Aihe: Elokuvamusiikkia
1
faq1
24.11.2005 21:45:57
Pöytälaatikossani on sävellyksiä, joita olen nyt alkanut jalostamaan eteenpäin.
He, jotka ovat kuunnelleet niitä, ovat pitäneet niistä - syvällistä.. Ei siis mitään kevyttä, vaan "vakavammin otettavaa", ehkä elokuvamusiikiksi(kin) sopivaa.
 
Kun vaan tietäisi, minne suuntaan niitä lähtisin tarjoamaan. Onko kellään vinkkejä antaa?
Sertzo S
25.11.2005 09:58:22
Voi olla vaikeaa, ellei ole kontakteja elokuva-alan eri tekijöihin ja TV-dokumentien, sekä jne tuottajiin. Näissäkin jutuissa ihmissuhteilla on merkityksensä, kuten varmaan itsekin oivallat. Oletko muuten työstänyt sävellyksesi koneilla, vaiko oikein soittimin tai sekä että, kysyn uteliaisuuttani?
faq1
25.11.2005 10:16:29
Soitan kaiken aivan perinteisesti pianon ja kitarat. Toistaiseksi olen demoihin bassokitaran, sekä jouset soittanut keyboardin koskettimistolta.
Kone siis ei ole tehnyt mitään.
faq1
25.11.2005 10:31:38
Kysyn yleisellä tasolla, että jos esim. joku elokuvatuottaja varustaisi tuotoksensa musiikillani, niin miten yleensä sopimus tällaisissa tapauksissa tehdään?
Eli haluaako elokuvatuottaja tavallisesti pitää oikeudet ja en voisi vapailla markkinoilla enää myydä tuotostani?
 
Hyvin moni sävellys on noussut jopa maailmanmaineeseen elokuvan "siivellä."
Sertzo S
25.11.2005 12:24:24
Kysyn yleisellä tasolla, että jos esim. joku elokuvatuottaja varustaisi tuotoksensa musiikillani, niin miten yleensä sopimus tällaisissa tapauksissa tehdään?
Eli haluaako elokuvatuottaja tavallisesti pitää oikeudet ja en voisi vapailla markkinoilla enää myydä tuotostani?
 
Hyvin moni sävellys on noussut jopa maailmanmaineeseen elokuvan "siivellä."

 
Tekijäinoikeudet säilyy tietenkin Sinulla, ellet ole tehnyt mitään hölmöä sopimusta ja antanut niitä muille tahoille. Liity Teostoon, ja kun olet siellä he huolehtivat oikeuksistasi teoksiisi edellyttäen, että olet tehnyt teosilmoituksen niistä. Gramex-korvauksia elokuvamusiikista ei makseta tietojeni mukaan eli siis sinulle ja muille soittajille, jotka soittavat mahdollisesti teoksessasi eri instrumentteja raidoillaan.
Itse olen tehnyt joitain juttuja Yle:lle, joista olen tehnyt sopimuksen heidän kanssaan.
Teostot pyörii näissä normaalisti, jos esim ohjelmat vaikka musiikillani höystettyinä uusitaan.
Erillistä uusintakorvausta en niistä muutoin saa.
 
Elokuva-alan sopimuksista mulla ei ole parempaa tietoa, mutta kai ne tehdään tuottaja/kustantajan kanssa tapauskohtaisesti korvauksineen.
Locrian
09.12.2005 13:18:18
Moraaliset oikeudet säilyy tietenkin sulla _aina_. Elokuva-alalla yleensä menee silleen, että tuottaja haluaa ostaa sulta oikeudet niihin biiseihin mitä käyttää. Neuvotteluissa sitten yksityiskohdat. Mut valmistaudu siihen, että kun niitä kipaleita kauppaat niin hinnat ei o huikeita koska suomessa ei leffoissa iso raha pyöri. Ja lisäksi kilpailu on kovaa joten sulle sanotaan aika nopeasti, että ylihinnoittelet itses heihei. Varsinkin kun sillä leffan äänisuunnittelijalla on aika monta tuttua jotka tekee sille halvemmalla koskapa saavat näin useimmin hommia.
Tyhmästä päästä kärsii koko tyhmä hippi.
Heikunkeikun
12.12.2005 19:28:25
Täysin valmiita sävellyksiä voi olla vaikea tarjota suoraan sellaisinaan elokuvan taustalle. Scoren sävellys aloitetaan yleensä vasta kun säveltäjä saa käsiinsä elokuvan raakaleikkauksen ja ohjaaja on tuonut esiin omat vaatimuksensa musiikin suhteen. Kuvan päälle sitten sävelletään teemasta sopivan mittaisia pätkiä pysyen uskollisena kohtauksen tunnelmalle ja sovitetaan siten, että musiikki ei tunge elokuvan muiden äänien (kuten puheen) taajuuksille.
 
Toki valmiita biisejäkin elokuviin otetaan. Yleensä ne päätyvät sinne sattuman kautta, eli ohjaaja törmää jossain biisiin ja huomaa sen sopivan uusimman tuotoksensa meininkiin. Quentin Tarantinokin oli Japanissa katselemassa kuvauspaikkoja Kill Billiin ja kuuli sitten radiosta japanilaisen tyttöpunkkibändin biisin. Lopulta bändi päätyi heittämään keikan yhteen Kill Billin kohtauksista ;)
 
Toinen mahdollinen tie kipaleelle on kaupallinen potentiaali. Eli valikoidaan soundtrackille sellaiset nousevat artistit jotka miellyttävät suurta yleisöä. Tarkoituksena saada siis elokuvalle enemmänkin populaaripisteitä kuin hyvää musiikkia.
 
Mutta asiaan... ;)
 
Yksi hyvä kanava voisi olla nuorten puoliammattilaisten elokuvaihmisten lähestyminen. Näitähän löytää näiltä pieniltä leffafestareilta, joita Suomessakin järjestetään kymmeniä joka vuosi. Toinen hyvä paikka ovat alan oppilaitokset. Yleensä tällaisten epävirallisten lyhytelokuvien budjetit ovat pieniä, mutta niissä kuitenkin budjetit ovat - osa sumasta varattu myös musiikin mekanisoimiskuluihin ja mahdollisesti myös pientä suolarahaa säveltäjälle.
 
Ja joskushan nämä puoliammattilaiset ovat mahdollisesti ammattilaisia, joten suhteidenkin luonti hoituu siinä samalla. Lykkyä pyttyyn!
Sertzo S
13.12.2005 11:20:01
Mielestäni ylläoleva kirjoitus aiheesta oli niin hyvä, että annoin sille plussan. :)
Heikunkeikun
14.12.2005 12:43:54
Mielestäni ylläoleva kirjoitus aiheesta oli niin hyvä, että annoin sille plussan. :)
 
Kiitos! Ensi viikolla saa taas ruokaa ;)
 
Myös Suomen Elokuvasäätiöön kannattanee ottaa kontaktia. Rahan jakamisen lisäksi hyö ovat ottaneet tehtäväkseen neuvoa alan uusia tekijöitä. Sieltä varmaan löytynee tuoreempaa tietoa nykyisistä kuvioista ja vinkkejä minne teoksiaan tarjota.
 
Toinen mahdollisuus on haeskella netistä aktiivisia dokumetaristeja - heillä on usein käyttöä originaalille musiikille ja hieman tuhdimmat budjetitkin. Ja usein nämä dokumentit päätyvät myös televisioon, joten teostoistakin saattaa jotain ropsahtaa.
Mättöpiiska
16.12.2005 19:09:50
Kun vaan tietäisi, minne suuntaan niitä lähtisin tarjoamaan. Onko kellään vinkkejä antaa?
 
No heitäppä vaikka pikaviestillä sähköpostiosoitetta tai jotain tänne päin. Opiskelen viestintäalaa (äänisuunnittelua) ja mulle on usein tullut eteen kysymys, että mistä hoidetaan musiikit leffaan tai kuunnelmaan, kun ei oma aika riitä sävellystyöhön.
 
Elokuvaan päätyneille musiikeille tehdään koulun kanssa aina musiikkisopimus, jossa koulu yleensä haluaa kaikki oikeudet itselleen - käsittääkseni asiasta saa kuitenkin neuvotella. Jos haluaa palkkaa työstään, niin se on sovittava hyvissä ajoin jo ennen kuvauksia, koska budjettiin harvoin hyväksytään lisäyksiä jälkikäteen. Koulu voi myös sanoa, että nyt ei rahaa tipu, mikä on tietysti ihan pyllystä. Elokuvafestareilta pokatut palkinnot toki jaetaan kaikkien kesken, mutta eivät nekään mitään kovin isoja ole.
Locrian
20.12.2005 13:17:16
Tai mulle. Opiskelen myös AV-mediatuotantoa, äänipuolta, ja erilaisia leffahommia on koko ajan mm. äänisuunnittelijan ominaisuudessa käynnissä.
Tyhmästä päästä kärsii koko tyhmä hippi.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)