Muusikoiden.net
25.09.2023
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Trubaduurin / duon kitara - akustinen vaiko joku muu?
1 2
Lexicon
01.05.2022 23:03:40 (muokattu 01.05.2022 23:05:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvät kanssakitaristit! Niinkuin otsikkokin sen kertoo niin viime aikoina olen pohdiskellut kysymystä, millä kitaralla lähteä duokeikoille säestäjäksi. Tälle kesälle tuntuu siunaantuvan keikkoja tutun laulajattaren säestäjäksi. Tähän asti olen ne hoitanut varsin menestyksekkäästi ihan rehellisellä piezomikitetyllä electroakustisella.
 
Repertuaarin laajentuessa tulee kuitenkin välillä eteen tilanteita joissa kaipaisi sähköisempää soundia. Ja tämä onkin villakoiran eli probleeman ydin; mitä siinä kohtaa pitäisi tehdä?
 
Omia pohdintojani vaihtoehdoista:
Käyttää pedaalia. Joskus olen käyttänyt kevyttä overdriveä tässä kohtaa. Soundi muuttui, ehkä sähköisemmäksi, mutta kuitenkin jätti vähän kylmäksi. Vai kuuluisiko tässä kohtaa käyttää jotain muuta pedaalia? Ja jos niin mitä? Vaihtoehtoja saa esittää.
 
Vaihtaa kitaraa. Siis kesken setin, soittaa akkarilla ja sähkiksellä. Jotenkin tuo on mulle keep-it-simple miehelle kauhea vaihtoehto. Tarttis olla eri etuasteet ja efektit sähkikselle, ja mitä se yleisökinny kuvittelee että toi lesoilee kahdella kitaralla. En tykkää tästä minä kyllä.
 
Entäs vaihtaa kitara johonkin ihan toisenlaiseen? Sähkökitaralla pelkästään en haluaisi keikkaa soittaa, kyllä akkari sopii ja kuuluu trubaduurin käpälään. Olen sen verran vanha kyrpä että stratocaster (strato löytyy jo) ja trubaduuri ei oo mun juttuni. Ja kun sitä akkarin soundia melkeinpä enemmän kaivataankin. Vai pitäisikö hankkia joku isoin jazz-piironki milä löytyy? Tällaisen puoliakustisen näkisin vielä istuvan stuukiin, mutta onko se soundillisesti sitten ihan se ja sama vaikka soittaisi sillä stratolla?
 
Tällä hetkellä käytän signaaliketjussa kompuraa, reverbiä ja välillä halpaa etuastetta. Vai onko tämä mystinen soundin salaisuus kuitenkin ostaa joku kallein BBE tai L.R. Baggs etuaste, tekisikö se soundin heti kaikkivoivaksi ja hunajaiseksi?
 
Älkää ottako tätä niin vakavasti, asiallisia vastauksia ja näkemyksiä toivotaan!
 
"Parempi hetken häpee ku viikon valmistautuminen"
ituvirtanen
01.05.2022 23:44:09
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

OD, joka sopii straton kanssa, voi olla toivoton pietson perässä. Kokeile eri purkkeja.
 
hjukke
02.05.2022 00:00:32
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olisiko tämö tilanne, jossa fenderin acoustasonic näyttäisi kyntensä? Sillä pitäisi luonnistua piezo-soundi, ja kohtuullisen perinteinen sähkissoundi.
 
Learn to play what you want to hear.
Pinewood
02.05.2022 00:07:49 (muokattu 02.05.2022 00:10:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen käyttänyt K&K Purella varustetun teräskielisen parlour-akkarin kanssa MXR Timmyä ja tykännyt kovasti. Omasta mielestä aika veikeä ja samalla oikein makea soundi. Kyllä tuolla yhdistelmällä ainakin setin yksittäiset säröbiisit - ihan räväkät rock-kompitkin - voi vetää hienosti.
 
Puavali
02.05.2022 11:25:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lexicon: ... Vai pitäisikö hankkia joku isoin jazz-piironki milä löytyy? Tällaisen puoliakustisen näkisin vielä istuvan stuukiin, mutta onko se soundillisesti sitten ihan se ja sama vaikka soittaisi sillä stratolla?...
 
Puoliakustinen olisi minun valintani tuossa tilanteessa.
Pauli Lappalainen
02.05.2022 11:39:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näin entisenä äänimiehenä sanoisin, että jos tarvitsee kahta kitaraa, niin käyttää kahta kitaraa. Sovittaa vaan vaihdot niin, että kitaranvaihto tapahtuu luontevasti ilman turhaa hässäkkää ja sähläämistä.
 
Hoss80
02.05.2022 15:47:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toimisikohan PRS SE Hollowbody Piezo tuossa käytössä? Joskus yrittänyt perustella itselleni sen hankintaa ja epäonnistunut, mutta tuossa käytössä voisi olla toimiva ratkaisu.
 
Sammo
02.05.2022 17:33:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Fenderillä on Acoustasonics-sarjassa elektroakustisia joihin on rakennettu sisään särösoundi. Nämä kun tulivat muutama vuosi takaperin niin muistelen että omaan korvaan kuulostivat melko hyvältä. (Ja toisaalta muistan myös että kaikki eivät olleet samaa mieltä)
 
Jos päädyt speduvaihtoehtoon, Fender valmistaa Smolder-spedua akkarikäyttöön. En tiedä tästä mitään joten jätän vain TJEU linkin:
https://www.fender.com/en-BE/effect … -acoustic-overdrive/0234550000.html
 
Line6:n (tai Yamahan) Variaxit on itellä ollut käytössä kun tarttee sähköistä akkarisoundia. Putkivahvistimella aika kaukana, mutta suoraan linjaan tai akkarikäyttöön suunnitellulla vahvarilla kuulostaa enemmän paremmallta.
 
This is on a whole other level. Its level one.
McLeach
02.05.2022 19:14:20 (muokattu 02.05.2022 19:20:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos olet duon ainoa soittaja niin menisin suht perinteisellä akkarilla. Omistan ihan veikeän ESPn ohutkoppaisen elektorakkarin, joka on lähtösoundeiltaan mielestäni aika lähellä noita fenderin acoustasoniceja ja en mä sillä yksin lähtisi säestämään. Joku muna tai syvyys siitä puutttuu.
 
Hiukan samat kokemukset puoliakustisista. Hyvältähän ne soundaa, muttei millään korvaa kunnon akustista silloin kun sitä taas tarvitaan. Bändi tms. comboissa tosi kivoja kyllä.
 
Säröpedaalia en ole koskaan juurikaan akkarin kanssa kokeillut, mutta niistäkin voi tänä päivänä ihan hyviä löytyä. Toinen vaihtoehto on päivittää se akkari. Jostain pienempikoppasista martineista/yamahoista saa aika rokkisoundia verrattuna perus westerneihin.
 
Kefiiri
02.05.2022 21:28:36 (muokattu 02.05.2022 21:30:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pauli Lappalainen: Näin entisenä äänimiehenä sanoisin, että jos tarvitsee kahta kitaraa, niin käyttää kahta kitaraa. Sovittaa vaan vaihdot niin, että kitaranvaihto tapahtuu luontevasti ilman turhaa hässäkkää ja sähläämistä.
 
Kitaran vaihtaminen kesken esiintymisen on karseaa sähellystä, mieluummin tinkii soundista :D
 
Hermorakennetta lamaannuttavan tunaroinnin riski kasvaa eksponentiaalisesti useamman soittimen kanssa.
 
Sitten kun on varaa kitaroita ojentelevaan apulaiseen voi harkita tuollaisia stadionratkaisuja.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Pauli Lappalainen
02.05.2022 22:00:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Kitaran vaihtaminen kesken esiintymisen on karseaa sähellystä, mieluummin tinkii soundista :D
 
Hermorakennetta lamaannuttavan tunaroinnin riski kasvaa eksponentiaalisesti useamman soittimen kanssa.
 
Sitten kun on varaa kitaroita ojentelevaan apulaiseen voi harkita tuollaisia stadionratkaisuja.

 
Mitä sähläämistä siinä on?
 
Laulaja jaarittelee jotain joutavaa ja hörppii olutta samalla kun laitat kitaran telineeseen ja otat toisesta telineestä toisen. Sitten huikka jalojuomaa, pelit soimaan ja perseet heilumaan.
 
Kefiiri
02.05.2022 22:14:32 (muokattu 02.05.2022 22:26:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noinhan se ammattilaisilta menee ;)
Ja onhan siinä sujumisen mahdollisuus olemassa, en kiistä sitä :)
 
Mutta mitä soundivaihteluun tulee, niin sehän on vaan hienoa kun säröpalat vedetään muina miehinä akustisella soinnilla.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Lexicon
02.05.2022 23:41:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Asiallisia näkemyksiä on tullut, kiitos niistä!
 
Ja ilo huomata että ehkä joku muukin on joskus paininut saman ongelman kanssa, ainakin heijastellen siihen että eri vaihtoehdot ovat saaneet kannatusta.
 
Pedaaliasiaa olen pohtinut, se kuitenkin lienee edullisin ratkaisu päivittää. Itse olen käyttänyt luottopeliä, Ibanezin TS seiskaa, mutta tarkemmin pohdittuani tuollanen tubescreameri ei oikeen taida PA:n kanssa toimia. Joku mainitsi MXR Timmyn, siitä saa aika edullisia klooneja, se olisi halpa ratkaisu kokeilla.
 
Nuo acoustasonic-tyyppiset kitarat varmaan olis ihan piste iin päälle ratkaisu tähän. Kuitenkin semi-tyyriitä ainakin minulle. Toki joku viisas sanoi että köyhän ei kannata ostaa halpaa. Mites nuo muut ohutkoppaiset akustiset, Yamaha APX, Ibanez Talman, tms. (Huomaa budjettiluokan esimerkit). Onko nämä pienempikoppaiset ihan piezomikilläkin parempia nielemään pikku särötystä kuin täysikokoinen dreadnought? Kuitenkin olettaisin että akustinen soundi olisi akustisempi kuin magneettimikitetyllä puoliakkarilla.
 
Ja olen tosiaan duon ainoa soittaja, toinen osapuoli pelkästään laulaa.
 
"Parempi hetken häpee ku viikon valmistautuminen"
ituvirtanen
03.05.2022 00:43:55
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos saundi kuulostaa edelleen ohkaiselta, joku hyvä bufferi eteen. Läheskään kaikki vahvistimet eivätkä edes kaikki efektit pidä pietson hurjasta impedanssista. Siksi joku apupedaali voi välissä olla tarpeellinen.
 
Kefiiri
03.05.2022 07:37:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ituvirtanen: Jos saundi kuulostaa edelleen ohkaiselta, joku hyvä bufferi eteen. Läheskään kaikki vahvistimet eivätkä edes kaikki efektit pidä pietson hurjasta impedanssista. Siksi joku apupedaali voi välissä olla tarpeellinen.
 
Tämähän se tosiaan voi olla jos särötin ei akkarin kanssa meinaa kuulostaa siltä miltä pitäisi.
 
En ole musiikin asiantuntija.
basisti1971
03.05.2022 08:50:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Pauli Lappalainen: Näin entisenä äänimiehenä sanoisin, että jos tarvitsee kahta kitaraa, niin käyttää kahta kitaraa.
 
Ääni toiselta entiseltä äänimieheltä ehdottomasti tälle vaihtoehdolle.
 

 
Hivenen muokattuna:
 
Pauli Lappalainen: OPETTELEE vaan ETUKÄTEEN vaihdot niin, että kitaranvaihto tapahtuu luontevasti ilman turhaa hässäkkää ja sähläämistä.
 
On se tie jolla asiassa kuin asiassa pääsee todennäköisimmin toivottuun lopputulokseen.
 
Aivan kuten ennen ekalle keikalle uuden kokonpanon kanssa lähtemistä treenit tai kaksi keikkaorientaatiossa, eikä piirissä pienessä kuten yleensä on tapana.
Ei tule ihan niin isoja ylläreitä vasta keikalla ekan biisin aikana vaikkapa henkilökohtaisen monitorointitarpeen tiimoilta.
 

 
Pauli Lappalainen: Laulaja jaarittelee jotain joutavaa ja hörppii olutta samalla kun laitat kitaran telineeseen ja otat toisesta telineestä toisen. Sitten huikka jalojuomaa, pelit soimaan ja perseet heilumaan.
 
Tismalleen näin.
Samalla tapaahan se varainstrumenttikin telineestä napataan jos pääinstrumentille jotain kesken biisin/setin sattuu.
Aika tympeätähän se on alkaa vaikkapa vain kieltäkin vaihtamaan keskenkaiken.
 
Jos varainstrumenttia ei syystä tai toisesta ole tai ei halua keikalle roudata, laulaja+säestäjä duossa on syytä opetella biisi tai kaks joista laulaja suoriutuu ilman säestystä, ja etenkin akustisen virittämisestä syntyvästä äänestä häiriintymättä.
 
Mitään Blutotyyppisestä tapahtumasta seuraavaa akustisen kitaran vauriota ei toki ~3 minuutin soolona lauletun biisin aikana entrata, mutta kielenvaihdon on tuohon slottiin syytä onnistua.
 
T:Samuli
 
Pinewood
03.05.2022 09:23:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä muutamia ideoita säröpedaalin käyttöön akustisen kanssa.
https://youtu.be/CS6O4eMotgA
 
Aika paljon homma riippuu siitä, millaista särösoundia haetaan. Perusrokeille saa luotua komppisoundit helpostikin, mutta kyllähän tietokonetta avuksi käyttäen voi vetää akkarilla vaikka raskasta metallia.
https://youtu.be/yu_YWxBu4nM
 
Kefiiri
03.05.2022 09:51:28 (muokattu 03.05.2022 09:53:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Jos varainstrumenttia ei syystä tai toisesta ole tai ei halua keikalle roudata, laulaja+säestäjä duossa on syytä opetella biisi tai kaks joista laulaja suoriutuu ilman säestystä, ja etenkin akustisen virittämisestä syntyvästä äänestä häiriintymättä.
 
Tuo on kyllä erinomainen vinkki, että treenataan oikein jotain yksinään esitettävää teknisten yllätysten selvittelyn ajaksi. Varmempi konsti kuin improvisoitu läpänheitto jos tilanne alkaa venyä :D
 
Toisaalta paineessa syntyy joskus timantteja läpänheitonkin saralla ;)
 
En ole musiikin asiantuntija.
askomiko
03.05.2022 10:47:28 (muokattu 03.05.2022 10:59:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Line6 teki entisaikaan mallintavan Variax-kitaran jossa oli sähkissoundin kaverina muutama akkari. Keikkajuttuun ihan hyvä, saa soundit yhdellä kitaralla ja ennenkaikkea akkariosasto ei kierrä ja ulise vaikka soittaisit miten kovaa. Soundikin lienee keskimäärin piezon honotusta parempi. Mulla on sen akkariversio jossa on vaan eri akkarisoundeja ja näyttääkin akkarilta. Pitäskin myydä pois kun ei ole akkarikeikkoja näköpiirissä vaikka Hubblella katsoisi.
 
Variaxin sähkisversiota on tehty paljon pidempään, taitaa tehdä vieläkin, ja Tyler Variax -nimellä myös.
 
Tästä löytyy musaa - Haamurakastaja
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
Kefiiri
03.05.2022 11:02:29 (muokattu 03.05.2022 11:05:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

askomiko: Variaxin sähkisversiota on tehty paljon pidempään, taitaa tehdä vieläkin, ja Tyler Variax -nimellä myös.
 
Basistithan täällä noille sähkisversioille naureskelivat aikoinaan, mutta just tuommoiseen hommaan voisi Variax olla vallan käypänen.
 
Edit: Oho, yli tonnin uutena tuo standard-malli. Muistelin halvemmaksi. Ja eri näköiseksikin, vähemmän rokkisoittimen-omaiseksi.
 
https://www.f-musiikki.fi/variax-standard-kitara-black-vrxstblk.html
 
En ole musiikin asiantuntija.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2023, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti