Muusikoiden.net
26.10.2020
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mikä sähkökitara
1
Leirinuotiokitaristi
25.06.2020 00:13:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi,
Martinin DRS1 tuntuu sopivan akustisena aloittelijan sormille. Mikä olisi sopiva sähkökitara? Haluaisin about samanlaisen tuntuman.
 
iec
25.06.2020 10:11:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Leirinuotiokitaristi: Moi,
Martinin DRS1 tuntuu sopivan akustisena aloittelijan sormille. Mikä olisi sopiva sähkökitara? Haluaisin about samanlaisen tuntuman.

 
Leveyden puolesta (Martinissa 44.5mm) Gibsonin Les Paul 2015-malli voisi olla kova sana. 2015-vuoden Gibsonissa on noin 45mm leveä kaula. Paksuuden osalta en osaa sanoa. Toisaalta myös Gibsonin 50s kaula on vähän paksumpi kuin 60s slim taper ja samoin myös PRS:n Wide Fat on aika paksu kaula (itse kyllä tykkään). Leveydeltään sekä 50's Gibson että PRS Wide Fat ovat 43mm.
 
Mutta jälleen kerran joutuu toteamaan, että paras on mennä liikkeeseen testaamaan. Voit tietenkin ottaa oman Martinin referenssiksi mukaan. Voi olla nimittäin että joku toisenlainenkin profiili on ihan hyvä sinulle. Sähkökitaroissa on erittäin usein 43mm tai 42mm leveä kaula, mutta paksuudessa ja profiilin muodossa on isoja eroja. On C, D, V ja asymmetrinen ja vaikka ja mitä tarjolla. Paksuuden osalta löytyy tosiaan Ibanezin Wizard-kauloista aina ns. "pesäpallomaila"-paksuuksiin, kuten joissakin tietyissä Gibsoneissa ja Fendereissä.
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
uma
25.06.2020 10:53:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hain itse joskus kanssa sähkökitaraa, jossa olisi about sama kaulaprofiili kuin Martin Dx1ae akkarissa. Eihän sitä samaa löytynyt, mutta päädyin kitaraan jossa oli 16" radius kaulassa.
 
McNulty
25.06.2020 12:46:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

uma: Hain itse joskus kanssa sähkökitaraa, jossa olisi about sama kaulaprofiili kuin Martin Dx1ae akkarissa. Eihän sitä samaa löytynyt, mutta päädyin kitaraan jossa oli 16" radius kaulassa.
 
16" radius otelaudassa tarkoittaa siis sitä, että otelauta on melko "litteä". 7,25" radius tarkoittaa, että otelauta on jo hyvinkin kaareva.
 
Yleisesti ottaen kaarevaa otelautaa pidetään sointujen osalta helpompana soittaa, kun taas litteämpi otelauta assosioituu leadsoittoon. Tästä syystä markkinoilla on muuttuvalla radiuksella olevia otelautoja, esim. 12-16". Tällöin otelaudan 1. nauhan kohdalta radius on 12" ja ylänauhoilta 16". Otelauta muuttuu siis lievästi kaarevasta litteämmäksi.
 
Kannattaa myös huomioida miten kaula on viimeistelty. Kirkas lakkaus tarjoaa ihan eri tuntuman kuin satiinilakkaus tai jokin muu käsittely (kuten esim. vaha tai öljy). Tällöin täysin mitoiltaan identtinen kaula tuntuu soittajan lapasessa erilaiselta. Samoin nauhojen kokoa ei pidä väheksyä. Identtinen kaula muutoin, mutta toisessa ohuet ja pienet nauhat, ja toisessa leveät jumbonauhat = täysin erilainen soittotuntuma.
 
Testaamalla saa parhaimman lopputuloksen. Aina on myös mahdollista teettää käsityönä oma custom-soitin, jolloin kaulan mittoja ja muita speksejä (sekä muun kitaran) pääsee muokkaamaan melkolailla vapaasti.
 
moving in stereo
Mikko1978
26.06.2020 00:50:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En tiedä, onko lopulta mitään syytä hakea samanlaista kaulaa, kuin akustisessa. Erilaisia soittimia, joita soitetaan eri tavoilla. Kielet ja säädöt ovat erilaiset. Tietenkin sähkiksen voi yrittää säätää akustisen säätöihin, mutta se tekee mielestäni soittamisesta vain tarpeettoman raskasta.
 
Kefiiri
26.06.2020 08:51:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse onnistuin löytämään sähkiksen jossa kieliväli ja kaulaprofiili ovat samanlaiset kuin suosikkiakustisessani. Tietyn sorttisessa römäkkätatsisessa soitossa peli on aivan ehdoton! Kieliä tuli hieman nostettua siitä mitä ne olivat ostaessa. Ainoaksi sähkikseksi vehje toki olisi tarpeettoman robusti.
 
En ole musiikin asiantuntija.
basisti1971
26.06.2020 10:21:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Koska erilaisten kitaroiden soittoergonomisia mittoja kuten esimerkiksi:
 
Skaala.
Otelaudan kaarevuussäde (=radius).
Nauhojen korkeus.
Otelaudan leveys satulan kohdalta.
Kieliväli satulan kohdalta.
Otelaudan leveys 12. nauhalla.
Kieliväli 12. nauhalla.
(Kieliväli tallassa.)
Kaulan paksuus satulan kohdalta.
Kaulan paksuus 12. nauhan kohdalta.
 
Ja kenties se kaikkein hankalimmin määriteltävä eli kaulaprofiili.
 
en tiedä yhteen taulukkoon kenenkään (vieläkään) koonneen, vaihtoehtoina on mun kokemuksen perusteella joko kierrellä musaliikkeitä kunnes moinen löytyy, tai suunnata kysymyksensä jollekin ulkolaiselle kitarasaitille.
 
Ei toki mahdotonta ole täältä mnetistäkään löytää jotakuta jolla olisi samanlainen filosofia kuin sulla, mutta ääriepätodennäköisenä moista pidän.
 
Vaikka itse kuulunkin siihen ryhmään jolle on kokolailla samantekevää millainen soittoergonomia erilaisissa (akustinen/sähkis/basso/ym.) instrumenteissa on kunhan se on omaan käteen ja soittotyyliin sopiva, ymmärrän erittäin hyvin myös tuon samanlaisten soittoergonomioiden kaipuun.
 

 
Kefiiri: Itse onnistuin löytämään sähkiksen jossa kieliväli ja kaulaprofiili ovat samanlaiset kuin suosikkiakustisessani.
 
Ethän pidä hullulaumaa jännityksessä, ethän ;).
 

 
Kefiiri: Tietyn sorttisessa römäkkätatsisessa soitossa peli on aivan ehdoton! Kieliä tuli hieman nostettua siitä mitä ne olivat ostaessa. Ainoaksi sähkikseksi vehje toki olisi tarpeettoman robusti.
 
Tismalleen.
 
On täysin mahdollista haluttaessa saada sähkikseen ja akustiseen samanlainen soittoergonomia koska eipä tuolle mitään teknistä estettäkään ole.
 
T:Samuli
 
Kefiiri
26.06.2020 10:40:45 (muokattu 26.06.2020 10:41:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Ethän pidä hullulaumaa jännityksessä, ethän ;)
 
Akustinen on vanha venäläinen 3/4 -kokoinen teräskielinen jonka ostin kirppikseltä kahdella kympillä. Kaula ei ole niin jytky kuin niissä tavallisissa itänaapurin hirvityksissä, mutta virittimet ovat perinteistä venäläistä kuttaperkkametalliseosta ja kaulakulman säätö tehdään samaan tapaan ruuvilla. Kitara on pieni ja litteä, vastustamattoman näppärä soitin ja kokopuisen kannen ansiosta soi vallan kivasti.
 
Sähkis on Gibsonin Melody Maker vuodelta 2007. Kummankin kitaran kaulassa on kiiltäväksi kulunut nitrolakka, sikälikin tuntuma on sama :)
 
En ole musiikin asiantuntija.
iec
26.06.2020 10:46:04 (muokattu 26.06.2020 10:47:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikko1978: En tiedä, onko lopulta mitään syytä hakea samanlaista kaulaa, kuin akustisessa. Erilaisia soittimia, joita soitetaan eri tavoilla. Kielet ja säädöt ovat erilaiset. Tietenkin sähkiksen voi yrittää säätää akustisen säätöihin, mutta se tekee mielestäni soittamisesta vain tarpeettoman raskasta.
 
Tämä on äärimmäisen hyvä huomio. Akustista kitaraa ja sähkökitaraa soitetaan hyvin usein eri tavalla ja sähkökitaraa näistä kahdesta useimmiten paljon herkemmällä tatsilla. Toki sähkistä voi soittaa esim ilman plektraa (minä soittelen joitakin juttuja näppäilemällä sormilla). Vastaavasti sähkökitaraa on useimmiten pykälää tai kahta ohuempi kielisatsi kuin akustisessa ja matalampi action. Toki ei tarvitse olla, mutta yleensä näin on.
 
Kannattaa tosiaan opetella soittamaan sähkökitaraa kevyemmällä tatsilla kuin akustista. Jos opettelee sähkiksen soiton akustisen tatsilla, voi siitä tyylistä olla vaikeaa päästä eroon. Akustisella yritetään saada räminätön soundi (ellei se ole soittajan tehokeino) ja action on hieman sähkistä korkeampi. Sähkökitaralla pienet räminät eivät kuulu vahvistimen läpi, joten action voi olla sillä limitillä, että vähänkin kovemmalla tatsilla kielet hieman rämähtää nauhoja vasten.
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Swayne
26.06.2020 10:46:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minä miettisin myös kitaran rungon muotoa ja missä asennossa se on hihnan kanssa soitettaessa. Sama kaulaprofiili ei välttämättä sovi, jos soitin on eri asennossa hihnan kanssa soitettaessa verrattuna akustisen soittoasentoon.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti