Muusikoiden.net
15.04.2021
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaapinrakennus
1
hoganen
26.01.2021 11:44:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aikeena rakentaa 2x12 kaiutinkaappi. Saako jostain valmiiksi sahattua etugrilliä( 2 reikää) mihin 12 tuuman kajarit menisivät heittämällä? Sen mukaan menisi kaapin mitoitus
 
hallu
26.01.2021 12:40:53
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hoganen: Aikeena rakentaa 2x12 kaiutinkaappi. Saako jostain valmiiksi sahattua etugrilliä( 2 reikää) mihin 12 tuuman kajarit menisivät heittämällä? Sen mukaan menisi kaapin mitoitus
 
Muistaakseni Uraltonella ne myi kaappien rakennustarpeita ja rakennussarjana kaappejakin..... kannattaa soittaa myisikö ne sulle valmista etulevyä. Jos ei myy niin ehkä voisit katella torilla kun siellä on niitä kaapinraatoja myynnissa halvalla, niin ostaisi semmoisen ja ottaisi vain sen etulevyn. Tai sitten puhelu Bluetonelle, Änäkäiselle, tms. tekijälle, niin saattaisivat tehdä sinulle semmoisen (ilmaisiahan ne tietenkään ei ole, etulevy kaikkinensa on kai aika kriittinen osa kitarakaappia. Vähän niinkuin akkarin kansi).
 
Mä otan omat juttuni ihan liian tosissani, älä sinä ota :-)
JuSu
26.01.2021 13:09:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos lähtee kaupallisesti valmista levyä hankkimaan, niin uskon, että samaan rahaan saapi sen vanerin mittaan sahattuna ja pistosahan vaikka Baukkarista reikien sahailuun. Sitten se on vaan tekemistä vaille, ja jää se saha käsiin myöhempää käyttöä varten... =)
 
Olen luopunut kirjoitusteni allekirjoittamisesta. -JuSu-
jhlamm
26.01.2021 14:29:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaikkei kysytty, niin komppaan Jusua. Sinänsä tuon tekeminen ei ole kauhean vaikeaa itse, ja onnistuu jopa parvekkeella. Muistaa vaan mitata kahdesti ja sahata kerran. Ja kajarien reiät sallii jonkin verran heittoakin eli ei tartte olla maailman kaunein ja tarkin reikä.
 
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
J.Nikkanen
26.01.2021 15:24:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos tekee ns. edestä ladattavan kaapin niin ihan se ja sama millä ne reiät siihen etulevyyn puhkoo, elementti peittää sen mitä reikä heittää.
 
Takaa ladattava vaatiikin sitten jo hieman parempaa viimeistelyä ja pyöreää reikää, saa tehtyä kuviosahallakin mutta itse suosin molemmissa tapauksissa yläjyrsintä.
 
We don't stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing. -George Bernard Shaw
Vainottu
26.01.2021 19:37:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen tehnyt itse pari kaappia ja niihin olen elementin reijät tehnyt kuviosahalla ja viimeistellyt hiomapaperilla. Ihan kivat ja nätit sai aikaan.
 
Komppaan tätä "mittaa kahdesti, sahaa kerran" menttaliteettia. :)
 
Omissa kuvissa on viimeisin 2x10" pystykaappi.
 
Hymyile, nosta kädet ilmaan, sano lyhyt selkeä lause. Jos et tottele, olet päissäsi tai on päässäsi aivohalvaus.
ituvirtanen
26.01.2021 23:53:10
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Askartelin 10" bassokaapin pari kuukautta sitten vanerista. Pyöreä aukko elementille syntyi J. Nikkasen ohjeen mukaisesti yläjyrsimellä. Helppo juttu, etenkin kun panin jyrsimen keskeltä kiinni kuin harpin. Tein kaksi ympyrän kaarta eli jätin kello kahteentoista ja kuuteen kannakset, että keskitappi pysyi loppuun asti hyvin paikallaan. Kannaksista ensimmäinen oli helppo leikata ja pienellä varovaisuudella toinen lähti koneen karkaamatta käsistä.
 
Käänsin viisteitä varten koneen ylösalaisin. Oli helpompi käyttää, kun näki koko ajan, mitä tapahtuu. Refleksiaukot syntyivät reikäporalla ja niitten pyöristykset taas jyrsimellä. Hauskaa puuhaa - sahajauhoa oli joka paikassa.
 
Bauhaus sahasi vanerit valmiiksi mittaan odotellessa pikku lisähinnalla. Niillä on niin iso saha, että sillä saa isostakin levystä halutun kokoista kätevästi. Enkä kaivannut neliötolkulla hankalasti liikuteltavaa levytavaraa pieneen talliini. Sahausten tarkkuus oli ihan hyvä, muutamia saumoja piti vähän viilata. Pienet epätarkkuudet kaapissa muutenkaan mitään haittaa. Lipasto tai jakkara olisi jo toinen juttu.
 
Purkki (30 x 40 x 45 cm) on 15-millisestä, aika järeää. Ehkä teen joskus uuden paljon ohuemmasta ja runsaalla rimoituksella. Ehkä.
 
basisti1971
27.01.2021 08:54:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Samaa mieletä edellisten vastaajien kanssa, tuskin löytyy mitään asiallista vaihtoehtoa kustannustehokkaasti.
Toisaalta, jos kustannukset ovat toissijaisia, mikä tahansa puusepänliike sulle tuollaisen valmistaa jopa odotellessa.
 

 
ituvirtanen: Bauhaus sahasi vanerit valmiiksi mittaan odotellessa pikku lisähinnalla.
 
Nakertelevat myös kalusteiden ja lavuaarien reikiä pöytälevyihin, joten kaiuttimen etulevyn tekeminen tuskin aiheuttaa vaikeuksia sekään.
 

 
ituvirtanen: Purkki (30 x 40 x 45 cm) on 15-millisestä, aika järeää. Ehkä teen joskus uuden paljon ohuemmasta ja runsaalla rimoituksella. Ehkä....
... Hauskaa puuhaa - sahajauhoa oli joka paikassa.

 
Jos purun ja pölyn määrä ei haittaa ja koska jyrsinkin löytyy jo ennestään, ainakin omasta mielestä jyrsityt kevennyskolot yhdistettynä vastakkaiset seinät toisiinsa sitoviin tukilevyihin on parempi ratkaisu jos painon/jäykkyyden haluaa maksimoida ilman komposiittirakenteeseen siirtymistä.
 
T:Samuli
 
J.Nikkanen
27.01.2021 11:11:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: ...vastakkaiset seinät toisiinsa sitoviin tukilevyihin on parempi ratkaisu jos painon/jäykkyyden haluaa maksimoida ilman komposiittirakenteeseen siirtymistä.
 
Tuo on kyllä hyvä tapa, muistaa vain että turha viedä tukea liian lähelle kulmaa joka on jo itsessään riittävän tukeva. Kaapin koosta ja materiaalivahvuudesta riippuen 10-20cm minimi, kitarakaapissa helposti vielä tuotakin enemmän.
 
We don't stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing. -George Bernard Shaw
basisti1971
28.01.2021 08:34:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
J.Nikkanen: Tuo on kyllä hyvä tapa, muistaa vain että turha viedä tukea liian lähelle kulmaa joka on jo itsessään riittävän tukeva.
 
Totta.
Suuritehonkestoisista ja pitkillä liikepoikkeamilla varustetuista basso- ja alapääkajareista tutut sisämittojen kokoiset rei'itetyt kehikkorakenteet nostavat herkästi painon jälleen samaksi kuin ennen kevennysjyrsintöjä, eikä kotelon tukevuus kuitenkaan parane kovin merkittävästi.
 
Tuosta(kin) syystä massavalmistetuissakin laadukkaammissa bassotaajuuksille tarkoitetuissa kaiutinkaapeissa "coupled-" ja "stressed-" panel konstruktio on monimutkaisempia selvästi yleisempi.
 

 
J.Nikkanen: Kaapin koosta ja materiaalivahvuudesta riippuen 10-20cm minimi, kitarakaapissa helposti vielä tuotakin enemmän.
 
Totta tuokin.
 
Kitrakaapeista korkeintaan 4*X olisi sellainen johon etulevyn ja takaseinän väliin keskelle tuen laittaisin, ellei tavoitteena olisi joku höyhenenkevyt kaappi joka syystä tai toisesta ei saa/voi olla komposiittikaappi.
 
T:Samuli
 
hallu
28.01.2021 08:46:42 (muokattu 28.01.2021 08:48:27)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

E: Taisin kysellä aiheen ohi. Etulevyistähän tässä oli puhe.
 
Mä otan omat juttuni ihan liian tosissani, älä sinä ota :-)
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti