Muusikoiden.net
06.03.2021
www.rokkikauppa.fi 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pohdiskelua bindauksista
1
jaripat
10.02.2021 12:19:41 (muokattu 10.02.2021 12:20:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oon tossa katellu videoita kitaran bindauksien tekemisestä ja yritystä on ollu monenlaista, siis lähinnä eri liimojen käyttöä mm. Kuulemma se aito materiaali "sulaa asetoniin" ja sen käyttö vois olla viisasta, mutta kun kyseessä on vanhan kitaran korjaus, niin epäilyttää. Oon nimittäin sen verran käyttänyt asetonia, että pelkään, että mitä se tekee pinnoille väärään paikkaan roiskahdettuaan. Vai "teippaanko" koko kitaran suojatakseni pintoja..?
Toisekseen en oo yhtään varma, mitä materiaalia tuo kiinalainen bindausnauha oikeasti on. Eikä sitä ole yhtään liikaakaan. Hämmästyttävästi 70-lukuinen Arian 335-kopio on bindausmatkaltaan täsmälleen saman pituinen, kuin 2020 kiinasta tilattu kieppi bindausnauhaa.
 
Syanoakrylaatti- eli pikaliimat vois olla toinen vaihtoehto. Sekin on vaan niin litkua, että todennäköisesti sormet tarttuu jo vaikka mihin, ennenku koko nauha on paikallaan.
 
Sitä asetoniakin pitäisi kai "jäykistää" liottamalla siihen paloja siitä nauhasta, mutta kun sitä ei tosiaan oo liikaa. Miksihän mä kuvittelen, että esim pingispallot saattais olla samaa matskua (ainakin palavat hullun lailla)? Pitäis koklaa, miten se pallo reagoi asetoniin ja ehkä sit ostaa niitä "lioteltavaksi"..
 
Tosta kitarasta siis oli takapuolen bindi kadonnut samalla ku koko takakansi oli irronnut.
 
Saa osallistua - etenkin jos on kokemusta tai kiinnostavia mielipiteitä, tai mitään ylipäätään..
 
LaXu
10.02.2021 16:52:33 (muokattu 10.02.2021 16:53:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä korjailin yhdessä vaiheessa halkeillutta reunalistaa liuottamalla reunalistamateriaalia asetonissa jolloin siitä tulee vähän semmoista mömmöä ja sillä sitten paikkaamalla hajonneita kohtia wanhan kitaran reunalistassa. Kuivuttuaan hionta päälle ja tuli ihan siistin näköistä.
 
Jos reunalistan lähtee vaihtamaan, niin varmaan vain liimaisin sen. Näin mä ainakin ymmärrän, että kitaran valmistajat tekee. Joku tietävämpi osaa ehkä suositella liimaa.
 
jhlamm
12.02.2021 01:26:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse vedin telebodyyn jokin aika takaperin perubindauksen ihan halvimmalla pikaliimalla. Kuten sanoit, kyllä se sieltä vähän tuli ulos ja sormenpäät jäi kiinni. Tosin tässä oli kyse omasta huolimattomuudesta ja kumihanskoilla ei mitään ongelmaa. Jos kitara on jo maalattu ja lakattu, ja haluaa sen pintaa varjella, niin suosittelen kaiken teippaamista. Tämä ei tosin estä liiman tai asetonin valumista sieltä bindauksen välistä. Mutta väitän, että pikaliimallakin tuon olisi saanut nätisti, jos en olisi ollut niin hätäinen ja kärsimätön.
 
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
jaripat
12.02.2021 08:10:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, ei näissä kannata hosua, kun ei kiirekään ole. Mä nyt odotan, että saan ton puhaltimen, jolla lämmittää sitä nauhaa jyrkempiä mutkia varten. Sitä odotellessa ajatukset saattaa seesteytyä (ja uusia vinkkejä ilmaantua), että sit kun hommaan alkaa, niin ehkä jo paremmin tietää, mitä tekee.
 
Tässä vaiheessa alan kallistua massiivisen teippaamisen ja asetonin puolelle. Pitää vaan testata sitä nauhaa snadisti ensin.
 
erty
12.02.2021 09:21:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos ura on siisti ja tasanen niin sit riittää pelkkä asetoni. Sillä asetoni+reunalista-mömmöllä saa täytettyä mahdolliset kolot listan ja uran välillä, mut liimauslujuuteen se ei mun mielestä vaikuta. Toki tässä tapauksessa ura ei varmaankaan vastaa jyrsimen jälkeä, joten asetonimömmö ois siinä mielessä parempi.
 
msalmela
12.02.2021 09:56:23 (muokattu 12.02.2021 10:04:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kokeilemistani liimoista ainoastaan tämä on tarttunut minun käyttämiin reunalistoihin.
 
https://www.mytrendyphone.fi/shop/ruderer-l530-tf-36479p.html
 
Muistaakseni löysin tämän kun se oli jossain kitaran rakennustarvikkeita myyvällä sivustolla. Noi listamateriaalit tuppaavat olemaan hankalia kun ei niihin oikein mikään tartu. Tämä liima on hiukan "asetonimainen" eli minusta se hiukan sulattaa sitä listaa ja siten täyttää pienet raot. Mutta vain pienet. Asetoniseoksella saa tietenkin paikattua vähän reippaampia. Mutta asetoniseoksella paikkailulla on itsellä tullut hiukan sellaista pitsimäistä. Jotenkin kuplinut.
 
Olen siis käyttänyt asetonia ja tätä Ruderer liimaa ja näistä kahdesta suosittelen tätä Ruderer liimaa. Paljon helpompaa.
 
Joo, paljon valmiisi pätkittyjä teippejä valmiiksi viereen. Sekä asetoni ja tämä liima kuivuvat aika nopeasti, eli sitä voi painaa sormilla sen aikaa että tarttuu. Ehkä noin saa paremmin hyvän paineen ja tiiviin sauman.
 
Puhallin on hyvä, mutta olen myös silitysraudalla vähän lämmitellyt. Puhallin on vähän semmonen että ensin ei tapahdu mitään ja sitten se onkin liian pehmeää. Mutta sillä ne tiukat mutkat pitää käsitellä.
 
.mika
 
jaripat
12.02.2021 10:19:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sen verran testasin (pirkka-)asetonia listan päähän ja pingispalloon, että taidan sittenkin miettiä muita vaihtoehtoja. Mitä tuo "rudderer" on? Lukeeko tuubin kyljessä? Muoviliimat
lienee yleensä ns. lennokkiliimoja, tai sitten syanoakrylaatteja, jotka kyllä liimaa muovia hyvin, mutta sellainen olis hyvä löytää kenties hieman geelimaisena, ettei se "mene heti joka paikkaan"...
 
jhlamm
12.02.2021 10:23:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jaripat: Sen verran testasin (pirkka-)asetonia listan päähän ja pingispalloon, että taidan sittenkin miettiä muita vaihtoehtoja. Mitä tuo "rudderer" on? Lukeeko tuubin kyljessä? Muoviliimat
lienee yleensä ns. lennokkiliimoja, tai sitten syanoakrylaatteja, jotka kyllä liimaa muovia hyvin, mutta sellainen olis hyvä löytää kenties hieman geelimaisena, ettei se "mene heti joka paikkaan"...

 
Tämä. Pikaliimalla just se liika juoksevuus saa sen helposti valumaan sen sieltä listan välistä rungolle.
 
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
msalmela
12.02.2021 10:30:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jaripat: Sen verran testasin (pirkka-)asetonia listan päähän ja pingispalloon, että taidan sittenkin miettiä muita vaihtoehtoja. Mitä tuo "rudderer" on? Lukeeko tuubin kyljessä?
 
Lukee tuubin kyljessä, eli on ilmeisesti liiman mallinimi. Valmistaja on Kunststoff-Klebstoff. Se on geelimäistä. Mutta saahan sitäkin tursutettua joka paikkaan ja valumaan.
 
.mika
 
jaripat
12.02.2021 10:34:56 (muokattu 12.02.2021 10:39:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niijjoo.. se piti vielä sanomani, että tässähän ei se ura ole kauhean hyvä, kun tässä oli se kansi kokonaan irti. Yleensä kun puoli- tai kokoakkarin kansi irtoaa, niin sitä voi olla hankalaa vanhassa kitarassa saada asettumaan paikalleen ihan niinku se valmistusvaiheessa aikanaan on tehty. Liimaus onnistui melko hyvin, mutta rungon ja kannen saumassa paikoitellen piti taltalla/viilalla siistiä eroavaisuuksia.
 
jaripat
12.02.2021 10:35:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

msalmela: Lukee tuubin kyljessä, eli on ilmeisesti liiman mallinimi. Valmistaja on Kunststoff-Klebstoff. Se on geelimäistä. Mutta saahan sitäkin tursutettua joka paikkaan ja valumaan.
 
.mika

 
Joo mut siis ainesosat? Onk tää syanoakrylaattia?
 
msalmela
12.02.2021 11:49:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jaripat: Joo mut siis ainesosat? Onk tää syanoakrylaattia?
 
Ei lue syanoakrylaattia, eli ei ole pikaliima sellaisenaan. Tässä on ominaisuutena että liimaa ABS muoveja mitä ainakin minun hankkimat reunalistat olivat. Enpä osaa muuten kommentoida kemian juttuja. Tein jotain testejä pikaliimoilla ja kyllä se lista näennäisesti jäi kiinni, mutta kun hiukan kovemmin painoi, niin räpsähti kauttaaltaan irti.
 
.mika
 
rainmaker
13.02.2021 10:54:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nykyajan reunalistat on monesti abs-muovia, eli samaa materiaalia kuin Lego-palikat. Pingispallot taas on monesti tehty selluloidista, eli ne ovat samaa materiaalia kuin monet muovihelmiäiset.
 
Reunalistat olen omiin projekteihini liimannut syanoakrylaatilla, eli pikaliimalla. Ensimmäinen valmistui 2009 ja reunalistat ovat edelleen paikoillaan, joten tulkitsen liiman vähintäänkin välttävästi toimivaksi :D
 
Jos itse olisin tekemässä, pyrkisin saamaan reunalistan uran liimapinnan tavalla tai toisella mahdollisimman tasaiseksi. Epätasaiseen pintaan on hieman hankala tukevasti liimata mitään perusliimoilla. Sitten kun pohjatyöt on tehty, uusi reunalista paikoilleen hyväksi katsomallaan liimalla.
 
Those who can't do, teach; those who can't teach, teach gym.
Kefiiri
13.02.2021 12:25:37 (muokattu 13.02.2021 12:29:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rainmaker: Nykyajan reunalistat on monesti abs-muovia, eli samaa materiaalia kuin Lego-palikat.
 
Ilmankos se matsku tuntuukin erilaiselta kuin vanhat listat. Hyvä tietää että pikaliima tarttuu tuohon arveluttavan kiiltävään muoviin :)
 
Joskus näin netissä että jäpikkä oli tehnyt reunalistan viemäriputkesta leikkaamalla. Aika nokkelaa :)
 
En ole musiikin asiantuntija.
jaripat
22.02.2021 08:56:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt on tää sit tehty, mutta jälkityötä vielä riittää. Eli päädyin 3g tuubiin geelimäistä syanoakrylaattia (casco expressgel - starkista). Ostin kaksi tuubia saman tien, kun aattelin, että jos ei riitä. Eikä ihan riittänytkään, mutta - seuraavalla kerralla riittänee, koska ainetta saisi ilmeisesti käyttää vähemmän, ettei tursuamisia tulisi. Niissä riittää siivottavaa, mutta toisaalta en kyllä yhtään epäile, että tuo tuosta kovin helposti irtoaisi.
 
Tein "pätkiä kerrallaan" ja päädyssä (alkupiste) ja jyrkemmissä mutkissa käytin teipin lisäksi puristimia. Voinee sanoa tällaiseksi ensi yrittämäksi, että onnistui ihan ok, mutta seuraavalla kerralla varmaan vielä paremmin. Ehkä sit joskus tänne vielä linkki projektikuviin, jahka luuttu valmistuu.
 
Kiitos osallistuneille arvioista!
 
jaripat
25.02.2021 18:01:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan ei oo kitara vielä valmis, mutta nuo pahimmat hommat on ohi. Molemmat orkkismikit oli sököjä. Otin ne auki ja löysin kuin löysinkin molemmista katkokset ja jopa onnistuin juottamaan ne kuntoon. Pikkasen alle 5kohmia on nämä mikit. Takakansi oli tosiaan kokonaan irti ja etukanttakin piti vähän liimailla, mutta pikkuhiljaa eteenpäin ja sit oli tää mun eka bindaushomma. Ihan ok tuli, mut seuraavan kerran tulee parempi. Lohdutuksena itselleen voi sanoa, että ei se etukannenkaan bindaus kauhean hyvä ole tehtaan/elämän jäljiltä.
No sit sain todeta, että alkujaan varmaan laadukkaat kaapeloinnit oli sikäli entiset, että signaalijohtimen eristykset (suojasukan alla) oli ihan kovettuneet mutta hauraat. Siispä uudet piuhat piti laittaa. Muutama kuva rojektista täällä:
 
https://drive.google.com/drive/fold … OIE2hFZDhXe2z8UALAXCNIO?usp=sharing
 
Kefiiri
25.02.2021 18:16:36 (muokattu 25.02.2021 18:24:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hieno kitara! Ovatko nuo mikit ihan oikeasti kaksikelaiset, tuon ikäiset kuorelliset japsimikithän ovat usein yksikelaisia ja se ainoa kelakin on aika köykäinen. Sointi kyllä on sitäkin erottelevampi.
 
5K viittaa yksikelaiseen... kumman osan ympärillä se kela on, ruuvien vai sen toisen, se on vissiin jokin lattarauta jossa on yläreunassa ne nyppylät?
 
Heti meni ohi aiheen. Jatkan siis samalla linjalla: onko sulla noin hillitön varasto kaulalevyn alle laitettavia muovilätkiä vai mitä ne nelireikäiset läpyskät ovat?
 
En ole musiikin asiantuntija.
jaripat
25.02.2021 18:26:36 (muokattu 25.02.2021 18:33:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Hieno kitara! Ovatko nuo mikit ihan oikeasti kaksikelaiset, tuon ikäiset kuorelliset japsimikithän ovat usein yksikelaisia ja se ainoa kelakin on aika köykäinen. Sointi kyllä on sitäkin erottelevampi.
 
Heti meni ohi aiheen. Jatkan siis samalla linjalla: onko sulla noin hillitön varasto kaulalevyn alle laitettavia muovilätkiä vai mitä ne nelireikäiset läpyskät ovat?

 
Joo, nou hätä - tää oli bindauksesta, paino sanalla "oli".
 
Kyllä ne oli kakskelaset joo ja molemmissa ajan hammas varmaan syöny just sen kahden kelan liitoksesta yhteydet poikki.
 
Kyl ne läpyskät on niitä. Emmä tiiä ku ei niit ollu 50-luvulla, ni miks niit pitäs olla nykyäänkään? Moon ottanu ne veke aina ku on vastaan tullu. Ne on esim liimaushommissa hyviä suojia, ettei puristimesta jää jälkeä.
 
Niin ja tosta kitarasta vielä sen verran, että lavassa lukee Aria, sisäsetelissä Diamond ja molemmilla nimillä tuota on myyty, kuten ymmärtääkseni myös Epiphonena - sama peli.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti