Muusikoiden.net
14.05.2021
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Elementtien ohmit ja kytkentä
1
Laulava Kylätohtori
02.09.2020 17:45:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Asiaa on joskus taidettu sivuta jossain keskustelussa, mutta avataanpa tälle oma ketju. Eli miten elementtien ohmit ja/tai kytkentätavat vaikuttavat soundiin. Kokemuksia jakoon ja jos joku sen verran viisas, että tietää teoriaakin, niin olkoon vapaa jakamaan ymmärrystään muillekin.
 
Itse ajattelin, ettei sillä ole (eikä oikein edes voi olla) merkitystä, onko kaksi elementtiä kytketty rinnan vai sarjaan, jos vaan ohmit täsmäävät vahvistimen ulostuloon. Kokeilin kuitenkin piruuttani kahdella 8 ohmin Celestion G12H30-75 Heritagella asiaa. Ensin rinnan vahvarin 4 ohmin lähtöön ja sitten sarjassa 16 ohmin lähtöön. Ja ero oli yllättävän iso. Ei siis sinänsä iso, että reiska osaisi sanoa yleisössä, että onko keken pizzerian nurkassa huutava 4x12" kytketty ensin sarjaan ja sitten rinnan vai toisinpäin. Eron kuuli kuitenkin kotona ihan selvästi. Soundin rakenteessa ja äänenpaineessa oli eroa ja taisi eq:ssakin tapahtua jotain muutoksia. Itse tykkäsin enemmän rinnankytkennästä (4 ohm). Tämä siis oma kokemukseni tästä yhdestä varsin pikaisesta testistä, jossa soitin suht puhtaalla soundilla ja ihan reilulla volumella ilman keinokuormia tai muuta.
 
Mitenkäs sama elementti eri ohmisina? En ole vielä kokeillut, mutta aion kokeilla. Minkäkaisia kokemuksia muilla?
 
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
ituvirtanen
02.09.2020 18:42:52
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuota noin, jos tasot eivät ole samat, saundien vertaaminen on mokattu. Kovempaa soiva kuulostaa aina paremmalta. Sama äänenpaine pitää ensin tuottaa ja sitten vasta verrata. Muuten keskustelu käydään pelkästä volyymista. Volaa ja gainia saa käyttää. Pitää käyttää.
 
Laulava Kylätohtori
02.09.2020 18:57:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ituvirtanen: Tuota noin, jos tasot eivät ole samat, saundien vertaaminen on mokattu. Kovempaa soiva kuulostaa aina paremmalta. Sama äänenpaine pitää ensin tuottaa ja sitten vasta verrata. Muuten keskustelu käydään pelkästä volyymista. Volaa ja gainia saa käyttää. Pitää käyttää.
 
Mielestäni tuossa "paremmassa" rinnankytkennässä oli hiljaisempi volume. Ja soundin rakenteessakin oli eroa. Liekö johtua tuosta impedanssijutusta, vaikka ne olivatkin kohdallaan. Luulisi sähkön kulkevan yhtälailla niin rinnan kuin sarjaankin kytkettynä.
 
Olisi mielenkiintoista kuulla, olisiko mitään eroa, jos 16 ja 4 ohmiset parit kytkettäisiin molemmat 8 ohmisiksi. Vai tuleeko elementteihin itseensä jotain eroja siitä riippuen, onko ne valmistettu 4, 8 tai 16 ohmiseksi.
 
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
peteihis
03.09.2020 00:25:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Luulisi sähkön kulkevan yhtälailla niin rinnan kuin sarjaankin kytkettynä.
 
Minä olen kuullut sanottavan, että aina kun johdossa on mutka, se vaikuttaa sähkön kulkuun...
 
Ei ole tätä tullut koskaan ajateltua näin päin, mutta eiköhän tuossa ole jollain tavalla kysymys samasta ilmiöstä, joka tapahtuu, kun mikrofonin keloja kytketään joko rinnan tai sarjaan. (OOT, pelkää sarjaan kytkeminen on eri asia kuin rakentaa kahdesta kelasta humbucker, jossa kelat kyllä myös ovat sarjassa... Tai saahan ne straton kahden mikin asennotkin kätevä äijä humbuckaamaan, vaikka ne ovatkin rinnakkain...)
 
Sitä en osaa ruveta arvaamaan, kuinka iso osa tuosta erosta tulee itse kaiuttimien kytkennästä ja kuinka iso päätemuuntajasta mutta veikkaampa että ennemminkin ero on juontuu sieltä muuntajan päästä. 16-ohmisessa ulostulossa on oltava kelassa koko paljon eri määrä kierroksia kuin 4-ohmisessa. -- Taas mikrofonianalogia: kelan kierrosten määrä vaikuttaa paitsi singnaalin voimakkuuteen, myös johtimessa liikkuviin taajuuksiin.
 
Osmo
03.09.2020 13:17:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässähän taannoin oli That Pedal Showssa videota aiheesta:
 
https://youtu.be/WP6uHtClwec
 
Ihan mielenkiintoista, mutta ehkä ei itselle kuitenkaan kovinkaan relevanttia.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti