Aihe: Plektrasuojan leikkaus
1
telecustom
29.09.2017 22:01:18
335 tyylisessä Hanson -merkkisestä kitarastani puuttuu plektrasuoja. Saakohan jostain tilata mitoilla tai tietääkö joku jonkun joka näitä osaisi leikata?
fox
29.09.2017 23:15:45
 
 
telecustom: 335 tyylisessä Hanson -merkkisestä kitarastani puuttuu plektrasuoja. Saakohan jostain tilata mitoilla tai tietääkö joku jonkun joka näitä osaisi leikata?
 
Hansonin tarkoista mitoista en tiedä, onko se esimerkiks 1:1 sen 335:n kanssa. Voi olla hiukkasen eri mittoja esimerkiksi mikrofonikehysten välimatkassa, ja muussakin mitoituksessa.
Mutta 335:n(kin) plekusuojia saa WD:ltä, tuossa osoitetta
http://www.wdmusic.co.uk/pickguards-c62
Tietenkin voit tarkkojen mittojen kanssa mennä jonkun soitinrakentajan juttusille, kyllähän niiltä moisen plekusuojan teko onnistuu.
Niitä alareunan kannakkeita saa esim. Thomannilta, hyvällä tuurilla ehkä jostain kotimaan liikkeestäkin.
 
Ja ainahan on sekin mahdollisuus että teet itse. Kaiverruslevyä muoviliikkeestä ja Dremelillä ja lieriöjyrsinterällä leikkelet.
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
telecustom
30.09.2017 08:47:06
Kiitos, mitat on valitettavan kaukana 335:n vastaavista, eli soitinrakennushommiin menee. Kukahan täällä pääkaupunkiseudulla tuollaisen rakentaisi?
Jeszse
30.09.2017 11:06:29
telecustom: Kiitos, mitat on valitettavan kaukana 335:n vastaavista, eli soitinrakennushommiin menee. Kukahan täällä pääkaupunkiseudulla tuollaisen rakentaisi?
 
http://lottonen.com/fi/
Musiikin hyvyys ei ole makuasia. -Jucciz, ammattimuusikko
basisti1971
30.09.2017 16:17:54
Moi.
 
Ääni täältäkin foxin ehdottamalle itse tekemiselle.
Kuten tuosta linkittämästäni viestiketjustakin käy ilmi, ei ole ihan ilmaista puuhaa, joten itse tekemällä säästää pitkän pennin... siis sentin.
 
Jos syystä tai toisesta ei itse halua väkerrellä, viestiketjussa:
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=218452
on asiaa ruodittu joitain vuosia sitten.
 
Periaatteessa kuka tahansa soitinseppä moisen korvauksesta vääntää, mutta etenkin jos mitat ovat tarkkoja, halutaan nätit viisteet, tai jotain erikoista, aikaa palaa rutkasti.
Ja artesaanin aika maksaa ihan kuten kaikkien meidän muidenkin.
Plektrasuojablankot (tavanomaiset) taasen ovat varsin halpoja.
 
T:Samuli
telecustom
30.09.2017 19:05:03
Kiitos tästäkin infosta. Valitettavasti en omaa työkaluja enkä vaadittavia taitoja, joten on turvauduttava maksullisiin palveluihin.
 
Tuohan vaikuttaa aikaa vievältä ja työläältä hommalta, ja arvostan käsityöläisen työtä, mutta ei pienestä muovipalasta huvittaisi silti 100e maksaa.
okabass
30.09.2017 21:40:39 (muokattu 30.09.2017 21:40:58)
telecustom
30.09.2017 23:26:48
okabass: Kysy valmistajalta.
http://www.hansonguitars.com/about.htm

 
Jep, mailia on laitettu.
basisti1971
01.10.2017 09:01:08
Moi.
 
telecustom: Kiitos tästäkin infosta. Valitettavasti en omaa työkaluja enkä vaadittavia taitoja, joten on turvauduttava maksullisiin palveluihin.
 
Ole hyvä.
 
Realistinen asenne ja omien resurssien realistinen arviointi on aina reippaasti yli puoli voittoa, vaikka kuinka harvinaista olisikin :).
 

 
telecustom: Tuohan vaikuttaa aikaa vievältä ja työläältä hommalta, ja arvostan käsityöläisen työtä, mutta ei pienestä muovipalasta huvittaisi silti 100e maksaa.
 
LP:n, 335:n yms. pleksin -jonka kiinnitystapa on vastaava ja vähillä rei'illä varustettu- valmistaminen on toki suoraviivaisempaa kuin vaikkapa Fender perheen pleksien kymmenine reikineen ja lukuisine eri reikäjakoineen, mutta olet oikeassa, työlästähän se on jos/kun vimpanpäälle ulkonäkö on vaatimuksena.
 
Olen myös tismalleen samaa mieltä että satanen on järkyn paljon moisesta muoviläpyskästä, mutta muutamia valtavirrasta poikkeavia itselleni tehneenä ymmärrän tismalleen mistä osa-alueista käsityönä tehtyjen täydellisesti istuvien pleksien hinta muodostuu.
 
Etenkin sellaisten joiden jigikustannukset jyvittyvät siihen yhteen ainoaan kappaleeseen.
 
Ja jos kotisivulla olevassa kuvassa näkyvä alareunan viiste/taite ei ole optinen harha, on oikeasti kinkkinen värkättävä.
Jos pitää olla prikuulleen 1:1 kopio.
 

 
Kävin vasta viestini kirjoittamisen jälkeen firman kotisivuja vilkaisemassa, Hanson kun aiheuttaa ainakin mulle assosiaatioita ihan johonkin muuhun kuin laatukitaroihin, ja okabassin ehdottama valmistajalta tilaaminen tuli mullekin mieleen.
Toivottavasti ovat myötämielisiä ja moisen myyvät, varmasti postikuluineenkin tulee edullisemmaksi kuin teettäminen.
 
T:Samuli
Jeszse
01.10.2017 09:35:53
basisti1971: Ja jos kotisivulla olevassa kuvassa näkyvä alareunan viiste/taite ei ole optinen harha, on oikeasti kinkkinen värkättävä.
Jos pitää olla prikuulleen 1:1 kopio.
 
Kävin vasta viestini kirjoittamisen jälkeen firman kotisivuja vilkaisemassa, Hanson kun aiheuttaa ainakin mulle assosiaatioita ihan johonkin muuhun kuin laatukitaroihin, ja in ehdottama valmistajalta tilaaminen tuli mullekin mieleen.
Toivottavasti ovat myötämielisiä ja moisen myyvät, varmasti postikuluineenkin tulee edullisemmaksi kuin teettäminen.
 
T:Samuli

 
En tiiä katoinko nyt samaa kuvaa, mutta hansonin sivuilta ja 335 -tyyppisiä kitaroita kattelin, ja jos kyseessä nyt on tollanen 45 asteen viiste mikä menee pleksin reunalla ni onhan se nyt jo varmaan kahden-kolmen minuutin duuni jos laskee mukaan terän vaihdon muodon ajelun jälkeen.
 
Kaikista työläin vaihe minkä tahansa yksilöllisen pleksin valmistuksessa by far on sen jyrsintäsapluunan kötöstäminen. Sen jälkeen kaikki on lasten leikkiä.
Musiikin hyvyys ei ole makuasia. -Jucciz, ammattimuusikko
Tinnittus
01.10.2017 11:12:54
telecustom: Kiitos tästäkin infosta. Valitettavasti en omaa työkaluja enkä vaadittavia taitoja, joten on turvauduttava maksullisiin palveluihin.
 
Tuohan vaikuttaa aikaa vievältä ja työläältä hommalta, ja arvostan käsityöläisen työtä, mutta ei pienestä muovipalasta huvittaisi silti 100e maksaa.

 
Ihan vaan mielenkiinnosta.
Paljonko tuon pitäisi maksaa?
telecustom
01.10.2017 11:47:57
Tinnittus: Ihan vaan mielenkiinnosta.
Paljonko tuon pitäisi maksaa?

 
Katsoin muutaman videon työvaiheista Youtubesta, ja niistä kävi nopeasti
Ilmi että työlästä ja aikaa vievää on. Eli olen ihan tietoinen että maksaa
Helposti sen satasen. Oma budjetti on sellainen että jos plektrasuojaa ei noin
Viidelläkympillä saa, niin sitten ollaan ilman tai tehdään itse välttävä...
Azolith
01.10.2017 17:54:07 (muokattu 02.10.2017 11:46:24)
Sahaaminen vaikka 3-kerros pleksistä ei kovin ihmeellinen taikoja tarvi vaikka straton tai minkä vain muotoon pleksiä.
Lehtisaha ja pari terää (yksihän on aina katkaistava), hionta ja homma hoituu.
.
Kefiiri
01.10.2017 21:18:26
En osannut suurentaa Hansonien kuvia... näyttivät ne pleksit siltä, että kirkkaan pleksin alapuoli oli maalattu kultavärillä. Jos pitää olla semmoinen, kannattaa tehdä siitä vähemmän hauraasta matskusta mikä ei ole varsinaista pleksiä... mikäs se nimi on? Lexan.
En ole musiikin asiantuntija.
basisti1971
02.10.2017 07:15:40 (muokattu 02.10.2017 12:51:29)
Moi.
 
Kefiiri: näyttivät ne pleksit siltä, että kirkkaan pleksin alapuoli oli maalattu kultavärillä.
 
Kyllä, noinhan "arvokkaamman" näköiset plekusuojat on tapana tehdä.
Lisäbonuksena maalipinta on varsin kestävä, ja logot ja kaiverrukset ovat varsin näyttäviä syvyysilluusion ansiosta.
Tuosta ulkonäkösyystä ovat myös usein varsin paksuja verrattuna perinteisiin 1-, 2- ja 3-kerrossuojiin, ohuina kun ruukaavat taipumaan ikävästi, ja pienikin taipuma näyttää paljon kenkummalta kuin läpinäkymättömässä plekusuojassa.
 
Aika usein reunaviistekin on materiaalinvahvuuden ansiosta/takia tavanomaisen helpon, tylsän ja yksinkertaisen 45:n sijaan 30(/60), tai jos oikein hifistellään eivätkä kustannukset ole päälimmäisenä murheena visiota suitsimassa, peileistä tuttu ~15 asteen leveä fasetti.
 
Läpinäkyvissä materiaaleissa viiste pitää tietysti tavanomaisemmista poiketen aina kiilottaa hyvnkin tarkkaan, puuha jossa luonnollisestikin vierähtää taas tovi, ja loppukustannukset nousevat jälleen.
 

 
Kefiiri: Jos pitää olla semmoinen, kannattaa tehdä siitä vähemmän hauraasta matskusta mikä ei ole varsinaista pleksiä... mikäs se nimi on? Lexan.
 
Pleksiä, Lexania (GE-kauppanimike) eli polykarbonaattia tai polyvinyylikloridia eli PVC:tä valtaosa markkinoilla olevista laadukkaammista plekusuojista asetaattipohjaisia lukuunottamatta lienee, akryyli eli PMMA jota varmaankin hauraana ajattelit on useimmissa tapauksissa kovinkin haurasta ja kenkkua työstää perustyökaluilla.
 
Mitä tahansa muovia toki voi käyttää, ja kustannussäästösyistä usein käytetäänkin.
 
Variaatioita on kuitenkin runsaasti niin keinomateriaaliryhmän sisällä kuin plekusuojiin käytettyjen materiaaliryhmienkin saralla, eivätkä kaikki laadut missään nimessä vanhene samalla tapaa.
Ja vanhetessa saattavat ominaisuudet muuttua yllättävästikin.
 
T:Samuli
okabass
02.10.2017 10:56:32
basisti1971:
 
Variaatioita on kuitenkin runsaasti niin keinomateriaaliryhmän sisällä kuin plekusuojiin käytettyjen materiaaliryhmienkin saralla, eivätkä kaikki laadut missään nimessä vanhene samalla tapaa.
Ja vanhetessa saattavat ominaisuudet muuttua yllättävästikin.
 
T:Samuli

 
Joo. Vähän aiheen ulkopuolelta. Kaverilla on useita vanhoja kitaroita 50-60-luvuilta mm. Gibson, joiden leprasuojuksista haihtuu jotain, joka pehmentää ja pilaa pintakäsittelyn. Eli jos säilyttää laukussa, niin joutuu ottamaan suojuksen pois.
telecustom
02.10.2017 12:30:33
Kiitos hyvistä vinkeistä, informaatio on ollut ensiluokkaista! Ensi kertaa kävin täällä soitinrakennuspuolella (yleensä roikun kitarakamoissa), ja täytyy kyllä kehua teidän meininkiä. Nyt kädet ristissä odotan vastausta Ameriikan pojilta.
Kefiiri
02.10.2017 13:08:54
basisti1971: akryyli eli PMMA jota varmaankin hauraana ajattelit on useimmissa tapauksissa kovinkin haurasta ja kenkkua työstää perustyökaluilla.
 
No justiin näin, noita muovin nimityksiä ei vaan muista. Vasta vanhemmalla iällä opin, että kaikki kirkkaat muovilevyt eivät olekaan yhtä laitimmaista työstettävää kuin akryyli.
En ole musiikin asiantuntija.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)