Aihe: Yliajopedaalin (putki) mahdottomuus
1 2
basisti1971
04.11.2017 15:24:16
Moi.
 
ituvirtanen: Kirjoitusten perusteella suosittelisin säikeen aloittajalle tutustumista valmiiseen ratkaisuun ensin.
 
Samansuuntaisia ajattelin pidemmälle lukiessani itsekin.
 
Noiden mainittujen pedaalimallisten purkkien, ja Okabass:in ehdottaman Champin (vaikkapa IOD:n suuntaan modattuna) lisäksi vuosikymmenten saatossa esimerkiksi Chandlerin Tube Driver on ollut ahkerasti tee-se-itse rakentelijoiden kloonausalustana.
Tuon "Starvin' Marvin" Chandlerin pohjalta on myös tehty DIY-kloonia ilman puolijohde-operaatiovahvistinastetta, kuten myös korkeammalla "normaalilla" anodijännitteellä varustettua versiota.
 
https://www.google.fi/search?client … b..3.8.1992...0i131k1.0.fecFdw4Ccmo
 
Noiden lisäksi, yksi suositelluimmista tee-se-itse putkilaiteväkästelijöille suunnatuista sivustoista rakentelukokemuksesta riippumatta on www.AX84.com
Vaikka onkin vain varjo entisestään, kannattaa vilkaista jos ei ole tuttu saitti.
 

 
ituvirtanen: Rakentelussa on niin kovin mahdollista tehdä toimiva, vahingolla ajastettu miina.
 
Naulan kantaan.
Vaikka simulaatio-ohjelmat ovatkin asiaan perehtyneille kullanarvoisia, aikaa säästäviä työkaluja, pelkästään MUTU-pohjalta suunnitellen ei simulaatioissa loistavasti käyttäytyvät kytkennät välttämättä toimi lainkaan.
 
Aivan kuten rakenne-CADillä suunnitellen tulee äkkihelposti sutta jos asianomaiset rakenteet ja/tai materiaalit eivät ole jo ennestään hanskassa.
 

 
Tänäpäivänä kun käytännössä kaikki kuviteltavissa olevat vahvistin- ja säröpurkkiratkaisut -ja julmettu liuta sellaisia joita ei olisi kuunapäivänä edes osannut kuvitellakaan- on joku jo pukannut nettiin toimivaksi testatuin skemoin, ei etenkään harrastuksen alkuvaiheessa ole juurikaan mieltä jättää tuollaisia mahdollisuuksia käyttämättä.
 
Ja toimivaa laitetta on äärettömän paljon helpompi modata haluamaansa suuntaan, kuin koittaa arvuutella mikä meni itsesuunnitellussa pieleen.
 
Pahimmoillaan hyvä harrastus jääkin siihen ensimmäiseen epäonnistumiseen ja taloudelliseen tappioon.
 

 
ituvirtanen: Toki Darwin pitää huolen omistaan mutta silti.
 
Monasti on käynyt mielessä josko setä Darwin sai sysäyksen evoluutioteoriaansa pannessaan merkille elinaikanaan alati lisääntyvän sähkön käytön ja sen mukanaantuomat uudet haasteet luonnonvalinnassa ihmiskunnan kantilta.
 
T:Samuli
okabass
04.11.2017 16:10:35 (muokattu 06.11.2017 17:18:04)
basisti1971: Moi.
 
Vaikka simulaatio-ohjelmat ovatkin asiaan perehtyneille kullanarvoisia, aikaa säästäviä työkaluja, ... Aivan kuten rakenne-CADillä suunnitellen tulee äkkihelposti sutta jos asianomaiset rakenteet ja/tai materiaalit eivät ole jo ennestään hanskassa.
 
T:Samuli

 
Juuri näin. Putkilaitteessa mekaaninen osuus (kotelo, kykentälevy, reiät jne.) on ainakin 80 % koko hommasta. Eihän monessakaan kytkennässä ole kuin kourallinen varsinaisia komponetteja. Putkitekniikka on ihan oma maailmansa. Esimerkkinä eräs hyvin kokenut elektroniikkakorjaaja teki ekan putkivahvistimen, ja se hurisi aikalailla. Hän kävi kytkennän moneen kertaan läpi, ja hurisi edelleen. Viimein selvisi, ettei hän ollut maadoittanut ollenkaan hehkua.
Jymi
06.11.2017 09:06:01
McTube kytkennässä on hieno oivallus että putkien anodi- ja hehkujännitteet voi tehdä kahdella tavallisella 240/12VAC muuntajalla.
 
http://www.dogstar.dantimax.dk/tubestuf/graphics/mctube2l.gif
 
Kytkentä tekee siis suojaerotuksen mutta silti huolellisuutta myös tuon kanssa. Jännitteet on korkeat.
basisti1971
06.11.2017 10:00:13
Moi.
 
Jymi: McTube kytkennässä on hieno oivallus että putkien anodi- ja hehkujännitteet voi tehdä kahdella tavallisella 240/12VAC muuntajalla.
 
http://www.dogstar.dantimax.dk/tubestuf/graphics/mctube2l.gif

 
Juu, noita back-to-back muuntajakytkentöjä käytetään yleisesti kun halutaan laite etenkin EU:ssa ainakin toistaiseksi lailliseksi ja lupa yms. menettelyiden ulkopuolelle.
 
Mutta kuten tuossa aiemminkin jo ko. kytkennästä mainitsin, jo muutamallekin putkelle vaadittavat virrat kasvattavat muuntajien koot varsin isoiksi, eikä sopivia muuntajia oikein ole saatavillakaan.
Ainakaan halvemmalla kuin asian kerralla hoitavia.
 
"Väärinpäin" kytketyt muuntajat ovat myös hanakampia kuormitettuina resonoimaan, joten usein pitää joko hankkia valmiiksi potattu muuntaja, tai suorittaa toimenpide itse.
 

 
Jymi: Kytkentä tekee siis suojaerotuksen...
 
Semantiikkaa kenties, mutta suojaerotusta tuo kytkentä ei sellaisenaan tee, ellei eka muuntaja ole suojaerotusmuuntaja.
Ainoastaan saman potentiaalierotuksen kuin mikä tahansa muukin perusmuuntaja.
 

 
Jymi: ...mutta silti huolellisuutta myös tuon kanssa. Jännitteet on korkeat.
 
Kyllä, vaikka halvalla haalituista perusmuuntajista kytketyllä yhdistelmällä virta jää muutamiin milliamppeereihin, ihan yhtä holtittomasti kuin suoralla verkkojännitteelläkin johonkin ennalta-arvaamattomaan suuntaan singahtavaan käteen sattuu ihan yhtälailla johonkin osuessaan kuin korkeammallakin virralla.
 
Se korkeamman virrankin vaikutus saattaaa tulla tutuksi samalla kertaa jos ei ole muistanut suojata verkkokytkentöjä ja känny sattuu osumaan just niihin.
 
T:Samuli
okabass
06.11.2017 10:10:13
Jymi: McTube kytkennässä on hieno oivallus että putkien anodi- ja hehkujännitteet voi tehdä kahdella tavallisella 240/12VAC muuntajalla.
 
http://www.dogstar.dantimax.dk/tubestuf/graphics/mctube2l.gif
 
Kytkentä tekee siis suojaerotuksen mutta silti huolellisuutta myös tuon kanssa. Jännitteet on korkeat.

 
Toi on hyvä, jos saa halpoja muuntajia esim. Bebekiltä. Tolla voi jakaa virransyötön mukavasti ja turvallisesti: laittaa ekan muuntajan adapteriin (6 tai 12 VAC) ja toisen laitteen sisälle. Jos on saatavissa "oikea"muuntaja, niin käyttäisin kyllä sitä. Esimerkiksi tätä:
http://www.uraltone.com/elektroniik … html#product_tabs_additional_tabbed
paph
06.11.2017 13:16:42
okabass: Toi on hyvä, jos saa halpoja muuntajia esim. Bebekiltä. Tolla voi jakaa virransyötön mukavasti ja turvallisesti: laittaa ekan muuntajan adapteriin (6 tai 12 VAC) ja toisen laitteen sisälle. Jos on saatavissa "oikea"muuntaja, niin käyttäisin kyllä sitä. Esimerkiksi tätä:
http://www.uraltone.com/elektroniik … html#product_tabs_additional_tabbed

Minkäs kokoinen tuo on fyysisesti? Tein itse GTO kloonin tällä Ampmakerin muuntajalla http://www.ampmaker.com/store/240V-6.3V-toroid-power-transformer.html . Vielä en ole sitä koteloon tunkenut mutta pedaaliksi on kyllä melkoinen möltti.
Valo tunnelin päästä on kustannussyistä sammutettu
okabass
06.11.2017 13:57:12 (muokattu 06.11.2017 13:57:47)
paph: Minkäs kokoinen tuo on fyysisesti? Tein itse GTO kloonin tällä Ampmakerin muuntajalla http://www.ampmaker.com/store/240V-6.3V-toroid-power-transformer.html . Vielä en ole sitä koteloon tunkenut mutta pedaaliksi on kyllä melkoinen möltti.
 
Enpä tiedä koosta.
Toi AM on varmaan pienimmästä (matalimmasta) muuntajavaihtoehdoista.
 
Putkipedaalit on vähän ongelmallisia noitten eri jännitteiden suhteen. Ehkä fiksuinta olisi tehdä erillinen 12 VAC erillinen virtalähde, vetää siitä piuha pedaaliin. Ja pedaalissa otettaisiin sitten tuosta hehku ja sitten käytettäisiin tuota LT- jännitteen nostajaa.
teemu-t-k
06.11.2017 16:34:56 (muokattu 06.11.2017 17:17:26)
Jeesbox-: Mietin tässä, että miten lie mahdollista tehdä yliajosäröpedaalia, koska putkethan vaativat sen n. 250 - 350 voltin tasajännitteen hilalleen?
 
Niinkuin jo aiemiin todettiin, eivät vaadi.
 
Noin yleensä ottaen jotkut 12AX7 -tyyliset "perusputket" yms. kyllä toimivat mahdollisimman lineaarisesti (siis tuottavat mahdollisimman vähän säröä) korkeilla anodijännitteillä, mistä varmaan myytti siitä, että korkea anodijännite on joku vaatimus ja optimi tyhjiöputkille.
 
Mutta musta toi on lähinnä HiFi suunnitteluun pätevä peukalosääntö.
 
Jos taas särön tuottaminen on tavoitteena niin matalammilla anodijännitteillä on etunsa, kuten esim. suurempi määrä säröä vahvistuksessa ennen signaalin leikkauspistettä, ja myös matalampi "headroom" signaalin leikkautumiseen. Eli siis signaali on helpompi ajaa särölle matalammilla signaalitasoilla, tai vastaavasti vähemmällä vahvistuksen määrällä, ja harmonisen särön osuus on korkeampi jopa ennen todella korvinkuultavaa säröytymistä.
 
Musta ihan jees ominaisuuksia. Nykyäänhän on jopa muotia nää kaikki "Power Scaling" -jutut, joiden idea ei ole mikään muu kuin laskea käyttöjännitteitä jotta saavutettaisiin alhaisempi headroom ja leikkautuminen matalammillakin signaalitasoilla. Eikä idea todellakaan ole uusi: Laney:n legendaarisen "KLIPP" vahvistimen säröpiiri toimii kohtalaisen matalla anodijännitteellä (60VDC), ja monissa vintage vahvistimissakin oli ominaisuus pudottaa B+ jännitteitä. Säädettävä anodijännite esim. vaiheenkääntöasteelle on kanssa ollut aika suosittu ominaisuus sitten 70-luvun.
 
Eli musta siis alhaisempi anodijännite on ihan pätevä konsepti jos tavoitteena on rakentaa tyhjiöputkipiiri jonka funktio on säröytyminen. En ymmärrä noita "putki ei toimi matalilla jännitteillä", "se putki on vaan näön vuoksi", yms. tyylisiä kommentteja. Varsinkin joissain hybridivahvistimissa (tai efekteissä) joissa on lähinnä vain yksi putki, ja sekin pelkästään tuottamassa säröä, se tavoite paljon todennäköisemmin täyttyy jos anodijännitteet ovat matalammat kuin joku tyypillinen > 250 VDC.
 
Suurin hankaluus noissa todella alhaisissa anodijännitteissä (esim 12VDC) on, että putki toimii käytännössä alueella jolla hila imee virtaa. Seuraus on hilan impedanssin merkittävä putoaminen ja se, että putkea täytyy siksi "ajaa" piirillä jolla on matala antoimpedanssi ja kyky syöttää mainittu hilavirta. Tuollaisen piirin "naittaminen" putkivahvistuasteeseen jolla on korkea antoimpedanssi ja matala virransyöttökyky on siksi aika ongelmallista. Usein ratkaisuksi kaivetaan puolijohteet mikä voi sitten puolestaan olla joillekin ihmisille asenneongelma.
 
Vahvistuasrvo myös putoaa matalammilla anodijännitteillä, mutta se on harvemmin kovin suuri ongelma piireissä joiden tehtävä on vaan tuottaa säröä. Ratkaisu on yksinkertaisesti vaan yliohjata sitä putkiastetta korkeammilla input signaalin tasoilla. Tavoitteen täyttäminen voi luonnollisesti vaatia lisävahvistuasteita, mutta ei se korkea anodijännitteinen putkipiirikään yliohjaudu ihan pienillä signaalin tasoilla, varsinkin kun sen headroom on reilusti korkeampi. Eli kyseinen ongelma on luultavasti edessä joka tapauksessa,
 
Voisin btw. ostaa moisen muuntajan, jos jollain olis myydä. Tosin sillä kaiketi helposti tappaa itsensä, jos meinaa verkkovirtaa käyttää.
 
Galvaaninen erotus (erotusmuuntaja) on halpa henkivakuutus.
Heikki
06.11.2017 18:40:48
 
 
Simulaattoreilla suunnittelevien kannattaa tosiaan muistaa, että putkien simulaatiot ei pidä ollenkaan paikkansa matalilla jännitteillä. Eikä simulaatioihin kannata muutenkaan liikaa luottaa.
okabass
06.11.2017 19:02:56 (muokattu 06.11.2017 19:12:32)
Heikki: Simulaattoreilla suunnittelevien kannattaa tosiaan muistaa, että putkien simulaatiot ei pidä ollenkaan paikkansa matalilla jännitteillä. Eikä simulaatioihin kannata muutenkaan liikaa luottaa.
 
Kyllä. Korva, korva ja korva.
 
Ps. Jos puhutaan matalista B+ jännitteistä, niin on sellaisia putkia mm. ECC86/6GM8. Max B+ on 30 V.
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/236689/ETC2/ECC86.html
Ja muitakin löytyy, muistaakseni mm. kuulolaiteputkia.
http://www.junkbox.com/electronics/lowvoltagetubes.shtml
basisti1971
07.11.2017 09:18:32
Moi.
 
Re. Uraltonen Indel TSL40/001
 
paph: Minkäs kokoinen tuo on fyysisesti?
 
Ei tietoa täälläkään, eikä nettikään ollut suosiollinen mutta koska kysessä on 40VA runko kuten tyyppimerkinnästäkin ilmenee, ei varmaankaan kamalasti eroa:
 
https://www.tme.eu/pl/Document/95f9 … f983178fce354bcb3030eb8/66_8_10.pdf
 
Toisaalta samalla sivustolla ehdotetaan TSL40/002:lle (joka on myös 40VA "putkilaitemuuntaja") 80VA runkoa:
 
https://www.tme.eu/pl/Document/527f … a0cd475164b0f2d7c/KK78EI_09_1_7.pdf
 
Uraltonelta tietty selviäisi kysymällä, ja samalla voisi vihjaista mittatietojen oleellisuudesta meille värkkääjille.
 
Se on kuitenkin varmaa että 40 tai 80 VA EI-pakkarunko on fyysisesti rutkasti isompi kuin 15VA toroidi.
 
T:Samuli
Gypsy
13.11.2017 14:35:14
Aamen
janis
13.11.2017 15:39:11
 
 
Googleta tube town vanilla overdrive. Toimii 12 voltilla. Ite oon tehnyt saman puljun kaavion mukaisen distortion pedaalin. Toimii kans 12 voltilla
Ku itte tekee, saa sellasta mitä tulee!
kojones
13.11.2017 17:29:24
Gypsy: https://www.tube-town.net/ttstore/K … -VPump-Voltage-Converter::6163.html
 
Speksit on vakuuttavat, pitääpä testata. Vielä kun löytyis tarpeeksi virtaa kestävä liitin tuolle muuntajalle.
ituvirtanen
13.11.2017 19:25:04 (muokattu 13.11.2017 19:27:37)
 
 
kojones: Speksit on vakuuttavat, pitääpä testata. Vielä kun löytyis tarpeeksi virtaa kestävä liitin tuolle muuntajalle.
 
Alle 500 mA sisään ja 15 mA ulos, kumpi noista on erityisen paljon, vai viittaasitko pakkamuuntajaan? Eikös noille alueille löydy kasapäin liitinvaihtoehtoja, vai onko jotain muita rajoitteita, kuten vaikka koko?
kojones
13.11.2017 20:08:30
ituvirtanen: Alle 500 mA sisään ja 15 mA ulos, kumpi noista on erityisen paljon, vai viittaasitko pakkamuuntajaan? Eikös noille alueille löydy kasapäin liitinvaihtoehtoja, vai onko jotain muita rajoitteita, kuten vaikka koko?
 
Sisään. Oon muutaman putkisäröpurkin tehnyt joissa ulkoinen AC/AC-muuntaja ja koittanut löytää riittävällä virrankestolla olevaa efektipedaaleista tuttua liitintä, vielä ei ole tullut vastaan mutta eipä niistä toisaalta ole yhdestäkään liitin vielä kärähtänyt.
 
Helpompihan tuo DC-tulo toisaalta on, vaikka sitten hehkuillekin se 600mA tuon 500mA lisäksi menisi.
tommiot
13.11.2017 20:53:21
kojones: Sisään. Oon muutaman putkisäröpurkin tehnyt joissa ulkoinen AC/AC-muuntaja ja koittanut löytää riittävällä virrankestolla olevaa efektipedaaleista tuttua liitintä, vielä ei ole tullut vastaan mutta eipä niistä toisaalta ole yhdestäkään liitin vielä kärähtänyt.
 
Helpompihan tuo DC-tulo toisaalta on, vaikka sitten hehkuillekin se 600mA tuon 500mA lisäksi menisi.

 
Mouserilta en äkkiseltään löytänyt yhtään tuollaista liitintä joka kestäisi alle 500mA. Osa lupasi jopa 5A.
kojones
13.11.2017 23:38:34
tommiot: Mouserilta en äkkiseltään löytänyt yhtään tuollaista liitintä joka kestäisi alle 500mA. Osa lupasi jopa 5A.
 
Kah, oon selkeästi kattellu huonoja liittimiä, koska perusmallin Cliffeissäkin näyttää olevan 1A.
ilmaseppa
30.11.2017 11:37:11
Jeesbox-: Mietin tässä, että miten lie mahdollista tehdä yliajosäröpedaalia, koska putkethan vaativat sen n. 250 - 350 voltin tasajännitteen hilalleen?
 
Voisin btw. ostaa moisen muuntajan, jos jollain olis myydä. Tosin sillä kaiketi helposti tappaa itsensä, jos meinaa verkkovirtaa käyttää.

 
Esim. valvecaster, jossa käytetään 12AU7 putkea toimii ihan hyvin jo 9 - 18v anodijännitteellä. Googlaa valvecaster. Myös muita vastaavia kytkiksiä on paljonkin
Seppä Ilmarinen
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)