Muusikoiden.net
15.04.2021
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Suhinat treeniksellä
1
JuSu
19.12.2020 22:40:07 (muokattu 19.12.2020 23:02:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro!
 
Heti alkuun: En tiedä sähköstä muuta, kuin että se on sinistä ja sattuu.
 
Treenis on vanhassa teollisuusrakennuksessa. Kitaravahvistin (tai joku muu siinä ketjussa) pitää tuolla kovaa suhinaa, jota ei tasan samalla systeemillä esim. kotona esiinny.
 
Ei hurinaa tai pörinää, vaan suhinaa. Ihan kuin gainia olisi aivan helvetillisperkeleellisesti. Korostuu tietty säsökanavalla. Ihan yhtälailla suhisee toisenkin kitaristin vehkeet, ja kitarakamat myös.
 
Onko siellä vaan huonoa sähköä, mitä se nyt sitten tarkoittaakin? Auttaisiko joku power conditioner tms? Millainen, mihin väliin? Mainittakoon, että sähkö tulee rasiasta pitkällä roikalla, ja siinä on kiinni kahdet kitarakamat vahvistimineen ja pedaalilautoineen.
 
Ymmärrän kyllä, että se varsinainen aiheuttaja signaaliketjussa löytyy parhaiten käymällä ketju läpi palikka kerrallaan. Ehkäpä tässä enemmän ihmettelen sitä, miksi toisaalla setti on selkeästi hiljaisempi, ja voiko se johtua 'likaisesta' sähköstä tms? Olisiko joku sähköputsausloota ihan yleisesti hyvä ajatus?
 
Hjälp.
 
Olen luopunut kirjoitusteni allekirjoittamisesta. -JuSu-
Kefiiri
20.12.2020 11:30:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En ole koskaan kuullut että kaluston suhina johtuisi verkkovirran laadusta. Voisiko olla vaan niin, että treenipaikan akustiikka olisi sen verran kova että korkeat taajuudet, jotka kotona imeytyvät sohvaan, korostuisivat siellä teollisuushallissa?
 
En ole musiikin asiantuntija.
peteihis
20.12.2020 11:51:42 (muokattu 20.12.2020 12:55:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voisiko olla vaan niin, että treenipaikan akustiikka...
 
Ei akustiikka nyt sentään ole suhinan _lähde_.
 
Kuuluuko suhina, kun kitara / piuha ei ole kiinni vahvistimessa? Vaikuttaako, kitaran kääntely ja liikuttelu tilassa? Jos tilassa on häiriösätelyä tuottavia sähkölaitteita, kitaran mikrofonit ja kaapelit kaappaavat vuotosäteilyt helposti. Aika perinteinen ongelman lähde on vanhat loisteputkivalaisimet.
 
Jos suhina kuuluu ilman, että vahvitimessa on kiinni mitään, jäljelle jää lähinnä itse sähköverkko. Huono maadotus aiheuttaa kaikenlaista. Yleisimmin toki 50Hz hurinaa, mutta mikä tahansa muukin häiriö jää silloin pyörimään vahvistimeen.
 
Saako, kitaroista tai mikrofoneista staattisia sähköiskuja? Syyllinen voi olla epätasapainossa oleva vaiheiden kuormitus, joka taas aiheuttaa ongelmia maadotuksen puolella, jos maadotus koko talossa on huono. (Näin on käynyt.)
 
TTV
20.12.2020 11:57:14 (muokattu 20.12.2020 11:58:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Loisteputket ja energiasäästölamput ainakin paskovat verkkoon yliaaltoja, jotka voivat uida vahvareiden tulosuotojen läpi ja siten saada aikaan kohinaa ja suhinaa. Helppo tsekata, kun sammuttaa valot hetkeksi :-)
 
Kiinteistön maadoitukset ovat oleellisessa roolissa häiriösuodon kannalta. Vahvareiden omat suodot yleensä ovat maata vasten ja jos verkon maa ei olekkaan niin jäykkä ja siihen kytkeytyy muualta häiriötä, niin sitten se kuuluu myös vahvareista.
 
Power conditioner korjaa sähkön laatua, mutta ei korjaa asennuken maadoituksia yms. Maalooppien osalta erotusmuuntaja ois helppo testata ja mielellään siten, että yks setti on vaan muuntajan perässä. Roikan päässä olevat nupit ja pedaalilaudat kiertävät keskenäänkin jos se verkko ei ole hyvä.
 
"Keep the metal scene alive" - Charles Schuldiner (R.I.P.), "You Love Me" - Dave Mustaine (Long live the King)
J.Nikkanen
20.12.2020 12:30:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Entisellä treeniksellä muutama efekti otti hippulat kimppakämpän sähköistä. Tai siis tämä on vain olettamus, mutta toveribändin basistilla muutama purkki kun oli lattialla potkittavana niin suhina oli melkomoinen. Virtalähteillä ei ollut suhinaan vaikutusta joten purkit jotka suhinaa aiheutti jäivät vain signaaliketjusta pois.
 
Arvoitusta ei sen enempää selvitelty koska ratkaisu löytyi effulauta-tetriksellä, ainoastaan KORG DT-10 viritin mitä oli useammalla soittajalla reagoi päällä ollessaan ympäristöön. Viritin toimi normaalisti mutta satunnaisesti päällä ollessaan tikitti kuin geigermittari tai vaihtoehtoisesti siitä kuului hämmentävän jännittäviä purskeita. Ja mittarihan laittaa signaaliketjun mutelle kun pedaalia polkee.
 
Toki kämpässä oli vekotinta ja vimpainta sekä jatkojohtoa melko kiitettävästi mutta mysteeri ei ole tainnut tähän päivään mennessä vielä aueta että mikä homma. Rakennuksen muutamissa muissa kämpissä en samanlaiseen ongelmaan ole törmännyt.
 
Helpoin tapa saattaisi olla suojaerotusmuuntaja mutta ennenkuin lähtee ostoksille pyrkisin lainaamaan/vuokraamaan moisen että selviää laitteen hyöty/hyödyttömyys. Sähkö on kyllä hämmentävän jännittävää, koskaan ei tiedä mitä kaikkea siellä kaapelissa kulkee.
 
We don't stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing. -George Bernard Shaw
hallu
20.12.2020 16:42:07
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on kokemus, että transistorivahvistimet suhisee, mutta putkivahvistimet ei. Ja siis puhun omasta kokemuksestani, muutama aktiivikaappi, pari kitaravahvistinta ja bassovahvistinta josta noita kokemuksia on. On niissäkin eroa minkä verran suhisee, mutta kohdallani on ollut niin että kun kääntää vahvistimen kovalle niin suhina kuuluu kovempaa ja suhina on nimenomaan tasainen taustasuhina joka ei reagoi mihinkään sähkömagnetismin lähteeseen ympäristössä. Sellainen havainto, että ainakin yhdessä vahvistimessa suhina loppui kun laittoi putkietusen suoraan efektilenkin paluuseen. Eli vaikutti siltä kuin suhina tulisi etuvahvistimen suunnalta. Putkivahvistimissa en vastaavaa suhinaa ole huomannut (niissä häiriöt ovat olleet erilaisia).
 
Mä otan omat juttuni ihan liian tosissani, älä sinä ota :-)
Guitarfreak
20.12.2020 18:41:31 (muokattu 20.12.2020 18:43:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sähkön suodatus ois aina ihan hyvä olla kunnossa ettei tuu yllätyksiä.
 
Mut jos suoraan kitara - vahvari (ilman fx loopin kamoja myös) vielä suhisee nii sit vika on muualla. Sähkö ja sit muu ympäristö sen jälkeen.
 
Joissain mestoissa (kirkoissa lähinnä :D) on ollut induktiosilmukat ja ne aiheuttaa single coileille aivan infernaalisen kierron/suhinan yms.. mut tehdashallissa tuskin on em. härveliä...
 
Käärinliinoissa ei ole taskuja ja kaurapuurollakin elää ihan hyvin. :D - Steelduck
Jucciz
20.12.2020 20:07:23 (muokattu 20.12.2020 20:07:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Äänekosken kaupunginkirjaston musiikkiosaston CD-katalogissa oli 90-luvun lopulla eri genren levyt erotettu toisistaan väliotsikoilla. Yksi genre oli "New Age, Jarre ja muut suhinat".
 
Tuli vaan otsikosta mieleen. Näin yli 20 vuotta myöhemminkin naurattaa kohtuullisen rajusti. :D
 
jhlamm
21.12.2020 12:40:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itsellä tulee mystisesti kotona aina ylimääräistä ääntä (suhinan ja häiriöäänen välimaastoa kotona). Vanhat maadoittamattomat pistorasiat. Kaikki poistuu, kun heittää kiinni vessan tai keittiön maadoitettuun rasiaan. Eli jos siellä on maadoittamattomat rasiat, niin metsästää vessasta tai keittiöstä maadoitetun ja kokeilee paraneeko ongelma. Tähän pitäisi käsittääkseni tollaisen power conditionerin auttaa, mutta satavarmaksi en mene sanomaan.
 
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
noon
21.12.2020 15:51:56
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meillä oli treenikämpällä (autotalli) kovaa surinaa kitaravehkeiden kanssa. Auttoi hieman kun loisteputkivalot sammutettiin ja valaistiin tila muilla valoilla. Lopulta surinat loppui kun kaikkien bändikamojen sähköt otettiin samasta vaiheesta eli siis yhdestä ja samasta töpselistä. Joko vikaa oli sähköissä tai sitten siinä, että ne tuli eri vaiheista. En tiedä. Surinat loppui. Koomista sinänsä, että melkein samalla kertaa siirryin putkikombosta Helixiin. Surinat olis loppunu joka tapauksessa (tai niin ainankin luulen)
 
Jucciz
21.12.2020 15:55:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sikäli kun surinat johtuvat maadoitukseen liittyvistä asioista, ei pitäisi olla väliä, onko käytössä putkivahvistin vai mallintava. Saman vaiheen käyttäminen kaikille bändin sähkösoittimille on kyllä kaiken kaikkiaan järkevää.
 
Kefiiri
21.12.2020 16:03:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Surinat voivat sähköstä johtuakin sun muut sirinät, mutta että samanlainen suhina kuin ankaralla gain-asetuksella? Jaksan hämmästellä sitä.
 
En ole musiikin asiantuntija.
hallu
21.12.2020 16:10:37
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: Sikäli kun surinat johtuvat maadoitukseen liittyvistä asioista, ei pitäisi olla väliä, onko käytössä putkivahvistin vai mallintava. Saman vaiheen käyttäminen kaikille bändin sähkösoittimille on kyllä kaiken kaikkiaan järkevää.
 
Noissa mallintavissa voi olla käytössä jotain noisegatenkaltaisia apuja (ainakin tietokoneella ajettavissa malleissa on oletuksena aina gate päällä ja kun sen sammuttaa, niin sirisee ja surisee kuin oikea vahvistin ikkään). Kerroin tuolla aikaisemmin omasta suhinakokemuksestani, niin siihen ei vaikuttanut sijainti tai pistorasian maadoitukset yhtikäs mitään ja sitä esiintyi niin reeniksellä (jossa pistorasiat viimeisen päälle maadoitettuja) kuin kotona (jossa pistokkeissa ei ole ollenkaan maadoituskorvakkeita). Ainoa ero jonka huomasin, oli että putkivahvistimet ei suhise ja transistorivahvistimet suhisee..... ja että suhina tulee kaikesta päätellen etuasteesta koska trankkupäätteeseen ajettu putkietunen ei suhissut.
 
Luulisin, että voimme päätellä tästä että suhinoita sirinöitä ja muuta pörinää on vähän joka lähtöön. Kun kävin viimeksi studiossa, niin siellä oli ihan helvetilliset pörinät, mutta äänihenkilö sanoi ettei siitä tarvitse välittää koska siinä tilassa oli vaan niin paljon teknistä vempelettä, että aina surisee ja se vaan suodatti ne pörinät pois lopputuloksesta :-) . Aika hauskaa sinällään, mietin että jos äänityspöytään voi laittaa tommosen surinanpoistajan joka osaa erottaa surinan ja hyötysignaalin toisistaan, niin miksiköhän semmoista ei voi laittaa vaikkapa kaappipiuhaan suodattamaan hyötysignaali pörinän seasta ja viemään sitä vain kaiuttimelle. Mutta ehkä se ei ole sitten niin helppoa kuin maallikko kuvittelee :-D
 
Mä otan omat juttuni ihan liian tosissani, älä sinä ota :-)
Kefiiri
21.12.2020 16:12:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pitäis olla piuha joka suodattaa väärät äänet pois... toisaalta oma sävelkudokseni saattaisi harveta liikaa :D
 
En ole musiikin asiantuntija.
Laulava Kylätohtori
21.12.2020 16:29:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Pitäis olla piuha joka suodattaa väärät äänet pois... toisaalta oma sävelkudokseni saattaisi harveta liikaa :D
 
Juu, tulisi harvakseltaan yksi ääni silloin ja toinen tällöin. Itselle harmillista, mutta kuulija, jos sellaisia olisi, pääsisi vähän helpommalla.
 
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
Guitarfreak
21.12.2020 16:44:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Juu, tulisi harvakseltaan yksi ääni silloin ja toinen tällöin. Itselle harmillista, mutta kuulija, jos sellaisia olisi, pääsisi vähän helpommalla.
 
Siksipä paras antaa kaikkien kukkien kukkia kun niitä ei ole poloiset kanssaeläjät kuulemassa.
 
Käärinliinoissa ei ole taskuja ja kaurapuurollakin elää ihan hyvin. :D - Steelduck
aristoteles666
27.12.2020 18:23:55
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sähkömoottorit on aina oivallisia häiriöiden aiheuttajia, esim ilmastointilaitteiden.
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
JuSu
02.01.2021 11:09:53 (muokattu 02.01.2021 11:10:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvää uutta vuotta!
 
Palaan aiheeseen, kun vihdoin ehdin hieman testailla...
 
Joku maadoituspulma tämä lienee. Häiriö ilmenee/kasvaa, kun käpälä irtoaa metalliosista, kuten yleensä käykin, mutta normaalimman hurinan sijaan tulee suhinaa. Hmmm.
 
Ongelma alkaa myös kohdistua pedaalilaudan suuntaan. Poistin wahin (Dunlop 95q) signaalitiestä, ja suhina vähintäänkin puolittui. Gain -boostin päälle polkeminen (EHX Crayon) taasen lisää sitä vahvasti.
 
Eli tavallaan ihan normaalia, mutta häiriön määrä on kova ja laatu (suhina) outo.
 
Seuraavaksi pitää katsoa virtalähde, joka on kyllä edullinen (Fame DC Junior), mutta lähdöt ovat eristetyt, eikä pedaaleja ole kuin yksi per lähtö.
 
Jatkamme harjoituksia.
 
Olen luopunut kirjoitusteni allekirjoittamisesta. -JuSu-
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti