Muusikoiden.net
18.02.2019
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Basson kaulan oikaisu yläpäästä
1
timhak01
14.04.2018 12:44:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meikäläisellä on niin vanha basso, että kaula on tuolta yläpäästä jostain 16 nauhalta ylöspäin sen verran notkolla, että kun muuten on säädöissä, niin yläpäästä kielet särisee. Mietiskelin pienessä mielessäni, että miten välttyisi bassotohtorilta. No, sittenhän se Heureka tuli. Varmaan vanha juttu, mutta mukava keksiä pyörä uudestaan: leikkasin 120 hiekkapaperista kaksi reilu sentin levyistä suikaletta ja laitoin (kaula on meikän bassossa normi neljällä ruuvilla kiinni) virityspäästä katsoen ne heti ensimmäisten ruuvien taakse ja avot, kaulahan suoristui yläpäästä. Taaimmaisia ruuveja piti tosin kiristää todellakin tappiin asti.
 
73nd3r
15.04.2018 10:20:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En tiedä yhtään mitään sun taidoista jne; joten korostan että tarkoitus ei ole kritisoida eikä epäillä. Ja pääasia tietysti, että passo on nyt soittokunnossa.
 
Mutta shimmauksen (ne hiekkapaperit tai muu vastaava kiila kaulataskussa) ei pitäisi vaikuttaa lainkaan kaulan suoruuteen/käyryyteen (notkoihin tai hyppyreihin), vaan se muuttaa vain kaulan asentoa runkoon nähden.
Joskus shimmaamalla (kaulakulman muutoksella) halutaan muuttaa tallapalojen asentoa (esim. säätövara on loppu ylös tai alas), joskus saada kielikulma tallapalan yli erilaiseksi. Jne.
 
Tuossa alkuasetelmassa (kielet särisee otelaudan ylänauhoilta, vaikka kielikorkeus on OK) mulla olis ekana tarkistuslistalla kaularauta, eli onko relief liian iso = kaula liikaa mutkalla.
Kakkosena tsekkaus että onko siellä yläpäässä hyppyriä. Sen korjaus vaatii yleensä osittaista nauharemppaa.
 
Noista kaulataskun ruuveista: liian tiukkaan kiristäminen ei kannata - kierteet voi korkata ruuvinrei'istä, maali/lakka voi murtua, kaulalaatta taivuskella.
 
Kefiiri
15.04.2018 10:52:09 (muokattu 15.04.2018 10:53:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aloittaja laittoi shimmiä _etummaisten_ ruuvien kylkeen, kyllä se teoriassa voisi toimia hyppyrin eliminoimiseksi, mutta taipuuko niinkin jämäkkä palikka noin lyhyellä matkalla oikeasti? Vai muuttuiko kieleten korkeus kaulakulman mukana sen verran, että särinä lakkasi siitä syystä? En osaa sanoa, mutta ajatuksena ratkaisu on ihan kekseliäs.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Don Felder
15.04.2018 12:07:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Aloittaja laittoi shimmiä _etummaisten_ ruuvien kylkeen, kyllä se teoriassa voisi toimia hyppyrin eliminoimiseksi, mutta taipuuko niinkin jämäkkä palikka noin lyhyellä matkalla oikeasti?
 
Ei taivu mutta jos taipuisi niin hyppyri sen kun suurenisi.
 
En juo alkoholia uskonnon takia vaan aivan muun syyn takia.
73nd3r
15.04.2018 12:13:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: muuttuiko kieleten korkeus kaulakulman mukana sen verran, että särinä lakkasi siitä syystä
Tuon ajatuksen takia kirjoitin ton oman juttuni.
(Ai nii, ja taas tää etummaiset/takimmaiset -sanasto. Mulla on vielä hakusessa etumikki ja takamikkikin, ja ny ilmeisesti se termistö vielä kääntyy kaulataskun ruuveille.)
Aloittajan ymmärrän shimmanneen kaulataskua lavan puolelta, eli lapa on noussut, kielet samoin, särinä pois.
 
En tiä, alusta asti aattelin että saatan olla vaan huutelemassa että väärin sammutettu.
 
Kefiiri
15.04.2018 12:30:32 (muokattu 15.04.2018 12:33:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse olin ymmärtävinäni että kapea shimmi on laitettu lähempänä lapaa olevien ruuvien sille puolelle joka on kauempana lavasta, jolloin tallan puoleisten ruuvien ankara kiristäminen teoriassa taivuttaa kaulan tallan puoleista päätä alas?
 
En ole musiikin asiantuntija.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti