Aihe: Äänityshommien alkuun -ketju, aloittelijakysymykset tänne
1 2 3 4 5172 173 174 175 176244 245 246 247 248
Klezberg
11.05.2012 23:55:19
 
 
painofdespair: mm. Huomasin kyllä itsekin tänään kun kävin säätämässä treeniksellä noita vehkeitä, ettei Cubase 5:ssakaan ole väliä valitseeko monon vai stereon, koska plugareista sen voi sitten säätää kummin päin vaan!
 
Tästä kyllä herää semmoinen kysymys, että voikohan plugari muuttaa itse raitaa miksikään. Ettei vain olisi kysymys siitä toimiiko itse plugari stereona vai monona. Siis esim. että monoraidan perään voi laittaa delayn stereona.
huomasin tässä että mun klarinetinsoitto kuulostaa aika luonnonmukaiselta... lähinnä niinkuin sorsalta
konehes
12.05.2012 13:34:50
Antti1: Mut tosiaan jonkun tomin äänittäminen stereoraidalle on perustilanteissa lähinnä typerää, overit, pianon yms. vielä ymmärtää.
 
Joo, siis lähinnä just overit, tilat, piano ym. tuollaiset selkeät stereoksi miellettävät asiat on mukava äänittää stereoraidalle.
cherub with heavy metal machine
Antti1
12.05.2012 15:25:21
konehes: Joo, siis lähinnä just overit, tilat, piano ym. tuollaiset selkeät stereoksi miellettävät asiat on mukava äänittää stereoraidalle.
 
Pitääpä itsekin testata seuraavassa projektissa tätä. Jotenkin sitä on liikaa jumittunut omiin vanhoihin tapoihinsa, on hyvä välillä opetella vaihtoehtoisia lähestymistapoja.
With socialization comes disease!
Danko
13.05.2012 21:39:59
 
 
pimp: Vaikka äänittää jotain stereomikityksellä, kannattaa mielestäni kanavat äänittää omille monoraidoilleen. Perusteluitakin minulla tähän on. Ensinnäkin ei kannata sitoa käsiään turhan aikaisessa vaiheessa, kuten äänityksessä. Stereoraidalle äänittäessä ei oikeastaan saavuteta mitään etua monoraitoihin verrattuna. Sen sijaan jos vasen ja oikea kanava tulevan narulle eri voimakkuudella, niin ne on helpompi sovittaa toisiinsa, jos ovat eri raidoilla. Miksatessa sitten on paljon helpompaa ajaa kaksi monoraitaa stereobussiin kuin käsitellä toista puolta stereoraidasta. Samoin, jos miksauksessa päättääkin käyttää vain toista raidaa stereoäänityksestä, niin ei tarvitse kuin mutettaa toinen raita.
 
No itse juurikin arvostan, että stereoraidan molemmat puolet pysyy edittien ja automaatioiden mukana ilman ylimääräisiä grouppauksia tai bus-ryhmityksiä. Ainakin Toolsissa plugarit voi määrittää stereoksi tai multiple monoksi; nyt kun muistelen niin Logicissa vastaava ei onnistu - siis että stereoraidan eri puolille saisi eri kompura-asetukset.
 
Aki: Reaperilla kun ei ole väliä äänittääkö monona vai stereona, plugarit kun voi laittaa vain stereoraidan toiselle kanavalle, tai tehdä stereosta monot, tai toisinpäin.
 
Eli saattaa olla softasta kiinni kannattaako ovarit äänittää stereona vai monona.

 
Sama Toolsissa, vaikka jokainen ylimääräinen klikkaus onkin aina ylimääräinen klikkaus. Logicista en löytänyt stereoraidan split to mono -vaihtoehtoa, Cubasesta en ole ehtinyt edes etsiä.
"No olet luultavasti ammattitaitoinen miksaaja ja sulla on laitteisto kohdillaan." -OPJ1974
Jaava
16.05.2012 20:58:04
Aki: Jänniä flashbackeja tulee siitä miten Cubase 3:lla oli tosi tarkkaa etukäteen valita äänittääkö stereona vai monona, montako ryhmää projektiin tulee, jne. Reaperilla kun ei ole väliä äänittääkö monona vai stereona, plugarit kun voi laittaa vain stereoraidan toiselle kanavalle, tai tehdä stereosta monot, tai toisinpäin.
 
Eli saattaa olla softasta kiinni kannattaako ovarit äänittää stereona vai monona.

 
Tuli muuten mieleen kysyä, kun reaperia olen vähemmän käyttänyt, että miten reaperissa saa kahdesta monowavista yhden stereoraidan. Jotenkin mä en nyt löydä tästä intuitiivista tapaa. Protarissa kun on stereoraita erikseen, niin sinne voi tiputtaa niitä monowaveja ihan drag&drop periaatteella, mutta kun reaper ei ilmeisesti tee eroa mono ja stereoraitojen välille niin en enää osaakaan.
Silloin ymmärsin, että kansan suurin riemu on saada huutaa yhdessä eikä ole paljon väliä sillä, minkä vuoksi huudetaan, vaan huutaessaan muiden kanssa jokainen tuntee itsensä väkeväksi ja asian, jonka vuoksi huutaa, ainoaksi oikeaksi asiaksi. - M. Waltari
Aki
17.05.2012 21:20:45 (muokattu 17.05.2012 21:52:46)
 
 
Jaava: miten reaperissa saa kahdesta monowavista yhden stereoraidan.
 
Panoroi monoraidat reunoihin ja tee niille folder track. Ryhmitä audiot (pikanäppäin "g") jos haluat että ne editoituu samaan aikaan.
 
Jos taas haluat näprätä hurjasti enemmän saman lopputuloksen saavuttamiseksi, niin klikkaa raitapaneelia hiiren oikealla ja enable free item positioning, ja sitten raahaat haluamasi audiot tuolle raidalle. Valitse toinen ääniklippi, paina F2 ja panoroi reunaan, valkkaa toinen klippi, F2, ja panoroi eri reunaan. Sit valkkaa klipit, ja hiiren oikealla "Implode items on same track to takes", sitten vielä F2 ja valitse "play all takes", sit hiiren oikealla "glue items". Sit enää raitapaneelista hiiren oikealla rasti pois kohdasta "enable free item positioning" ni olet valmis.
"Jos ei kunnolla kuule mitä tekee/on tullu tehtyä, niin käy kuin valtion firmassa. Tietämätön laittaa osaamattoman tekemään tarpeetonta, ni siinä on koko turha työ vaarassa mennä ihan hukkaan." - rintapek 10.1.2012
Juhimuskeli
25.05.2012 12:49:04 (muokattu 25.05.2012 12:53:02)
Yksinkertainen kysymys:
 
Onko kukaan huomannut, että aiemmin nauhoitettu audio raita jotenkin muuttuisi muiden raitojen nauhoittamisen myötä. vaikka mitään effektejä ei ole raidalla käytössä. itse olen huomannut mm. kitara raidalla "huojuntaa" äänessä jälkeenpäin.
 
ja tämä on siis ennenkuin olen mixannut raitoja erikseen alas (mix down) ja nyt jälkeenpäin se on turhaa, kun vahinko on jo tapahtunut.
 
jos yleinen vastaus on, että EI. niin ohjelmistoni lähtee vaihtoon.
Danko
25.05.2012 12:59:22
 
 
Juhimuskeli: Onko kukaan huomannut, että aiemmin nauhoitettu audio raita jotenkin muuttuisi muiden raitojen nauhoittamisen myötä. vaikka mitään effektejä ei ole raidalla käytössä.
 
Psykoakustisen peittoilmiön (engl. masking) johdosta samoja taajuuskomponentteja sisältävät elementit saattavat yhdessä kuunneltuna muuttaa toistensa luonnetta, mutta ei tuon muuten pitäisi olla mahdollista.
"No olet luultavasti ammattitaitoinen miksaaja ja sulla on laitteisto kohdillaan." -OPJ1974
pimp
25.05.2012 14:41:01
Juhimuskeli: itse olen huomannut mm. kitara raidalla "huojuntaa" äänessä jälkeenpäin.

 
Soolona kuunneltuna kitararaita huojuu? Vai muiden raitojen kanssa soidessa?
 
jos yleinen vastaus on, että EI. niin ohjelmistoni lähtee vaihtoon.

 
Ohjelmistosta ei ainakaan ole kyse.
Words can hurt, you know
Juhimuskeli
25.05.2012 18:12:17
pimp: Soolona kuunneltuna kitararaita huojuu? Vai muiden raitojen kanssa soidessa?
 
Ohjelmistosta ei ainakaan ole kyse.

 
Joo soolona kuunnellessa. jotenkin koko raidan luonne on muuttunut. nauhoittaessa silloin alkuun kitara kuulosti niin selkeältä ja...no hyvältä. itseäni miellytti, nyt tuntuu kuin joku olisi miedon tremolon lisännyt ja vähän paksuntanut puuroa. mutta häviäähän tuo sitten sinne suttuun kun kaikki raidat soi päällekkäin. nyt vain kompressori taitaa kyykyttää tietyissä kohdissa. kuten jos laulu vähän "boostaa" niin tuntuu että kaikki muu hiljentyy. kuulostaa heijaavalta.
 
Limitterin asetin 0db, kun se kyykisti varsinkin laulun muilla asennoilla ihan liian kuultavasti.
Antti1
25.05.2012 18:24:05
Juhimuskeli: Joo soolona kuunnellessa. jotenkin koko raidan luonne on muuttunut. nauhoittaessa silloin alkuun kitara kuulosti niin selkeältä ja...no hyvältä. itseäni miellytti, nyt tuntuu kuin joku olisi miedon tremolon lisännyt ja vähän paksuntanut puuroa. mutta häviäähän tuo sitten sinne suttuun kun kaikki raidat soi päällekkäin. nyt vain kompressori taitaa kyykyttää tietyissä kohdissa. kuten jos laulu vähän "boostaa" niin tuntuu että kaikki muu hiljentyy. kuulostaa heijaavalta.
 
Limitterin asetin 0db, kun se kyykisti varsinkin laulun muilla asennoilla ihan liian kuultavasti.

 
Sulla siis on masterissa limitteri estämästä nollan yli pääsyä ja syötät sinne kamaa kanavat punaisena? Ei ihmekään, jos heijaa. Laske tasoja kaikesta alaspäin niin paljon, ettet tarvitse sitä limiteriä siellä masterissa suojelemassa ja tasot eivät siltikään nouse nollaan asti. Jos ärsyttää alhainen volataso, niin käännä vahvarista lujemmalle ja harjoittele dynamiikan hallintaa kompuralla.
"I like big tits and an onion butt." "What's an onion butt?!" "It's an ass that brings tears to your eyes."
Juhimuskeli
26.05.2012 11:57:47
Antti1: Sulla siis on masterissa limitteri estämästä nollan yli pääsyä ja syötät sinne kamaa kanavat punaisena? Ei ihmekään, jos heijaa. Laske tasoja kaikesta alaspäin niin paljon, ettet tarvitse sitä limiteriä siellä masterissa suojelemassa ja tasot eivät siltikään nouse nollaan asti. Jos ärsyttää alhainen volataso, niin käännä vahvarista lujemmalle ja harjoittele dynamiikan hallintaa kompuralla.
 
Joo, ei se limitterin käyttö edistänyt asiaani mitenkään, se oikeastaan taitaa olla parempi kun sitä ei ole siellä.
 
Mutta auttaako noissa kanavakohtaisissa jälkimuutoksissa kanavan jäädyttäminen? tai voiko asiaa muuten esää, että muut kanavat ei vaikuttaisi toisiinsa?
pimp
26.05.2012 21:16:35
Juhimuskeli: Mutta auttaako noissa kanavakohtaisissa jälkimuutoksissa kanavan jäädyttäminen? tai voiko asiaa muuten esää, että muut kanavat ei vaikuttaisi toisiinsa?
 
Tarkoitatko jälkimuunnoksilla efektejä? Insertissä vai auxissa? Jos aux-sendeistä lähetät yhteen efektiin monta eri raitaa, niin ne vaikuttavat toisiinsa summautuessaan efektikanavassa.
 
Mutta vielä selvennökseksi: äänitetyn raidan ei pitäisi muuttua mitenkään sen vuoksi että biisiin äänitetään lisaa raitoja. Jos raita oikeasti kuulostaa erilaiselta, niin ethän ole muuttanut esim. projektin näytteenottotaajuutta äänitysten välissä? Näin voi käydä jos esim. avaat projektin jossain välissä koneen omalla äänikortilla.
Words can hurt, you know
Klezberg
26.05.2012 22:41:34
 
 
pimp:
Mutta vielä selvennökseksi: äänitetyn raidan ei pitäisi muuttua mitenkään sen vuoksi että biisiin äänitetään lisaa raitoja. Jos raita oikeasti kuulostaa erilaiselta, niin ethän ole muuttanut esim. projektin näytteenottotaajuutta äänitysten välissä? Näin voi käydä jos esim. avaat projektin jossain välissä koneen omalla äänikortilla.

 
Niin tai sitten siellä on efektejä signaalitiellä, masterväylässä tai jossain ryhmäväylässä, jotka vaikuttavat siihen miltä raita kuulostaa vaikka muut raidat on mykistetty.
 
Kyllä semmoistakin on muistaakseni tullut vastaan, että koneessa on jostain syystä audiopuoli ollut sekaisin ja sinänsä ihan oikein äänitetty raita on toistunut jotenkin vääristyneenä. Mutta silloin kaikki soi vähän kummallisesti.
huomasin tässä että mun klarinetinsoitto kuulostaa aika luonnonmukaiselta... lähinnä niinkuin sorsalta
Juhimuskeli
27.05.2012 23:57:55
pimp: Tarkoitatko jälkimuunnoksilla efektejä? Insertissä vai auxissa? Jos aux-sendeistä lähetät yhteen efektiin monta eri raitaa, niin ne vaikuttavat toisiinsa summautuessaan efektikanavassa.
 
Mutta vielä selvennökseksi: äänitetyn raidan ei pitäisi muuttua mitenkään sen vuoksi että biisiin äänitetään lisaa raitoja. Jos raita oikeasti kuulostaa erilaiselta, niin ethän ole muuttanut esim. projektin näytteenottotaajuutta äänitysten välissä? Näin voi käydä jos esim. avaat projektin jossain välissä koneen omalla äänikortilla.

 
Kitara raidoille en ole lisännyt mitään effektejä. ainoastaan lauluun kaikua, vähän kompressoria ja poistanut alataajuuksia ja yli taajuuksia EQ:lla lauluraidalta
ja tällähetkellä master raidalla on vain kompressori. limitterin pois jäätyä nyt kitarat vähän särähtää siellä täällä ja laulun saa laittaa melkein kiinni, jottei se säröile. eli jos nyt saan noi balanssit kohdilleen ja niin alas, että kaikki kuulostaa säröilemättömältä, niin sitten pitää alkaa keksimään, mitenkä nostan kokonais volaa sinne normi kuuntelu tasolle.
pimp
28.05.2012 11:26:57
Juhimuskeli: ja tällähetkellä master raidalla on vain kompressori. limitterin pois jäätyä nyt kitarat vähän särähtää siellä täällä
 
Missä kohtaa ketjua kitarat menee särölle? Jos masterissa, niin sitten niin paljon hiljemmalle, että ei mene. Jos ne on äänitetty liian kuumana, niin että muuntimet on säröyttänyt signaalin jo äänitysvaiheessa, niin ei mikään kompressori tai limitteri, tai edes eq poista sitä säröä äänitetystä materiaalista. -> äänitys uusiksi
 

ja laulun saa laittaa melkein kiinni, jottei se säröile. eli jos nyt saan noi balanssit kohdilleen ja niin alas, että kaikki kuulostaa säröilemättömältä, niin sitten pitää alkaa keksimään, mitenkä nostan kokonais volaa sinne normi kuuntelu tasolle.

 
Vaikuttaa että sulla on vahvistusasteet jossain kohtaa äänitysketjua ihan päin seinää, jos menee särölle koko ajan. Tai sitten käytät vertailukohtana jotain hollywoodin superstudioissa masteroitua kaupallista julkaisua.
 
Kokonaisvolaa saat nostettua kuuntelulaitteistostasi niin paljon kun tarvitset, joten jos jotain ei saa tarpeeksi kovalle ilman että menee särölle, niin nostat kuunteluvolaa jotta saat ne raidat balanssiin.
 
Jos jonkun raidan dynamiikka pomppii siellä sun täällä, niin sille raidalle kompuraa sen verran, että tasoittuu.
 
Mutta kuulematta mistä on kyse ei voi kuin arvailla.
Words can hurt, you know
Juhimuskeli
28.05.2012 20:28:05
pimp: Missä kohtaa ketjua kitarat menee särölle? Jos ne on äänitetty liian kuumana, niin että muuntimet on säröyttänyt signaalin jo äänitysvaiheessa, niin ei mikään kompressori tai limitteri, tai edes eq poista sitä säröä äänitetystä materiaalista. -> .
 
ei ei ei ei :) ymmärrän kyllä, etä selitän varmasti sekavasti asiat, mutta koittakaa kestää ja ymmärtää.
 
eli: kun kuuntelen äänitteet raita kerrallaan. vaikka kuinka kovalla, niin kuulostaa puhtaalta ja mikään ei säröydy, mutta säröytyminen tapahtuu sitten kun kaikki soi samaan aikaan.
 
nyt eilen illalla pari tuntia töitä tuon kanssa tehdessäni, puotin jokaisen raidan volat ihan minimiin ja nostin kuulokkeissa kuuntelu kovuutta ja jos korvat nyt ei hirveästi valehtele, niin säröytymiä ei kuulunut.
 
ja se kokonais vola ongelman osaan selittää vain näin.
 
mietitään, että laitan tuon nauhoituksen nyt tuollaisenaan hiiren piipityksenä levylle. sitten laitan koti stereoihin sen soimaan ja volat vaikka puoleen väliin. sitten seuraavaksi kappaleeksi alkaa soimaan (mikä tahansa kaupallinen biisi,levy,kappale) niin kajarithan räjähtää.
 
koska kun mietitään kaupallista materiaalia, niin jos laitan vaikka humppa levyn nyt soimaan ja sen jälkeen black metallia, niin ne tulee hyvin pitkälti samalla voimakkuudella ulos.
 
toivottavasti ymmärsitte tästä jotain. :)
 
tarkoitus ei nyt ole tehdä mitään miljoona bisnes levyä, vaan sellainen, mitä voi kavereille ja sukulaisille soittaa ja ehkä jopa keikkojen väliajoilla. uskon, että nauhoitus vaiheessa vikaa ei ole ollut, koska katsoin kokoajan, että mittarit ei mene lähellekkään punaista. käytäs saffire 56 äänikorttia ja malliantavia etuisia. ja se visuaalinen ääniraitakin kertoo, että hirveitä piikkejä ei synny.
 
sellainen sivu kysymys tähän loppuun nyt.
eli tämän kokonais vola nostamisen kanssa mp3 ja levylle tehtäessä, pitääkö minun nyt "mix down" koko kappale johonkin toiseen ohjelmaan, missä voin huoletta nostaa koko volaa ja edelleen "mix down" tai jotain ?
Antti1
28.05.2012 20:40:20
Juhimuskeli: eli: kun kuuntelen äänitteet raita kerrallaan. vaikka kuinka kovalla, niin kuulostaa puhtaalta ja mikään ei säröydy, mutta säröytyminen tapahtuu sitten kun kaikki soi samaan aikaan.
 
Sulla säröytyy masterkanava. Signaalit summautuvat ja vaikka 10kpl -6 kohdilla pomppivaa äänilähdettä tuottaa summana aika paljon tota -6 tasoa kovemman lopputuloksen. Siksi sun täytyy oppia luottamaan mittareihin ja katsoa, ettei ihan oikeasti pääse clippaamaan. Unohdat sen äänenvoimakkuuden niin kauan, kunnes vedät kaikkea tarpeeksi alaspäin.
 
sellainen sivu kysymys tähän loppuun nyt.
eli tämän kokonais vola nostamisen kanssa mp3 ja levylle tehtäessä, pitääkö minun nyt "mix down" koko kappale johonkin toiseen ohjelmaan, missä voin huoletta nostaa koko volaa ja edelleen "mix down" tai jotain ?

 
Tää riippuu ihan sun omasta työmetodista, mutta lujaääniselle äänitteelle tehdään pohjatyö jo miksatessa. Alapäätä ei saa olla liikaa, tärkein informaatio sijaitsee keskiäänillä. Yläpää pitää olla balanssissa, eikä alakeskiäänissä sekä yläbassoissa saa olla mitään sotkua aiheuttavaa. Sen jälkeen pahimmat dynamiikan vaihtelut voi ottaa haltuun vaikka kuminauha-automaatiolla ja loput erilaisilla plugareilla. Kompressori näistä nyt tietenkin se ilmeisin. Kompressorin käyttöön löytyy tuhansia artikkeleita netistä, jos et sitä osaa hyödyntää kunnolla.
 
Kun sä olet hoitanut kanavakohtaisen dynamiikan kuntoon, niin sä voit laittaa masterkanavaan kevyesti myös kompressoria ja ehkä limitterin suojaamaan joiltain yksittäisiltä piikeiltä. Sen jälkeen mun mielestä on mukava tehdä hommat erillisenä työvaiheena, joten stereoraita ulos softasta ja se auki uuteen projektiin. Sama softa käy edelleen, mutta nyt työstetään ainoastaan sen kokonaisuus mahdollisimman kiiltäväksi. Päälle voi tulla vähän eq:ta poistamaan ongelmia, sitten dynamiikan hallintaa kompuralla, perään ehkä toinenkin, joidenka jälkeen eq:lla voi nostella ehkä hieman kivoja asioita esiin ja lopuksi mahdollisimman jyrkkä limitteri lanaamaan loput. Tuossa hyvin yksioikoinen ajatusmalli siitä, miten homma voi mennä.
 
Tosiasia on se, ettei ole olemassa yhtä ainoata kaavaa, jolla biisi valmistuu. Jokainen teos on erilainen ja vaatii erilaiset toimenpiteet. Alusta asti on kuitenkin pakko opetella jotain, joten voit ihan hyvin opetella vaikka tuon yksinkertaisimman keinon ihmeellisten ryhmäkompressioiden yms. sijaan.
"I like big tits and an onion butt." "What's an onion butt?!" "It's an ass that brings tears to your eyes."
Aki
28.05.2012 20:51:44 (muokattu 28.05.2012 20:53:23)
 
 
Juhimuskeli: eli: kun kuuntelen äänitteet raita kerrallaan. vaikka kuinka kovalla, niin kuulostaa puhtaalta ja mikään ei säröydy, mutta säröytyminen tapahtuu sitten kun kaikki soi samaan aikaan.
 
Katso niitä mittareita. Jos masterkanavan mittari menee punaiselle kun kaikki kanavat soivat, ne ovat liian lujalla. Vaikka yksinään kanava ei punaiselle veiskään, yhdessä äänenpainetta on enemmän. Laske kaikkia kanavia (samassa suhteessa) siten että masterkanava ei mene punaiselle. Tee miksaus haluamasi kuuloiseksi, ja sen jälkeen vasta siirry masterkanavan pariin.
 
Digitaaliäänitteen lujaa soiminen luodaan kaupallisille äänitteille ammattilaisten pitkän linjan masteroijien osaamisella, työkaluilla, akustoidussa huoneessa kalliilla kaiuttimilla. Aloittelijoilla ei ole mitään noista, joten kaupallisten äänitteiden tasolle on turha yrittää pyrkiä.
 
Alkuun riittää se, että _vasta_kun_miksaus_on_muutoin_valmis_ eikä mikään mittari käy punaisella, laita masterkanavaan limitteri ja nosta voimakkuutta sen avulla. Kuuntele samalla kappaleen kovinta kohtaa, ja kun rummuista alkaa iskevyys vähenemään tai kuuluu pumppausta tai säröä, ota limitteriä vähän kevyemmälle ja jätä siihen. Varmista vielä että limiterin (tai masterkanavan) ulostulo on -0,3dB tai alle. 0dB menee etenkin mp3:seksi muunnettuna helposti ruvelle.
 
Jos teet Windowsilla, luontevimmat löytämäni ilmaiset limitterit on TLS Maximizer ja Loser SP7.
 
EDIT: Tai masteroi tuotoksesi ammattilaisella.
"Jos ei kunnolla kuule mitä tekee/on tullu tehtyä, niin käy kuin valtion firmassa. Tietämätön laittaa osaamattoman tekemään tarpeetonta, ni siinä on koko turha työ vaarassa mennä ihan hukkaan." - rintapek 10.1.2012
Juhimuskeli
28.05.2012 23:41:02
Ok. kokeilen näitä ylläolevia ohjeita. mutta oeln päättäväinen ja aion saada sen normi äänenvoimakkuus tason aikaan, vaikka väkisin :)
 
siit toi volatasohan oli hyvä, kun liian aikaseen limitteriä käytin, mutta silloin alkoi se kyykytys kovimmissa paikoissa. nyt kun limitteri on pois, niin vola putosi varmaan noin 70%.
 
katsotaan miten käy. ja jos homma alkaa onnistua, niin ptiää laittaa ääninäytettä.
 
Muistan katsoa niitä mittareita.
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)