Aihe: DIY-Projekti: Bassman '59 tai joku muu..
1 2 3 4
rrroope
28.02.2014 11:22:55
ainahan pientä putkivahvistinta tarvii, autoon/mökille/veneeseen/keittiöön jne...
 
pahus kun kuumottaisi itseä tuo champ-projekti mut liikaa muita projekteja, liikaa lapsia ja liian vähän rahaa
uusiipe
28.02.2014 22:05:09
Tarinaa ja kokemuksia kun kyselit, niin just eilen treeniksellä kirosin rujoa DIY-comboani, joka on pirun hyväsoundinen ja -käytöksinen (bassman-johdannainen 5881:llä, etusessa ECF82:ta, 15" kajari), mutta niin susiruma ja tekeleen näköinen, ettei sillä keikoille kehtaa lähteä. Keikoille mennään sitten kaupallisella valmisteella, jossa tosin alkuperäisistä sisukaluista ei ole paljon mitään jäljellä.
 
Laadukkaista osista kasaa kyllä toimivan ja hyväsoundisen vahvistinosan. Valmiit chassikset ja turrentit helpottaa ja nopeuttaa työtä. En tietenkään väitä, että katseen kestävän kopan tekeminen ei sulta onnistuisi, mutta omalla kohdallani se on ollut heikkoa. Siksi suosittelin teollista valmistetta, koska nimenomaan käyttökonetta olet tekemässä.
 
Neljä hunttia tuntuu kyllä paljolta pelkästä laatikosta. Saiskohan jostain tollasia kimppatilauksena edullisemmin? Heti olisin messissä.
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
harpist
28.02.2014 23:08:03
Tuliko nämä Weberin sivut vastaan nettiä selaillessa ?
 
https://taweber.powweb.com/store/kits.htm
 
https://taweber.powweb.com/store/wccabs.htm
" Soittaa tunteella - tarvittaessa vähemmän " ....... soittotaitoa sekin.
Rg505bk
01.03.2014 00:16:35 (muokattu 01.03.2014 00:16:49)
Mulle toimi hyvänä harjoitustyönä Uraltnen jr. Selkeät ohjeet ja saundaakin hyvältä...
Laulava Kylätohtori
01.03.2014 09:00:22
Se tässä alkoikin arveluttamaan, että jos sen vahvistinosan saa toimimaan (ja siitä tulee hyväsoundinen), elementteihin menee rahaa, samoin kuitenkin itsekin tehtyyn koteloon, niin kyllä sen kopan pitäisi myös olla just eikä melkeen. Vähän pelottaa, että siitä kopasta tulee kohtalaisen hyvä, mutta kuitenkin kulmat vähän repsottaa, raidat ei istu ja liima tullut paikoitellen läpi. Eli että se on sen verran ok, ettei malta suoraan hakata polttopuiksi, mutta kuitenkin sen verran rujo, että vituttaa.
 
Kyllä sitä voisi esim. pari kaappia tehdä päällystää ensin, niin oppisi edes ne perusniksit. Sitten, jos kaappi onnistuu, niin sitten voisi miettiä combokoteloa.
 
Amerikanfoorumeilla arvelivat, että nuo Weberin kitit olisi samoja kuin Mablella (kuulemma Weberin sivuilla sanottaisiin, että osat tulevat idästä). Silloinhan kannattaisi tilata suoraan Mablelta, koska hinta on halvempi. Mutta toisaalta rahdit (onhan tuo melko painava lähetys) maksavat paljon ja siihen vielä alvit ja tullit. Ja jos ajattelisi, että ostaa laadukkaan päätemuuntajan Uraltonelta, niin samalla rahalla ja pienemmällä vaivalla sitä ostaa koko systeemin Uraltonelta.
 
Amerikasta saisi hienoja koteloita kohtuuhintaan, mutta rahdit maksavat paljon ja tullit+alvit tekevät tilauksen kannattamattomaksi. Ehkä joku taho voisi tuollaisia tehdä vähän kohtuullisempaan hintaan, ainakin jos olisi useamman kotelon tilaus. Onko muita kiinnostuneita kuin Uusiipe?
 
Uraltone Jr. kävi kyllä mielessä, samoin Uraltonen 5F1 -kitti. Mutta rahaa niihinkin menee, eikä ne oikein innosta riittävästi. Eihän noita kukaan osta, jos niistä eroon haluaa...
Gyl sunkka maar oikke met trasikoittim bisi Vanha Rauma iha vaa aikanguluks.
jusu68
01.03.2014 14:44:45 (muokattu 01.03.2014 14:53:16)
"se on sen verran ok, ettei malta suoraan hakata polttopuiksi, mutta kuitenkin sen verran rujo, että vituttaa"
 
Hieno lause, mutta niin totta. Olen tehnyt noita kaappeja ja komboja aika monta ja ensimmäinen oli juuri tuollainen. Toki lopulta hakkasin sen kirveellä palasiksi ja poltin.
Mutta tekemällä oppii. En ole tweediä käyttänyt päällystykseen, mutta ainakin itse käyttäisin paukkupullossa olevaa verhoiluun tarkoitettua liimaa. Ei ainakaan imeydy läpi.
 
Ja tuohon rakenteluun. Itse tein ensimmäisenä juuri Uraltonen Jr:n, toinen rakentamani oli sitten Weberin kimppatilauksena tullut Deluxe Reverbin kopio. Sen jälkeen olen tehnyt noita Ceriatonen laitteita muutaman. Oikeasti aivan loistolaitteita tulee noista Ceriatonen vahvareista. Mulla ei ole sähköalasta koulutusta, mutta kyllä noita layoutin mukaan kasailee melkein kuka vaan. Tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vain riitävästi niin hyvä tulee. Ne on sitten eri miehet jotka niistä oikeasti tajuaa ja osaa myös sen vahvarin sielunelämän. Sinuna tekisin suoraan sen bassmanin.
 
Tuossa on yksi vaihtoehto mistä voit tilata:
 
http://www.ceriatone.com/index.htm
 
Tai ota tuosta osalista ja tilaa Mikolta osat ja kasaa kuvan mukaan:
 
http://www.ceriatone.com/images/lay … derLayout/5F6A-BassmanCeriatone.jpg
 
Halpaa lystiähän tämä ei ole, mutta hyvästä saundista pitää vähän maksaakin.
 
Niin ja se Uraltone Jr ja se Weberin Deluxe kopio meni aivan asiallisella hinnalla kaupaksi täällä muusikoiden netissä aikoinaan.
JPHe
01.03.2014 15:22:56
Itse olen aloittanut projektin tekemällä kotelon. Yhtään huonoa en ole onnistunut tekemään. Voisin jopa suositella tätä lähestymistä. Tinailut on sitten helpompi tehdä, varsinkin jos jotain jo kerran tehtyä kopio. Itse koen metallin työstöt kaikkein vaikeimpina vahvarin teossa, varsinkin jos kyse on teräs chassiksesta.
73nd3r
01.03.2014 17:19:38
Laulava Kylätohtori: Tekisipä mieleni tehdä oma *********. En ole aikaisemmin vahvistimia tai koteloita tehnyt, mutta jostainhan jokaisen on aloitettava.
 
Ihan samankaltaisia ajatuksia pyörinyt minulla ja suunnilleen samoista lähtökohdistakin. Seuraan mielenkiinnolla tätä ketjua ja pidän peukkua että onnistuu, se voisi sykäyttää minutkin hommaan.
 
Kysymys koteloita enämpi tehneille: miksi tweed ensin liimataan (alapuoli) ja sitten lakataan (yläpuoli)? Eikös koko homman voisi tehdä pelkästään lakalla kyllästämällä - siis samaan tapaan kuin lasikuituhommissa, tai ennevvanhaan kun laminoitiin veneessä kajuutan katto purjekankaalla ja maalilla vesitiiviiksi?
Laulava Kylätohtori
01.03.2014 18:02:25 (muokattu 01.03.2014 18:03:42)
Pitkään asiaa harkittuani, parin ihmisen kanssa keskusteltuani ja tätä palstaa luettuani, olen nyt melko varma, että ostokotelolla mennään. Tässä Bassman-casessa on nyt rima niin korkealla, että olen melko varma, etten olisi itse tweedaamaani koteloon tyytyväinen, vaikka se onnistuisi hyvin. Uskon, että puutyö onnistuisi vielä melko hyvin, mutta tweedin laitto epäilyttää. Kyllä sitä ensin pitäisi kokeilla/harjoitella johonkin muuhun koppaan.
 
Mutta aikomus olisi päällystää tuo puolivalmis 2x12" kitarakaappi jollain tweediä halvemmalla tolexilla. Täytyy katsoa, miten se onnistuu ja miettiä sitten hommaa uudestaan...
 
Ps. voisin myös ostaa siistin tyhjän Bassman-kotelon, jos jollain sellainen pyörii ylimääräisenä nurkissa...
Gyl sunkka maar oikke met trasikoittim bisi Vanha Rauma iha vaa aikanguluks.
harryk
01.03.2014 18:28:39
 
 
73nd3r: Ihan samankaltaisia ajatuksia pyörinyt minulla ja suunnilleen samoista lähtökohdistakin. Seuraan mielenkiinnolla tätä ketjua ja pidän peukkua että onnistuu, se voisi sykäyttää minutkin hommaan.
 
Kysymys koteloita enämpi tehneille: miksi tweed ensin liimataan (alapuoli) ja sitten lakataan (yläpuoli)? Eikös koko homman voisi tehdä pelkästään lakalla kyllästämällä - siis samaan tapaan kuin lasikuituhommissa, tai ennevvanhaan kun laminoitiin veneessä kajuutan katto purjekankaalla ja maalilla vesitiiviiksi?

 
Tuo aika mielenkiintoinen kysymys. Uskon, että tweedin lakkaus siten kuin se tehdään, juontaa juurensa 40-50-luvuille, jolloin sitä alettiin käyttää enemmälti kitaravahvareiden koteloissa päällysteenä. Tuohon aikaan tolex-tyyppiset päällysteet olivat harvinaisempia ja ehkä myös tweediä kalliimpia, kun tilanne on nykyään päinvastainen. Tweed-kangas on hyvä käsitellä lakalla, joka muodostaa kankaan päälle riittävän "joustavan" pinnan. Tämän takia kovan pinnan muodostavat akryylilakat eivät ehkä ole hyvä vaihtoehto tällaiseen pintaan. Lakkauksen alkuperäinen perustarkoitus on kait suojata likaantumiselle altista kangaspintaa. Lopputulos on myös ainakin omaan silmääni esteettisempi kuin tweed ilman lakkaa.
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
klobasa
02.03.2014 10:19:38 (muokattu 02.03.2014 11:27:52)
Ei se kotelon teko vaikeaa ole. Pääasia on, että tekee jokaisen työvaiheen huolellisesti. Jos leikkautat puumateriaalit ammattilaisella oikeaan mittaan ja kasaat kaiken huolella, niin hyvät on lähtökohdat. Tolexin tai tweedin laittaminen ihan sama juttu: mittaa kaikki hyvin ja tee huolellisesti. Youtuben "uncle doug" nimim. on tehnyt tolexoinnista ja kankaan laittamisesta loistavia videoita. Perustolexointi on mielestäni ihan helppoa, mutta aikaavievää. Fender tyylinen neljästä palasta tehty tolexointi on muuten helpompi tehdä kuin yhdestä palasta... Etenkin jos jättää nurkista kulmapalat pois.
 
Noi mun nyt myynnissä olevat kotelot o tehty sirkkelöintiä ja reunapyöristyksiä lukuunottamatta kotona eteisessä. Ainoa sähkötyökalu mitä omistan on pora ja dremel. 90% työstä on kuitenkin suunnittelua ja sellaista missä tarvii vain olla huolellinen, ei mitään ihmeellistä. Esim etukankaan saaminen suoraan ja kireälle ei ole kiinni muusta kuin siitä haluaako sen parissa askarrella niin kauan, että se on hyvä. Sehän diy koteloista ekana pistää silmään: kangas on niitattu kiinni ja jätetty paikoilleen oli se sitten suorassa, vinossa, löysällä ja/tai kireällä. Jos sen kankaan laittaa huolella niin ei välttämättä näytä enää diy kotelolta.
Rg505bk
02.03.2014 11:14:17
Tuossa projektia viime kesältä:
 
http://i115.photobucket.com/albums/ … IMG_20140302_110038_zps7b783fe6.jpg
 
Tube-Townin Lumerland kitti pienin modauksin nuppina ja kaksi 1x12 kaappia. Sinänsä hauska tilanne, että tällä hetkellä kaikki vahvistimet ja suurin osa pedaaleista alkaa olla itse tehtyjä. Noita on ihan mukava näperrellä ajan kuluksi. Kaikkein helpointa (ja hauskinta) on omasta mielestä juuri puutyöt. Tweediä en tosin ole kokeillut, tolexintia jonkin verran.
rrroope
02.03.2014 11:29:19
reunapyöristykset voi myös tehdö ihan hyvin kotikonstein ilman erikoisjyrsimiä. raspilla ja puukolla vaan, ei eroa huomaa. ainoa homma on, että jos käyttää kulmarautoja, niin ne raudat kannattaa olla valmiina ennenkun alkaa veistelemään pyöristyksiä. näin voi mallailla sitä mukaa kun tekee ja saa just oikeanlaiset pyöristykset. ei tarvi sitten paukuttaa vasaralla kulmarautoja sopimaan pyöristyksiin....
Rg505bk
02.03.2014 11:32:49 (muokattu 02.03.2014 11:33:07)
rrroope: reunapyöristykset voi myös tehdö ihan hyvin kotikonstein ilman erikoisjyrsimiä. raspilla ja puukolla vaan, ei eroa huomaa. ainoa homma on, että jos käyttää kulmarautoja, niin ne raudat kannattaa olla valmiina ennenkun alkaa veistelemään pyöristyksiä. näin voi mallailla sitä mukaa kun tekee ja saa just oikeanlaiset pyöristykset. ei tarvi sitten paukuttaa vasaralla kulmarautoja sopimaan pyöristyksiin....
 
Totta. Tosin ei se tuohon hommaan tarvittava jyrsinkään paljoa maksa, jos jyrsintä tarvitsee joskus ja jouluna niin tuollainen viidekympin haplisjyrsin kyllä riittää. Tosin kunnon terään menee helposti toiset 50 €.
Laulava Kylätohtori
04.03.2014 10:16:56 (muokattu 04.03.2014 10:19:35)
Tässä nyt tuli sellainen hassu idea mieleen, että jos tekisikin harjoitukseksi Fenderin '63 Reverb Tankin. En ole vielä perehtynyt aiheeseen, mutta kuvittelisin sen olevan aika paljon helpompi. Mietittyäni asiaa, pidän Bassmania (itse tehdyllä kotelolla) vähän liian riskaabelina aloitusprojektina, enkä tässä vaiheessa ala "turhia" vahvistimia (esim. 5F1 Champ tai Uraltone Jr.) tekemään, koska kyllä niihinkin menee rahaa satoja euroja rahaa. Kaikutankki aidolla tweedillä olisi hyödyllinen harjoituskappale ja näyttäisi melko mojokkaalta Bassmanin päällä... :)
 
Onko kukaan rakentanut tuollaista tai pystyykö suosittelemaan jotain kittiä tms. Kaikki tieto ja ajatukset ovat tervetulleita. Varsinkin, millä mallinimillä noita kittejä löytyy. Joku oli ainakin 6G15, onko se juuri tuo '63 Reverb Tank?
 
Tuossahan saisi kotelo olla vaikka koivuvaneria, koska ei kai se kotelon materiaali tässä tapauksessa soundiin vaikuta?
 
edit. Tässä olisi yksi ehdokas:
 
http://www.ebay.com/itm/DIY-6G15-Fe … p;hash=item2ecb7b6ed1#ht_296wt_1363
Gyl sunkka maar oikke met trasikoittim bisi Vanha Rauma iha vaa aikanguluks.
73nd3r
04.03.2014 12:52:55
Laulava Kylätohtori
04.03.2014 14:04:56
73nd3r: Ookkos lukenu pohjia tuolta:
http://uraltone.com/forum/index.php?topic=444.0

 
Mielenkiintoinen artikkeli, kiitos siitä. Tosin alkaa tuo kaiku vaikuttamaan sen verran kalliilta, että en ala sittenkään sellaista tekemään. Sitten ei riitä rahat enää Bassmaniin, jos riittää nytkään. Mutta näinhän sitä voi ostaa oman Bassmanin vähitellen... :)
 
Ehkä jätän turhat harjoitustyöt kokonaan väliin ja kasaan suoraan sen Bassmanin - tai ainakin yritän, katsotaan sitten, mitä tulee....
Gyl sunkka maar oikke met trasikoittim bisi Vanha Rauma iha vaa aikanguluks.
Rg505bk
04.03.2014 23:55:32
Tuolla olisi suhteellisen edukas putkikaiku kitti:
 
https://www.tube-town.net/ttstore/p … /info/p6223_TT-Kit-Tube-Reverb.html
 
Kaikutankin joudut tosin hankkimaan lisäksi...
Laulava Kylätohtori
07.03.2014 07:42:00
Rg505bk: Tuolla olisi suhteellisen edukas putkikaiku kitti:
 
https://www.tube-town.net/ttstore/p … /info/p6223_TT-Kit-Tube-Reverb.html
 
Kaikutankin joudut tosin hankkimaan lisäksi...

 
No eipä ole pahan hintanen. Onko kukaan tehnyt tuollaista, tekeekö sillä mitään?
Gyl sunkka maar oikke met trasikoittim bisi Vanha Rauma iha vaa aikanguluks.
rrroope
07.03.2014 09:41:45
Laulava Kylätohtori: No eipä ole pahan hintanen. Onko kukaan tehnyt tuollaista, tekeekö sillä mitään?
 
en oo tehnyt, mutta tuo tube-town on ihan hyvä paikka. sieltä tilaa samalla näppärästi tolexit, kaiuttimet ja muutkin.
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)