Aihe: Puiden vaikutus kitaran soundiin
1 2 3 4 5 6266 267 268 269 270
delarco
06.07.2015 17:25:08
Löytyyköhän mistään sellaista saittia, jossa olisi kuvailtu jonkinlaiset 'ominaissoundit', niin body, kansi, kaula, kuin otelautapuusta?
Vielä kun voisi valita eri kombinaatioita ja katsoa, millaista kokonaissoundia yhdistelmä saattaisi tarjota.
varpio
06.07.2015 17:26:02 (muokattu 06.07.2015 17:28:51)
Kunnallisjäte: Periaatteessa tätä on turha jankata kun on kahdenlaisia uskomuksia, mutta tämähän tosiaan on kitaraKAMA foorumi.
 
Minusta kun puhutaan "tonewoodista" sähkökitaroissa niin se on uskomus. Siis silleen vaikka että olisi jollain puulajilla joku oma saundinsa. Tai niinhän toki paljon väitetäänkin, mutta voisivat vielä osoittaa sen jotenkin.
 
delarco: Löytyyköhän mistään sellaista saittia, jossa olisi kuvailtu jonkinlaiset 'ominaissoundit', niin body, kansi, kaula, kuin otelautapuusta?
Vielä kun voisi valita eri kombinaatioita ja katsoa, millaista kokonaissoundia yhdistelmä saattaisi tarjota.

 
Warmothilla on ainakin noita höpöjuttuja aiheista runko ja kaula.
 
http://www.warmoth.com/Guitar/Bodies/Options/BodyWoodOptions.aspx
http://www.warmoth.com/Guitar/Necks/NeckWoods.aspx
mpekkanen
06.07.2015 20:37:23
Tuntuisipa, että tämä aihe olisi jo kaluttu täysin loppuun. Ei.
Ei siltikään, että niin ketjun aloittaja kuin monet muutkin ovat jo kantansa ilmoittaneet lukemattomia kertoja samantyylisissä keskusteluissa. Tähän nyt sitten lisään itsenikin, taas, ja voin sanoa olevani täysin idiootti. Siis minä olen, kun tähänkin soppaan lusikan laitan.
 
Minusta kitaroita pitäisi käsitellä enemmän mihin tarkoitukseen ne tulevat. Ei siis niin, että kitarassa pitää olla tietynlaiset puut+muut osat. Toki kukaan ei kiellä ensin miettimästä niitä osia ja sitten etsiä tai teettää sellainen kitara. Voi se löytyä niinkin, mutta kyllä sille soittimelle pitäisi olla ihan selkeä tarve. Soitinrakentajat ja soitin kaupassa olevat ihmiset osaavat yleensä kertoa aika hyvin puiden erilaisista vaikutuksista jos niitä ei jostain syystä itse kuule tai ei ole mahdollisuutta testata. Ei niissä puissa ole soundillisesti aivan älyttömiä eroja jos soittimet ovat muutoin hyvin tehty.
Enemmän on siis sillä väliä, että se soitin on hyvin tehty kuin se, että runko on jotain tiettyä puuta. Hyvin tehtyyn lasken myös sen, että silloin ollaan valittu esim. runkoon sellainen/sellaisia puita jotka soitinrakentamiseen käyvät.
 
Danelectro on tehnyt moniakin kitaroita joissa on hyvä slidesoundi ja toimivat muutenkin ihan hyvin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Danelectro
Jos taas Danelectron U2 mallia vertaa vaikka johonkin Gibsonin Les Paul malliin jossa on vaahterakansi, niin varmaankin se Gibson soi hieman pidempään niin akustisesti kuin sähköisestikkin. Nämä kaksi esimerkkiä ovat kuitenkin jo rakenteellisesti täysin erilaisia soittimia.
Olipa kitaroiden puut mitä tahansa, niin ainakin pulttikaulaisissa on kaulan istutuksen oltava jämäkkä. Tämä varmaan vaikuttaa enemmän sointiin kuin onko lankussa kolmen leppäpalan välissä pieni viilu pähkinäpuuta-->verrattuna kokonaan lepästä tehtyyn lankkuun.
 
Varmaan useampien mielestä on hyvä asia, että kitaroita on monenlaisia ja myöskin monen hintaisia. Niin on soittajiakin monenlaisia ja musiikkia jota soitetaan.
 
Kitarateollisuus on aika pitkälle ottanut aikoinaan sellaista puuta mitä on läheltä ja halvalla saanut. Sen on myös pitänyt olla suhteellisen tasalaatuista ja tästä syystä on aikoinaan päädytty sellaisiin ratkaisuihin joihin monet uskovat edelleenkin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lepästä, saarnesta, mahongista, vaahterasta ja muutamasta muusta tulisi vain ja ainoastaan hyviä soittimia. Bassoja tehdään todella monenlaisista puista ja niitä on voitu liimata useista paloista. Kitaristeilla tuntuu olevan sellainen käsitys, että yhdestä tai korkeintaan kahdesta palasta saa hyvän soittimen.
 
Gibson ES-335 malleissa on laminoitu kansi, että ei sekään ole varmasti ihan aina täysin huono ratkaisu. Laminoituja kansia voi kuitenkin niitäkin tehdä hyvin tai huonosti. Lottonen käytää esimerkiksi sellaisia joissa on paljon enemmän kerroksia levyssä, mutta ovat silti paksuudeltaan ohuita kuin mitä yleensä saa lähimmästä puutavaraliikkeestä.
 
Jos kitaran puilla ei ole merkitystä soundiin ja myöskin kaikki leppä kuulostaa aina samalta jne...Niin eiköhän tämän ymmärrä jokainen joka on metsässä käynyt, että siellä on monenlaisia puita. Osa on suoria ja jotkut voivat olla useampi haaraisia tai muuten vänkyröitä, vaikka muutoin olisivatkin samanlajin puuta.
Jos on edelleen sitä mieltä, ettei soittimessa käytetty puu vaikuta siihen kokonaisuuteen...Niin onko samoin myös mikkien, tallojen, virityskoneiden, satulan ja vaikka sen kanssa laittaako lakkaa millin kerroksen soittimeen vai sentin kerroksen? Onko sillä lakallakaan väliä, mitä se on?
 
Varmasti itselle tehty custom kitara maksaa paljon verrattuna moneen ihan hyvään ns. liukuhihnakitaraan. Kitaroissa on kuitenkin monenlaisia muuttujia ja joku voi haluta vaikka vasenkätisen jostain kitarasta jota ei ole muutoin saatavilla. Tällöin voi olla hyvinkin perusteltua tilata custom kitara. Myöskin soittaminen on sellainen harrastus, että aika moni käy läpi erilaisia kitaroita kun etsii itselleen sopivaa soitinta. Se sopiva voisi olla ihan hyvin joku perus malli joltain isommalta merkilta. Voi olla myös niinkin, että soittajan sormet ovat isot/pienet ja halutaan sellainen jota ei yksinkertaisesti saa kaupasta. Monesti hyvän custom kitaran tilaaminen tulee halvemmaksi kuin vaihdella niitä kitaroita jatkuvasti.
Soittamiseen vaikuttaa myös monet psykologiset asiat. Jos neon värisiä kitaroita ja itselle mieluinen soitin on kaupassa, niin jos ei niistä neon värisistä erikseen tykkää on luultavaa että se mieluisen värinen kitara saa osakseen enemmän soittoa. Silloinkin kun kitarat olisivat muutoin samaa mallia tai ne itselle ruman väriset olisivat jopa kalliimpia.
Jos haluaa uskoa, että itselle on joku juttu se oikea ja sellaisella soitto kulkee, niin mitäpä väliä silloin on muiden mielipiteillä.
 
Ns. huonokin kitara voi soida hyvin jos soittaja tietää mihin sitä käyttää ja osaa muutoinkin soittaa. Tämä tietysti edellyttää, että soitin on edes jotenkin soittokunnossa ja toimiva. Olipa soitin sitten millainen tahansa ja maksaapa se sitten mitä vain, niin mielestäni kaikki soittimet pitäisi hommata ihan selkeästi tarpeeseen. Tämä ei aina tarkoita, että se paras mahdollinen siihen omaan juttuun löytyy sieltä hintahaitarin yläpäästä, mutta voi joskus jollekkin kyllä olla niinkin. Riippuu niin siitä mitä soittaa ja miten.
Todennäköisemmin hieman hinnakkaampi soitin kestää enemmän keikkailua ja vuoden vaihteluita kuin halvin mahdollinen postimyyntikitara tai Joulun alla myytävät Anttila kitarat. Tuurilla voi tietysti löytyä joskus hyvä ja halpa ja samoin voi käydä toisinkin päin.
Kalliin kitaran kun teettää jossain muualla kuin Suomessa on se ainakin tehty täysin erilaisessa ilmastossa ja voi olla, että kova hintakaan ei takaa sitä että aluksi pitää kaulaa hieman säädellä muutaman kerran vuodessa. Yleensä kyllä kaulan elämiset alkavat tasaantua ja tottuvat lopulta meidän oloihin. Tai sitten on kyseessä todella huono kitara tai huonosti kuivatetuista puista tehty.
 
Tosin voidaanhan soittaminen ja soittimien tarve erottaa ihan selkeästi tästä keräily/osto/myynti-hingusta jolle on kai joku muukin nimi. Sitäkin saa minun puolesta harrastaa jos niin haluaa ja tässähän oli muutoinkin vain omia mielipiteitäni.
Laulava Kylätohtori
06.07.2015 22:25:12 (muokattu 06.07.2015 22:31:26)
hallu: Omissa kokeiluissa ja tutkimuksissa en ole vielä päässyt selvyyteen onko puilla soundillista merkitystä sähköisesti vai ei. Olen vähän sillä kannalla, että esimerkiksi atakkiin niillä voi olla merkitystä mutta en ole varma miten kitaran rakenne ja puiden laatu suhteutuu toisiinsa, mutta kuten olen todennut, niin tämä kysymys on minulle edelleen avoin. Tähänastiset havainnot ovat vahvistaneet käsitystäni ettei puiden merkitys ainakaan mitenkään järisyttävältä tai käänteentekevältä vaikuta, mutta toisaalta mulla ei ole kunnollisesti kokemusta oikeasti huonoista kitaroista.
 
Ehkä puut eivät vaikuta niinkään soundiin, siis äänenväriin tai miksi sitä nyt kuuluisikaan kutsua, mutta enemmän ehkä attackiin, sustainiin ja siihen, että se kieli soi ja väräjää avoimesti ja puhtaasti. Samoin siihen, miten se ääni "syttyy", kun kieltä napauttaa plektralla tai sormella.
 
Ainakin nuo ovat ne asiat, joihin itse kiinnitän huomiota kitaraa testatessa. Toki osaan noista voi mikeillä vaikuttaa, mutta ei kaikkiin ja jos puu on "kuollutta", niin ei mikitkään ihmeitä tee.
 
Se on ainakin ihan selvä, että soundi ei synny pelkästään mikrofonista (tai pikkaustavasta tai paikasta). Identtisellä pikkauksella kaksi kitaraa, joissa on samat mikrofonit kuulostavat eriltä. Selkeästi eriltä. Niin eriltä, että toinen kitara menee myyntiin, koska siinä oleva alapään korostus ärsyttää. Näin on meinaan käynyt. Ensin luulin, että johtuu mikeistä, mutta sama juttu kaikilla mikeillä, joita kokeilin, niin sai jatkaa matkaansa se kitara...
 
Mielestäni myös tallalla on iso merkitys soundiin. Isompi kuin puilla, mutta puistahan tässä nyt keskustellaan...
 
Kunnallisjäte: Viineissä on yleensä huomaa mitään eroja...
 
Mulla on viineissä paljon tarkempi makuaisti. Erotan, onko viini hyvää vai pahaa. Vaikka harvemmin, jos koskaan, ne pahoja ovat...
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
Kefiiri
06.07.2015 22:47:20
Laulava Kylätohtori: Ehkä puut eivät vaikuta niinkään soundiin, siis äänenväriin tai miksi sitä nyt kuuluisikaan kutsua, mutta enemmän ehkä attackiin, sustainiin ja siihen, että se kieli soi ja väräjää avoimesti ja puhtaasti. Samoin siihen, miten se ääni "syttyy", kun kieltä napauttaa plektralla tai sormella.
 
Täytyisi määritellä, mitä kukakin soundilla tarkoittaa. Omasta mielestäni "soundi" koostuu juuri luettelemistasi asioista. Jos ne ottaa pois, mitä jää jäljelle? Hyvin vähän.
En ole musiikin asiantuntija.
Laulava Kylätohtori
06.07.2015 22:59:46
Kefiiri: Täytyisi määritellä, mitä kukakin soundilla tarkoittaa. Omasta mielestäni "soundi" koostuu juuri luettelemistasi asioista. Jos ne ottaa pois, mitä jää jäljelle? Hyvin vähän.
 
Totta kyllä. Vaikeaahan noita on soundista erottaa. Minusta soundi pitää sisällään nuo, sekä äänenvärin, että muut, plus lisäksi vielä soittajan tatsin ja taidot.
 
Siinä on varmaan yksi syy turhaan vääntämiseen, että puhutaan samoilla termeillä, mutta määritellään ne omassa mielessä eri tavalla...
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
Jukka Häikiö
06.07.2015 23:36:31
 
 
Ny mänee kyl iha viärest, mut mikähä tään kamavänkkäyksen syvin olemus on, lienee sukua autojen rakentelulle, siinäkin se ajaminen on aika toissijainen juttu? Höh!
Terveisiä pizzerian nurkasta.... -herra Huu
Karvamammutti
06.07.2015 23:49:08
Ei vaikuta soundiin. Puut.
"Jaa, no ei tässä nyt sit varmaan lähetä mihinkää." -Tommi Mäkinen
varpio
07.07.2015 01:49:12
Mitenkä vaikuttaa jos on lavassa noin paljon puuta: http://www.gelvinguitars.com/images/headstock.jpg
 
Kestää varmaan paremmin, mutta vaikuttaneeko se saundiin? Jos, niin miten tai miksi? Jos tulee parempi saundi, mikseivät kaikki lavat ole hirmu paksuja?
 
Tässä ei varmaan kannata huomioida puun lajia tai laatua, vaan pelkkä määrä.
Progorava
07.07.2015 02:21:48
Yleensä soittaja on signaaliketjun heikoin lenkki
GiovanniDiRondo
07.07.2015 05:38:40
 
 
varpio: Mitenkä vaikuttaa jos on lavassa noin paljon puuta: http://www.gelvinguitars.com/images/headstock.jpg
 
Kestää varmaan paremmin, mutta vaikuttaneeko se saundiin? Jos, niin miten tai miksi? Jos tulee parempi saundi, mikseivät kaikki lavat ole hirmu paksuja?
 
Tässä ei varmaan kannata huomioida puun lajia tai laatua, vaan pelkkä määrä.

 
Rakenteen jäykkyys on yksi tärkeä tekijä kitaran soinnissa, ja siihen vaikuttaa paitsi puumateriaali, myös puun määrä. Jäykkyyttä lisää myös kaularauta, liitosten määrä ja suunta, kielisetin veto, lapakulma, jne.
askomiko
07.07.2015 09:06:30
Ei vaikuta xylofonini ääneenkään puu.
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
pappasfin
07.07.2015 12:28:39
Vaikuttaako soundiin se jos soittaja on puupää, vai tuleeko siitä pelkkiä tikkuja sormiin?
PappaSFin
heviäijä
07.07.2015 12:36:22
pappasfin: Vaikuttaako soundiin se jos soittaja on puupää, vai tuleeko siitä pelkkiä tikkuja sormiin?
 
Jos nimi olis pekka puupää niin varmaan sitten.
Omistan suomen ja m.netin huonoimman ja rumimman pedaalilaudan.
mpekkanen
07.07.2015 13:13:49
pappasfin: Vaikuttaako soundiin se jos soittaja on puupää, vai tuleeko siitä pelkkiä tikkuja sormiin?
 
En tiedä vaikuttaisiko puupäisyys sille soittajalle itselleen niin paljoa kuin niille jotka kuuntelevat häntä :)
trih
07.07.2015 13:15:22
Mulla on ollut samaa kitaramallia 2 kpl, eri valmistusvuodet, mutta muuten samat speksit väriä myöten. Toinen soi huonosti, toinen soi hyvin.
Rhythm In Jump, Dancing Close To You.
askomiko
07.07.2015 13:19:58
Tehkää rauhassa kitaroita vaikka vanerista ja lastulevystä jos niissä ei ole eroa, jääpähän mulle enemmän puita. Jos olisin rikas, hankkisin ihan kiusallani kokonaan vaahterasta ja kokonaan mahongista tehdyt kitarat muuten prikulleen samoilla osilla testikäyttöön.
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
varpio
07.07.2015 13:24:27
askomiko: Tehkää rauhassa kitaroita vaikka vanerista ja lastulevystä jos niissä ei ole eroa, jääpähän mulle enemmän puita. Jos olisin rikas, hankkisin ihan kiusallani kokonaan vaahterasta ja kokonaan mahongista tehdyt kitarat muuten prikulleen samoilla osilla testikäyttöön.
 
Tulleekohan mahongista hyvä otelauta? Prikulleen samoja osia ei saa ainakaan kahteen kitaraan yhtä aikaa, ja voi olla vaikea myös asentaa ne prikulleen samalla tavalla yhteen kun on ensin irrottanut ne toisesta.
Kivijalka
07.07.2015 13:24:30
Mites saundin vaikutus puiden kasvuun? Kasvaako metsä kieroon jos siellä järjestetään joka kesä hevifestarit?
"Every person with screen time knows some form of martial art, and most of them can solo like Van Halen. This is the way the world should be!"
trih
07.07.2015 13:45:39
askomiko: Tehkää rauhassa kitaroita vaikka vanerista ja lastulevystä jos niissä ei ole eroa, jääpähän mulle enemmän puita. Jos olisin rikas, hankkisin ihan kiusallani kokonaan vaahterasta ja kokonaan mahongista tehdyt kitarat muuten prikulleen samoilla osilla testikäyttöön.
 
Mahtava idea, mutta lisäisin vielä mukaan hyvästä ja huonosta mahongista tehdyt ja hyvästä ja huonosta vaahterasta tehdyt. Siinäpä sitä olisi testailtavaa.
Rhythm In Jump, Dancing Close To You.
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)