Aihe: Äänityshommien alkuun -ketju, aloittelijakysymykset tänne
1 2 3 4 5209 210 211 212 213244 245 246 247 248
Ianuarius
02.10.2013 09:31:01
 
 
pimp: Jos jotain ei löydy internetistä, niin se voi silti olla olemassa, kaiketi. Neuvoisin kokeilemaan, kuuntelemaan, ja niin edelleen...
 
No... joo. Kaiketi. Pyysin erästä toistakin kaveria kuuntelemaan ja sanoi ettei se pätkä kuulostanut siltä, että siinä ois ollu tuplana ne kitarat. Sen sijaan kehotti kiinnittämään huomiota niihin muihin soittimiin. Kai se pitää sit vaan uskoa, että se saundi riippuu siitä kokonaisuudesta ja alkaa kikkailemaan sitä kautta. Hiukkasen kovapäinen tuppaan olemaan, mutta kiitollinen silti kaikista avuista, joita täältäki saa. :)
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. -Albert Einstein
Tumppi.
05.10.2013 15:03:58 (muokattu 05.10.2013 17:37:26)
Päätin tossa että haluan kotio äänitysvälineet että voisin omia kipaleita äänittää. Ensinnäkin hommasin tällasen setin: http://www.f-musiikki.fi/pc/mac/usb … llinen_studio_bundle_2_/_f-musiikki
 
Tuon UR22:den mukana sain tuon Cubasen AI7 -ohjelman. Ostin paketin lisäks: http://www.f-musiikki.fi/ohjelmisto … n_axiom_25_2nd_generation_/_m-audio
 
mä oon nyt ladannu tuon cubasen. Midikiipparia kokeilin jo hiukan ja audiointerfacekin toimii. Miten nuo kuuluis oikein kytkeä? F-musasta sanottiin, että kaksi midi kaapelia kiipparista interfaceen ja siitä usblla tietokoneeseen. Kone on tuollanen compacin läppäri, monitoreja ei ole vaan perus tietokoneen kaiuttimet. Omistan kyllä myös hyvät kuulokkeet. Koitin äänittää laulua pienen pätkän kokeeksi cubasella, mutta cubase ei ota mitään nähtävästi vastaan vaikka mikki toimii ja ääni kuuluu kaiuttimista.
 
Olenko kytkenyt kaikki väärin? Onko cubasen asetuksia jotenkin muutettava? On muutenkin vähän rankka ohjelma.. :D
 
EDIT: Ja lisätäkseni aiempaan: Kytkin laitteet uudestaan. Midikiippari on nyt kahdella midikaapelilla kiinni interfacessa, interfacesta koneeseen usblla. Tietokonekaiuttimet liitin interfaceen. Midikiipparilla kykenin nyt äänittämään cubasessa, mutta se ei vieläkään tunnista mikistä tulevaa signaalia! Mikki on kiinni interfacen input2 portissa ja äänet kuuluu kaiuttimista, mutta ohjelma ei tunnu olevan tietoinen, että mikki toimii ja äänet kuuluvat niinkuin pitääkin..
 
Mikä neuvoksi?
Samaa paskaa, pirunpaskaa
cimar
06.10.2013 07:43:29
Minulla on steimbergin interface jossa on tuo cubacen 7 ja olen yrittänyt tehdä demoa mutta millä komennolla saa kaikki raidat mukaan kun pitäisi mennä tekemään file elikkä yrittää laittaa mp3 muotoon, rokwayn opetus videolla käsketään laittaan command a että saa kaikki raidat mukaan mutta miten se tehdään.Muuten tuo näyttää ohjelma näyttää toimivan.
Antti1
06.10.2013 11:38:14
Noita Cubasen kanssa olevia ongelmia teidän varmaan kannattaisi kysyä enemmänkin tietokonepuolelta jostain Cubasea käsittelevästä ketjusta, tai ko. puolen jelppiketjusta.
"I dreamed that I was in a river... I floated down the river, through valleys of giant boobs." -Sanji
lasal
06.10.2013 15:54:15 (muokattu 06.10.2013 15:57:39)
> ... pitäisi mennä tekemään file elikkä yrittää laittaa mp3 muotoon
 
File | Export | Audio mixdown -tempuilla teen. Kylläkin .wav-muotoon, koska mp3:sta Cubaseni haluaa periä maksua ja kaksiraitaista melkein aina haluan vielä muokata. Lopuksi Audacityllä mp3:ksi
cimar
06.10.2013 17:34:45
kiitoksia tiedoista,kaikki raidat kun on näkyvissä näyttää menevän hiirellä vetämällä
tummaksi elikkä aktivoituvat ja pääsee eteenpäin tuossa file hommassa.
villlu
19.10.2013 19:40:39
Jos olet aloittelemassa äänityshommia, mietit alkeiskaluston ostamista tai muita vastaavia asioita, tämä on sinun paikkasi.
 
Morjes!
 
Meikäläinen on alotellu räpäyttelee, oon muutaman biisin jo rustannu, äänitys matsku puuttuu, kattelin noita kannettavia äänitys vehkeitä yms.
 
Oisko jollain heittää niukan budjetin rajoissa ehotuksia hyvistä vehkeistä?
Jaava
28.10.2013 19:00:16
villlu: Oisko jollain heittää niukan budjetin rajoissa ehotuksia hyvistä vehkeistä?
 
Juu. Heti kun kerrot, mitä pitää saada tehtyä ja kuinka paljon on niukka budjetti.
"Katastrofien ei pitäisi kestää näin kauan, haluan aamiaista!"
Tappivanukas
29.10.2013 20:31:30 (muokattu 29.10.2013 20:37:38)
Laulujen äänittämisestä kyselisin. Ollaan bändini kanssa tehty treeniksellä demoäänityksiä ihan vaan laittamalla rummuille Shure 58 overheadiksi ja ja toinen samanlainen basso- ja kitaravahvistimien lähelle. Laulut ajateltiin äänittää jälkikäteen ja tässä taas käytössä Shure 58, kun muita mikkejä ei löydy. Korkeissa nuoteissa tulee laulettua luonnostaan lujempaa joten lauluun tuli suuria lujuuseroja. Korjaantuuko ongelma kompressorilla vai onko Shure 58 vääränlainen mikki tähän tarkoitukseen? Suurikalvoisia mikrofoneja käytetään ilmeisesti studioissa laulujen äänittämiseen? Toimiiko suurikalvoinen mikrofoni bänditouhuissa yhtä hyvin kuin dynaaminen laulumikrofoni vai onko ne enemmän studiotyöskentelyä varten?
tepeh
29.10.2013 20:42:42
Tappivanukas: Laulujen äänittämisestä kyselisin. Ollaan bändini kanssa tehty treeniksellä demoäänityksiä ihan vaan laittamalla rummuille Shure 58 overheadiksi ja ja toinen samanlainen basso- ja kitaravahvistimien lähelle. Laulut ajateltiin äänittää jälkikäteen ja tässä taas käytössä Shure 58, kun muita mikkejä ei löydy. Korkeissa nuoteissa tulee laulettua luonnostaan lujempaa joten lauluun tuli suuria lujuus eroja. Korjaantuuko ongelma kompressorilla vai onko Shure 58 vääränlainen mikki tähän tarkoitukseen? Suurikalvoisia mikrofoneja käytetään ilmeisesti studioissa laulujen äänittämiseen? Toimiiko suurikalvoinen mikrofoni bänditouhuissa yhtä hyvin kuin dynaaminen laulumikrofoni vai onko ne enemmän studiotyöskentelyä varten?
 
Laajakalvoiset ovat enemmänkin studiotyöskentelyyn. En tiedä, onko rumpusetin äänittäminen pelkkä 58 overina, mutta kaipa silläkin toimivaa matskua saa. Kompressori tosiaan vaimentaa noita voimakkuuseroja. Tuskin laulat niin suurella voimakkuuserolla, ettei kompressorilla saisi korjattua. Tietty kovempien nuottien kohdalla voi laulaa hieman kauempana mikistä. Kannattaa myös kokeilla käyttää mikrofonia etuasteen tai mikserivahvistimen läpi ennen äänikorttia. Äänikortin vahvistus ei välttämättä ole tarpeeksi dynaamiselle mikrofonille.
 
Anteeksi hieman sekava ulosanti.
Musiikin takia tänne tultiin, rölöjen takia tänne jäätiin.
Tappivanukas
29.10.2013 20:58:47
tepeh: Laajakalvoiset ovat enemmänkin studiotyöskentelyyn. En tiedä, onko rumpusetin äänittäminen pelkkä 58 overina, mutta kaipa silläkin toimivaa matskua saa.
 
Ääniteltiin siis ihan vaan raakiledemoja, että saa käsitystä biisien kokonaisuuksista ja tarvittaessa voi ihan kuunnella jos jokin asia vaatii hiomista, kuten laulumelodiat ja stemmat. Studioissa sitten hifistellään :)
 
Kompressori tosiaan vaimentaa noita voimakkuuseroja. Tuskin laulat niin suurella voimakkuuserolla, ettei kompressorilla saisi korjattua. Tietty kovempien nuottien kohdalla voi laulaa hieman kauempana mikistä. Kannattaa myös kokeilla käyttää mikrofonia etuasteen tai mikserivahvistimen läpi ennen äänikorttia. Äänikortin vahvistus ei välttämättä ole tarpeeksi dynaamiselle mikrofonille.
 
Itsehän en laulaja ole ja olin enemmän äänimiehen virkaa toimittamassa. Vedetään mikseristä tietokoneeseen ja siitä säädeltiin nauhalle menevää äänenlujuutta. Äänenlujuuden sai sopivaksi kun laulaja veti vähän matalampaa, mutta korkeissa kohdissa äänitetty laulu meni jopa ajoittain ihan murolle, koska tuli lujempaa. Saatiin kompensoitua asiaa laulamalla vähän kauempaa, mutta täytyy tuota kompressoria kokeilla kanssa.
Antti1
29.10.2013 21:06:04
Älä korjaa kompressorilla pahimpia äänenvoimakkuuden eroja, vaan hae sillä soundia sekä sopivanlaista dynamiikkaa äänen alukkeiden sekä soinnin välillä. Korjaa pahimmat mokat vaikka vola-automaatiolla softassa, jonka jälkeen vasta rupeat käyttämään kompuraa. Siihen perään vielä ihan vähän vastaan hakkaava limitteri, niin homma on sopivasti pannukakkua.
 
Automaatiota rakentaessa kannattaa imo tehdä vähän isompia linjoja, eikä ihan tavu kerrallaan. Käytä korvia, älä silmiä. Joskus laulussa kannattaa olla dynamiikkaa, mutta se täytyy olla hallittua.
"I dreamed that I was in a river... I floated down the river, through valleys of giant boobs." -Sanji
Tumppi.
03.11.2013 11:38:30
Mistäköhän johtuu, että kitara saundaa aivan scheisselta? Kuuluu siis kaikki rasahdukset mitä kuuluu kun plektra osuu kieleen ja lisäksi kuuluu suhinaa kun en soita. Kitara on kiinni pedaalissa ja pedaalista suoraan kiinni äänikortissa... Kannattaisko mun mieluummin mikittää vahvistin ja liittää mikki äänikorttiin vai saankohan vaan paskempaa laatua..?
Samaa paskaa, pirunpaskaa
Antti1
03.11.2013 12:22:13
Tumppi.: Mistäköhän johtuu, että kitara saundaa aivan scheisselta? Kuuluu siis kaikki rasahdukset mitä kuuluu kun plektra osuu kieleen ja lisäksi kuuluu suhinaa kun en soita. Kitara on kiinni pedaalissa ja pedaalista suoraan kiinni äänikortissa... Kannattaisko mun mieluummin mikittää vahvistin ja liittää mikki äänikorttiin vai saankohan vaan paskempaa laatua..?
 
Suhinan kuuluminen on aivan normaalia, niinhän se kuuluu vahvarillakin soitellessa. Jos jokaikinen rasahdus ja rusahdus kuuluu, niin sekin on ainoastaan positiivinen asia - eipähän jää mitään äänittymättä.
 
Mutta mikä toi sun mystinen pedaalisi sit on ja mikä on tämä äänikortti? Kerro vähän tarkemmin, ei näillä tiedoilla voi auttaa mitenkään. Vielä parempaa olisi, jos voisit linkittää ääninäytteen mukaan.
"I dreamed that I was in a river... I floated down the river, through valleys of giant boobs." -Sanji
tepeh
03.11.2013 12:35:26
Tumppi.: Mistäköhän johtuu, että kitara saundaa aivan scheisselta? Kuuluu siis kaikki rasahdukset mitä kuuluu kun plektra osuu kieleen ja lisäksi kuuluu suhinaa kun en soita. Kitara on kiinni pedaalissa ja pedaalista suoraan kiinni äänikortissa... Kannattaisko mun mieluummin mikittää vahvistin ja liittää mikki äänikorttiin vai saankohan vaan paskempaa laatua..?
 
Tuo rasahdusten kuuluminen voi johtua suuresta gainin määrästä.
Musiikin takia tänne tultiin, rölöjen takia tänne jäätiin.
dewil
04.11.2013 13:31:44
 
 
Luultavasti kyseessä on jonkintyyppinen säröpedaali ja säröthän
käytännössä kompressoivat signaalia todella paljon, jolloin pienetkin risahdukset kuuluvat yhtä lujaa, kuin kunnon töräytykset. Se kuuluu asiaan.
Dont Clone The Beat. Own The Beat.
Suora
05.11.2013 22:12:13
Kun äänitätte vaikka lauluraidan/akustisen kitaran , laitatteko efektit ( delay, kompressori, reverb jne.) kokonaan toiselle raidalle, josta niitä sitten ohjataan lauluraidalle ? Ja jos niin miksi ?
Antti1
05.11.2013 22:18:35
Suora: Kun äänitätte vaikka lauluraidan/akustisen kitaran , laitatteko efektit ( delay, kompressori, reverb jne.) kokonaan toiselle raidalle, josta niitä sitten ohjataan lauluraidalle ? Ja jos niin miksi ?
 
Kaiut, viiveet yms. kyllä, jotta niitä voi käyttää helposti kaikkiin äänitettäviin raitoihin. On aika tympeää klikkailla monitorointia varten esim. jokaikiseen lauluraitaan samat kaiut, kun sen voi tehdä kerrallakin. Kompura, chorus, flanger yms. sit taas ei, koska rinnakkaiskompressio tekee täysin eri asiaa insertiin laitetun kanssa ja taas noi modulaatiot on yleensä ainoastaan jossain yhdessä raidassa.
 
Ylipäätään mä pyrin käyttämään äänitysvaiheessa efektejä mahdollisimman vähän, jollei se liity jotenkin suoranaisesti siihen itse musiikilliseen suoritukseen. Esimerkiksi joku tarkasti iskuille tuleva delay kitarassa voi olla tämän kaltainen juttu, joka on osa soittosuoritusta.
 
Loppupeleissä kuitenkin sanoisin, että kaikki on täysin tapauskohtaista ja se kannattaa pitää aina mielessä. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa vaihtoehtoa, eikä missään tapauksessa kannata jumittua yhteen työtapaan, ellei se tuota oikein poikkeuksellisen maagista lopputulosta jokaikinen kerta. Kokeile aina uutta ja opi uutta, mutta tee se lopputulosta ja tarkoitusta harkiten. Niin tässä hommassa, ja monessa muussakin, kehittyy.
"I dreamed that I was in a river... I floated down the river, through valleys of giant boobs." -Sanji
Numb
06.11.2013 14:52:10
 
 
Antti1: Kaiut, viiveet yms. kyllä, jotta niitä voi käyttää helposti kaikkiin äänitettäviin raitoihin. On aika tympeää klikkailla monitorointia varten esim. jokaikiseen lauluraitaan samat kaiut, kun sen voi tehdä kerrallakin.
 
Juurikin tälleestin. Yleensä esimerkiksi stemmalauluille laitetaan sama kaiku ym prosessoinnit. Päävoksut, jos on tuplattu, niin niillä saattaapi hyvinniin olla erilaiset prosessoinnit, kun toinen on kuitenkin pää-päävoksu ja toinen vähemmän pää-.
 
Ylipäätään mä pyrin käyttämään äänitysvaiheessa efektejä mahdollisimman vähän, jollei se liity jotenkin suoranaisesti siihen itse musiikilliseen suoritukseen.
 
Tai jos pitää olla justiin joku tietty soundi vaikkapa kitaraa äänittäessä, vaikkapa jokin tietty phaser säröllä olevan vahvistimen edessä.
 
Mä lähden siitä, että efekti laitetaan äänitysvaiheessa vain silloin jos sille on jokin perustelu. Jos sinne laittaa vaikka kaikkuva jo äänitysvaiheessa, niin sitten se on siellä pysyvästi.
Sävelet ja sanat, kitara ja laulu: Dunnet Head
sibbis
08.11.2013 22:46:47
villlu:
Morjes!
 
Meikäläinen on alotellu räpäyttelee, oon muutaman biisin jo rustannu, äänitys matsku puuttuu, kattelin noita kannettavia äänitys vehkeitä yms.
 
Oisko jollain heittää niukan budjetin rajoissa ehotuksia hyvistä vehkeistä?

 
M-audio Fast Track menee aloittelijan budjettiin, käytettynä purkki ~40eur ja softa ilmaiseksi. Itse käytän Kristal nimistä ohjelmaa, budjettisyistä. Nyt sama softa ja Macien Onyx 820i. Lopputulos kuitenkin sama: Ääni menee nauhalle ja säätää saa.
 
-- clip --
 
Oma kysymys:
 
Millä mikillä saa samat alku särinät, mitä Jack White saa alla olevassa videossa? 01:00-01:03 (minuutti - minuutti kolme sekuntia)
 
http://www.youtube.com/watch?v=Mx7yky2C9Gk
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)