Muusikoiden.net
25.05.2018
R-JAM Group Oy | Italia Guitars | Demokitaroita myynnissä 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Thinline piccolobasso/ baritonisikarilaatikko projekti
1
Hannu A
01.06.2009 22:52:23
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viikko sitten sunnuntai-illan aivopierun lopputulemana aloitin värkkäämään otsikon mukaista soitinta. Innoituksen sain seuraavasta juutuubipätkästä:
 
http://www.youtube.com/watch?v=XPgUQ4MWxu0
 
sit hokasin että onhan noita 4-kielisiäkin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cigar_box_guitar
http://www.youtube.com/watch?v=3BqZA2MjS_Y&feature=related
 
Sitten kaivelin vähän miljoonalaatikkoa ja sieltähän löyty basson virittimet ja tallatsydeemit, joku japanian presarin elektroniikka ja kitaran otelauta..
 
Ensin oli tosiaan tarkoitus tehdä vain kolmekielinen, mutta sitten järkeilin, että jos en sitten siihen ihastukkaan, taikka opi/jaksa opetella soittamaan härpätintä, niin nelikielisestä saa aina piccolobasson.
 
Hahmottelin vähän puulevylle muotoja, sapluunana käytin vanhaa landolan nailonkielistä akkarikitaraa, josta sitten muotoilin soololovellisen ja muutenkin muotoillun version.
 
Bodyn reunat on koivusta, noin puoltoista-kaksi senttiä kiinteää tavaraa reunoilla ja keskellä pieni straippi läpi bodyn, thinline tyyliin. Levystä siis kuviosahalla ja yläjyrsimellä leikattu. Tallan jälkeinen osuus on ohennettu, jotta ääniaallot teoriassa ainakin pääsisi kulkeutumaan ääniaukolle molemmilta puolilta bodya. Kansi ja pohja on ihan rehellistä koivuvaneria.. Tarkoitus oli kuitenkin tehdä nollabudjetilla kokeiluluontoinen testailusoitin.
 
Nurkista sattui löytymään täpärästi riittävänpituinen vaahteranpätkä josta tein kaulan. Bodyn liitoskohtaa muotoillessa sain ajatuksen koittaa tehdä liimakaulaista käpistintä, sellasta kun en ollut ennen kokeillut, eikä tämän projektin kohdalla taloudellinen tappiokaan olisi hirvittävä jos sattuisi menemään reisille. Jälkikäteen on todettava, että liitos onnistui jopa yli odotusten.
 
Sovituskasausta tehdessä soitin näytti kaipaavan jotain pientä ja hokasin, että plektrasuojus se olla pitää; pleksin esikuvan varmaan jokainen arvaa/tunnistaa kun katsoo kuvaa.
 
Yhden viikon illat vierähti puuhastellessa ja lauantai-sunnuntai välisenä yönä sain sähköt kolvattua. Sunnuntaina tyypit vahvarilla -> ei hurinoita.
 
rämpyttelin tänään tunnin verran tuolla pihalla ja tuli oikein pikkupoikamaisen innostunut olo..
 
Omissa kuvissa oleva kuva suorana linkkinä:
http://muusikoiden.net/dyn/users/59144.jpg
 
Lisäilen linkin projektikuviin kunhan saan ne latailtua nettialbumiin..
 
Kielet on basson 6-kielisestä setistä 3 ohuinta ja yksi irtokieli laatikon pohjalta. Paksuudet ohuimmasta paksuimpaan .025 .040 jotain siltä väliltä (veikkaus .050) ja .060. Vireenä kokeilin oktaavia normibassoa korkeampaa, eli perus E-A-D-G, joka pelittää tuolla straton 25.5" skaalalla ihan OK. Varsinaisia riemunkiljahduksia sain aikaan kun virittelin tuon sointuun, eli D-A-D-F#, jolla sain mukavat kantrirenkutukset improvisoitua melko nopeaan, JIIHAA..
 
Nyt pitäisi vielä malttaa purkaa hardware irti, että saan värin tuohon päälle. Väriksi tulee babyblue-tjsp, eli osmon, kyyhkynsininen, jota on tullut käytettyä aikaisemminkin (ja löytyy vielä nurkista, nollabudjetilla kun mennään, lisäksi sopii plekusuojan kanssa yhteen). Kuvassa on kannessa väritöntä osmoa yksi kerros.
 
Tulipas pitkä sepustus, mutta lopputulemana on todettava, että suosittelen varauksetta vastaavantyyppistä projektia jos haluaa kokeilla jotain uutta. Siis 25.5" skaala (tai joku muu lähellä normikitaraa oleva.), vire oktaavi ylemmäs kuin bassossa ja oktaavi alemmas kuin kitarassa, johonkin sointuun viritys ja sitten pikkaamaan ja slaidaamaan. yippee ja caramba
 
"Bassolinja on bassolla näppäilemällä soittaen aikaansaatava sarja ääniä, jonka voi soittaa tarvittessa toisenkin kerran samalla tavalla." -BASISTI JUMALAN ARMOSTA
Hannu A
15.02.2010 19:47:42
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kuvaa niille, joita kiinnostaa:
 
http://maihinnousu.net/dyn/gallery/f/1478.jpg
http://maihinnousu.net/dyn/gallery/f/1479.jpg
 
all you need is five strings, two fingers and one asshole. - Keith Richards
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti