Aihe: Kevyempi harmonikka, digi
1
Humu-Pekka
30.09.2022 20:23:28
Näppäinarmonikkoja minulla on melkein pilvin pimein.. no ei ole kuin 5. Mutta yhtään kevyttä ei ja olen väsynyt kantamaan näitä "jättejä".
 
Midi-haitareita on kaksikin, mutta isältä perittyä en osaa kytkeä, on niin erikoiset kytkennät, vaikka on alkuperäiset asennukset. Oma Solton ei myöskään haitarissa kyteydy. Ja painavia tietysti.
 
Kannattaisiko etsiä jostain joku 3-äänikertainen digihaitari. 4-äänikertaiset eivät taida kovin keveitä ollakaan. Minkälaisia lienevät nuo Thomannin 700 €:n pikkuiset?

Hitto kun olen vähän nössö näissä digiasioissa, eikä lähistöllä (Keski-Savo) ole edes paikkaa jossa kokeilla moisia. Osaisiko joku - vähemmän luikuri - vinkata jotain asiasta?
Periskooppi
13.10.2022 15:23:37
Yleensä kokonaan digitaaliset harmonikat ovat kevyempiä kuin ns. perinteiset oikeat harmonikat. Ero ei kuitenkaan ole niin suuri kuin kuvittelisi, koska soittimen runko, joka lienee se painavin osa soittimesta, olipa sitten kyseessä digihaitari tai akustinen, on enemmän tai vähemmän samanlainen eli painaa suunnilleen saman verran.
 
Digiharmonikkoja ei taida olla 3-äänikertaisina, koska lisä-äänikerrat eivät päivä mitään, kun ne tuotetaan digitaalisilla ääninäytteillä sampleilla. Samaten sieltä saa soitettua vaikka kirkkourut, painon siitä yhtään lisääntymättä.
 
Kysymyksesi saattoi tarkoittaa kuitenkin sitä, että jos digitaalinen MIDI-järjestelmä olisikin asennettu pienempään 3-äänikertaiseen harmonikkaan, niin olisiko se kevyt vaihtoehto. Tähänkin täytynee vastata, että riippuu 3-äänikertaisesta. Uusimmat 3- ja 4-äänikertaiset soittimet ovat n. pari kiloa kevyempiä kuin vanhat. Näiden ominaisuuksiin (mm. Paino ja koko) pääsee tutustumaan ainakin seuraavien yritysten sivustoilla, joissa myydään eri merkkisiä, mutta myös uudella tavalla kevennettyjä soittimia: Traditune Oy, Harmonikkamyynti Dynamis ja Harmonikkamyynti Nissinen. Muitakin saattaa olla, mutta noissa ainakin on kevennettyjä malleja saatavana. Kevennettyyn malliin voi sitten asennuttaa jälkikäteen MIDI-kontaktit, jos se on tarpeen, ja näin saa sitten aikaiseksi vanhempaa harmonikkaa kevyemmän MIDI-harmonikan. Lompakkokin siinä kevenee, koska kevyemmät mallit (ovat siis uusia/uudehkoja käytettyjä) ovat vanhempia kalliimpia.
 
Saatoit myös tarkoittaa kysymykselläsi, että onko olemassa pienempiä digiharmonikkoja, jotka olisivat suurempia kevyempiä. Ja näitähän on ainakin Roland-merkkisinä. Yleensä taitaa olla näissäkin, että mitä pienempi ja kevyempi, sitä edullisempia ne ovat, koska jotain lisäominaisuuksia noista suuremmista löytyy. Rolandeja myy ainakin Tampereen Musiikki, jonka sivustoilta löytyy lisätietoja. Jotkut pitävät näitä sähköhaitareita vaikeakäyttöisinä ja käyttöjärjestelmiltään hankalina, mutta kaikkeen tottuu ja kehitystä tässäkin asiassa lienee tapahtunut.
 
Itselläni on pelkkä MIDI-haitarin näppäimistö, jolla voi soitella ja joka lienee kaikkein kevein, koska siinä ei siis ole painavaa harmonikan runkoa. Töpseli seinään ja MIDI -piuha kiinni syntetisaattorimoduliin ja soitoksi.
 
Itse en kovin kallista sähköhaitaria hankkisi ainakaan siksi, että nuo sähkövempaimet kuten muutkin sähkölaitteet vanhenevat paljon nopeammin kuin akustinen oikea harmonikka. Rikkouduttuaan siitä ei sitten ääntä lähde, ja sen korjauttaminen lienee hankalampaa (saako enää osia, kuka korjaa jne.). Sen sijaan oikea harmonikka, jossa on MIDI, soi edelleen harmonikkaan, vaikka MIDI siitä olisi rikkoutunut.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)