Aihe: Kitara stereoiden inputin kautta kaiuttimiin?
1
gösplstorm
22.08.2008 10:12:38
Tuleeko jotain ongelmia jos laittaa kitaran suoraan piuhalla kiinni samankaltaiseen inputtiin mihin laitetaan esim ipodeja, cd-soittimia tai muita vastaavia äänilähteitä? (soundilla ei ole väliä kuhan mökää lähtee ja kajarit kestää menoa reilun tunnin verran)

Mulla on nimittäin sellainen kasettiadapteri jolla saa esimerkiksi kasettisoittimella soitettua CDeitä, niin ajattelin että hankin jostain todella huonon kasettimankan ja soitan kitaraa sen läpi kasettiadapterin kautta. Kasetti siis pyörii tyhjää ja sen kautta pitäisi pystyä soittamaan mitä tahansa äänilähdettä mutta onko se kitarasta suoraan lähtevä äänisignaali jotenkin merkitsevästi erilainen verrattuna esimerkiksi ipodista lähtevään signaaliin?
Kirjoittaja on asiastaan tietämätön hölmö.
Roberto
22.08.2008 11:18:13
 
 
Laita joku säröpedaali vielä väliin niin saat kaiuttimista kesähattuja aika nopeesti.
Janne19691
22.08.2008 11:22:23
 
 
Joo, kitarasta (normaali passiivimikit) tulee ulos huomattavasti pienempi signaali kuin ipodeista yms.
 
Kun olin pieni (vielä pienempi kuin nyt) liitin stratokopioni kasettidekin mikrofooni inputtiin ja väänsin mikin input levelin täysille, hyvät säröt tuli.
Rule #1: There are no rules.
Janne19691
22.08.2008 11:36:26
 
 
Laita joku säröpedaali vielä väliin niin saat kaiuttimista kesähattuja aika nopeesti.
 
Ei särö automaattisesti polta kaiuttimia, tehoa pitää myös olla riittävästi.
Rule #1: There are no rules.
gösplstorm
22.08.2008 11:52:16 (muokattu 22.08.2008 11:53:10)
Joo, kitarasta (normaali passiivimikit) tulee ulos huomattavasti pienempi signaali kuin ipodeista yms.
 
Kun olin pieni (vielä pienempi kuin nyt) liitin stratokopioni kasettidekin mikrofooni inputtiin ja väänsin mikin input levelin täysille, hyvät säröt tuli.

 
mutta siis se pienempi signaali ei haittaa muuta ku että voluumia pitää vaan vääntää lisää? Ja tosiaan kesähattuja on tarkoituskin tulla niistä kaiuttimista lopuksi että saadaan autenttinen hendrix-fuzzz
 
edit: ja itse asiassa pitäiskö oikeesti änkeä volume-pedaali vielä väliin, auttaisko asiaa?
Kirjoittaja on asiastaan tietämätön hölmö.
Janne19691
23.08.2008 15:09:45
 
 
mutta siis se pienempi signaali ei haittaa muuta ku että voluumia pitää vaan vääntää lisää? Ja tosiaan kesähattuja on tarkoituskin tulla niistä kaiuttimista lopuksi että saadaan autenttinen hendrix-fuzzz
 
edit: ja itse asiassa pitäiskö oikeesti änkeä volume-pedaali vielä väliin, auttaisko asiaa?

 
En oikeen muuta osaa sanoa kuin että kokeile mitä mikin yhdistelmä tuo tullessaan.
Rule #1: There are no rules.
teemu-t-k
23.08.2008 15:37:11 (muokattu 23.08.2008 15:38:25)
Tuossa yhdistelmässä menee niin monta juttua päin metsää ettei niistä viitsi edes alkaa kirjoittamaan mitään pidempää stooria. Mainitaan nyt kuitenkin:
 
- Impedanssisovituksen puute
- Riittävän vahvistuksen määrän puute
- Taajuuskorjauksen puute
- Erittäin huonon kuuloinen särö
- Kaiuttimien taajuusvaste on liian HiFi ja yltää liian korkealle
- HiFi kaiuttimien hyötysuhde on olematon
- HiFi kaiuttimien tehonkesto ja kyky sietää minkään näköistä luukutusta on olematon.
 
Niistä kaiuttimista ihan aikuisten oikeasti tulee kesähattuja ihan hetkessä ja huomaamatta jos volaa innostuu nostamaan vähänkään normaalia korkeammalle. Ja johtuen HiFi kaiuttimien surkeasta hyötuhteesta sitä tehoa tarvitaan suht koht paljon ja vahvistimen vetää säröille hetkessä.
 
Jotain toivoa siedettävästä soundista on jos soittaa akustista kitaraa (joka yleensä vaatii "puhtaamman" toiston eikä tuota yhtä korkeita taajuuskomponentteja kuin perinteinen särökitarointi) tai jos käytössä on jonkin sortin kitarakäyttöön tarkoitettu etuvahvistin, kuten vaikka SansAmp GT-2 tai joku vastaava joka pyrkii matkimaan perinteisen kitaravahvistimen signaalia aina kaiuttimien vasteeseen asti. (Itse esim. treenaan usein kytkemällä todella tumpun Zoom 606:n suoraan tietokoneen äänikortin linjaan). HiFi kaiuttimien surkealle soveltuvuudelle kitarakäyttöön edes parhainkaan etuvahvistin ei silti pysty tekemään yhtään mitään.
 
Mutta, kokeillahan aina voi...
gasser
23.08.2008 18:58:19
Pieni saivartelu aina paikallaan, mutta jos hifiskobet ei _millään ikinä_ pystyisi ulostamaan hienoa kitarasoundia, niin kuinka ihmeessä levyiltä tuleva kitaramusiikki sitten kuulostaa hyvältä? Joo, okei. ei tartuta tähän.
Mun mielestä aina voi kokeilla eri juttuja, jos vaan on mahdollisuus ja sen verran ymmärrystä päässä ettei riko vehkeitä silkkaa tyhmyyttään. Tuosta kasettiadapterin kanssa soittelusta en osaa sanoa, mutta jos kerran tarkoitus on raiskata joku vanha mankka tähän hommaan, niin kolvaa äänipään tilalle liitin kitarapiuhalle. Näin mä tein nuorempana. Soundi oli erittäin karu ja raaka särö. Mutta soittelihan silläkin.
-?-
teemu-t-k
23.08.2008 22:48:27
Tartutaan vähän kuitenkin niin tulee tietämättömillekin selväksi... :-)
 
Ei ole kysymys siitä etteivätkö Hifi kaiuttimet pystyisi toistamaan kitarasoundia. Perus HiFi kaiutin voi taajuusvasteessaan yltää helposti yli 10 kilohertsin siinä missä tyypillinen kitarakaiutin-kaappi-yhdistelmä on niin "huono", että se usein leikkaa rajusti pois jo kaikki noin 4 - 5 kHz ylittävät taajuudet. Tuo kapeus kitarakäyttöön tarkoitettujen kaiuttimien taajuusvasteessa kuitenkin myös poistaa ne kaikkein eniten korvia särkevät sirinät ja "heinäsirkka"-äänet joita ainakin särösoundeilla soitettaessa piisaa. Hifi toiston kannalta huono ominaisuus muuttuu kitarakäytössä toivottavaksi ominaisuudeksi.
 
Levyillä kullaan usein mikitettyä kitarakaappia joten kitarasoundin diskantteja on jo äänitysvaiheessa rajoitettu. Samaa taajuusvastetta kaventavaa asiaa ajavat usein myös etuvahvistimet joissa on jonkinnäköinen kaiutinsimulaatio. Sen takia esimerkiksi joitain mallintavia laitteita kehotetaan suoraan käyttämään PA -tai kosketinsoitinvahvistimella joissa taajuusvaste on suora ja jotka eivät enää enempää väritä ääntä. Kitaran puhdas soundi ei myöskään tuota noita kirskuvia ylätaajuuksia häiritsevässä määrin.
 
On hyvä myös tietää, että ns. instrumentti- tai pro-audio kaiuttimen rakenne on suunniteltu hyötysuhteeltaan hyväksi sekä kestämään suuria tehoja ja kartion liikealueita. HiFi kaiuttimissa puolestaan on panostettu lineaarisuuteen usein jättäen kestävyys ja hyötysuhde sivuseikoiksi. Ne kun eivät ole kovinkaan tärkeitä ominaisuuksia silloin kun kuunnellaan äänitteitä hiljaisella voluumilla ja keskimäärin muutamien wattien teholla. Käännä systeemi säröille niin kaiuttimien puhekela palaa kiinni hyvinkin nopeasti. Toista transientteja normaalia kovemmalla voluumilla niin kartion ripustukset repeävät. Tällaisten vikojen mahdollisuus nousee heti toiseen potenssiin kun Hifi laitteistoon kytketään kitara, olkoonkin sitten kyseinen "HiFi"-laitteisto vain joku vähemmän hifi ghettoblasteri.
 
Mutta olen ihan samaa mieltä kanssasi siitä, että kaikkea kannattaa kokeilla niin kauan kuin tietää mitä tekee eikä siksi "tyhmyyksissään" riko mitään. Jos ei noista kokeiluista muuta kostu niin tuleepahan ainakin käytännössä todettua ne asiat mitä tässäkin keskustelussa on mainittu. Itse sain aikoinaan kovinkin psykedeelisiä fuzz soundeja aikaiseksi yliohjaamalla vanhan Luxorin mikrofonikanavaa. Mutta sekin soundi meni nyt lähinnä vitsinä. Ei noista kokeiluista ole oikeasti koskaan mitään mainittavaa soundia herunut mutta hauskaa on kyllä ollut.
Kumiankka
24.08.2008 05:38:00
Ainakin diskanttielementit menee hifikajareista aika herkästi palaneen malliseksi, vaikka luulee että äänen taso on vielä kohtuullinen. En nyt viitsi kertoa mistä tiedän rämän asian. Bassokitara on vielä parempi, sillä on mahdollista saada pienestäkin vahvistimesta uskomattoman paljon tehoa irti, tosin vain niin lyhytkestoisten tehopiikkien ajan ettei korva oikeastaan kuule
Kefiiri
24.08.2008 08:10:59 (muokattu 24.08.2008 08:41:12)
kolvaa äänipään tilalle liitin kitarapiuhalle. Näin mä tein nuorempana. Soundi oli erittäin karu ja raaka särö. Mutta soittelihan silläkin.
 
Mulla on kanssa ollu tommonen systeemi. Mutta paras mankkasoundi tuli pienestä Panasonicin kasettimankasta, kun kytki kitaran mikkisisäänmenoon. Laitteessa ei ollut äänityksen monitorointimahdollisuutta, mutta kun laittoi äänityksen päälle niin, että record-nappula oli melkein pohjassa mutta ei ihan, kuului värkin omasta kajarista muikea higain-soundi.
 
Painikkeet pystyi teippaamaan tuohon asentoon ja kytkemään lisäkaiuttimeksi vanhan putkiradion elementin. Soinniltaan systeemi oli kuin Brian Mayn "Deacy" konsanaan. Vahvistinosan kytkentäkin germaniumtrankkuineen ja päätemuuntajineen taisi olla pitkälti samanlainen.
 
Kyllä kasettiadapterihommaa kannattaa kokeilla, vallankin jos haussa ovat rupisemman sorttiset ropinat.
 
Vielä edittiä: Tuo Panasonicin soundi oli oikeasti vallan kelvokas. Luulisi että mikkiliitäntään soitettaessa automaattinen äänitystason säätö pilaisi dynamiikan, mutta jostain syystä äänitysautomatiikka ei tuntunut puuttuvan asiaan lainkaan.
gösplstorm
02.09.2008 10:34:51 (muokattu 02.09.2008 10:36:35)
Tähän väliin voin kertoa että kyllä toi viritys toimi, tosin kyllä siinä menee kajarit pikkusen paskaksi, tai että rohisee jatkossa käytettäessä mutta ei ne kesken soiton levinny.
 
Parhaiten toimi kun laitoin kitarasta piuhan chorus-pedaaliin(joka siis päällä mutta ei efektejä), ja siitä piuha siihen kasettiadapteriin, joka siirtää soundin kasettimankan kajareihin. Voluumia ei meinannu saada tarpeeksi, eli siinä mielessä paras ois ollu jos olisi laittanu volume-pedaalin siihen väliin mistä ois kiskonu tehoa lisää. Isommasta cd-mankasta (jota en raaskinut tuhota) sain ulos ihan puhdasta cleanisoundia ja vielä semi lujaa
 
edit: niin ja siis onhan se melko karun kuuloinen se särö, mutta menee fuzz-tyyppisessä tarkoituksessa :D oikee fuzihan tehään niin että kitaran kaula isketään läpi vahvarista...
Kirjoittaja on asiastaan tietämätön hölmö.
Black Zombie 82
26.11.2019 12:22:02 (muokattu 26.11.2019 12:46:49)
 
 
Aikani tässä tuskailtuani ja pähkäiltyäni transistorivahvistimen, putkivahvistimen ja bassovahvistimen kanssa, sain tällaisen idean: Entä jos en hommaakaan mitään vahvistinta? Vaan kytken kitaran suoraan stereoihin, mutta laitan siihen väliin jonkun mallintavan etuasteen? Eikös sellaisia ole myytävänä? Veisi vähemmän tilaakin varmaan kun tuommoinen 20 w combo. Ja tulisi varmasti hyvät soundit ja olisi helppo äänittääkin suoraan c-kasettidekille.
 
EDIT: Esim. tällainen:
 
https://www.thomann.de/fi/tech_21_sansamp_gt2.htm
 
Toimii kuulemma hyvin suoraan PA.han kytkettynä. Eli miksei stereoihinkin?
 
Olen monta kertaa äänitellyt omaa soittoani sillä tavoin, että olen liittänyt kitaravahvistimen kuulokeliitännästä piuhan stereoitten RCA-liitäntään. Ja hyvin on toiminut. Ja soundi on hyvä, ehkä jopa parempi kuin suoraan kitaravahvistimen kaiuttimesta. Eli eikös sellainen jotain putkivahvistinta mallintava kitaraetuaste tms voisi myös toimia vähintään yhtä hyvin?
 
Ainut tuossa on ollut vaan se, että jos liitän kitaravahvistimen stereoihin, niin siitä styrkkarista pitää vääntää namiskat kaakkoon jos haluaa että kuuluu about samalla voluumilla kuin esim. radio. Mutta ehkä sellaisen etuvahvistimen kanssa ei olisi sama juttu...?
basisti1971
26.11.2019 14:23:50
Moi.
 
Black Zombie 82: ....
 
Pahoittelen jos huomioni menee metsään, mutta olisiko mitenkään mahdollista edes hivenen hillitä selvästi tavaramerkiksesi muodostunutta necroprovoilua?
 
Kerta viikkoon tai jopa kuukauteen?
 
Myönnän toki että on varsin huvittavaa ja toisinaan todella hauskaakin seurata kuinka väki vastailee vuosia- tai jopa reilun vuosikymmenen vanhoihin kysymyksiin, ja tuohtuvat kun ketjun "aloittaja" tai joku muu kysymyksen esittäjä ei heille vaivaudukaan vastaamaan.
 
Kuten eduskunnan välihuutelussakin, vitsi menee aika nopeasti vanhaksi jos hommaa ei tee vaivihkaa ja tyylillä, ja etenkin jos kuvittelee ettei kukaan huomaa.
 
T:Samuli
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)