Aihe: Kuinka äänitän rummut kotioloissa?
1
meteors
19.09.2008 21:48:23
Aikomuksena hommata rumpumikit ja äänittää omaa soittoa, en tajua mikeistä tms. yhtään mitään, heh. Eli kun on mikit ja niissä piuhat kiinni, ni mihi ne piuhat menee. Onko ns. 8-kanavainen erillinen äänikortti hyvä, vai mikseri vai kuinka. ja siitä pömpelistäkö sitten tietokoneeseen jonkun helvetin firewiren/usb kautta vai kuinka? Niin ja koneelle joku ohjelma millä sitä sitten äänittää tai "miksailee" jne?
 
En tosiaan ymmärrä kaiken maailman termeistä ym. sitten yhtään mitään, että jos joku viittis mahdollisimman yksinkertaisesti vähän opastaa, heh.
Roberto
19.09.2008 23:25:20
 
 
Kailis
20.09.2008 06:32:31
 
 
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=121298
 
heh.

 
Heh vain. Sun pitää nyt yhdellä istumalla selittää koko tsydeemi, älä yritä siirtää vastuuta oikeaan topiciin.
Roberto
20.09.2008 09:38:47
 
 
Heh vain. Sun pitää nyt yhdellä istumalla selittää koko tsydeemi, älä yritä siirtää vastuuta oikeaan topiciin.
 
Oh fuck! En suostu!
mhelin
20.09.2008 20:22:22
Ei toimi - kotioloissa.
Kuljukka
20.09.2008 23:51:47
Ei toimi - kotioloissa.
 
Riippuu kodista.
Roberto
21.09.2008 08:58:18
 
 
Ei toimi - kotioloissa.
 
Hmm. Mä oon ollut osallisena muutaman mielestäni aika hyvin onnistuneenkin levyn tekemisessä, jotka on tehty tyystin ns. kotioloissa.
Kailis
22.09.2008 01:40:49
 
 
Riippuu todellakin kodista. Väittäisin että löytyy asuntoja, joissa parempi soundi kuin monessa oikeassa studiossa.
Point
22.09.2008 23:26:36 (muokattu 23.09.2008 22:15:33)
Aikomuksena hommata rumpumikit ja äänittää omaa soittoa, en tajua mikeistä tms. yhtään mitään, heh. Eli kun on mikit ja niissä piuhat kiinni, ni mihi ne piuhat menee. Onko ns. 8-kanavainen erillinen äänikortti hyvä, vai mikseri vai kuinka. ja siitä pömpelistäkö sitten tietokoneeseen jonkun helvetin firewiren/usb kautta vai kuinka? Niin ja koneelle joku ohjelma millä sitä sitten äänittää tai "miksailee" jne?
 
En tosiaan ymmärrä kaiken maailman termeistä ym. sitten yhtään mitään, että jos joku viittis mahdollisimman yksinkertaisesti vähän opastaa, heh.

 
Äänityslaitteet riippuvat siitä montako mikkiä hommaat/tarvitset, minkälaista "jatkokäsittelyä" ajattelit tallenteelle tehdä jne.
 
Kuvitellaan melko simppeli kokoonpano: Neljä mikkiä, joista kaksi kondensaattori-overheadeja(symbaaleja ja tomeja poimimaan), ja toiset kaksi dynaamisia(virvelille ja basarille). Tästähän saa vaikka kuinka monta variaatiota ja mitä enemmän mikkejä, sitä enemmän mahdollisuuksia.
 
Yksi tapa on hommata kovalvytallennin, jolla sitä soittoa sitten äänitetään. Joissain(suurimmassa osassa)malleissa on USB-portti, jonka kautta ne rumpuraidat voidaan siirtää tietokoneelle jatkokäsittelyä varten(miksailu, Cd:lle polttaminen, nettiin esille laittaminen...)...
 
Tsori, nyt on pakko mennä petiin, kirjoittelen huomenna loppuun ; ) (Jatkuu...)
 
E: Todi, nyt voin jatkaa.
 
Elikkä, toinen tapa on hommata Firewire-mikseri, joka kytketään tietokoneeseen. Siihen mikit kiinni ja nauhoitus käyntiin. Esim. http://www.thomann.de/fi/firewire_a … id=8b66a37bfdf8556ff33fc11d4b7d476b
tuolta löytyy pirusti vaihtoehtoja..
 
Itse en siis ole mikään asiantuntija, joten tarkempaa infoa en paljoa osaa antaa.. En osaa neuvoa myöskään noista äänikorttipohjaisista äänityssysteemeistä juuta enkä jaata ; )
 
Niistä tietokonesoftista: Nykyään netistä löytyy paljon hyviä ilmaisia nauhoitusohjelmia. Mm. Audacity, Reaper(periaatteessa ilmainen, kysy lisää jos tahdot), Kristal Audio Engine ja täältä(http://www.hitsquad.com/smm/lic/Shareware/RECORDING/) löytyy monia ja taas monia muita. Jotkut näistä ilmaisista toimivat todella hyvin, jotkut omaan käyttötarkoitukseen ehkä paremmin kuin se Pro Toolsin kallein maailmanluokan studiojuhta. Ehkä.
 
Esim. Audacity on toimivaksi koettu näppärä vehjes pieneen demotteluun ja äänen editointiin. Reaper taas hieman kehittyneempi softa, jossa onkin sitten paljon enemmän mahdollisuuksia. Kristalista ja muista ei ole omakohtaista kokemusta, mutta ihan OK kamaa kuulemma on, ainakin osa niistä. Kokeilemalla selviää. Näitä pystyy lataamaan softan viralliselta kotisivulta, esim. tästä Reaper: http://reaper.fm/ jne.
 
Maksulliset ovatkin sitten asia erikseen. Itse olen havainnut mm. nämä toimiviksi: Sonar Home Studio 4/7(muista Sonarin Hm:istä ei ole kokemusta), Cubase LE, Fruity Loops... Hinnat vaihtelevat, ja myös ominaisuudet. Softa kannattaa valita omien käyttötarkoitusten mukaan, ei vain siksi että joku sanoo, että tuo on paras ja sillä hyvä.
Yleensä firman kotisivuilta voi ladata ilmaisen "näyteversion" softasta, josta olet kiinnostunut. Ne toimivat yleensä tietyn ajan, ja joitain ominaisuuksia on karsittu(kuten tiedostojen tallennus). Näin voit tutustua ohjelmaan ja päättää uhraatko rahasi siihen, vai johonkin toiseen ja itsellesi paremmin sopivaan vaihtoehtoon.
Koko valmiin paketin voi ostaa(yleensä) joko samaiselta kotisivuilta, josta ilmaisen testiversion olet ladannut, kaupasta tai muualta netistä, kuten Thomannilta jne.
 
Rumpumikeistä: Montako mikkiä olet ajatellut hankkia? Aloitetaan tästä peruspetteri-neljän mikin kokoonpanosta.
Eli "normaalisti" tässä tapauksessa hommataan kaksi kondensaattoria ja kaksi dynaamista mikkiä(muista, tämä EI ole sääntö, vaan yksi lukuisista eri vaihtoehdoista).
Konkat Overheadeiksi(tähän tyyliin:http://arts.ucsc.edu/recording/drums/drumkit2.jpg Nuo mikit tuolla pään yläpuolella ovat overheadeja..) ja ne loput kaksi sitten basarille ja virvelille. Mitä enemmän mikkejä, sitä enemmän soundillisia mahdollisuuksia. Mikkien lisääntyessä(heh:) voi alkaa miettimään tomien mikittämistä ym. Muista kuitenkin, että vain muutamalla mikillä voi saada aikaan oikein hyvää jälkeä.
 
Esimerkiksi tässä on ihan hyvä mikkisetti, ei mikään Pro, mutta toimii!
 
Kannattaa hommata J. Pekka Mäkelän Kotistudio-opas, löytyy paljon hyvää tietoa ja vinkkiä, myös rumpujen äänittelystä. Kiitos ja hei.
 
(Tiedä sitten oliko tästä mitään apua kenellekkään, mutta tulipahan kirjotettua)
Jupi57
22.09.2008 23:41:03
Oliko se 461 O. B. jotain fuulaa?
Minä lähden, kun minusta puhutaan ihmisten oikeilla nimillä. -Kirofoni-
volc
24.09.2008 15:40:30
Lyhyesti:
 
Osta digitaalinauhuri (esim. Zoom H4 299,-). Laitteessa on stereomikrofoni ja mukana saat Cubase lite-editointiohjelman.
 
Myöhemmin voit ostaa ja liittää laitteeseen paremmat mikrofonit (2 kpl). Jos tarve vaatii.
 
Edelleen haluat kehittää nauhoitusjärjestelmää ja ostaa pikkumikserin. Tällöin saat enemmän mikrofoneja käyttöön. Nauhoitus hoituu edelleen digitaalinauhurilla.
 
Tämä lienee halvin ja helpoin polku.
hemmett
01.12.2018 13:33:02
Minäpä nakkaan vaikka tähän topicciin seuraavanlaisen aiheen..
 
Elikä kyselisin käyttäjäkokemuksia eri digiäänittimistä, Zoomit ynnämuut?
 
Äänenlaadun tiedän jo kokemuksesta aika hyväksi näissä laitteissa. Harvinaisen vähän on päässyt käpristelemään noiden laitteiden kans, että vois kertoa yleensäki noin niinkuin käytettävyydestä? Tallentamisen aloittamisen nopeus, valikkonäpräily, säädöt etc..
Ja esim miten laite on sijoiteltu treeniolosuhteissa, tietenkin vielä jos pystyyy kuvailemaan minkälainen ympäristö on kyseesä?
 
Äänityssamppelit aina plussaa
Juhani_t
01.12.2018 15:30:21
Zoom R16 on ollut joskus ja on ihan varmaan tarpeeksi hyvä budjettivehje moneen hommaan. 8 inputtia on kuitenkin aika vähän loppujen lopuksi. Itse tallenninta ja mikrofooneja tärkeämpi asia on rumpujen viritys ja soitto. Niihin kannattaa käyttää aikaa ja energiaa. Aina se akustisesti makeimman kuuloinen soundi ei olekaan mikitettynä se paras.
 
Minulle yöt nukkuvana ja räkälöitä vierastavana kaikenlainen keikkailu ja roudaaminen on ehdottomasti taaksejääneitä muistoja. Siksi olemme siirtyneet kokonaan kotisoittajiksi ja siirtelemme bittejä pitkin suomea.
 
Nykyään kotona rumpunurkka näyttää tälle: http://heinola.org/~juhani/sauvaparisto/runput.jpg
 
Mikit on ihan perusmallin tavaraa, eli Shurea, EV:tä ja Audixia. Johdot on kiinni Presonuksen StudioLive-RML16AI:ssa ja Softana Presonuksen Studio One 3.
 
Homma kuulostaa tälle: https://soundcloud.com/sula-project/oot-jumala
 
Uudempaa tuotantoa on tässä just työn alla mutta ihan ok se on tämäkin.
18is9
08.12.2018 07:59:55 (muokattu 08.12.2018 08:12:45)
 
 
hemmett: Minäpä nakkaan vaikka tähän topicciin seuraavanlaisen aiheen..
 
Elikä kyselisin käyttäjäkokemuksia eri digiäänittimistä, Zoomit ynnämuut?

 
Parille levylle olen äänittänyt rummut Zoom R6:lla, ja minusta sillä saa ihan hyvää jälkeä aikaa kun ottaa huomioon vermeen hinnan. Overheadina/tilamikkinä toimi Zoomin oma stereopari setin edessä ja perinteiset lähimikit erikseen rummullle sitten. Moposetillä kun menee niin jokaisen rummun saa lähimiktettyä. Jälkimmäisessä linkissä rummut on aika hevisti prosessoitu ja lo-fi -meno ei ole sinällään Zoomin syytä.
 
https://darkintervals.bandcamp.com/album/iii-a-thousand-dreams
https://darkintervals.bandcamp.com/album/vi-synkiss-v-leiss
 
tuolla kuvia sessiosta:
http://darkintervalsmusic.blogspot. … 17/07/first-session-with-drums.html
 
Minusta R6 on ollut tosi kätevä tässä hommassa. Itse laite setin eteen (kuten yllä) tai overheadiksi ja lähimikit paikalleen. Tasot kohdalleen ja sitten menoksi. Setupin kasaaminen kestää noin vartin :). Äänitys starttaa recistä ja loppuu stopista, muuta editointia en ole tuolla laitteella tehnyt vaan suosiolla siirtänyt raidat sitten kotona koneelle.
 
Laitteen stereopari + neljä mikkiä ei ole kovin paljoa, mutta pointtina onkin pitää homma simppelinä.
"I listened hard but could not see" - YES, And You and I
statistiÖ
26.12.2018 00:35:33
 
 
hemmett: Elikä kyselisin käyttäjäkokemuksia eri digiäänittimistä, Zoomit ynnämuut?
Joo kyllä ne varmasti mankan voittaa, en ole sitä kokeillut. Enkä nuita kalliimpia Zoomeja. Jos ei ymmärrä termeistäkään mitään, näillä "nauhureilla" on hyvä aloittaa soiton äänitys. Levyn rumpuraitoihin on sitten muita vehkeitä.
Näitten kanssa on oleellista, että lähtösaundi siis se soiton saundi on mahdollisimman hyvä. Sijoittelu vaikuttaa enempi siihen, miten se rumpusetti kuuluu "nauhalla" tai ei kuulu ja jonkin verran saundiin toki.
Settisoiton laadun tarkkailuun oikein oiva. Jollei settibalanssi ja saundi ole riittävä, niin nauhalta kuulet vieläkin rumemman äänen. Käytännössä joka äänityskerta oppii soitostaan jotain, mitä ei korvin huomaa.
Halvimmassa on ainakin tosi yksinkertainen käyttö, painan vain rec-nappulaa. Ulkokuoressa on pari vipuvalintaa ja muutama namiska, joita ei tarvitse säädellä. Virtapiuhalla mp3 tai wav tietokoneeseen.
¤ jos ei soi hiljaa, soi kovaa ¤ "what ever you do. don't tell anyone."
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)