Muusikoiden.net
21.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaulan suoristus kun kaularaudan säätö ei riitä
1 2 3
Terry Pantheras
20.07.2012 21:13:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hello soitinkorjaajat!
 
Mikä olisi paras vaihtoehto suoristaa kaula kun sähkölankun kaula hieman "sukeltaa" satulaan päin? Kaulassa/otelaudassa on pieni kumpu ensimmäisen ja kuudennen nauhan välissä, jolloin ensimmäinen nauha on alle millin alempana kuudetta, josta ylemmille nauhoille päin kaula on normaalisti hieman kuopalla. Tämä kumpu aiheuttaa buzzia kun kielet ovat matalla kuten itse tykkään niiden olevan. Loppuosa kaulasta ylemmille nauhoille on siis kunnossa.
 
Vaihtoehdot mitkä itselle tulevat mieleen ovat mm. otelaudan hionta, taivuttaminen lämpökäsittelyllä ja kenties myös korkeammat nauhat ensimmäisiksi nauhoiksi.
 
Hionta ja uudelleennauhoitus ei olisi itselleni kuusi kitaraa rakentaneena ongelma teknisesti, mutta lämpökäsittely on vierasta maaperää..
 
Kiitos jo etukäteen!
 
Höpsis!
MPU
21.07.2012 09:22:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hionta ja uudelleennauhoitus on pitempiaikainen ja varmempi keino.
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
okabass
21.07.2012 12:27:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MPU: Hionta ja uudelleennauhoitus on pitempiaikainen ja varmempi keino.
 
Joo. Voi tietysti ottaa vain ko. alueelta nauhat, ja hioa otelauta suoraksi. Jos on joku toissijainen halpiskeppi, niin voisi ehkä harkita pelkästään hioa nauhoja.
 
In porto perse vitulus est. Käännös: "Satamassa on vasikka".
Terry Pantheras
21.07.2012 14:49:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MPU: Hionta ja uudelleennauhoitus on pitempiaikainen ja varmempi keino.
 
Ok, tämä lienee se minkä teen. Onko sulla kokemusta lämpökäsittelyllä kikkailusta?
 
okabass: Joo. Voi tietysti ottaa vain ko. alueelta nauhat, ja hioa otelauta suoraksi. Jos on joku toissijainen halpiskeppi, niin voisi ehkä harkita pelkästään hioa nauhoja.
 
Ekoja nauhoja on edellinen omistaja selvästi hionutkin matalammiksi jo. Halpiskeppi ei ole tämä vaan kohtuullisen arvokasta vintagea, siksi mahdollisimman "vedenpitävä" kunnostus... :)
 
Kiitos avusta!
 
Höpsis!
Krice
21.07.2012 15:52:45
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Melko lailla sama ongelma Ibanezin bassossa eli kaula on loivan S:n muotoinen eli nouseekin "ylöspäin" jostakin 5. nauhalta, joka aiheuttaa sen että varsinkin 1. nauhalta painettuna särisee. Virettä nostamalla tuo vähenee kun kielet vetää kaulaa enemmän mutkalle, mutta tuo kaulan muoto on ilmeisesti joku valmistusvirhe tai vastaava. Ehkä tuohon liittyy se, että kaularaudan säätämisellä on todella minimaalinen vaikutus.
 
MPU
21.07.2012 20:22:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terry Pantheras: Ok, tämä lienee se minkä teen. Onko sulla kokemusta lämpökäsittelyllä kikkailusta?

On ja se on nimenomaan kikkailua. Ei siitä kaulasta saa yhtä hyvää lämmöllä kuin hiomalla.
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
Gabe
23.07.2012 12:22:09 (muokattu 23.07.2012 12:22:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MPU: On ja se on nimenomaan kikkailua. Ei siitä kaulasta saa yhtä hyvää lämmöllä kuin hiomalla.
 
Ja käsittääkseni lämmöllä oikaistessa ongelma voi uusiutua taas myöhemmin..
 
Elämäni tarkoitus on olla varoittavana esimerkkinä muille.
Terry Pantheras
23.07.2012 14:13:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Problem solved by kaularaudansäätö sittenkin! Tuskin tarvitsee edes hioa otelautaa. Kun hommaa oikeat työkalut niin homma on paljon helpompaa... ;)
 
Höpsis!
WinterMad
25.07.2012 23:29:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitäs siis teit ongelmalle?
Itselläni on Tokain Stratocasterissa samanlainen ongelma, kaularauta löysänä kielet ovat silti melkein kiinni 7. nauhassa perinteisellä testillä. Kielisettiä voisin kokeilla vaihtaa 11-52 --> 12-54, mutta vähän ongelmallinen juttuhan tuo on - ei nuo nykyisetkään kielet niin ohuet ole.
 
Terry Pantheras
01.08.2012 20:41:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

WinterMad: Mitäs siis teit ongelmalle?
Itselläni on Tokain Stratocasterissa samanlainen ongelma, kaularauta löysänä kielet ovat silti melkein kiinni 7. nauhassa perinteisellä testillä. Kielisettiä voisin kokeilla vaihtaa 11-52 --> 12-54, mutta vähän ongelmallinen juttuhan tuo on - ei nuo nykyisetkään kielet niin ohuet ole.

 
No jouduinpa kuitenkin hiomaan otelaudan. En saanut kaularaudan säätöä tarvittavan hyvään balanssiin kielten korkeuden kanssa. Nyt pitäis vielä asemoida uudet nauhat. Hionta siis onnistui mainiosti.
 
Höpsis!
VegaLeyffinen
04.08.2012 14:35:52 (muokattu 04.08.2012 18:47:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kokemukseni mukaan hyvalaatuisen kitaran lämpökäsittelyllä oikaistu kaula pysyy paremmin suorassa. Tässä täytyy erottaa saunottaminen varsinaisesta kuumentamisesta, koska saunottaminen lämmittää puuta vain pinnallisesti kun taas esim. silitysrauta ajan kanssa kuumennettaessa hallitusti kuumentaa kaulan läpi asti. Ts. kaula pitää saada kuumaksi myös alapuolelta. Tämän jälkeen riittää nauhojen hionta ja muotoilu yms. Kuumennettaessa voi lakat kärsiä, mutta ne voi täysin korjata. Joskus täytyy kuumennussuoristus tehdä muutaman kerran. Otelaudan hionnan ja uudelleennauhoituksen (ilman kuumennussuoristusta) jälkeen saattaa jäädä harmittamaan se, että kaula ei ole alkuperäisissä mitoissaan - tai ei jää harmittamaan. Tämä tulee nyt vähän myöhään, mutta kuitenkin.
 
Terry Pantheras
04.08.2012 16:52:21 (muokattu 04.08.2012 16:53:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

VegaLeyffinen: Kokemukseni mukaan hyvalaatuisen kitaran lämpökäsittelyllä oikaistu kaula pysyy paremmin suorassa. Tässä täytyy erottaa saunottaminen varsinaisesta kuumentamisesta, koska saunottaminen lämmittää puuta vain pinnallisesti kun taas esim. silitysrauta ajan kanssa kuumennettaessa hallitusti kuumentaa kaulan läpi asti. Ts. kaula pitää saada kuumaksi myös alapuolelta. Tämän jälkeen riittää nauhojen hionta ja muotoilu yms. Kuumennettaessa voi lakat kärsiä, mutta ne voi täysin korjata. Joskus täytyy kuumennussuoristus tehdä muutaman kerran. Otelaudan hionnanan ja uudelleennauhoituksen (ilman kuumennussuoristusta) jälkeen saattaa jäädä harmittamaan se, että kaula ei ole alkuperäisissä mitoissaan - tai ei jää harmittamaan. Tämä tulee nyt vähän myöhään, mutta kuitenkin.
 
Ok, kiitos tästä. Miten pitkään olet kuumentanut kaulaa ja oletko säätänyt kaularaudan sen ajaksi löysälle?
 
Tosiaan, tällä kertaa kuumennus on myöhäistä, eli otelauta on hiottu ja nauhoitus on juuri meneillään (stailess steel -jumbonauhat). Hyvältä näyttää tähän asti, eikä tuo pienoinen kaulan paksuuden muutos kolmannen nauhan paikkeilla tässä tapauksessa haittaa: ero on noin millin, ekan nauhan kohdalta paksuuden ollessa n. 21 mm ja kolmannella n. 20 mm ja lähtee siitä taas kasvamaan.
 
Höpsis!
VegaLeyffinen
04.08.2012 18:13:44 (muokattu 04.08.2012 22:37:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ok, kiitos tästä. Miten pitkään olet kuumentanut kaulaa ja oletko säätänyt kaularaudan sen ajaksi löysälle? Kaularauta täytyy olla tosiaan löysä, ja kaulaa täytyy kuumentaa n. 45 min. jotta kaula tuntuu hyvin lämpimältä - melkein kuumalta alapuolelta koko pituudeltaan. Kuumentamiseen voi käytttää tavallista silitysrautaa - ei vaan kannata lähteä sillä välin maitokauppaan, vaan rautaa täytyy siirrellä joka 30-60 sekunti - tämä on hyvä hetki vaikkapa kuunnella musiikkia... Kaularaudan löysyys täytyy vielä varmistaa heti sen jälkeen, kun alumiinipalkki on puristimilla kiinnitetty otelautaan, muuten kaularauta estää kaulan suoristumisen. Alumiinipalkin ja otelaudan väliin laitetaan vaikkapa jäätelötikut niin ettei palkki laisinkaan koske metallinauhoihin. Tikkuja laitetaan yleensä kaksi päällekkäin alimmaisen ja ylimmäisen puristimen kohdalle jos kaula on siten taivuksissa että kielet ovat liian korkealla kaulan keskiosassa - jos taas kaula on toisinpäin taipunut ettei kaularaudan löysääminen auta, silloin jäätelötikkuja tms. täytyy olla paksummalti juuri tuossa kaulan keskiasemassa. Kiilamaisia tikkuja käyttämällä saadaan korkkiruuville kiertynyt kaulakin oikenemaan, jos kärsivällisyys riittää useampiin yrityksiin. 'jäätelötikkujen" paksuudella, sijoituksella ja profiililla voidaan korjata hyvin monenlaisia kaulan vääntymisongelmia. Usein täytyy "pakottaa" kaula vääntymään pikkuisen yli, mutta ei voi koskaan tietää etukäteen kuinka homma onnistuu ja kuinka pitkään kaula pysyy ojennuksessa. Olisi hyvä ettei nauhoja tarvitsisi hioa lopullisesti tiettyyn tasoon, vaan kielet viritettäisiin oikeaan säveltasoon ja soitinta seurattaisiin muutama viikko(!) - tämähän onnistuu, jos soittajalla on siksi aikaa käytössään muita soittimia - hyvällä lykyllä voi vaiheessa olevaa kitaraakin käyttää, vaikkei nauhoja olisikaan vielä hiottu, jos muuten voi sen säätää. Jos hätäilee liikaa, voi nauhoista loppua kohtuullinen hiomavara... Saunotuksella ei voida varmistaa, että kaula on riittävän kuuma myös sisältä. Alumiinipalkin ja jäätelötikkujen avulla saadaan puristettua kaula sellaiseksi, että saadaan kaularaudalle lisää säätövaraa - tällöin kaulaa ei edes tarvitse kuumentaa. Nauhojen hionta sekä tallan ja satulan säätö on aina edessä.
 
cerdo
04.08.2012 22:06:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro!
Laitampa,tahan keskusteluun oman kitarakaulaongelman.
Kyseessa on vanhan Teisco kitaran kaula,se on puneella n1,7mm,kaula on rakennettu vaahtera viilusta,viilut on pystysuuntaisesti ja otelauta on ruusupuuta.
Olisko teista jollakin kokemusta oikaisutavoista otetaanko otelauta irti ja hoylataan kaula suoraksi vai otetaanko nauhat irti ja hiotaan ruusupuu suoraksi,nauhat menee jokatapauksessa vaihtoon.
Mahtaiskohan tuollainen vaneri muototua uudellen lampokasittelylla?
Kitara Teisco et 440,kaulassa myos nolla-nauha.
Mitta tarkennus,kun kaulan bodynpuolenen paa on tasallaan,on kaulan ylapaassa toinen reuna tuon 1,7mm eritasossa.
 
VegaLeyffinen
04.08.2012 22:51:47 (muokattu 06.08.2012 01:53:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielestäni juuri "vanerikaulainen" suoristuu (- sinun tapauksessasi: oikenee) kuumennustekniikalla kierteisyydestä, koska kaula on massiivipuuhun verrattuna yhtenäisempää ainetta. Tämä saattaa kuullostaa paradoksaaliselta, mutta edullisemman kitaran massiivipuukaula saattaa olla puun kuvioinniltaan sellainen, että vääntyy helposti, kun taas viilupuun yksittäisten viilujen erisuuntaiset kuviot kumoavat toisensa ja kaula pysyy suorana. Ihmettelenkin miksi tämä kitarasi kaula on vääntynyt - syynä voi olla liian suuri ilmaston (kosteuden) muutos tehtaalta käyttäjälle. Sinne kiertyneeseen yläpäähän (itse sanon sitä alapääksi johtuen siitä, että äänet ovat siellä matalampia) voi juuri laittaa kiilan muotoisen "jäätelötikun" - siis paksuudeltaan kiilamaisen - alumiinipalkin ja otelaudan väliin. Sitten kuumennus, puristus ja jäähdytys. Edellisessä kommentissani kerroin proseduurista tarkemmin. Jollei tämä tepsi, lisää kiilan jyrkkyyttä ja/tai kuumenna kaulaa pidempään. Jollei sekään auta, lähetä minulle.
 
cerdo
04.08.2012 23:19:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo,taytyy kokeilla,kyllahan lammon avulla puu saadaan taipumaan miten vain.
kuinka lammitys tapahtuu silitysraudalla,sateily etaisyydellako,vai kiinni otelaudassa.
Entas hoyry,sehan on tehokkain lammitin,iso kattila tulille,muutamakerros alufoliota kanneksi ja lammittamaan??__
 
VegaLeyffinen
04.08.2012 23:35:40 (muokattu 06.08.2012 02:06:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo,taytyy kokeilla,kyllahan lammon avulla puu saadaan taipumaan miten vain. kuinka lammitys tapahtuu silitysraudalla,sateily etaisyydellako,vai kiinni otelaudassa. Entas hoyry,sehan on tehokkain lammitin,iso kattila tulille,muutamakerros alufoliota kanneksi ja lammittamaan??
Höyrytykseen otin jo äsken kantaa, eli siis silitysrautaa käyttämällä voit saada kaulan sopivan lämpöiseksi = rupeaa olemaan hyvin lämmin alapuoleltakin (=läpi asti kuuma). Silitysrauta vain kiinni metallinauhoihin - ei siis ihmeessä puuhun kiinni - , ja rautaa nostelemalla - ei liukumalla - siirryt eteenpäin. Jos kaula ei lämpene läpi, voi suoristuksen vaikutusaika olla rajallisempi kuin muuten.
 
Terry Pantheras
05.08.2012 00:13:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

VegaLeyffinen: Höyrytykseen otin jo äsken kantaa, eli siis silitysrautaa käyttämällä voit saada kaulan sopivan lämpöiseksi = rupeaa olemaan hyvin lämmin alapuoleltakin (=läpi asti kuuma). Silitysrauta vain kiinni metallinauhoihin - ei siis ihmeessä puuhun kiinni - , ja rautaa nostelemalla - ei liukumalla - siirryt eteenpäin. Jos kaula ei lämpene läpi, voi suoristuksrn vaikutusaika olla rajallisempi kuin muuten.
 
Nasautin plussan tuosta aiemmasta kirjoituksesta - loistavaa tietoa! Yksi asia jäi kuitenkin vähän epäselväksi: jos otelaudan päälle asemoidaan puristimien ja taivutusastetta säätelevien tikkujen avulla alumiinipalkki (kuinka paksu ja leveä?), niin mitä kohtaa otenauhoja silitysraudalla lämmitetään?
 
Höpsis!
VegaLeyffinen
05.08.2012 00:52:07 (muokattu 05.08.2012 00:54:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi asia jäi kuitenkin vähän epäselväksi: jos otelaudan päälle asemoidaan puristimien ja taivutusastetta säätelevien tikkujen avulla alumiinipalkki (kuinka paksu ja leveä?), niin mitä kohtaa otenauhoja silitysraudalla lämmitetään?
Kiitos +:sta. Lämmitä kaikkia metallinauhoja koko otelaudan alueelta ja käytä 3 - tai jopa 4 puristinta. Voit tehdä "friendly plastic"-materiaalista (sama aine:Clas Ohlssonilla myydään vedessä sulatettavia muovirakeita, klöntistä voi muokata haluamansa) kaulan alapuolelle oikeaprofiiliset liimaustuet kaulan ja puristimen väliin. Kun asetat pehmeän ja kuuman klöntin kaulalle(!), laita voipaperia klöntin ja kaulan väliin - pidä klöntti paikallaan jäähtymisen ajan ja muotoile samalla puristimen vastainen puoli tasaiseksi. Ilman sulatettua muoviakin pärjää, jos vain suojaat kaulan vaikka huovalla. Alumiinipalkin tulisi olla koko otelaudan mittainen (ensimmäisestä viimeiseen metallinauhaan) ja n. 5 mm laidoista vajaa.
 
cerdo
05.08.2012 23:37:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikohan ,nailla ohjeilla rupea kitarankaulat oikenemaan.
Tanaan tutkin tarkemmin Teiscon kaulaa ja huomasin,etta otelaudan liimaus on irti satulan puoleiseta paasta yla E;n puolelta n.6cm;n matkalta.
Eli kaulan vaantyminen alkaa 9.nauhan kohdalta kohti 1-nauhaa Yla E;n puolelta,ruusupuu vain ei ole halunnut vaantya mukana.
Tama kitara on ilmeisesti ollut autotallissa kayttamattomana viimeiset parikymmenta vuotta.ja kaiketi ilman ohkaisiakielia,jossain romulajassa ja kaula on nojannut johonkin epatasaisesti,muuten kaikki oasat on orginaaleja ja toimii ilman surinoita ja ratinoita.
Parinviikon paasta alkaa loma,silloin otan kaulan kasittelyyn ja kerron lopputuloksesta.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti