kide voi olla kielen alla vinossa, kun kielet on edellisen kerran vaihdettu. Löysää kieltä sen verran, että pääset kääntämään tallapalaa aavistuksen kaulasta poispäin ja viritä uudestaan. Tämä siis vain, jos pala liikkuu helposti. Jos palanen (tallapala + pietso) on irti ja sen alta löytyy pieniä murusia, poista ne murut ja yritä uudestaan. Kidekin on pieni, joten sitä ei kannata hävittää.
 
Soittimen ja etupään maininta voisi olla avuksi...
 
basisti1971
18.12.2018 07:50:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Kesis: Onko ajatusta mikä olisi syynä että paksu e ei soi kunnolla elektroakustisessa vahvistimella? Ilman sähköjä soi samalla tavalla kuin muutkin kielet mutta sähköllä se ei kuulu paljoa ollenkaan. Piezomikitys ja kitarana fender t-bucket 300.
 
Noita on tainnut olla useammallakin mikkijärjestelmällä, onko omassasi Fishman Isys III System?
 
Onko vika ilmaantunut kieltenvaihdon yhteydessä kuten ylläkin jo kysyttiin, vai onko ollut tuollainen aina?
 
Vaikka otelaudan puhdistusta suuresti hankaloittaakin, olen vuosikymmenten varrella todennut että tuolla tavalla mikitetyissä akustisissa selviää huomattavasti pienemmin murhein kun pitää huolen siitä ettei otelautaan kerry turhaan ryönää, ja kun saa soimaan niin akustisesti kuin sähköisestikin tasaisesti, vaihtaa aina kielen kerrallaan.
 

 
Noin yleisesti ottaen perinteinen piezostrippi tallanluun ja tallan välissä on etenkin halvoissa instrumenteissa hanurista.
 
Piezostrippi on sinänsä toimiva ja loistavakin tapa mikittää akustinen instrumentti, mutta sinnepäin tehdyt viritykset (kalliimmissakin instrumenteissa) ja käyttäjän kämmien todennäköisyys ovat antaneet piezomikitykselle heikon maineen.
Tarpeettomasti.
 
Tallan uran pohja ei yleensä ole tasainen, kuten ei ole tallanluun alapintakaan, ja strippi on usein niin kapea että on urassa joko jommassa kummassa reunassa tai kulmittain vinossa.
Noihin "ominaisuuksiin" kun vielä lisää sen että tallanluun tukipinta tallassa on niin matala että tallanluu kallistuu lähes poikkeuksetta satulaan päin, on usein melkoinen ihme että mitään järkevää signaalia tulee jakista ulos.
Muutaman kerran olen myös huomannut että piezostrippi on liian lyhyt ja/tai johdon reikä on porattu väärään paikkaan, joten jompi kumpi (yleensä ala-E:n) pää tallanluusta on huomattavan pitkälti tyhjän päällä.
 

 
Koska et luultavimmin tilannetta huonommaksikaan saa, etkä kaiketi ole valmis ammattiauttajaan tukeutumaan, itsekin voi jotain koittaa tehdä asian parantamiseksi.
Ei tosin ihan perustyökaluin eikä -taidoin.
 
Tallan pohjan tasoittaminen tarvittavalla tarkkuudella on verraten hankalaa, mutta tehtävissä esimerkiksi neulaviilan kantilla raappaamalla.
Vaatii tietysti jonkin varmasti suoran tallanluun mittaisen kapean mittatyökalun jolla todeta onko pohja suora vai ei, ja jos ei ole, työskentelyn edetessä todeta mistä pitää ottaa lisää ja mikä paikka jättää rauhaan.
 
Tallanluun tasoittaminen on helpompaa, koska sen voi tehdä joko varmasti suoralla viilalla, tai mieluummin hiomapaperilla kivi- tai lasilevyn päällä.
Erityishuomio pitää kiinittää siihen että tallanluun pohjan ja sivun on pysyttävä suorassa kulmassa.
 
Uusi tallanluu kannattaa hankkia jo valmiiksi, on hyvin todennäköistä että kontaktipintojen suoristaminen aiheuttaa sen että kielet lipsahtavat liian matalalle, etenkin jos ei ole varovainen.
Joskus akustisen piezotalloja yritetään shimmatakin, mutta tuo tapa lisää tallanluun keikkumistaipumusta entisestään.
 
Jos strippi on lyhyt, ei vaihtoehtoa vaihtamiselle ole, mutta jos reikä on ainoastaan väärässä paikassa, sitä voi ainakin sijansa verran siirtää.
Muttei enempää koska vanhaa reikää on kotikonstein varsin hankala täyttää.
 
Onnea ja menestystä jos päätät kokeilla itse, vaikka melkein kyllä suosittelisin ammattiauttajan tietotaidon hyväksikäyttöä.
 
T:Samuli
 
buttfinger
22.12.2018 00:14:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse lukenut ja myös todennut että näissä ust-mikeissä enemmän sääntö kuin poikkeus että joku kieli tai kielet kuuluu kovempaa/hiljempaa kuin muut ennen kuin ne säätää kunnolla.
 
Sinun tapauksessa jos aiemmin kuulunut normaalisti niin voi jopa riittää kun painat tallaa varovasti alaspäin e:n kohdalta jolloin se asettuu paremmin paikoilleen tai löysäät kielet ja virität uudestaan.
 
Jos vika ollut ainan niin korjaantuu jyleensä uuri kun saa tallan hiottua pohjasta tasaiseksi. Hiominen sitten onkin oma juttunsa ja vaatii oikeanlaista tekniikkaa. Aina tämäkään ei auta vaikka kuinka yrittää.
 
Yksi toimiva keino on myös laittaa hiljempaa kuuluvan/vien kielten kohdalle tallan alapintaan folioteippiä. Itse todennut tämän ainakin erittäin toimivaksi ratkaisuksi.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti