Muusikoiden.net
17.04.2021
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kitarakombon vaimennus?
1 2
JariT69
04.02.2021 13:58:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kotisoittovolyymit ongelmana.
Putkicomboon on vaikea (minulle) kytkeä mitään keinokuormaa tai JHS Black Amp Boxia tms.
Bonamassan gearia juutupesta katsellessa tuli mieleen.. Bonamassa käyttää pleksilevyjä vahvareiden ympärillä vaimentaakseen kitaravolyymia bändille ja yleisölle. Mutta kuitenkin saa pidettyä nupit kaakossa -> oikeat saundit.
Varmaan ihan yleinen tapa, mutta voisiko vastaavaa soveltaa kotisoitossa?
Oletteko kehitelleet kotivahvareihinne mitään matto/tyyny/styrox/munakenno-vaimennuksia?
Vai olisiko tähän kuitenkin olemassa jokin helppo tekninen jippo?
 
basisti1971
04.02.2021 15:17:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
JariT69: Bonamassan gearia juutupesta katsellessa tuli mieleen.. Bonamassa käyttää pleksilevyjä vahvareiden ympärillä vaimentaakseen kitaravolyymia bändille ja yleisölle. Mutta kuitenkin saa pidettyä nupit kaakossa -> oikeat saundit.
 
Toimii kohtuullisesti ja runsaasti aikaa käyttäen liveolosuhteissa.
Puuhassa on näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta monen monta sudenkuoppaa jos hyvät soundit ja luonnollisena mikitetty signaali PA:han on vaatimuksena.
 

 
JariT69: Varmaan ihan yleinen tapa, mutta voisiko vastaavaa soveltaa kotisoitossa?
 
Ei, ainakaan niin että siitä olisi mainittavaa hyötyä.
 

 
JariT69: Oletteko kehitelleet kotivahvareihinne mitään matto/tyyny/styrox/munakenno-vaimennuksia?
 
Joskus teininä noita tuli heikolla menestyksellä kokeiltua.
 
Jos esimerkiksi ylimääräisiä runkopatjoja tmv. sattuu nurkissa lojumaan, mikään ei toki estä itse kokeilemasta.
Melkeimpä jopa suosittelen ;).
 
Tuollaisilla virityksillä saa kyllä koko bändiä kerralla äänitellessä mikkivuotoja vaimennettua hivenen, mutta varsinaiseen ongelmaasi vaikutus on mitätön.
 
Samasta syystä perinteinen isolaatioboksitkaan ei toimi haikailemassasi käyttötarkoituksessa, koska ovat suunniteltuja vaimentamaan kitarakaapin mikkiin vuotavia muita äänilähteitä, ei niinkään itse kitarakajarista/combosta uloskumpuavaa älämölöä.
 

 
JariT69:Vai olisiko tähän kuitenkin olemassa jokin helppo tekninen jippo?
 
Ei valitettavasti ole.
 
Ellei sellaisena pidä mallintavia etuasteita.
 
Ainakin 80-luvulta asti on markkinoille pukannut vaihtelevalla tahdilla "uusia" innovaatioita joiden on ollut tarkoitus juuri tuota kotisoitto-ongelmaa ratkaista, mutta toistaiseksi lääkettä ei ole löytynyt.
Joten ei ole suinkaan siitä kiinni etteikö yritystä olisi ollut ;).
 
T:Samuli
 
Metalkallo
04.02.2021 17:26:26 (muokattu 04.02.2021 17:29:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JariT69: Vai olisiko tähän kuitenkin olemassa jokin helppo tekninen jippo?
 
Semmoinen ainakin jos pieni soundin värittyminen ei haittaa, että overdrive tai muu pedaali (esim. boss sd1) jossa volume säätö jolla säädät sitten kokonais volaa. Eli vahvarista volumea säädät haluamaan ja sitten pedaalista pienemmälle. Noin tein itse kotioloissa.
 
Vähemmän on enemmän ja enemmän on vähemmän.
ituvirtanen
04.02.2021 17:46:17
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JariT69: Oletteko kehitelleet kotivahvareihinne mitään matto/tyyny/styrox/munakenno-vaimennuksia?
Vai olisiko tähän kuitenkin olemassa jokin helppo tekninen jippo?

 
Äänen vaimentaminen on mahdollista. Komboon voi kuka tahansa kolvia käyttävä nakertaa paikan keinokuormalle. Helppo juttu.
 
Äänen vaimentaminen ympäröivällä rakenteella onnistuu mutta vaatii massaa. Siis betonikuutio ympärille ja asia hoituu, jos purkissa ei ole reikiä eli on tiivis. Idea on täysin verrattavissa vanhaan kivitaloon vs. lautamökkiin.
 
Kefiiri
04.02.2021 19:29:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ajattelin ehdottaa hiekkasäkkejä :)
Onhan niissäkin massaa ja helppoja kasata vahvarin päälle. Putkivehje vaan tarvitsisi jonkin reitin lämmön haihduttamiselle... lisäkaappi hiekkasäkkipinon sisälle niin vahvistinosaa ei tarvitse piilottaa mihinkään.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Metalkallo
04.02.2021 20:41:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jääkaappiin laittas, niin varmaan eristäis hyvin :)
 
Vähemmän on enemmän ja enemmän on vähemmän.
Guitarfreak
04.02.2021 21:09:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eminencellä oli FDM kajarit joskus... Maverick ja joku toinen... niissä ois sisäänrakennettu vaimennin.
 
Käärinliinoissa ei ole taskuja ja kaurapuurollakin elää ihan hyvin. :D - Steelduck
hallu
04.02.2021 22:17:02 (muokattu 04.02.2021 22:17:22)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä päädyin käyttämään keinokuormaa, mutta on niitä semmoisia vahvistimia jotka ei sitä kaipaa sen kun vaan kääntää masterista sopivan volan. Mulla oli Fender BluesDeVille joka oli äänekäs laitos ja äänenpainesäätimet toimivat siinä äkkinäisesti. No ratkaisuksi kokeilin laittaa kesymmän etuasteputken V1 paikkaan, joka kylläkin toimi hienosti mutta kesytti vahvistimen luonnetta liiaksi katosi särmä myös eli en pitkän päälle tykännyt siitä ratkaisusta. Ihan toimiva konsti oli laittaa volumenuppi (eq tms.) efektilenkkiin, mikä helpotti äänenpaineen säätämistä kummasti. Keinokuorma oli kuitenkin itselleni mieluisin ratkaisu. Keinokuorman voi kytkeä kaapin ja vahvistimen väliin jolloin se vaimentaa kajarille menevää möykkää, mutta ihan toimiva ratkaisu oli myös kytkeä keinokuorma rinnakkain kaapin kanssa, jolloin se niisti noin puolet vahvistimen tehoista kuormaan ja puolet kajariin karkeasti. Se ei paljoa vaikuttanut volumeen, mutta teki masterpotikasta hiukan pehmemmin käyttäytyvän.
 
Näissä jutuissa on vähän vaikea toista neuvoa kun riippuu vähän asunnosta ja sen äänieristyksestä sekä naapureista ja kotiväestä ja itsestä mikä on se sopiva äänen paine ja sitten vasta voi alkaa miettiä miten siihen päästään. Itse kokeiltuani kaikenlaista, päädyin siihen että liian hiljaa soiva vahvistin kuulostaa huonolta riippumatta vahvistintyypistä tai siitä miten se on vaimennettu. Itselleni volaa pitää olla aina sen verran että kitaran akustiset äänet jäävät kuulumattomiin eli aika kohtuullisen kovaa pitää kotonakin soittaa. Jos ei ole mahdollista soittaa sen verran äänekkäästi että akustiset äänet hukkuu, niin soitan mieluummin kuulokkeisiin. Käytännössä siis soittelen päivisin kitarakaappiin ja iltaisin luureihin. Digitaalisuus ei ole tähän tuonut apua, vaan myös digimallinnuksella joudun soittamaan iltaisin luureihin ja päivällä kajarille.
 
Mutta nämä ovat siis omia ratkaisujani joihin olen päätynyt melkoisten harjoitteluiden ja säätöjumpan jälkeen. Sinun on löydettävä itsellesi sopivat keinot.
 
Mä otan omat juttuni ihan liian tosissani, älä sinä ota :-)
iec
04.02.2021 23:47:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Metalkallo: Semmoinen ainakin jos pieni soundin värittyminen ei haittaa, että overdrive tai muu pedaali (esim. boss sd1) jossa volume säätö jolla säädät sitten kokonais volaa. Eli vahvarista volumea säädät haluamaan ja sitten pedaalista pienemmälle. Noin tein itse kotioloissa.
 
Tälle komppia. Kannattaa kuitenkin hommata ennemmin ehkä amp-in-a-box tyylinen oman maun mukainen pedaali. Kenties jopa sellainen joka imitoi tuota soundimaailmaa mitä kyseinen valmennettava putkivahvari tuottaa. Silloin särö tuotetaan vain pedaalissa ja sen voi ajaa hiljaisella tasolla vahvarin inputtiin.
 
Aloitusviestissä ei mainittu mikä vahvari on kyseessä, ja halutaanko pelkästään cleaniä soundia vai pitääkö olla säröä. Arvelisin, että säröä tarvitaan, sillä cleaniä saa hiljempaa pakittamalla kitaran volumesäädöllä. Voisi antaa osuvampia neuvoja jos tiedettäisiin mistä putkikombosta on kyse. Ilmeisesti ei ole efektilooppia, kun kerran Jhs:n vaimenninpedaali ei käy. Se kyllä olisi helppo ratkaisu jos olisi efektilooppi.
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Kefiiri
05.02.2021 07:29:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikissa vaimennussysteemeissä on se pulma, että värähtelevän ilman ja kitaran vuorovaikutus jää pois, jos siis olisi tarkoitus saada aikaan jytävolyymisointi pienemmällä äänenpaineella.
 
Joku saisi keksiä jonkin tuota feedbackia simuloivan systeemin, joka syöttäisi äänienergiaa suoraan kitaran runkoon. Ja varmaan on keksinytkin. Jokin semmoinen sustainvehje on olemassakin, mutta se toimii ehkä hieman eri tavalla.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Sammo
05.02.2021 10:04:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri:
Joku saisi keksiä jonkin tuota feedbackia simuloivan systeemin, joka syöttäisi äänienergiaa suoraan kitaran runkoon. Ja varmaan on keksinytkin. Jokin semmoinen sustainvehje on olemassakin, mutta se toimii ehkä hieman eri tavalla.

 
Noita on ainakin kaksi teknologiaa, eli Fernandesin Sustainer-mikki joka vaikuttaa kieleen e-Bow'n tapaan ja sitten Sustainiac-tyylinen ratkaisu jossa kitaran lapaan laitetaan palikka joka laittaa kaulan varähtelemään. Tämä jälkimmäinen tuli markkinoille jo kasarin lopussa ja muistelen että Ilkka Rantamäellä oli sellainen jo heti tuoreeltaan. Ja näköjään vastaavaa on vieläkin saatavilla:
https://www.sustainiac.com/s-man.htm
 
Molemmat noista aiheuttaa enemminkin feedbackiä kuin sustainia ja ainakaan mun mielestä se ei ole "se" juttu kovalla soittamisessa. Oma kokemus on että jos eliminoi sähkökitaran akustisen kilkatuksen (esim. äänittämällä loopperiin) niin kohtuullisen ja hiljaisen volan soundiero ei ole ihan älyttömän iso kuitenkaan (käytässä puhdas vahvistin, säröt purkista, hyvä kompressori...). Mutta ei se tietenkään tuo samaa vaaran tunnetta hiljaisella :)
 
This is on a whole other level. Its level one.
JariT69
05.02.2021 15:40:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jaaha, täällähän onkin mukavasti vastauksia, kiitoksia!
Putkicombo on siis 80-luvun Fender Champ 12. Ei siis mitään efektiluuppeja tms. hienouksia. Onhan mulla Voxin mallintava minivahvarikin, mutta Champia tekis mieli käyttää myöskin himassa.
Vaimennusidea tuli Bonamassan lisäksi siitäkin mieleen kun luin Esa Pulliaisen FB-päivityksen, jossa kertoo käyttävänsä kotioloissa kerrostalossa Fender 57 Twiniä. Laittaa siihen pari sohvatyynyä eteen...
Pedaaleja mulla on kyllä joilla pystyy volyymin kanssakin pelaamaan (tubescreamer, DaddyÒ, RAT ja kompressori) mutta se ei ole se oikea ratkaisu tähän...
 
En usko että alan modaamaan Champia keinokuorman tms kytkemiseksi.
Suosituksia vastaavaan putkicomboon, jossa olisi efektiluuppi valmiina?
 
Laulava Kylätohtori
05.02.2021 16:10:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JariT69: Jaaha, täällähän onkin mukavasti vastauksia, kiitoksia!
Putkicombo on siis 80-luvun Fender Champ 12. Ei siis mitään efektiluuppeja tms. hienouksia. Onhan mulla Voxin mallintava minivahvarikin, mutta Champia tekis mieli käyttää myöskin himassa.
Vaimennusidea tuli Bonamassan lisäksi siitäkin mieleen kun luin Esa Pulliaisen FB-päivityksen, jossa kertoo käyttävänsä kotioloissa kerrostalossa Fender 57 Twiniä. Laittaa siihen pari sohvatyynyä eteen...
Pedaaleja mulla on kyllä joilla pystyy volyymin kanssakin pelaamaan (tubescreamer, DaddyÒ, RAT ja kompressori) mutta se ei ole se oikea ratkaisu tähän...
 
En usko että alan modaamaan Champia keinokuorman tms kytkemiseksi.
Suosituksia vastaavaan putkicomboon, jossa olisi efektiluuppi valmiina?

 
Hanki sellainen putkivahvari, joka on suunniteltu soimaan hiljaa hyvin. Esim. Bluetone on näihin erikoistunut. Mulla on 50w nuppi kahdella el34:ssa ja hyvin tuo soi hiljempaakin. Tosin kytkimestä saa vaihdettua 2x6v6-päätteelle, joka alentaa osaltaan vähän äänenpainetta. Pääasiassa vaimennus tapahtui erinomaisella mastervolalla ja opc-tehokytkimellä. Pirun hyviä soundeja löytyy ilman mitään speduja tai keinokuormia. Tosin eihän hiljaa soitettaessa ikinä voi sitä samaa soundia ja tuntumaa saada, mitä oikeasti lujaa soittaessa on.
 
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
McNulty
05.02.2021 17:03:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Millä perusteella comboon ei saisi keinokuormaa?
Esim. Dr. Z Brake-Lite on nimenomaan suunniteltu siihen tarkoitukseen.
 
moving in stereo
Kefiiri
05.02.2021 18:09:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McNulty: Millä perusteella comboon ei saisi keinokuormaa?
Esim. Dr. Z Brake-Lite on nimenomaan suunniteltu siihen tarkoitukseen.

 
Champ 12 kaiutinjohto on kiinteä, ehkä aloittaja ei halua kolvailla vahvaria ei-orkkiskuosiin.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Metalkallo
05.02.2021 18:37:59 (muokattu 05.02.2021 18:39:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JariT69: Suosituksia vastaavaan putkicomboon, jossa olisi efektiluuppi valmiina?
 
Pedaali jossa volume toimii ihan hyvin kotioloissa hiljentämään vahvarin tarpeeksi, tulee halvemmaksi kuin muut tavat. Jos on overdrive pedaali, niin ei sen säröä tarvitse käyttää, pistää sen nollaan ja käyttää vaan volumea tason säätääkseen. Helppoa. En tajua miksi moni ei tajua tätä kikkaa käyttää?
 
Sitä on myös pedaaleja joitakin tietääkseni joissa vain pelkästään volume, joten semmoinen olis aika jees varmasti.
 
Vähemmän on enemmän ja enemmän on vähemmän.
ituvirtanen
05.02.2021 19:27:53
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Champ 12 kaiutinjohto on kiinteä, ehkä aloittaja ei halua kolvailla vahvaria ei-orkkiskuosiin.
 
Muutos on täysin yksi yhteen palautettavissa. Ei voi olla kynnyskysymys.
 
Kefiiri
05.02.2021 19:35:25 (muokattu 05.02.2021 19:35:38)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei niin. Mutta ymmärrän silti jos on.
 
En ole musiikin asiantuntija.
iec
05.02.2021 21:18:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ituvirtanen: Muutos on täysin yksi yhteen palautettavissa. Ei voi olla kynnyskysymys.
 
Minä kyllä ihan surutta modaisin tuon Champin jos olisi oma vahvari. Tuossahan on niin ruhtinaallisesti tilaakin kiinnittää keinokuorma joko pohjaan tai kylkeen. Hämmästyisin jos Bluetone tai Uraltone yms vahvarihuolto veloittaisu enemmän kuin 50 euroa modauksesta.
 
Ja kuten sanoitkin, saa sen palautettua takaisin samanlaiseksi mitä se oli ennen modausta. Kukaan ei huomaa että modausta on ikinä ollutkaan.
 
Käyttöön nämä kamppeet on tehty, eikä museoitaviksi.
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Laulava Kylätohtori
05.02.2021 21:58:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Metalkallo: Pedaali jossa volume toimii ihan hyvin kotioloissa hiljentämään vahvarin tarpeeksi, tulee halvemmaksi kuin muut tavat. Jos on overdrive pedaali, niin ei sen säröä tarvitse käyttää, pistää sen nollaan ja käyttää vaan volumea tason säätääkseen. Helppoa. En tajua miksi moni ei tajua tätä kikkaa käyttää?
 
Sitä on myös pedaaleja joitakin tietääkseni joissa vain pelkästään volume, joten semmoinen olis aika jees varmasti.

 
Säröspedu värittää soundia. Ja kyllähän tuo latistaa soundia ja toisaalta samalla ajetaan etuastetta (ja tietysti päätettäkin) vaimeammalla ja "litteämmällä" signaalilla, jolloin vahvari säröytyy vähemmän ja dynamiikka vähenee. Helposti siitä spedusta pitää ottaa säröäkin.
 
Ei sillä, onhan siinä hyvätkin puolensa. Olen itsekin tuota joskus kokeillut ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kikka. Toimivuus riippuu itse spedun lisäksi signaaliketjun muista osista ja siitä, millaista soundia tavoitellaan.
 
Mutta siis ilman muuta kannattaa kokeilla. Vaikka useammallakin spedulla, jos niitä sattuu nurkissa pyörimään.
 
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti