Muusikoiden.net
23.10.2020
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Puut soinrakennukseen: Hankinta
1 2
vrajala
02.10.2005 13:21:44 (muokattu 06.10.2005 23:27:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä tavallaan lupasin jossain vaiheessa kasata jonkinlaisen puufaqin. Homma on kuitenkin venynyt melkoisesti. Tekstiäkin tuli siihen malliin että ajattelin jakaa sen kolmeen osaan: Hankinta, Puulajit ja Puun ominaisuudet. Näinkin niissä on ihan tarpeeksi selattavaa. Postailen nuo muut tässä syksyn mittaan.
 
-----------------------------------------------------------
 
Tässä siis jonkin verran tietoa puiden hankinnasta soitinrakennustarkoituksiin. Olkaa hyvät. Naulatkaa, haudatkaa tai olkaa mitä mieltä tahdotte.
 
-----------------------------------------------------------

Helpoin, joskin myös kallein tapa puiden hankkimiseen on ostaa ne soitinrakentajalta. Näin saat varmimmin hyvälaatuista puuta etkä joudu ostamaan enempää kuin tarvitset. Tämä on suositeltavaa varsinkin aloitteleville rakentelijoille joilla ei välttämättä ole vielä tuntumaa puihin. Soitinrakentajilta saat myös otelauta-aihiot, tarvittaessa nauhaurilla varustettuna.
 
Seuraava vaihtoehto on joku laajemman valikoiman puutavaraliike. Näistä saa yleensä otelautapuita lukuun ottamatta kaiken tarpeellisen, joistain firmoista otelautapuutkin. Puutavara myydään tällaisissa paikoissa yleensä ns. puusepänkuivana, mikä ei välttämättä vielä riitä soitinrakennustarkoituksiin. Tästä lisää myöhemmin jutussa Puun ominaisuudet.
 
Soitinrakennuskurssien vetäjien kautta saa myös usein hankittua puutavaraa. Ja vaikkei saisikaan, he kyllä neuvovat mistä tarpeet kannattaa hankkia.
 
Nykyään puiden tilaaminen ulkomailta on myös helppoa. Tämä on suositeltavaa mikäli haetaan joitain erikoisempia puita, esim. erilaisten akustisten soittimien puut, loimuvaahterat jne. Ulkomailla on useita soitinpuihin erikoistuneita kauppiaita. Varsinkin Yhdysvalloista löytyy monia yrityksiä joiden valikoima saa helposti kuolatipan suupieleen. Joitain esimerkkejä ulkomaisista toimittajista myöhemmin.
 
Suomessa toimii useita jalopuutöihin erikoistuneita puuseppiä ja monet muutkin puusepät käyttävät satunnaisesti soitinrakennukseen kelpaavia puita. Monet soittimiin kelpaavat puunpalat ovat usein heille hukkatavaraa, joten kannattaa kysellä. Heiltä voi saada hyvää tavaraa edulliseen hintaan. He ostavat puunsa yleensä uunikuivattuna ja varastoivat sen kuivassa, joten puutavara on todennäköisesti myös riittävän kuivaa.
 
Suomessa on myös useita pienempiä sahoja, höyläämöjä ym. jotka kuivaavat itse puunsa. Tällaisista voi löytää nimenomaan Suomessa kasvavia puita, kuten leppää ja koivua, joskus myös saarnia, lehmusta, vaahteraa ym. puistojen koristeita. He myös usein suostuvat kuivaamaan heille tuodun puupalan nimellistä korvausta vastaan.
 
Ainahan voit myös kaataa tarvitsemasi puut itse. Tällöin kannattaa ottaa selvää puun kunnollisesta kuivauksesta. Jotain asiasta tulee myöhemmin kirjoituksessa Puun ominaisuudet.
 
Puutavaran hankintaan on myös monia muita vaihtoehtoja. Puuta voi löytyä tuttujen varastoista, vanhoista huonekaluista, puretuista rakennuksista jne. Kannattaa pitää silmät auki.
 
-----------------------------------------------------------
 
Kuten yllä lukee, soitinkäyttöön kelpaavia puita myydään useassa paikassa. Seuraavassa joitain:
-Kaikki soitinrakentajat, erityisesti Soitinrakentajat Amf (www.soitinrakentajatamf.fi)
-Puukeskus (www.puukeskus.fi)
-Viilukeskus (Turku, www.viilukeskus.fi)
-Suomen Ekopuu (www.thermotimber.fi)
-Hakalan Puutukku (Lahti)
-Pienet ja isommat puusepänliikkeet
-Monet pienemmät puutavarantoimittajat sekä monet muut jotka jäivät pois
-SP Elektroniikka (www.spelektroniikka.fi)
 
Soitinrakentajilta saa kaikki tarvittavat puut yleensä korkealaatuisina ja sopivan kokoisina paloina. Miinuspuolena näissä on korkea kilohinta, mutta varsinkin puun kanssa vähemmän pelanneille soitinrakentajilta ostaminen on sekä varmin että helpoin tapa. Soitinrakentajilta saa myös valmiiksi uritettuja otelauta-aihioita, lapaviiluja sekä oikeastaan kaikkia muitakin puuosia valmiina aihioina. Valitettavasti tuon Amf:n laadusta on kuulunut melkoisesti moitteita joten kannattaa olla tarkkana.
 
Monissa Puukeskuksen toimipisteissä on vaihteleva määrä jalopuusahatavaraa. Ja monesti (jos puu on tarpeeksi kallista) sieltä saa sahata itselleen sopivan mittaisen pätkän. Usein kuitenkin on niin, että Helsingistä muualle myyntiin lähtevä tavara on kakkoslaatua, eli ei parhaasta päästä. Ja hinta on kuitenkin melko korkea. Joten kannattaa olla porkkana ettei osta huonoa puuta suolaiseen hintaan. Itse asiassa tuntuu hieman oudolta, ettei Puukeskus hinnoittele sahatavaraa lainkaan laadun mukaan.
 
Viilukeskus Turussa on yksi suomen suurimpia jalopuukauppiaita. Kuten nimestäkin voi päätellä, he ovat erikoistuneet viiluihin mutta kyllä siellä massiivipuitakin myydään. Ja paljon. Viilukeskuksen nettisivuilta löytyy aika suuri osa siellä myytävistä puulajeista. Viilukeskuksen palveluakin pidetään yleensä hyvänä.
 
Hakalan Puutukku sijaitsee Lahdessa. Firmaa on kehuttu paljon eikä syyttä. Valikoivat ovat hyvät ja palvelu pelaa. Lahdessa toimii myös joitain muita isompiakin puufirmoja mutten tiedä niistä sanoa mit’n tarkempaa.
 
Suomen Ekopuu on lämpökäsiteltyyn puuhun erikoistunut firma. He käsittelevät puita myös soitinrakennukseen sopivaksi. Lämpökäsitelty puu on monella tapaa soitinrakentajan unelma ja siitä on paljon hyviä kokemuksia, joten suosittelen kokeilemaan. Ei puristeille. Mä en rehellisesti sanottuna tiedä tosta firmasta paljoakaan kun en itse ole heidän kanssaan asioinut. Sähköposteihin ainakin vastailevat hieman kehnonlaisesti.
 
SP-Elektroniikka sijaitsee Oulussa ja heillä on kohtuullinen valikoima erilaisia soitinrakennustarvikkeita. Puupuolelta heiltä löytyy otelauta-aihioita sekä valmiita otelautoja, runkoja ja kauloja.
 
-----------------------------------------------------------
 
Koska ulkomaisia toimittajia on aivan äärettömästi, tähän on tarkoitus kasata ainoastaan niitä joista on kokemusta. Mikäli muut kiinnostavat, voi niitä hakea vaikka Googlella tai sivulla http://www.luth.org/hot.htm olevasta jälkimmäisestä listasta.
 
