Moi.
Kefiiri: Voiko tuulettimen moottorin mahdollinen kipinöinti aiheuttaa pulman herkästi syttyviä lakkoja suhutellessa? Paloturvallisuus on aina hyvä pitää mielessä, mutta käytännössä vapaasti saatavilla olevien kolinakannujen ponne- ja liuotinaineilla joutuu tekemään oikeasti töitä että saa käyttötilanteen seossuhteilla tulipalon, saati sitten räjähdyksen aikaiseksi.
Lähinnä koska seossuhde jää alle (~2 til.-%) alemman syttymisrajan.
https://tukes.fi/documents/5470659/ … -475c-b278-98d82bb5d740?version=1.2 Hiiliharjallisia puhallinmoottoreitakaan ei ole viimeisen puolen vuosisadan aikana ollut vaihtovirtajärjestelmissä käytössä kuin poikkeustapauksissa, joten sellaiseen törmääminen on ääriharvinaista, ellei joku pellepeloton ole värkännyt vaikkapa auton lämppärinpuhaltimesta ja tasavirtalähteestä ilmanvaihtoratkaisua esimerkiksi "helpomman" tilavuusvirtasäädön takia.
Valtaosa tasavirtapuhaltimistakin on nykyään hiiliharjattomia, koska ovat tätänykyä halvempia valmistaa kuin hiiliharjalliset.
Puhaltimessa kipinöintiä voi aiheuttaa -ja usein aiheuttaakin- staattisen sähkön purkaukset.
Joko kaavun ja puhallinsiipien erilaisten sähkövarausten, tai ilman ja sen epäpuhtauksien vuoksi.
Tuon seikan vuoksi EX luokitellut puhaltimet ovat niin kalliita kuin ovat, ei niinkään moottoritekniikan.
Teeseitse maalaustiloissa ylivoimaisesti suosituimmat puhallinratkaisut sekä poisto- että tulopuolella ovat erilaiset (veneiden) moottoritiloihin tarkoitetut puhaltimet, koska bensiinin alempi syttymisraja on alempi kuin yleisimmillä maalien ponne- ja liuotinaineilla.
Myös liesituulettimia käytetään, ja etenkin aktiivihiilisuodattimilla varustettuina ovat varsin käyttökelpoisia kapistuksia.
Tuollaisia kokemusperäisiä aatteita kirjoittelin taannoin maalauskaappikyselyviestiin.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=243576 T:Samuli