Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: FAQ kitaran säätämisestä?
1 2 3 4 582 83 84 85 86
James Mc Brown
14.05.2003 17:25:59 (muokattu 30.03.2020 00:08:27)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei.
 
Kitaraa olen tässä opetellut säätämään ja mielestäni täältä muuten varsin mainiolta sivustolta
puuttuu UKK kitaran hienosäädöistä.
varsin usein kuitenkin tähän aiheeseen tällä esitetään kysymyksiä ja itse varsin noviisina haluaisin kulla kokeneempien kokemuksia ja tietoja asian tiimoilta.
 
En siis ole suurikaan asiantuntija, mutta tälläisen sain vanhoista keskusteluista sekä suurta kitarakirjaa apuna käyttäen väsättyä koskien kaularaudan säätämistä. Siitä täällä on varsin paljon kyselty ja toivoisin, että tästä olisi edes jollekulle apua. Tämä on vielä vähän raaka ja toivoisin, että kommentoisitte ja korjaisitte tekstissä mahdollisesti olevia virheitä. Kielioppivirheitä pahoittelen jo etukäteen
 
Esimerkiksi intonaation säätämisestä en tiedä tarpeeksi ja toivoisin, että siitä joku kirjoittaisi jutun, jonka mahdollisesti voisimme liittää tämän jatkoksi.
 

 

 
Kitara kuntoon säätämällä.
 
Tehtaalta tullessaan kitara harvemmin on hienosäädetty niin hyvin, ettei siihen tarvitsisi tehdä pieniä säätötoimenpiteitä. Käytetettynä hankitut kitaratkaan eivät useinkaan ole täysin säätöä vailla. Tarvittavat säädöt saa varmasti teetettyä liikkeessä oston yhteydessä, kunhan vaan muistaa siitä myyjän kanssa sopia. Tästä harvemmin edes tarvitsee maksaa erikseen. Ensimmäisen kitaran ollessa kyseessä onkin varsin suositeltavaa säädättää kitara ammattitaitoisessa liikkeessä ja vasta kun tieto kitaran anatomiasta ja toiminnasta on karttunut, siirtyä säätämään sitä itse. Säätötoimenpiteet tulevat pitemmällä aikavälillä varmasti tarpeeseen ja pienimpien säätöjen opettelu säästäkin rahaa ja on varsin yksinkertaista. KUITENKIN, jos ongelmat ovat liian suuria on aina syytä ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen korjaajaan.
 
Tässä on tarkoituksena käsitellä yleisimpiä kitaran säätötoimenpiteitä.
 
Ehkä tärkein kitaran soitettavuuteen vaikuttava tekijä on kielten korkeus. Liian matalalla olevat kielet aiheuttavat räminää matalimmilla nauhoilla (sillan lähellä) ja liian korkeat kielet vaikeuttavat soittamista varsinkin korkeammilla nauhoilla merkittävästi. Oikea korkeus onkin kompromissi näiden kahden huonon ominaisuuden välillä. Oikealla korkeudella kielet eivät rämise, ainakaan merkittävästi, eikä soitettavuus silti kärsi. Sopiva korkeus on siis varsin pitkälti makuasia, mutta se liikkuu 1.5mm 3.5mm mitattaessa väli kielen alapinnasta otelautaan 12. nauhaväliltä. Mikään ehdoton standardi tämä ei ole, vaan enemmänkin jonkinlainen likiarvo. Kokeilemalla löydät oikean korkeuden.
_
Korkeuteen voi vaikuttaa kahdella tavalla. Tallaa tai/ja kaularautaa säätämällä. Ensimmäiseksi kannattanee kajota tallan säätöihin, eli nostaa tai laskea sitä tarpeen mukaan. Mikäli kielten korkeuden ollessa sopiva, ne rämisevät, saattaa olla syytä säätää kaularautaa. Myös kaulan kaarevuus eli ns. relief on hyvä tarkistaa ennen säätämistä. Eli jos omistat capon, laita se kiinni ensimmäiselle nauhalle ja paina matala e-kieli kiinni otelautaan 14-15 nauhan kohdalta. Jos kieli on kiinni otelaudassa koko pituudelta, on kaula liian jäykkä, sillä kaulan ei kuulu yleensä olla aivan suora vaan hiukan kovera siten, että edellä mainitussa toimenpiteessä kielen alapinta jää n. 7 tai 8. nauhan kohdalta 0,00 - 0,35 milliä irti nauhan yläpinnasta. (Tämäkin on makuasia, mutta jonkinlaisena lähtökohtana säädölle voitaneen pitää n. 0,25 mm, joka siis on em. relief) Tähän koveruuteen vaikuttaa mm. otelaudan radius, soittotyyli ja kielten paksuus, joten esim. vaihtaessasi kielisettiä paksumpaan, voi kaulan säätäminen tulla tarpeeseen.
_
Heti alkuun on syytä mainita, että liian ronskilla kaularaudan vääntelemisellä saattaa tuhota erittäinkin hyvän kitaran, joten on äärimmäisen suositeltavaa, että tutustut etukäteen huolella säätöohjeisiin. Kaularaudalla voidaan korjata ainoastaan pienempiä kaulan kallistuksia ja AINA, kun ongelma on suuri, on syytä ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen korjaajaan, jotta säästyttäisiin kalliilta polttopuilta sekä suurelta, suurelta harmilta. Olisi varsin hyvä, jos ensimmäisiä säätöjä auttamassa olisi asiasta jotakin tietävä kaveri tai tuttu voisi tulla neuvomaan kädestä pitäen kuinka homma toimii. Säätäminen on kuitenkin varsin tarpeellinen taito, sillä kitaran kaula elää koko ajan säiden ja kielten paksuuden mukaan. Tällöin pienillä säätötoimenpiteillä saavutetaan se paras soitettavuus.
 
Kaularauta on teräskielisen kitaran kaulan sisällä sijaitseva tukirauta, joka pistää vastaan kielten aiheuttamalle jännitykselle. Useimmissa kitaroissa kaularautaa voidaan säätää ja näin vaikuttaa kaulan pieniin kallistuksiin, mutta kuitenkin VAIN siinä tapauksessa, että kaula EI ole niin sanotusti propellilla vaan joko kovera tai kupera. Raudan säätöruuvi sijaitsee jommassakummassa kaulan päässä, siis joko virityskoneiston päässä, jolloin se on usein suojattu irtiruuvattavalla läpällä, tai vaihtoehtoisesti toisessa päässä, jolloin se useimmiten on näkyvissä. On myös mahdollista, että säätöruuvi on piilossa kaulan ja bodyn liitoksessa, jolloin siihen käsiksi pääseminen edellyttää kaulan irrottamista. Tästä voi toivoakseni joku muu kertoa enemmän.
 
Klassisissa kitaroissa ei kaularautaa ole, sillä nailonkielten kaulaan kohdistama jännitys on huomattavasti teräskielten vastaavaa pienempi. Tästä syystä klassiseen ei missään nimessä ole suositeltavaa laittaa teräskieliä, koska kaula luultavimminkin vääntyy pahasti tai saattaa jopa murtua jännityksen voimasta.
Ennen kuin lähdet säätämään kaulaa, tarkista, että kitaran liitokset ovat kunnossa. Irtonainen talla tai raollaan oleva kaulan ja kopan liitos saattaa vaikuttaa kielten korkeuteen, mutta tällöin ei raudan säätämisestä ole hyötyä. Päinvastoin. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä siihen ammattilaiseen. Mikäli kitara on muuten kunnossa voit vääntää sitä rautaa tarvittavaan suuntaan.
 
Seuraa oleellista infoa.
Kun kaula on kupera, eli sivulta katsottuna virityskoneiston pää on kitaran keskilinjaa alempana, tulee kaulaa löysentää, jolloin kielten jännitys oikaisee sitä. Löysentäminen tapahtuu vääntämällä raudan ruuvia VASTAPÄIVÄÄN, mutta VAIN 1/8 kierrosta tai KORKEINTAAN _ kierrosta kerrallaan. Tämän jälkeen kaulan tulee antaa asettua, mielellään vaikka yön yli, sillä muutos ei ole havaittavissa heti, vaan vasta kun kielten jännitys on tehnyt tehtävänsä. Kun säädöstä on kulunut useita tunteja, mieluiten siis vaikka seuraavana päivänä, voit suorittaa kielten korkeuden ja reliefin mittaukset. Jos tulos ei ole haluttu -> vieläkin rämisee tai relief on liian suuri, voit vääntää ruuvia toiset 1/8 kierrosta ja toistaa odottelutoimenpiteen. Kärsivällisellä kaulan säädöllä estetään suurempien vahinkojen syntyminen, sillä liian voimakas säätö saattaa jopa murtaa kaulan, jonka jälkeen omistat uuden vesilinnunheittovälineen.
Kun kaula taas on liian kovera ja haluat pienentää reliefiä, väännä ruuvia MYÖTÄPÄIVÄÄN ja toista edellisessä kohdassa mainitut toimenpiteet.
 

 
Tietoa Floyd Rose tallan säädöstä sinulle tarjoaa LaXu:
 
Floikan säätö:
----------------

1) Tallan kulma

Floyd Rose -tallan tulisi olla samansuuntainen kitaran kannen kanssa, eli ei eteen eikä taaksepäin kallistuneena. Kulman voi tarkistaa levystä, jonka päällä ovat tallapalat sun muut osat. Ibanezin Edge ja Lo-Pro Edge talloissa voit tarkistaa kulman tallan sivuissa olevista pienistä koloista, joissa ovat tallan veitsireunat (knife edge).

Tallan kulman säätö tapahtuu seuraavasti:
A: Löysää kieliä sävelaskel tai pari.
B: Kiristä tai löysää kitaran takaa löytyvää kahta ruuvia, joissa tallan jousia kiinni pitävä levy on kiinni.
C: Viritä kitara käyttämääsi vireeseen.
D: Tarkista tallan kulma - mikäli se on suorassa kannen kanssa, on kaikki hyvin, mutta jos se on etu- tai takakenossa, toista kohdat A-D. Muista tarkistaa, että talla on molemmilta puolilta suorassa.

Kaavakuva: http://www.saunalahti.fi/laxu/huu/floikkatalla.png

2) Tallan korkeus

Tallan (ja samalla kielten) korkeutta voi muuttaa kääntämällä tallan tolppien ruuveja.

Original Floyd Rose-tallalla ja useimmilla kopioilla se onnistuu ihan perinteisesti ruuvimeisselillä, mutta Ibanezin talloissa tarvitset kaksi kuusiokoloavainta, jotka ovat 1.5mm ja 4mm kokoiset. Pienemmällä avaat tolpan lukkoruuvin, joka on aika syvällä tolpan sisässä ja usein tiukassa (kuten pitääkin). Tämän jälkeen voit säätää tallan korkeutta 4mm kuusiokoloavaimella. Kun kielten korkeus on sopiva, kiristä tolpan lukkoruuvi.

3) Kielten vaihto:

Floikkakitaran kielten vaihtoa varten kannattaa tehdä puupalikasta sopiva blokki, jonka voi asentaa joko hienovirittimien alla olevaan koloon tai sitten kitaran takana (tallan alla) olevaan koloon. Palikan tulisi pitää talla kitaran kannen kanssa suorassa, vaikka kitarassa ei olisi kieliäkään. Tämä ei ole toki välttämätön, mutta helpottaa kielten vaihtoa ja tallan kulman säätöä. Suosittelen vaihtamaan kielet yksitellen, mikäli talla ei ole blokattu.

No niin, sitten itse operaatioon (olettaen, että talla on blokattu):
A: Avaa lukkosatula
B: Löysää kielet
C: Avaa tallapalojen ruuvit kuusiokoloavaimella (ne pitkät ruuvit hienovirittimien takana/alla)
D: Ota kielet pois tallapalan koloista ja viritystapeista. Älä käännä kitaraa ympäri, sillä pienet tallapaloissa olevat osat (jotka pitävät kielen tiukasti kolossa) saattavat tipahtaa pois.

(Jos kitarassa on Ibanezin talla, on tässä välissä hyvä kiristää kammen putki. Tarvitset jakoavaimen ja ristipääruuvimeisselin. Kierrä tallan takana löytyvä mutteri tiukalle jakoavaimella ja kiristä myös kammen putken päässä oleva ruuvi. Lonksuva kampi johtuu yleensä löystyneestä kammen putkesta.)

E: Leikkaa uusien kielien päästä metallirinkula pois. Kannattaa leikata rinkulat pois sitä mukaa kun vaihdat kieliä, niin ei mene eri paksuiset kielet sekäisen.
F: Kiristä tallapalojen ruuvit. Älä kiristä liian tiukkaan!
G: Pistä kielet viritystappeihin ja viritä kitara käyttämääsi vireeseen.
H: Tarkista tallan kulma ja korkeus
I: Venytä kielet
J: Tarkista intonaatio
K: Lukitse lukkosatula. Floikkakitarasi pitäisi nyt toimia niin kuin pitääkin.

4) Intonaation säätö

Floikkakitaran intonaation säätö on hitusen normaalia vaikeampaa. Periaate on sama, kuin muissakin kitaroissa, eli vertaat 12. nauhan huiluääntä ja painettua ääntä, mutta tallapalojen siirtäminen on hieman mutkikkaampaa. Toimi näin:

A: Tarkista intonaatio yllä mainitulla tavalla (tai millä tavalla nyt oletkaan tottunut sen selvittämään)
B: Löysää kieltä sävelaskel tai pari
C: Avaa kuusiokoloavaimella tallapalan päällä oleva kuusiokoloruuvi (tallan etupäässä, lähellä tallamikkiä). Siihen käsiksi pääseminen voi olla hitusen hankalaa (kieli tulee tielle jos sitä ei ole löysätty).
D: Kun saat kuusiokoloruuvin auki, tallapala todennäköisesti valahtaa täysin eteen, ja sen siirtäminen voi olla työn ja tuskan takana. Helpoiten homma onnistuu joko vetämällä pihdeillä tallapalan ruuvista tai työntämällä pihdeillä tai muulla apuvälineellä tallapalaa.
E: Lukitse tallapalan päällä oleva kuusiokoloruuvi
F: Tarkista intonaatio, toista jos ei ole kohdallaan.

Joskus saattaa säätövara loppua, eli tallapalaa ei saa siirrettyä tarpeeksi eteen tai taakse. Tällöin joudut irroittaman tallapalan päällä olevan kuusiokoloruuvin ja siirtämään sen toiseen kohtaan (floikkatalloissa on kaksi paikkaa, johon ruuvin saa kiinni).


Muista lopuksi tarkistaa, että lukkosatulan pultit (yleensä kaulan takana satulan alla, joissain saattaa lukkosatula olla vain ruuvattu kaulaan, jolloin ruuvit löytyvät lukkopalojen alta) ovat tiukalla (mutta eivät kuitenkaan liian tiukalla, eli älä taaskaan kiristä liikaa). Kannattaa samalla tarkistaa kitaran muutkin ruuvit ja pultit, kuten esimerkiksi kaulan pultit (jos kitarassa on pulttikaula) sekä virittimien ruuvit.
 
Edit: Laxun juttu floikan säädöstä lisätty jatkoksi.
 
Sometimes I think that the surest sign that intelligent life exists elsewere in the universe is that none of has tried to contact us.
Vilhelmus
14.05.2003 17:35:59
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hemmetin hyvä idea, mutta sanon silti, että ihan parin vuoden sisällä on Riffissä ollut aika kattava juttu(Sarja) asiasta, joten kannattaa plarata muutama lehti kirjastossa.
 
Äh. Näen Maheja kaikkialla.
superfly
14.05.2003 17:41:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuolta vois vanhoista threadeista löytyä ihan kattava annos faktaa. Ja linkkejä vois myös laittaa siihen oheen. Kun vaan joku ehtis/jaksais copypeistailla.
 
Harppu on alaston piano
James Mc Brown
14.05.2003 17:45:19
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hemmetin hyvä idea, mutta sanon silti, että ihan parin vuoden sisällä on Riffissä ollut aika kattava juttu(Sarja) asiasta, joten kannattaa plarata muutama lehti kirjastossa.
 
No sepä olisi kullanarvoinen juttusarja se. Arvaapa vaan löytyykö Kiikoisten kirjastosta riffejä... No ei...
 
Noh eipä minulla tässä muutakaan tekemistä juuri nyt ole, niin voisinpa ryhtyä metsästämään. Ja korjatkaa ihmeessä virheet, jotta näiltä väärillä tiedoilla kitaran tuhoamisilta vältytään edelleen...
 
Sometimes I think that the surest sign that intelligent life exists elsewere in the universe is that none of has tried to contact us.
Antti1
14.05.2003 22:31:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikä on muuten yleinen mielipide toisten tekstien copypeistaamisessa m.netissä? Onko ookoo?
 
On ok, jos ei vie kunniaa muiden ansiokkaasta tekstistä.
 
Vihaan heitä, niitä, jotka sanovat: "Paperi on valkoinen." kääntämättä katsettaan. Vihakaan ei ole aitoa, en enää tiedä mikä on. -P. Karjalainen 2003
Lauri666
15.05.2003 19:54:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitäs mitäs.. Minulle eräässä musiikkiliikkeessä sanottiin että floikka olis hyvä olla vähän takakenossa. En sitten tiedä vaikuttiko se että mun skittas on curved top.
 
~late~
 
I... feel the cold steel on my forehead. Like... binding pleasure of being dead.
Kaitsu85
15.05.2003 22:06:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun uus "käytetty" kitara ei pidä virettä millään. Ja Jossain vaiheessa floikka oli etukenossa kun yritin virittää. Se vaan naksahti silleen etu kenoon ja sitten löysäsi ni naksahti (hypähti) takakenoon. Mitkähän säädöt entisellä käyttäjällä on ollut. Sanoi kuulemma soittavansa A:sta välillä sillä kitaralla eli 3,5 sävelaskelta alennettuna. Ei kitara varmaan siitä tykkää.
 
James Mc Brown
15.05.2003 23:00:39 (muokattu 15.05.2003 23:03:35)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siis itsekö olit tuon kirjoittanut vai olenko pihalla? Sehän on ihan FAQ-asiaa.
 
Joo. Selailin noita vanhoja kirjoituksia asian tiimoilta. Muunmuassa eräs Vilhelmus auttoi minua taannoin juuri tässä asiassa. :)
 
Suuri kitarakirja on lähteenä ollut myös.
 
Ja plussaa laXulle. Lisää vain säätövinkkiä kehiin.
Voisin tuohon omaanikin kehittää jonkinlaista kuvitusta selvennykseksi. Se sitten kun on siihen aikaa.
 
Sometimes I think that the surest sign that intelligent life exists elsewere in the universe is that none of has tried to contact us.
PJS
16.05.2003 17:52:23
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voisiko joku lisätä ohjeistuksen myös tollasen vintage tremolo (se Fender kampi) tallan säätämisestä, kitara mikrofonien asentamisesta (eli mikä piuha minne, mitkä potikat, miten ne asennetaan, mitä hyötyä potikoiden pistämisestä on jnp.)
 
Juuri kun luulit unohtaneesi....PJS
LaXu
16.05.2003 18:00:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voisiko joku lisätä ohjeistuksen myös tollasen vintage tremolo (se Fender kampi) tallan säätämisestä, kitara mikrofonien asentamisesta (eli mikä piuha minne, mitkä potikat, miten ne asennetaan, mitä hyötyä potikoiden pistämisestä on jnp.)
 
Tuo mikkien asennus FAQ on vähän hankala toteuttaa, kitaroissa kun on niin monenlaisia kytkentöjä ja mikkien piuhatkin ovat eri värisiä eri mikeissä. Seymour Duncanin nettisivulta löytyy noita kytkentöjä helposti luettavina kuvina.
 
"Walking the fine line between bacon and Christian."
Höpötystä omista soittimista ja vempeleistä.
Juzzu
16.05.2003 19:06:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos haluatte tämän FAQiksi, laittapaa viestiä ylläpidolle tuosta 'palaute'-kohdasta. Sen ylläpito lukee varmasti sen sijaan että sattuisi lukemaan jonkun kitarakamapalstan yksittäisen threadin, jossa mainitaan jotain FAQista.
 
Tonttoroi! Ponkkolaala piu! Tiruliru löts!
suolintu
24.07.2003 17:41:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni on ibanez rg620, lähes uusi. Talla on hieman takakenossa, mutta mielestäni se ei tunnu haittaavan soittamista juuri lainkaan. Tämä on ensimmäinen kelluva tallainen kitarani, joten enpä vielä paljoa näistä jutuista tiedä.
 
Mitä haittaa siitä on?? Löytyykö ne säätöruuvit kitaran taka kannen alta, vai tuleeko jousesta silmään, jos sen aukaisee??
 
Aardfather
25.07.2003 10:23:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni on ibanez rg620, lähes uusi. Talla on hieman takakenossa, mutta mielestäni se ei tunnu haittaavan soittamista juuri lainkaan. Tämä on ensimmäinen kelluva tallainen kitarani, joten enpä vielä paljoa näistä jutuista tiedä.
 
Mitä haittaa siitä on?? Löytyykö ne säätöruuvit kitaran taka kannen alta, vai tuleeko jousesta silmään, jos sen aukaisee??

 
Jep, sieltä ne jousien säätöruuvit löytyy. Eikä tule jousesta silmään. ;-)
 
- Aardfather
 
suolintu
25.07.2003 15:20:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä haittaa siitä on, että talla on jonkin verran takakenossa? Löysäänkö vai kiristänkö ruuveja?
 
Groove Man
29.07.2003 08:37:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä haittaa siitä on, että talla on jonkin verran takakenossa? Löysäänkö vai kiristänkö ruuveja?
 
Jos talla on kenossa niin vibrakampi on yleensä myös. Etukeno on tämän kohdalla vielä huonompi, kun saattaa kammen ja kielien väli jäädä liian pieneksi kännylle.
Lisäksi hieman floikasta riippuen toi keskitasosta poikkeminen voi haittaavasti lyhentää toiseen suuntaan kampeamista ja aiheuttaa mahdollisesti myös joitain säätöpulmia. Siinä nyt joitain...
 
Elikkäs löysennä niitä jousien etupäissä olevia ruuveja. Tasaisesti kaikkia ja ruuvaamisten välillä aina kielten vire kohdalleen, että veto on oikeanlainen ja oikean paikan haku onnistuu kerralla.
 
Swamp9
16.08.2003 09:33:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni on Epiphone Les Paul Custom ja siinä on liian kovera kaula, eli tarkotus olisi hieman kiristää kaularautaa. Kysynkin nyt, että mitäs kielien kanssa tehdään kun näin päin toimitaan. Eli tuleeko niitä löysätä että kaula pääsee kiristymään vapaasti?
 
kunnasja
20.08.2003 16:57:18 (muokattu 20.08.2003 16:58:06)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Fender Hipshot Tremsetter - asennus
 
Tässä yksi konsti kelluvan tallan laittamiseen kuriin lopullisesti. Artikkeliosastolla on allekirjoittaneen arvio laitteen toiminnasta. Jos joku innostuu hankkimaan vekottimen, voipi tästä ohjeesta olla hyötyä... Ja jos ei, ainakin hupia(?).
 
Lähtökohdat:
- Ibanez RG550EX / Floyd Rose talla (ohjeet sen mukaan, huomioikaa esim. tele-mallin tallojen kanssa!)
- D-vire
- .010 perus-D'Addario kielet
- epävakaa talla
- jatkuva v***tus
 
Lääkitys:
- Hipshot
- Lontoonkieliset ohjeet, löydetty netistä, ÄÄRIMMÄISEN huonolla kuvituksella. Kannattaa hakea kuitenkin, sillä niistäkin on apua. Linkki on: http://www.hipshotproducts.com/down … New%20Tremsetter%20Instructions.pdf
 
Tarvitset:
- Aikaa ainakin pari tuntia
 
- Pari kappaletta ristipääruuvareita
- Kolvi + tinaa (tinaimuri olis ollu pop)
- Porakone + terä n. 5...6 mm
- Tuumakoon kuusiokoloavain hipshotiin... Leathermanin pihtiosa korvaa välttävästi
 
- Tarvikkeita tallan kiilaamiseen
- Viritysmittari
- Kärsivällisyyttä
- KÄRSIVÄLLISYYTTÄ
 
Alkuperäiskielisissä ohjeissa oli vähemmän kohtia, mutta koitin jaotella selkeämmin. Kylmä fakta ja järkevä asennusjärjestys on läiskitty ensimmäiseksi. Kieliä ja tallaa ei juurikaan pidä kosketella eikä varsinkaan painaa mihinkään suuntaan kun tekee asennusta/säätötoimia - muuten menee metsään.
 
1. Huoltoluukku kitaran takaa auki.
 
2. Kiilaa talla paikalleen KUNNOLLA.
 
3. Jouset irti, samoin niiden kiinnitys/haarukkapala. Sulata maapiuhan kolvaus irti alkuperäisestä kiinnityspalasta.
 
4. Haarukkapalan kiinnitysruuvit irti... heti kohta ne laitetaan takaisin kiinni, vähän kireämmälle kuin alunperin, joten kannattaa painaa mieleen kuinka syvälle ne on kierretty - nopeuttaa esiviritystä/-säätämistä paljon.
 
5. Kolvaa maajohto kiinni toiseen hipshotin omista yksipiikkisistä jousikoukuista. Mieti mistä päin maajohdon kannattaa tulla kiinnitykseensä, ettei se jää jalkoihin/ole tiellä. Kolvaus ei välttämättä pidä ensimmäisellä yrittämällä...
 
6. Hipshotin jousikoukut ruuveihin, ja ruuvit kiinni. Aluksi pari kierrosta kireämmälle kuin olivat. Jouset kiinni reunoille, ja talla vapaaksi kiilauksestaan. Kannattaa suosiolla valita jäykät jouset.
 
7. Kitara vireeseen ja säätöihin. Viritä tässä vaiheessa VAIN VIRITYSTAPEISTA, ei mitään hienostelukikkailuja. Tarkista tallan asento, säädä jousien kiinnitysruuveja tarpeen mukaan. Toista, kunnes kitara on vireessä ja säädöissään.
 
8. Laita hipshot koukkupäästään paikalleen tallaan, keskimmäiseen jousipaikkaan. Aseta kapistus osoittamaan suoraan kohti jousivarauksen (rungossa oleva kolo, jossa jouset ja talla ovat) etuseinää. Litteänlattea koukku (2 ruuvinreikää) ruuvataan hipshotin taustalevyn keskilinjalle. Jos jousivaraus on lyhyt ja hipshot ulottuu aivan seinään asti, kannattaa katkaista lattea koukku puoliksi, ja asentaa se vain yhdellä ruuvilla "tuntumalle" etuseinään. Koukun etäisyys tallasta pitää olla semmoinen, että kampea rajustikaan painettaessa hipshotin runkopiikki ei tule kärjessä olevasta muovipuslasta laitteen "sisään". Hipshotin koukun ollessa paikoillaan, koukun pitäisi olla "pienen venytyksen päässä" luiskahtamisestaan paikalleen hipshotin runkolevyyn.
 
Paikkaa pitää todennäköisesti vähän hakea, joten kannattaa katsella ja pohtia asiaa enemmän ja porailla vähemmän. Lattakoukun asennus ei itselläni vaatinut esireikiä. Kolmas reikä osui kohdalleen...
 
9. Hipshot paikalleen. Pienehkö venytys siis pitäisi riittää.
 
10. Hipshotin runkopiikki osoittaa jousivarauksen etuseinää. Kun kampea väännetään ylöspäin, piikki työntyy esiin kohti seinää. Löystytä hipshotin kuusiokoloruuvia ja irrota koukkupää tallasta. Piikki liikkuu nyt vapaasti muun rakenteen sisällä. (Varo ettei luiskahda pois). Paina varovasti pieni merkki piikin kärjellä varauksen etuseinämään, siihen tulee reikä. Ole tarkkana, ettei koko laite ole vinossa, kun teet merkkiä, muuten se voi tulla väärään kohtaan.
 
11. Kun merkki on tehty, ota hipshot kokonaan irti. Kuusiokoloruuvia ei tarvitse kiristää, mutta varo edelleen ettei runkopiikki ulostaudu laitteesta. Poraa reilu 5 mm syvä reikä etuseinämään merkin kohtaan. ÄLÄ TÄRVELE kitaran pintaa poralla.
 
12. Löystytä jousien kiinnitysruuveja ~puoli kierrosta, kumpaakin SAMAN VERRAN. Laita hipshot paikoilleen, kuusiokoloruuvi löysälle.
 
(Asennus on periaatteessa tehty, mutta nyt seuraa osa: SÄÄTÄMINEN)
 
13. Katso asennusohjeista mitkä ovat PISTE A ja PISTE B. Jos ei ohjeita ole, karkeasti:
- piste A on kauluksen ja keskimmäisen muovi"ruuvin" välinen sauma
- piste B on runkopiikin koukkupäässä oleva muoviosien välinen sauma
 
14. Työnnä hipshotin messinkistä kaulusta "taaksepäin" (poispäin kaulasta) kohti kitaran tallaa siten, että piste A:ssa välys menee umpeen. Jatka työntämistä (voimaa vaaditaan, ja sormilta vähän kestävyyttä) kunnes pisteessä B on millin-puolentoista välys. Pidä asetelma paikallaan ja kiristä kuusiokoloruuvi. Tämä on äärimmäisen mielenkiintoinen tapahtuma, kun käytössä on vain leatherman...
 
Kun päästät irti kauluksesta, pitäisi hipshotin kuroa B-pisteen välys umpeen. Äsken jousien kiinnitysruuveja löystytettiin, nyt talla palautettiin samaan asentoon kuin hieman aiemmin... jolloin kitara oli säädöissään.
 
15. Kitara vireeseen
 
16. Paina kampi täysin alas (kielet spagetille). Runkopiikki EI saa vetäytyä hipshotin sisään. Jos näin käy, pitää lattakoukkua siirtää kohti tallaa. (ks tuolta aiempaa)
 
17. Paina kampea (kielet löystyvät) ja tarkkaile A-pisteen saumaa. Hipshotin tulisi liikkua "yhtenä nippuna": Jos messinkikaulus liikkuu ennen kuin paksumpi jousi alkaa puristua kokoon, A-pisteessä on välys. EngelskaOhje käskee löysätä reunajousia, mutta kannattaa toistaa kohta 14. Hieman enemmän kuin työntää sitä kaulusta ennen kuusiokoloruuvin kiristämistä, pitäisi tämän ongelman korjaantua.
 
B-pisteessä pitäisi sauman olla myös ummessa. Nostettaessa kampea, ei muovi"ruuvin" pitäisi liikkua, ainoastaan runkopiikin. Tämä on hankalampi tarkistaa kuin A-pisteen välys.
 
18. Kitara taas vireeseen. Säädä reunajousien ruuveja. Toista vielä kohta 14. Ja vielä kaikki uudelleen ja uudelleen... kunnes:
- kitara on vireessä
- talla on suorassa
- action on kohdallaan
- Hipshotissa A- ja B-pisteiden välykset ovat ummessa
 
Nyt operaatio on valmis (LOPULTAKIN). Hipshotin jäykkyyttä voit säätää pisteen B muoviruuvista. Mitä pidemmäksi säädät paksumman jousen, sitä löysempi talla.
 
Kannattaa tarkkailla miten luuttu käyttäytyy tositilanteessa. Säätäminen on suhteellisen helppoa, kun siitä pääsee jyvälle.
 
Good luck!
 
Visit http://www.helionprog.com
Grimoire
05.09.2003 09:16:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko huono asia tossa floikassa jos noi tallan tolppa ruuvit ovat löysät, eli jos talla on irti niin ruuvit heiluu niissä montuissaan, ei kylläkään nouse ylös sieltä ku ruuvaamalla?
.
.
Toinen kysymys olis et kumpi on parempi Floyd malli, semmonen jossa kielistä joutuu katkaseen sen "rinkulan" sieltä päästä ja kieli puristetaan siihen tallaan kiinni vai semmonen jossa kieli pujotetaan sieltä hienosäätö päästä?
 
Supernaut
04.10.2003 19:07:01 (muokattu 05.10.2003 16:59:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitenkäs Les Paulin säädöt? Onko jotakin erityispiirteitä?
 
Funk you!
jman
13.10.2003 13:22:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

>Nostan tämän nyt vielä kerran.
>
>Toivoisin, että ottaisitte kantaa näihin ohjeisiin. Että olisiko >tästä FAQ:ksi

 
Nuo ohjeethan ovat näppärät mutta ne olisivat "pro-tasoa" jos käsittelisivät vielä näitä kahta käytännön ilmiötä;
 
1. Mitäs neuvoksi kun intonaation takia ohuimman kielen (e) kohdalla täytyy tallapalan ruuvi olla mikkiä lähempänä olevassa reiässä josta aiheutuu se että kampea väännettäessä taakse päin kieli ottaa kiinni kuusiokoloruuviin. Tämä on käsittääkseni käytännön elämässä aika yleistä floikka kepujen omistajilla, on opittu vain varomaan sitä eikä väännetä niin paljoa taakse, mutta tuskin tallaa on tarkoitettu näin vai onko? Minun keppini on USA Jackson aidolla Floydilla ja ongelma on siinä ihan niinkuin lisenssi floikissakin. Onko kielten nostaminen tuuman korkuiselle ainoa vaihtoehto? aagh, toivottavasti ei.
 
2. Ja mitä tehdä satunnaisesti resonoiville tallapaloille (liikkuu kai vemputuksessa aavistuksen ja päätyy sitten liian lähelle viereistä, alkaa hassu "pörinä" =resonoi viereistä vasten, minulla esim a-kielen pala liikahtaa joskus ja menee liian lähelle E:n palaa ja pörrr.. ) pika apuna toimii kammen vääntö eteen ja palan töytäisy, mutta miten päästä lopullisesti moisesta eroon?
 
-Jman
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 582 83 84 85 86

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «