_terve: Hei! Voisiko joku ystävällisesti, aivan lyhyesti selittää että mikä on dither signaali ja mikä sen tarkoitus/pystyykö kotikäytössä perus reaperilla asioimaan? :) Aloitetaan sillä, että nyt puhutaan asioista, joita ei normaalisti nykyisessä digitaalisessa musiikissa edes huomaa, ellei oikein tarkasti kuuntele todella hyvillä laitteilla. Välttämätöntä ditherin käyttö ei siis yleensä ole.
Ditherillä tarkoitetaan digitaaliseen dataan lisättävää satunnaista kohinaa. Kohina muuttaa systemaattiset muutosrajat satunnaiseksi (käytännössä särö -> kohina).
Dither on mun mielestä helpompi ymmärtää kuvankäsittelyn kautta, koska esimerkki on niin konkreettinen. Sama periaate kuitenkin pätee äänidatan kanssa.
Dither kuvankäsittelyssä: Alkuperäinen korkean värimäärän kuva on muutettu matalampaan värimäärään ilman ditheriä ja ditherin kanssa:
kuva ilman ditheriä:
http://upload.wikimedia.org/wikiped … _example_undithered_web_palette.pngsama kuva ditherin kanssa. Värien määrä on sama kuin edellä:
http://upload.wikimedia.org/wikiped … ng_example_dithered_web_palette.png Ditherillä on kohinaa lisäämällä muutettu ensimmäisen kuvan tarkat värien rajat satunnaiseksi. Ditherillä siis saadaan kuva tavallaan vaikuttamaan siltä, kuin värejä olisi enemmän.
Äänen kanssa merkitystä ditherillä on silloin kun näytteistys on tehty vähäisellä määrällä bittejä (hyötyä saadaan erityisesti silloin kun bittien määrä muutetaan korkeammasta matalampaan. esim 24bit -> 16bit). CD-äänen 16-bittiä on jo riittävästi, jotta näytteistyksen epätarkkuudesta syntyvä särö pysyy hyvin pienenä suhteessa hyötysignaaliin. Tämäkin pieni särö saadaan kuitenkin muutettua kivemman kuuloiseksi kohinaksi ditheriä lisäämällä. Merkitystä on myös viimeisellä bitillä, jonka muutosta täydelliseksi hiljaisuudeksi saadaan pehmennettyä ditherillä.
Edit: reaperissa ditherin voi lisätä halutessaan laittamalla ruksin render-valikossa olevaan ruutuun.