Joitain ulkomaisia puutavaran hankintapaikkoja:
-Gilmer Wood Company (http://www.gilmerwood.com)
-Stewart MacDonald (http://www.stewmac.com)
-E-bay (http://www.ebay.com)
-Rivolta (http://www.riwoods.com)
 
Gilmer Wood Company toimii jenkeissä ja heillä on hillitön valikoima kaikenlaista puutavaraa. Heidän sivuihinsa kannattaa tutustua ihan jo uteliaisuudestakin. Hienointa tuolla on se, että sieltä löytyy erikseen puupalakohtaiset tiedot sekä kuvia. Näin tietää etukäteen hyvin tarkkaan mitä on tilaamassa. Gilmer Woodiin tehtiin tässä taannoin kimppatilaus ja ilmeisesti kaikki olivat suht tyytyväisiä firman toimintaan.
 
Stewart MacDonald on kaiken soitinrakentamisen mekka. Sieltä löytyy mitä vaan soitinrakennuksessa tarvittavaa, joskin puutavaratarjonta on suppeahkoa ja kallista. Mä suosittelisin tuota lähinnä otelautavärkkien sekä akustisten soittimien puiden hankintaan. Esim. sähkökitaran leppärunkoaihion 75$ hinta on melko suolainen. Joka tapauksessa heidän valikoimiinsa kannattaa tutustua. Mäkkäriä en ole kuullut kenenkään koskaan haukkuvan.
 
Timiltä lainattu:
E-bay:stä löytyy kanssa usein erikoisempia puita, esim loimuvaahteraa. Sielläkin on kuvia itse puupalasta, joten näkee mitä on tilaamassa. Kannattaa kuitenkin katsoa myyjän palautetilastot. Monilla on 1000+ myyntiä 99%+ positiivisella palautteella, joten heihin uskaltaa hieman luottaakin. Puu on usein uunikuivattua, mutta kannattaa sekin tarkistaa.
 
Bomberin vinkistä:
Italialainen Rivolta on ilmeisesti myynyt soitinpuita jo yli sata vuotta. Yritys vaikuttaa luotettavalta ainakin nettisivujen perusteella. Heillä on hyvä valikoima korkealaatuisia, perinteisiä soitinpuita ja he sahaavat tukkipuuta nimenomaan instrumenttikäyttöön. Näin ollen heidän tarjontansa kannattaa tarkistaa ainakin mikäli klassisten tai muiden akustisten soittimien rakentaminen kiinnostaa. Vähimmäistilaus ulkomaille näyttäisi olevan 200 e.
Onko kellään kokemuksia Rivoltan kanssa asioinnista?
 
-----------------------------------------------------------
 
No niin, tässä tällä kertaa. Mä täydentelen tätä jahka keksin jotain lisäiltävää tahi kun kerrotte mulle mitä tästä puuttuu. Varsinkin ulkomaisia firmoja koskeva info kiinnostaa.
 
Ota näistä sitten selvää
jarmos
02.10.2005 13:35:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä, eli FAQ tästä aiheesta, samoin jos joku jaksais tehdä vastaavan pintakäsittelystä. Plussaaaaaaaaa.
 
Huomispäivän murehtiminen ei poista huomisen murhetta, mutta se poistaa ilon tästä päivästä.
Defactor
02.10.2005 15:04:08
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Plussaa. Jatkoa odotellaan.
 
Juzzu
02.10.2005 16:38:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pistän tämän linkkinä tuonne FAQiin.
Tim
03.10.2005 08:46:06
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Plussaa!
E-bay:stä löytyy kanssa usein erikoisempia puita, esim loimuvaahteraa. Sielläkin on kuvia itse puupalasta, joten näkee mitä on tilaamassa. Kannattaa kuitenkin katsoa myyjän palautetilastot. Monilla on 1000+ myyntiä 99%+ positiivisella palautteella, joten heihin uskaltaa hieman luottaakin. Puu on usein uunikuivattua, mutta kannattaa sekin tarkistaa.
 
Juniper
13.05.2008 14:58:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lisätään tähän yksi paikka, josta saa todella hienoja akkarin kansipuita: http://www.alaskawoods.com/
 
Minulle tuli juuri pariin akkariin mastergrade bearclaw-kannet.
Toimitus mukavan nopea ja hinnat varsin kohtuulliset nyky taalan kurssilla.
 
Koa sivut ja pohja on tulossa tällaisesta puljusta: http://www.curlykoa.com/
Täältä saa myös upeat sähkiksen kansipuut....
 
Henkka370
07.08.2008 17:24:09 (muokattu 07.08.2008 17:27:26)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos ite päättää kaataa puun soittimeksi, miten noita pitäisi sitten kuivatella, jos ei halua muille heittää?
 
E: onko kellään linkkiä noihin puun ominaisuudet ja puulajeihin, kiinnostaisi tietää
 
Nick Curry
07.07.2009 16:08:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä on Fiskarsin laatupuun linkki. Puu on siellä hienoa, hinnat hyvin kohtuulliset ja palvelu erinomaista. Ottakaa autoon kattoteline mukaan mennessänne Fiskarsiin muotoilijoiden kesänäyttelyjä katsomaan. Laatupuusta saataa tarttua lankku tai pari mukaan.
 
Nick Curry
07.07.2009 16:09:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siis linkki on tietysti tässä:
 
http://www.fiskarslaatupuu.fi/fi/
 
MPU
07.07.2009 18:10:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Uusi tuttavuus puunhankintaan on http://www.korpi-instruments.com/tuotteet.html
Mukavan oloinen kaveri ja leppäbodyn aihiot paljon paremmat kuin AmF:ltä ja halvemmalla.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
dr_solo666
10.07.2009 12:35:42
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MPU: Uusi tuttavuus puunhankintaan on http://www.korpi-instruments.com/tuotteet.html
Mukavan oloinen kaveri ja leppäbodyn aihiot paljon paremmat kuin AmF:ltä ja halvemmalla.
Marko

 
Kiitos tästä. Ens viikolla lähtee neck-thrun vaahterapötkö ja otelauta eebenistä tulemaan. Ja hintakin on kohdallaan.
 
TKosk
10.07.2009 19:24:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sivuhuomautuksena vain, aloituskirjoituksen linkit eivät toimi sillä perässäoleva sulku on mennyt mukaan linkkiin. Hyvä FAQ, plussa.
 
Little Savage
11.07.2009 20:51:37 (muokattu 11.07.2009 20:56:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuo viilukeskus taitaa nykyään olla DLH. Löytyy myös Tikkurilasta heidän toimipiste. Kävin hakemassa sieltä niin ison mahonkisen pökäleen että ei jaksanu kantaa.
 
ÄÄ TÄKÄ TÄKÄ TÄKÄ TÄÄ.
myllis
02.05.2010 21:45:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mites muuten onko nuo soitinrakentajatAMF:n runko- ja kansipuut valmiiksi oikohöylättyjä??
 
-Antti
 
peko
22.03.2013 10:31:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei ole laadukkaan vahan mahongin saannissa ongelmaa,katso ilmoitus
Muut osastolta.
 
Little Savage
22.03.2013 11:20:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Little Savage: Tuo viilukeskus taitaa nykyään olla DLH. Löytyy myös Tikkurilasta heidän toimipiste. Kävin hakemassa sieltä niin ison mahonkisen pökäleen että ei jaksanu kantaa.
 
Päivitys :
 
Viillukeskus/ DHL Tikkurila on pistänyt pillit pussiin ja putiikki suljetud.
 
ÄÄ TÄKÄ TÄKÄ TÄKÄ TÄÄ. Anna sakkoa saatana.
Henri93
25.03.2018 11:11:24
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt olis myös Zingara Guitarsilta saatavilla soitinpuita. Rakentelen itse kitaroita Haukiputaalla ja ostan materiaaleja laajempia eriä kerrallaan. Kaikki soitinpuut ovat puusepänkuivia ja heti valmiita käyttöön. Ideani on valokuvata kaikki soitinpuut ja näin ostajan on helpompi valikoida sopivia soitinpuita. Tällä hetkellä tarjonta on vielä suppea, mutta sitä on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa. Pyrin myös jossain kohden punnitsemaan kitaranrunkoaihiot jolloin itselle sopivan yksilön löytäminen on vielä helpompaa. Toki myös puita voi tulla ostamaan paikanpäälle Haukiputaalle jos Oulun seudulla sattuu asustamaan.
 
Tällä hetkellä nettikaupasta löytyy ainakin tervaleppää, vaahteraa, loimukoivua, mahonkia, zebranoa ja padoukia. Kannattaa käydä tutustumassa!
 
https://zingaraguitars.com/
zingaraguitars@gmail.com
 
Azolith
25.03.2018 17:32:50 (muokattu 28.03.2018 00:03:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitarapuissa pulmana (perussoivuuden lisäksi) on varastointi hitaasti kuivaten kuten yllä olevista pätevistä ohjeissakin joku toivottavasti mainitsi.
Aika paljon puun kanssa töitä tehneenä lisäisin että vanha puu ei tarvitse kuin lyhkäisen kuivatusjakson vaikka olisi hyvinkin kosteaa.
En mene tarkemmin omaan teoriaani miksi näin käy, mutta useimmat vanhat puut on arvotavaraa kitaranrakentajalle.
Henkilökohtaisesti paras rakentamani taisi tulla 30-luvun veneen perälaudasta pelastamastani hondurasmahongista.
Tosin muutkin palikat sattui osumaan niin että hyvä kun kokeilemaan ehti ennen käsistä vientiä ammattilaiselle.
Mulla näin maalla aina hieman silmä hakeutuu jos on vanhaa tuppeensahattua tai muuten leveää lankkua kotimaisistakin puista ja veneenveistäjänä uusin mielellään vanhoista paateista perälautoja, hah.
Pöydissä on myös, 20-luvun umpipöytä oli kokonaisuutena aika ehtoo puolessa, mutta kansi 24mm saarni oli muuttunut huomattavan kevyeksi ja erittäin soivaksi, tosin 2 päälekkäin stratotyyppiseen liimaus ehkä heikensi sointia.
Mutta hemmetin hyvä tele siitäkin tuli.
Vanhuus ei tule yksin...
 
.
ituvirtanen
26.03.2018 09:50:10
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Madridissa vaikuttaa http://www.madinter.com/
 
73nd3r
26.03.2018 11:47:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Azolith: useimmat vanhat puut on arvotavaraa kitaranrakentajalle.
Kerrankin ollaan samaa mieltä.
Mun teoria asiasta on se puun liima-aineitten yms. ikääntyminen - vaikka en asiaa perusteellis-teoreettisesti ole tutkinutkaan. Ja tarkennan vielä, että mulla tämä puun sointi liittyy akustiseen sointiin.
 
Azolith: kansi 24mm saarni oli muuttunut huomattavan kevyeksi ja erittäin soivaksi, tosin 2 päälekkäin stratotyyppiseen liimaus ehkä heikensi sointia.
Ei tuo päällekkäin liimaus ole pilannut Les Pauleja, Maple Top Fendereitä tai muitakaan vastaavia sähkiksiä. Uusi Eric Johnson Thinline Stratokin tehdään halkaisemalla pala ensin ja sitten liimaamalla uudestaan takasin ohutlinjattuna.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti