Aihe: Soittopalkkiot ja kulukorvaukset
1 2
baron
17.11.2014 13:28:08 (muokattu 17.11.2014 13:33:36)
 
 
MoreK: Puuttumatta toiminnan oikeellisuuteen, yleinen käytäntö harvakseen keikkailevilla harrastelijabändeillä on pyytää palkkio puhtaana käteen. Aika moni järjestäjä tähän suostuu. Muutaman sadan euron keikkapalkkion kierrättäminen Palkkiopalvelun kautta on vaan näissä tapauksissa järjetöntä. Palkkioiden ja verojen jälkeen viisimiehiselle orkesterille ei nimittäin jää kuin kaljarahat kaikesta vaivasta.
 
Mikä järjestäjä suostuu? Järjestäjällä pitää olla pimeää tuloa jos voi ilman tositetta maksaa. Jos maksaa tositteella niin pitää suorittaa ennakonpidätykset ja työnantajamaksut jos maksaa ihmisille jolla ei ole Y-tunnusta.
 
Vituttaahan se kun viime keikan 240 liksasta palkkiopalvelun kautta tuli 103,84 tilille mutta sellainen maa me vaan ollaan.
Ei kai ole ihme jos meidän liksa on pienempi jos tilaajalla on sitä pimeää tuloa josta voi kuititta maksaa.
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
Dirtyh
17.11.2014 14:51:38
 
 
baron: Mikä järjestäjä suostuu? Järjestäjällä pitää olla pimeää tuloa jos voi ilman tositetta maksaa. Jos maksaa tositteella niin pitää suorittaa ennakonpidätykset ja työnantajamaksut jos maksaa ihmisille jolla ei ole Y-tunnusta.
 
Vituttaahan se kun viime keikan 240 liksasta palkkiopalvelun kautta tuli 103,84 tilille mutta sellainen maa me vaan ollaan.
Ei kai ole ihme jos meidän liksa on pienempi jos tilaajalla on sitä pimeää tuloa josta voi kuititta maksaa.

 
No, varmaan jokaisella pubilla on pimeää tuloa. Ensinnäkin mahdollisia lipputuloja voi siirtää pimeään taskuun. Sen lisäksi ihan jokaista tuoppia illan aikana ei tarvitse lyödä kassaan vaan voi siirtää setelit bändin kirjekuoreen. Jep, kaikki tämä on laitonta enkä tässä nyt ollut toimintaa puolustelemassa.
baron
17.11.2014 15:02:58 (muokattu 17.11.2014 15:03:30)
 
 
Dirtyh: No, varmaan jokaisella pubilla on pimeää tuloa. Ensinnäkin mahdollisia lipputuloja voi siirtää pimeään taskuun. Sen lisäksi ihan jokaista tuoppia illan aikana ei tarvitse lyödä kassaan vaan voi siirtää setelit bändin kirjekuoreen. Jep, kaikki tämä on laitonta enkä tässä nyt ollut toimintaa puolustelemassa.
 
No joo, mulla oli kerran vakkarikeikkoja yhteen pikkupubiin ja kun ekan kerran laskutin "virallisella" kuitilla niin maksoi mutta valitti että miksi mä teen niin vaikeaksi ja jatkossa otti kassakoneesta setelit ja maksoi saman summan käteisenä.
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
rintapek
18.11.2014 13:11:25
 
 
Anarkiapurilainen: http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_ … liselta_yhteisolta_saatujen_m(19724)
 
Eli yleishyödyllisiltä yhteisöiltä kuten ry:t voi ottaa kahteen tonniin asti km-kuluja verovapaasti per vuosi per naama kun matkat liittyvät yhteisön toimintaan.

 
Mä en ota kantaa.
 
Jos bändissä soittaa verolakimies, niin hoksottimensa saattavat toimia. Ulkopuolista ei noilla summilla kande palkata.
 
Joka tapauksessa olen sitä mieltä, et "firman" perustaminen keikkapalkkojen naamiointiin on ihan helvetin tyhmää.
Anarkiapurilainen
18.11.2014 17:43:15 (muokattu 18.11.2014 17:44:25)
 
 
rintapek: Mä en ota kantaa.
 
Jos bändissä soittaa verolakimies, niin hoksottimensa saattavat toimia. Ulkopuolista ei noilla summilla kande palkata.
 
Joka tapauksessa olen sitä mieltä, et "firman" perustaminen keikkapalkkojen naamiointiin on ihan helvetin tyhmää.

 
Joo, siis tarkoitin tässä että elävän musiikin yhdistyksien järkkäämät keikat voi maksattaa verottomina km-kuluina 2000 euroon asti per vuosi.
 
Verotoimistosta oli kyllä neuvottu painokkaasti kavereita jotka yhden tollaisen yhdistyksen perustivat, että ohjelmatoimistojen tontille ei saa astua. Eli keikkojen pitää sitten olla selkeästi yhdistyksen toimintaa, niin ettei ry ole vain välissä laskuttajana tossa.
 
Verovapautta varten elmun pitää siis täyttää yleishyödyllisen yhteisön kriteerit, niitä voi tuumia tuolta pohjalta: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat … shyodyllisille_yhdistyks%2810062%29 . Pelkästään yhdelle bändille keikkojen järkkäävä yhdistys saattaisi olla aika epäilyttävä kevyen musiikin kontekstissa, mutta yleishyödyllisyys muutenkin katsotaan kai ry:n kokonaistoiminnan perusteella.
 
Harrastebändeille olisi tämänkin takia hyödyksi jos elävän musiikin yhdistyksiä olisi edelleen kunnolliseksi verkostoksi asti, jolloin tollaiset verotuksellisesti täysin merkityksettömät ja ihan todellisiin kuluihin perustuvat bensarahat voisi hoitaa rehellisesti ja lain kirjanta noudattaen, eli joka paikkakunnalla oliisi yhdistys joka hoitaisi pienimuotoisempien ja kaupallisesti kannattamattomien keikkojen järkkäämisen. Kun eihän siinä nyt ole mitään järkeä että bändi tulee keikalle Oulusta Helsinkiin ja joutuu ottamaan sen lippuriskikeikan 200 euron liksan vielä laskutuspalvelun ja sivutulokortin kautta.
Bluesman69
17.02.2015 13:40:40
Niq: Yksityishenkilö voi laskuttaa yritykseltä vuokraa laitteistostaan verottomana mikäli toiminta ei ole jatkuvaa. Laitatte laskun jossa lukee PA-laitteiden vuokraus, ja alv 0%. Tämä siis pienimuotoiseen toimintaan, verottaja puuttuu asiaan jos vuokrauksen koetaan olevan jatkuvaa tuloa. Tämä on veroneuvonnasta tarkistettua tietoa. Toki myös kilometrikorvauksen verottomuus ja helppous kannattaa hyödyntää.
 
Ja sitten kun alatte oikeasti tienata muutakin kuin taskurahaa niin perustatte Bändi Oy:n tai hommaatte keikkamyyjän ja hoidatte eläkemaksut ja verot sit kiltisti, eiks je?
 
Tiedän että siellä joku nyt älähtää että ei veroja saa kiertää ja harmaa talous tappaa: niin miettikää sitä jos bändi tekee pari keikkaa vuodessa a 400 euroa per keikka, niin se nyt tuskin valtiontaloutta heilauttaa jos kaverit saa sen neljä hunttia käteen, sen sijaan että sivutuloverojen ja muiden kulujen jälkeen siitä jää joku parikymppiä kouraan per nokka.

 
Nimenomaan just näin! Soitin itsekin verotoimistoon ja kysyin voiko noin tehdä ja vastaus oli että kyllä voi. Tosin ne vuokratulot pitää sitten ilmoittaa siinä esitäytetyssä veroilmoituksessa kohtaan lisäselvitykset..
Kulut (esim. matkakulut) saa toki vähentää. :)
Mies, joka soittaa Fenderillä ei voi olla läpeensä paha...
tepeh
20.02.2015 00:29:33 (muokattu 20.02.2015 00:31:45)
Bluesman69: Nimenomaan just näin! Soitin itsekin verotoimistoon ja kysyin voiko noin tehdä ja vastaus oli että kyllä voi. Tosin ne vuokratulot pitää sitten ilmoittaa siinä esitäytetyssä veroilmoituksessa kohtaan lisäselvitykset..
Kulut (esim. matkakulut) saa toki vähentää. :)

 
Soitit verotoimistoon ja kysyit voiko veroja kiertää ottamalla liksan laitevuokrana?
Musiikin takia tänne tultiin, rölöjen takia tänne jäätiin.
Bluesman69
20.02.2015 12:25:20
tepeh: Soitit verotoimistoon ja kysyit voiko veroja kiertää ottamalla liksan laitevuokrana?
 
Eikäku! :D
 
Hyvin olin lukenut taas mistä täällä oli kyse..
 
"Yksityishenkilö voi laskuttaa yritykseltä vuokraa laitteistostaan verottomana mikäli toiminta ei ole jatkuvaa" - nimenomaan tuota vuokrausta tarkoitin mutta täällähän puhuttiin siis keikkaliksan ottamisesta PA-laitevuokrana, joka on kuitenkin eri asia. My bad.
 
Tähän sitten sellainen nolohymiö...
Mies, joka soittaa Fenderillä ei voi olla läpeensä paha...
Niq
23.02.2015 08:15:51
 
 
tepeh: Soitit verotoimistoon ja kysyit voiko veroja kiertää ottamalla liksan laitevuokrana?
 
Miten niin kiertää? Amatööri voi ihan hyvin lain hengen mukaisesti esiintyä ilmaiseksi. Raja tulee siinä vastaan kun pitää lisäksi hoitaa paikalle asianmukainen äänentoistolaitteisto. Kukapa sitä PA-kamojaan ilmaiseksi lainailisi? ;)
Leikari
23.02.2015 12:41:55 (muokattu 23.02.2015 12:47:50)
Niq: Miten niin kiertää? Amatööri voi ihan hyvin lain hengen mukaisesti esiintyä ilmaiseksi. Raja tulee siinä vastaan kun pitää lisäksi hoitaa paikalle asianmukainen äänentoistolaitteisto. Kukapa sitä PA-kamojaan ilmaiseksi lainailisi? ;)
 
Raja voi tulla vastaan siinä vaiheessa kun verotarkastajan käsi sattuu juuri kyseisen verovelvollisen ilmoitukseen tai on kiinnostunut seuraamaan, että minne se pubinpitäjä tulojaan oikeasti onkaan siirtänyt.
 
Mikäli verottaja huomaa PA-kamoja annetun vuokralle juurikin kyseisen henkilön/bändin esiintymisten yhteydessä, voi herätä epäily peitellystä palkan/palkkion maksamisesta. On hyvä varautua selvittämään laitteiston hankintahinta ja vuokrauksesta saadut tulot. Verottaja voi sitten harkita tavanomaisten kirjanpito-poisto- yms, käytäntöjen perusteella, että onko syntynyt verotettavaksi katsottavaa ansio- tai muuta tuloa. Myös PA-kamojen vuokrauksesta saatavat tulot ("korvaus" on tuloa) ovat verotettavaa. Verotettavasta tulosta voi vähentää hankkimiskulut (jaettuna kuoletusajalle), ylläpito (esim. huollot), kuljetus- yms. kulut.
 
Näkisin, että se on melko sama pikkubändin pikkupalkkioilla, että mitä kautta ja millä nimikkeellä ne rahnat ottaa, jos haluaa oikeasti palkkiota soitostaan eikä vain kustantaa soitolla omia PA-kamojaan eli harrastusvälineitään (jotka toki kannattaa yrittää saada ns.verottomiksi). Enemmän jos keikkaa tekee, niin voisi ehkä etukäteen pohtia, että ottaako riesakseen maksaa bändikavereille palkkiota saamastaan vuokratulosta.
teukka
23.02.2015 18:21:23
Mitenkähän tuo keikkapalkkio nyt kannattaa/pitää aikuisten oikeesti kierrättää.
Eli jos orkesteri nostaa palkkion käteisenä summan ollessa käytännössä ihan pähkinöitä joka ei kata edes reissun kuluja?
Siis onko muita kuin V-mäisiä kitaroita?
nisumaka
24.02.2015 09:35:59
pähkinöitä joka ei kata edes reissun kuluja
 
Tässä tapauksessa lienee viisasta kirjoittaa matkalasku.
rintapek
24.02.2015 14:58:30
 
 
teukka: Mitenkähän tuo keikkapalkkio nyt kannattaa/pitää aikuisten oikeesti kierrättää.
Eli jos orkesteri nostaa palkkion käteisenä summan ollessa käytännössä ihan pähkinöitä joka ei kata edes reissun kuluja?

 
Jos bändi saa palkkion käteisenä, niin sitä ei kierrätetä, vaan se jaetaan.
 
Jos bändi vetää vaik häät, niin häähumussa morsiamen isältä voi kadota ruskea kirjekuori jonka sisällä oli satalappusia.
TuukkaR
30.06.2017 19:50:26
 
 
Niq: Yksityishenkilö voi laskuttaa yritykseltä vuokraa laitteistostaan verottomana mikäli toiminta ei ole jatkuvaa. Laitatte laskun jossa lukee PA-laitteiden vuokraus, ja alv 0%. Tämä siis pienimuotoiseen toimintaan, verottaja puuttuu asiaan jos vuokrauksen koetaan olevan jatkuvaa tuloa. Tämä on veroneuvonnasta tarkistettua tietoa.
 
Niq: Jahas. Hyvä että keskustelua tapahtuu. Itsepä kysyin ihan verovirastosta että miten on, saako yksityishenkilö vuokrata omaisuuttaan yritykselle? Vastaus oli että kyllä saa, mutta alvin pitää olla nolla kun laskutetaan ja mikäli verottaja katsoo homman olevan yritystoimintaa, ts. jatkuvaa toimintaa, niin sitten alkaa veroja paukkua. Mutta kerran pari vuodessa tapahtuvaa muutaman saturaisen tuloerää ei lähdetä sorkkimaan.
 
Niq: Siis kyllähän sinne tosite jää, me lyödään tilaajalle lasku käteen, jossa lukee tarvittavat tiedot. Ei ainakaan toistaiseksi ole tilaajatkaan valitelleet.
 
Moido, verotoimisto on jo tältä viikolta mennyt kiinni, niin kysyn täällä mikäs mahtaa olla tilanne tänä päivänä?
 
Kyseessä tapaus jossa vuokraan yksityishenkilönä säätiölle yhdeksi päiväksi, yksittäistä projektia varten, erikoistallentimen alle 300 euron korvausta vasten. En ole aiemmin vuokrannut kenellekkään mitään, enkä aio jatkossakaan niin yksityishenkilönä tehdä. En myöskään ole yrittäjä.
 
Tuo alv 0% laitevuokrauskuvio on itselle tullut vastaan viimeksi 2015.
ha55i
16.07.2017 15:00:40
Mites ihmiset on ratkaisseet kevään aikana muuttuneen eläkemaksutulkinnan? (Tyel > yel) Tähän asti meidän poppoo on hoitanut keikkarahat laskutuspalvelun kautta ja kaikki on mennyt laillisesti. Nyt sitten vaihtoehtona on ohjelmatoimisto tai maksu
työkorvauksena.
Ohjelmatoimisto vie omansa välistä eli musikantin liksa pienenee... ei hyvä.
Työkorvaus nostaa nettopalkkaa (eläkerahat jää itselle), mutta verottomia korvauksia ei saa, vaan ne pitää hakea vähennyksinä henk.koht. verotuksessa.
 
Kokemuksia?
Non omnes, qui citharam habent, citharoedi sunt.
Korkki74
13.08.2017 05:02:21
 
 
Vaikka nyt puhutaankin ihan mitättömistä summista niin miten verottaja mahtaa suhtautua siihen että jos bändin palkkiota ei jaeta tasan jäsenten kesken? Ollaan mietitty että ainakin toistaiseksi keikoista palkkio maksetaan ainoastaan yhdelle jäsenelle neljästä (ihan siitä syystä että kolme meistä on ansiotöissä ja neljäs on kussut raha-asiansa totaalisesti). Puhutaan ihan siis pikkusummista, juuri ja juuri voi parisataa tulla yhteensä.
 
Voiko verottaja ajatella tätä jonkinlaisena veronkiertona vaikka meillä onkin jalo tarkoitus?
Kefiiri
13.08.2017 09:20:05
Korkki74: Voiko verottaja ajatella tätä jonkinlaisena veronkiertona vaikka meillä onkin jalo tarkoitus?
 
Siis jos tämä yksi oikeasti saa rahat ja maksaa verot, niin ei kai siinä mitään?
Muussa tapauksessa sanomista voi tulla.
En ole musiikin asiantuntija.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)