Muusikoiden.net
20.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: High-pass filter kitaraan
1
vabasto
23.12.2011 15:01:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kovilla säröillä soitettaessa ToneZone tuntui menevän tukkoon alataajuuksilla. Löysin netistä tämän artikkelin: http://www.lonephantom.com/2010/11/taming-the-tone-zone/
Kolvasin mikkivalitsimen ja tallamikin (ToneZone) outputin väliin kondensaattorin, että saisin vähän selkeyttä varsinkin ala-E:n demppeihin.
 
Volumepotikassa luki 500kOhm, mutta mittari näytti vain 320kOhm. Otin vanhasta kitarasta kondensaattorin jossa luki 821. Tuo on ilmeisesti 0.00082 mikrofaradia. Laskin tällä laskurilla http://www.muzique.com/schem/filter.htm cutoff-taajuudeksi noin 600Hz, mikä tuntui aluksi aika korkealta.
 
Laitoin Soundcloudiin pätkät ennen ja jälkeen. Kitara on Ibanez RG1570, jossa siis ToneZone tallassa. Vahvistin on Engl E530 Tung-soleilla varustettuna+impulssi(s-preshigh). Nupit oli keskiasennossa.
 
http://soundcloud.com/vabasto/ilman-kondensaattoria
 
http://soundcloud.com/vabasto/kondensaattorin-kanssa
 
Tässä on vielä Voxengo Spanin kuvaa. Punainen käyrä ilman kondensaattoria, sininen kondensaattorin kanssa:
http://muusikoiden.net/dyn/users/94550.jpg
 
Saman homman olisi saanut kaiketi hoidettua EQ-pedaalilla, mutta mielestäni tämä toimi tässä tapauksessa riittävän hyvin. Mistäs tuo ylätaajuuksien korostuminen johtuu?
 
Zeeboo
23.12.2011 20:05:40 (muokattu 23.12.2011 20:06:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

vabasto:...Mistäs tuo ylätaajuuksien korostuminen johtuu?
 
Mikin impedanssi muodostuu kelan induktanssista, langan resistanssista ja kelan kierrosten välisistä hajakapasitansseista. Mikin impedanssi on luonteeltaan induktiivinen, ja siksi se pistää hanttiin nopeille virran muutoksille. Konkka muuttaa mikki+muut-hilut-piirin impedanssia jonkin verran kapasitiivisempaan suuntaan. Konkka-vastus piiri tietysti pelaa sellaisenaan niinkuin ylipäästösuodin konsanaan. Ja pelaa toki mikin perään asennettunakin, mutta sillä on vaikutus koko piirin taajuuskäyttäytymiseen.
 
Tuo cut-off taajuus on ihan oikein laskettu. Tuollainen suodinhan ei ole mitenkään jyrkkä; se vaimentaa noin resonanssitaajuuden alle mennessä 6 dB/oktaavi.
 
White men can't Monk
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti