Aihe: Buffer
1 2 3
Laulava Kylätohtori
07.03.2020 13:59:56
Täältähän tuli erinomaisia ideoita ja pointteja. Kiitokset niistä.
 
@Kimurantti1: joo, osa buffereista tuo ikävää yläpääkihinää soundiin ja muutenkin jotenkin huonontaa sitä omalla tavallaan. Siksi meni pitkään, etten käyttänyt lainkaan buffereita. Tosin speduja oli silloin vain muutama signaalitiellä ja alnico-elementitkin varmaan vaikutti osaltaan.
 
@Jlummaa: joo, varmaakin näin. Tosin jotkut suosittelevat bufferia ketjun viimeiseksi, missä itse käytin tuota aikaisempaa bufferia. Jostain luin, ettei ketjun ensimmäinen bufferi enää vaikuttaisi viimeisen pedaalin jälkeen, mikä kuulostaa vähän huuhaalta, mutta kun en näistä niin tiedä, niin ajattelin varmistaa. Tosin huomasin, että bufferi ketjun ensimmäisenä toimii myös hyvin ja parantaa myös ketjun loppupään pedaalien toimintaa.
 
@LaMotta: olisikohan jostain impedanssijutuista kyse? Joka tapauksessa olen huomannut saman.
 
Keskustelun asiasta Bluetonen Harryn kanssa ja samalla ideoimme, millainen bufferi voisi olla. Lopulta tulin tulokseen, ettei siitä kannata yrittää tehdä liian monimutkaista. Olen huomannut, että itsellä ne kaikki special-toiminnot tahtoo jäädä käyttämättä. Niinpä lopputuloksena posti toi eilen bufferipedaalin, missä oli lisänä clean booster.
 
Pikaisesti testasin ja vaikuttaa erinomaiselta soundinparantajalta. Mulla on tuo nyt ketjun ensimmäisenä, missä se tuntuisi toimivan parhaiten, koska parantaa soundia ja muiden pedaalien toimintaa. Samalla myös ylämiddle paranee ja selkeytyy sekä punchia tulee lisää. Clean boosteissa tuntuu olevan yllättävän paljon potentiaalia soundin parantajana, kunhan se on ketjun ensimmäisenä ja sitä annostelee vähän maltillisemmin. Clean boostin käyttöä pitää nyt vielä vähän testailla, että onko siitä hyötyä itselle.
 
Tämä on nyt testissä ja katsotaan, miten käy. Onko pitopeli vai lähteekö takaisin. Jos oikein ymmärsin, niin näitä prototyyppejä on pajalla toinenkin, jos omakohtainen testaus kiinnostaa.
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
ituvirtanen
07.03.2020 18:46:34
 
 
Laulava Kylätohtori: Jostain luin, ettei ketjun ensimmäinen bufferi enää vaikuttaisi viimeisen pedaalin jälkeen, mikä kuulostaa vähän huuhaalta, mutta kun en näistä niin tiedä, niin ajattelin varmistaa.
 
Kun impedanssi on kerran taitettu matalaksi, se ei ihan vahingossa muutu enää korkeaksi.
 
@LaMotta: olisikohan jostain impedanssijutuista kyse?
 
Kyllä usein on. Sisäänmeno ja piirien reagointi on suunniteltavissa reagoimaan erityyppisiin signaaleihin.
 
Keskustelun asiasta Bluetonen Harryn kanssa ja samalla ideoimme, millainen bufferi voisi olla. Lopulta tulin tulokseen, ettei siitä kannata yrittää tehdä liian monimutkaista.
 
Yksinkertaisin voisi olla (ei-invertoiva) jänniteseuraaja jollain hyvällä opampilla. Kun sen operaatiovahvistimen panisi jalalle, voisi kokeilla itselle sopivinta vaihtoehtoa. NE5534, TL071, OPAt, romu 741 ja niin edelleen. Komponenttien hinta ei ainakaan päätä huimaisi.
 
Kuten herra X tuossa aiemmin sanoi, etupää soittimessa poistaa puskurin tarpeen kokonaan (koska on puskuri). Kitaristilla ei voi olla aktiivista etupäätä instrumentissaan, joten kun sen nimeää inklanniksi bufferiksi ja panee lattialle, kaikki on hyvin...
Kefiiri
07.03.2020 18:50:04
ituvirtanen: Kitaristilla ei voi olla aktiivista etupäätä instrumentissaan, joten kun sen nimeää inklanniksi bufferiksi ja panee lattialle, kaikki on hyvin...
 
Niin tämä oli sitä paljon puhuttua sarkasmia? Ja samalla myös totta :D
En ole musiikin asiantuntija.
kimurantti1
07.03.2020 20:33:50
Kitarapiuhan kapasitanssi ja siten kitaran elektroniikkojen ja ensimmäisen pedaalin inputin muodostama alipäästösuodin resonanssipiikkinsä kanssa on olennainen osa sähkökitaran soundia. Jos kitarassa on aktiivimikit, ei yläpää leikkaudu läheskään niin alhaalta (eli se aktiivimikkien "sirittävä yläpää" minkä jengi kuulee) ja syy, miksi signaalivahvistin kantsii rakentaa jonkun mittaisen piuhan päähän eikä kitaraan. Jotkut tietty vannoo aktiivimikkien nimeen, ja tietynlaiseen soundiin ne ovatkin hyvä ratkaisu.
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
ituvirtanen
07.03.2020 23:39:15
 
 
Johdon kapasitanssista kuulisin mielelläni lisää. Lienee kuitenkin niin, että pituus vaikuttaa kokonaiskapasitanssiin, pF/m? Kuinka pitkä johdon pitää olla, jotta se on sopiva? Kuinka monet soittavat väärillä tai väärän pituisilla kaapeleilla?
Kefiiri
08.03.2020 00:09:17 (muokattu 08.03.2020 00:11:07)
ituvirtanen: Kuinka monet soittavat väärillä tai väärän pituisilla kaapeleilla?
 
Omasta mielestään aika monet. Kirkkaus pitäisi maksimoida, hiki hatussa haetaan johtoa jonka kapasitanssi olisi mahdollisimman pieni.
 
Eri johdoissahan on ihan kuultavia eroja. Yllätyin kun tajusin tämän. Luulin että mahdolliset korostukset ja vaimentumat asettuvat kitarakaiutinten toistoalueen ulottumattomiin.
En ole musiikin asiantuntija.
ituvirtanen
08.03.2020 00:24:26
 
 
kimurantti1: Jos kitarassa on aktiivimikit, ei yläpää leikkaudu läheskään niin alhaalta (eli se aktiivimikkien "sirittävä yläpää" minkä jengi kuulee)...
 
Kefiiri: Kirkkaus pitää maksimoida...
 
Arvon herrat, päättäkää jo.
 
Kyllä kaapelilla on toki vaikutusta. Jos unohtaisi pilipalikierrejohdot ja halpikset, pitäisiköhän laskea tuon alipäästösuotimen vaikutus hyvälaatuisella silikonijohdolla läpi taajuusalueen ja muutamalla vakiopituudella, vaikkapa 2 / 3 / 5 / 10 m? Voisihan tuollaisen harjoituksen työntää ekseliin.
Kefiiri
08.03.2020 07:48:17 (muokattu 08.03.2020 07:51:03)
ituvirtanen: Arvon herrat, päättäkää jo.
 
Valitettavasti emme voi päättää kaikkien puolesta. Itse pärjään millä johdolla vaan mistä ei tule kauheasti häiriöitä tai käsittelyääniä. Kielten tuoreus vaikuttaa kuitenkin sointiin enemmän. Mutta joidenkin mielestä pienikapasitanssisin johto on paras, ja vain paras kelpaa. Mikäs siinä :)
 
Huomioidaanko tuollaisessa alipäästösuodinlaskelmassa mikki ja johto -yhdistelmän resonanssitaajuus, eikös se riipu mikrofonistakin?
En ole musiikin asiantuntija.
kimurantti1
09.03.2020 01:45:24 (muokattu 09.03.2020 02:23:23)
ituvirtanen: Johdon kapasitanssista kuulisin mielelläni lisää. Lienee kuitenkin niin, että pituus vaikuttaa kokonaiskapasitanssiin, pF/m? Kuinka pitkä johdon pitää olla, jotta se on sopiva? Kuinka monet soittavat väärillä tai väärän pituisilla kaapeleilla?
 
Se, että kuinka paljon johto leikkaa yläpäätä on tietenkin makuasia. Tästä tekemästäni ketjusta voit kuunnella, että miten kapasitanssi vaikuttaa soundiin. Kyseessä on todella tummaksi mikitetty styrkkari ja aivan äärimmäinen määrä pedaaleja, joiden vuoksi bufferittomat klipit kuulostavat aivan karmealta tumpulta, mutta asia tullee selväksi:
 
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?plink=11279588#p11279588
 
ituvirtanen: Arvon herrat, päättäkää jo.
 
Kyllä kaapelilla on toki vaikutusta. Jos unohtaisi pilipalikierrejohdot ja halpikset, pitäisiköhän laskea tuon alipäästösuotimen vaikutus hyvälaatuisella silikonijohdolla läpi taajuusalueen ja muutamalla vakiopituudella, vaikkapa 2 / 3 / 5 / 10 m? Voisihan tuollaisen harjoituksen työntää ekseliin.

 
Jokainen kunniallien kaapelivalmistaja listaa piuhojensa kapasitanssin ym. speksit tuotesivuillaan. Mulla on käytössä seuraavia:
 
Sommer Spirit XXL (86pF/m)
Cordial CGK175 (88pF/m)
Sommer Colonel Incredible (130pF/m)
 
6 metriset piuhat on Sommer XXL ja Cordial CGK175:sta, 4 metriset on Sommer Cablen Colonel Incrediblea. Ei ne aivan samalta soundaa, mutta todella lähellä, ja yläpää leikkaantuu about samasta paikkaa eri pituisilla piuhoilla. Sen lisäksi kaikissa em. piuhoissa on punottu maavaippa, joka on huomattavasti kestävämpi ja tarjoaa paremman häiriösuojauksen kuin tavan spiraali. Valitettavasti ko. ominaisuus tekee piuhasta paksumpaa ja joidenkin mielestä kömpelömpää käsiteltävää, mutta kaikkea ei voi saada.
 
Piuhoihin liitetään paljon käärmeöljyä ja jokainen valmistaja, joka kuvailee piuhojensa soundia musikaalisilla termeillä valehtelee aivan tietoisesti. Passiivimikkien kanssa perus laadukkaissa piuhoissa kapasitanssi on ylivoimaisesti eniten soundiin vaikuttava tekijä ja mun kriteerit kitarapiuhalle onkin seuraavat:
 
- Monta ohutta kuparisäiettä muutaman perskarvan sijaan (kestämpi, mahd. pieni resistanssi)
- Punottu maavaippa (kestävämpi, parempi häiriösuojaus)
- Haluttu määrä kapasitanssia. Karkeasti sanottuna pitkä piuha matalakapasitanssisesta johdosta, lyhyt piuha korkeakapasitanssisesta.
 
Tuolta vielä lisää luettavaa:
 
http://www.ovnilab.com/articles/cables.shtml
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
kimurantti1
09.03.2020 01:51:28 (muokattu 09.03.2020 02:19:11)
Kefiiri: Huomioidaanko tuollaisessa alipäästösuodinlaskelmassa mikki ja johto -yhdistelmän resonanssitaajuus, eikös se riipu mikrofonistakin?
 
Riippuu tietenkin, ja myös volumepotikan asennosta, eli koko kitaran elektroniikoista. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Joku yhdistelmä laitteita soundaa huonolta, aika monet ihan ok:lta ja muutamat oikeassa kontekstissa ja oikean soittajan käsittelyssä aivan maagiselta. Esim. Hendrix stratonsa tallamikillä (huom. ei tone-potikkaa), plexi-Marshallilla ja Fuzz Facella (huom. ei tässäkään tone-potikkaa) olisi todennäköisesti ollut aivan sietämätöntä kuultavaa, jos Jimillä olisi ollut aktiivivahvistin rakennettuna kitaraansa. Oli sen sijaan kauhea määrä kierrepiuhaa eli kapasitanssia, minkä vuoksi yläpäät leikkautuivat todella alhaalta ja resonanssipiikki toimi presence-alueen sijaan yläkeskiääniboostina.
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
ituvirtanen
10.03.2020 00:18:46
 
 
Ovnilabin jutut ovat kyllä asiaa. Tuokin oli fiksusti toteutettu mittaus ja tulkinta. Harmi, että on jättäytynyt aavistuksen sivuun, kompuramiehenä parasta A-luokkaa.
Stone
02.05.2020 17:59:11 (muokattu 02.05.2020 18:14:20)
 
 
Täällä on pedalboard levällään (8 numeroitua purkkia jäsenkuvauksessani) ja tarkoitus alkaa kasailemaan se uusiksi piakkoin ja tuo bufferointi tuli nyt vielä mieleen.
 
Virittimenä on TC Polytune 2, joka kaiketi tulee nyt ketjun 1. pedaaliksi, mutta en tiedä täysin varmaksi, että onko siinä mitään bufferointia vai ostattaako se vielä erillisen bufferinkin nyt...
 
MXR micro amp tulisi olemaan aina päällä kirkastaen ketjun soundia ja ajattelin, että se olisi luonnollisesti tottakai ketjun viimeinen pedaali, mutta jotkut vastaavassa tarkoituksessa laittavat sen ketjun alkuun, joten tiedä sitten kumpi parempi?? Onko perusteita?
"If you want heavy metal, listen to John Lee Hooker, listen to that motherfucker play. Thats heavy metal. Thats armour"! - Keith Richards
steelduck
02.05.2020 20:21:57 (muokattu 02.05.2020 20:24:23)
 
 
Stone: Täällä on pedalboard levällään (8 numeroitua purkkia jäsenkuvauksessani) ja tarkoitus alkaa kasailemaan se uusiksi piakkoin ja tuo bufferointi tuli nyt vielä mieleen.
 
Polytune 2:ssa ei ole bufferia ja MXR Microamp käy bufferista, jos se on kerta kokoajan päällä.
 
MXR Ketjun alussa boostaa signaalia sen perässä olevaan efektiin ja ajaa sen tarvittaessa särölle.
 
Jonon perässä se boostaa kaikkia sen edessä olleiden spedujen soundia ja puskee sen sitten kovempaa vahvistimeen. Kokeile molemmissä päissä. Kumpikaan ei ole väärin ja molemmat tekee eri-asiaa.
Stone
02.05.2020 21:42:28
 
 
steelduck: Polytune 2:ssa ei ole bufferia ja MXR Microamp käy bufferista, jos se on kerta kokoajan päällä.
 
MXR Ketjun alussa boostaa signaalia sen perässä olevaan efektiin ja ajaa sen tarvittaessa särölle.
 
Jonon perässä se boostaa kaikkia sen edessä olleiden spedujen soundia ja puskee sen sitten kovempaa vahvistimeen. Kokeile molemmissä päissä. Kumpikaan ei ole väärin ja molemmat tekee eri-asiaa.

 
Testaillaan ennen kuin alan dual lockilla niittaamaan koko pakettia.
Mulla on alkupäässä Full-drive 2 boostamassa Timmya tai vaihtoehtoisesti Lovepedal hi-power twinia, joten microamp lienee paras sijoittaa loppupäähän, mutta koeajot vielä tehtävä.
"If you want heavy metal, listen to John Lee Hooker, listen to that motherfucker play. Thats heavy metal. Thats armour"! - Keith Richards
steelduck
02.05.2020 23:29:49
 
 
Stone: Testaillaan ennen kuin alan dual lockilla niittaamaan koko pakettia.
Mulla on alkupäässä Full-drive 2 boostamassa Timmya tai vaihtoehtoisesti Lovepedal hi-power twinia, joten microamp lienee paras sijoittaa loppupäähän, mutta koeajot vielä tehtävä.

 
Joo, tuolla kattauksella minäkin laittaisin sen loppupäähän, mutta kannattaa tosiaan testata edessäkin. Joskus nuo yllättää.
s8na
04.05.2020 22:00:45 (muokattu 04.05.2020 22:01:15)
 
 
Mulla on nykyään microamp toisena pedaalina wahin jälkeen, sen jälkeen 3 truebypassia. Microampin säädän nollavolaan niin se vaan toimii bufferina. on sillä tossa pieni selkeyttävä vaikutus (tai sitten microampin ulostulo ei ole ihan tasainen). Soittelen aika paljon, niin että pedaalit on pois päältä joten tosta on iloa sen vähäisen verran mitä se vaikuttaa. Kaapelit mulla on 3 m kitarasta lautaan ja laudasta vahvariin eli aika lyhyitä vielä. Oon ajattellu hommata tohon polytune kolmosen tilalle, saa siitä sitten bufferin ja virittimen toiminnallisuudet samalla.
Stone
05.05.2020 11:40:43 (muokattu 05.05.2020 13:10:10)
 
 
s8na: Mulla on nykyään microamp toisena pedaalina wahin jälkeen, sen jälkeen 3 truebypassia. Microampin säädän nollavolaan niin se vaan toimii bufferina. on sillä tossa pieni selkeyttävä vaikutus (tai sitten microampin ulostulo ei ole ihan tasainen). Soittelen aika paljon, niin että pedaalit on pois päältä joten tosta on iloa sen vähäisen verran mitä se vaikuttaa. Kaapelit mulla on 3 m kitarasta lautaan ja laudasta vahvariin eli aika lyhyitä vielä. Oon ajattellu hommata tohon polytune kolmosen tilalle, saa siitä sitten bufferin ja virittimen toiminnallisuudet samalla.
 
Kuulostaa toimivalta idealta kaikkinensa.
Ao. artikkelissa on silkkaa asiaa bufferien tarpeellisuudesta ja sijainnista efektiketjuissa.
 
https://www.customboards.fi/pages/true-bypass-and-buffered-bypass
 
Itse käytän jonkin verran langatonta toisinaan, niin se on jo itsessään siis bufferi, sekä pähkäilyn päätteeksi sijoitannen micro ampin lautaan #1 pedaaliksi (=bufferi/kirkastamaan kliinejä), joskin irrallaan oleva wah on ennen sitä nykyään. True bypass Polytune viritin siirtyi ketjun viimeiseksi.
Hirveätä hifistelyä, mitä jää jäljelle vintage-aatteesta, missä kohinat jne. :D
 
Edit.
Vaan hiton hyvältähän tuo micro amp soundaa overdriven jälkeenkin, hengittää hyvin. Kummassakin sijoittelussa puolensa. Lisää koeajoa...
"If you want heavy metal, listen to John Lee Hooker, listen to that motherfucker play. Thats heavy metal. Thats armour"! - Keith Richards
iec
05.05.2020 13:35:03
 
 
Stone: Kuulostaa toimivalta idealta kaikkinensa.
Ao. artikkelissa on silkkaa asiaa bufferien tarpeellisuudesta ja sijainnista efektiketjuissa.
 
https://www.customboards.fi/pages/true-bypass-and-buffered-bypass
 
Itse käytän jonkin verran langatonta toisinaan, niin se on jo itsessään siis bufferi, sekä pähkäilyn päätteeksi sijoitannen micro ampin lautaan #1 pedaaliksi (=bufferi/kirkastamaan kliinejä), joskin irrallaan oleva wah on ennen sitä nykyään. True bypass Polytune viritin siirtyi ketjun viimeiseksi.
Hirveätä hifistelyä, mitä jää jäljelle vintage-aatteesta, missä kohinat jne. :D
 
Edit.
Vaan hiton hyvältähän tuo micro amp soundaa overdriven jälkeenkin, hengittää hyvin. Kummassakin sijoittelussa puolensa. Lisää koeajoa...

 
Jos myyt Polytune 2:n pois ja ostat Polytune 3:n sen tilalle , saat kylkiäisenä virittimeen integroidun bonafiden bufferin kaupan päälle. Tuon bufferin voi sitten kytkeä päälle tai pois riippuen siitä kumpi itseä miellyttää enemmän. (Toki ei keikalla tai treeneissä, sillä muistaakseni piti avata paristokotelo, minkä alla se bufferin valintakytkin sijaitsee . )
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Stone
05.05.2020 14:14:53
 
 
iec: Jos myyt Polytune 2:n pois ja ostat Polytune 3:n sen tilalle , saat kylkiäisenä virittimeen integroidun bonafiden bufferin kaupan päälle. Tuon bufferin voi sitten kytkeä päälle tai pois riippuen siitä kumpi itseä miellyttää enemmän. (Toki ei keikalla tai treeneissä, sillä muistaakseni piti avata paristokotelo, minkä alla se bufferin valintakytkin sijaitsee . )
 
Juu, mietinkin jo hetken päivittämistä Polytune 3:een, mutta taidan yhä mennä tällä 2 versiolla ja se sinne viimeiseksi ja micro amp ekaksi ketjuun. Kiitos kuitenkin vinkistä!
"If you want heavy metal, listen to John Lee Hooker, listen to that motherfucker play. Thats heavy metal. Thats armour"! - Keith Richards
Pinewood
05.05.2020 15:18:32
iec: Jos myyt Polytune 2:n pois ja ostat Polytune 3:n sen tilalle , saat kylkiäisenä virittimeen integroidun bonafiden bufferin kaupan päälle. Tuon bufferin voi sitten kytkeä päälle tai pois riippuen siitä kumpi itseä miellyttää enemmän. (Toki ei keikalla tai treeneissä, sillä muistaakseni piti avata paristokotelo, minkä alla se bufferin valintakytkin sijaitsee . )
 
PolyTune 3 Minissä on myös bufferi ja siinä dippikytkin on näppärästi ulkopuolella sivussa.
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)