Aihe: Subwoofer kotelo + refleksiputki?
1
jj86
14.05.2006 14:46:22
Niin elikkäs mulla tossa nurkissa pyörii tämmönen 12 tuuman subi ja se on juntattu ihan tavalliseen umpikoteloon.
 
Kymysys kuuluu että mitä refleksiputki tekee? ja mimmosessa kotelossa sen pitäisi olla? mitkä ovat suurimmat erot tavalliseen koteloon?
 
Tiedän että ei oo ehkä oikee alue kysellä, mutta kyllähän mä tälläkin alalla oon aloittelija.
Mun Äidinkieli kusee aika rankasti.
terone
14.05.2006 18:09:14 (muokattu 14.05.2006 18:11:44)
Olen kyllä ihan väärä mies vastaamaan, mutta niitä koteloitahan on niin monenlaisia että sekaisin menee. Joissakin on se kaiutin näkyvissä, toisissa suljettuna sisälle... jokatapauksessa se refleksiputkihan tuo sen äänen ulos mutta aina sitä ei tarvita .Mielestäni suljetussa kotelossa refleksiputki pitäisi olla... heh no olihan taas tosi asiantunteva vastaus, toivottavasti joku osaa paremmin.
Itselläni oli joskus sellainen autossa missä oli 2kpl 10 tuumaisia sisällä suljetussa kotelossa ja yksi refleksiputki josta ääni potki ulos. Hyvä se oli kunnes varastettiin.
We love you Finland, but remember this has nothing to do with ice hockey!-Nicke Borg/ Backyard Babies
Ritsie
14.05.2006 18:33:03 (muokattu 14.05.2006 18:34:49)
Toisto muuttuu pehmeämmäksi, mutta kotelon pitää olla n. kaksi kertaa isompi kuin suljetun. Riippuu hieman elementistä, onko vanha ja kulunut vai upouusi paine-elementti.
 
E: hiukka tekstiä lisää.
Vuokrataan mainostilaa.
HanskiS
14.05.2006 20:52:11 (muokattu 14.05.2006 21:21:04)
Kaiutinkotelon yhtenä tarkoituksena on toimia ”äärettömän” suurena seinänä kaiuttimen etu ja takaosan välissä. Jollei tällaista seinää ole, kaiuttimesta ei kuulu matalia ääniä juuri ollenkaan. Ääni ”oikaisee” takapuolelta etupuolelle ja samalla vaimenee.
Suljetun kotelon huono puoli on se, että kaiuttimen takaosan säteily menee hukkaan. Se muutetaan lämmöksi kotelon sisällä jossain vaimennusaineessa. Refleksiputken idea on siinä, että kaiuttimen takaa tuleva ääni käännettään samanvaiheiseksi etupuolen säteilyn kanssa. Jos tämä temppu onnistuu hyvin, niin matalien äänten voimakkuus suurin piirtein tuplaanttuu verrattuna suljetun kotelon tapaukseen.
Refleksikaiuttimen ja putken mitoitus on varsin konstikas temppu ja vaatii onnistuakseen muutamia mittalaitteita tai sitten valmiit tarkat rakennusohjeet. Kotelosta tulee myös melko kookas. Summassa laitettu muutaman sentin läpimittainen putki ei todennäköisesti auta mitään. Saattaa vaan huonontaa bassotoistoa. Jos refleksikotelon rakentaa valmiiden ohjeiden mukaan se toimii hyvin vain sillä kaiuttimella mikä ohjeessa mainitaan.
Mutta jos kaikki onnistuu, on refleksikaapin ääni todella muhkea.
Antti1
14.05.2006 22:42:44
Refleksikotelolla on myös helppo päästä eroon toiston tiukkuudesta ja rikkoa elementti, mikäli matalimpia taajuuksia (alle refleksitaajuuden) korostetaan paljonkin.
 
Summasummarum: ellet tiedä mitä olet tekemässä, pidättäydy suljetussa kotelossa.
The dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Puppet
15.05.2006 11:54:27 (muokattu 15.05.2006 11:56:41)
Jos tiedät tarkalleen mikä elementti on kyseessä, niin haeppa netistä (valmistajan sivut) elementin Thiel/Small-parametrit. Tärkeimpiä ovat Fs, Vas ja Qts. Sitten http://www.linearteam.dk/default.aspx?pageid=winisd tuolta saat Win ISD nimisen ohjelman, jolla pystyt elementin parametrien avulla laskemaan millainen ja kuinka iso kotelon ja millainen refleksiputken pitäisi olla.
 
Ja jos ei ole mitää hajua elementistä, niin pitäydy suljetussa, koska siinä on pienempi mahdollisus mokata. Refleksikotelossa on sen verran enemmän muutujia, että toiston voi saada helposti huonoksi.
 
Suljettukotelo toistaa iskuäänet paremmin ja integroituu muuhun äänialueeseen paremmin, kuin refleksikotelo. Refleksikotelon hyviä puolia taas on suurempi herkkyys sekä pienempi särö viritystaajuuden yläpuolella. Tosin viritystaajuuden alapuolella liikepoikkeama kasvaa merkittävästi.
 
Yhteenvetona, hyvin suunniteltu ja toteutettu refleksikotelo on usein parempi, kuin suljettu.
 
Mihin tarkoitukseen olet subbaria käyttämässä..? Sekin vaikuttaa paljon asiaan :)
 
EDIT: Kun lukis vielä tarkkaan, että mitä kysytään.. Siis lyhyesti voisi sanoa, että refleksiputki vahvistaa toistoa viritystaajuuden yläpuolella
And surely we'll have such good time
Miikathebest
20.05.2006 00:51:22 (muokattu 20.05.2006 00:54:19)
 
 
Suljetun kotelon huono puoli on se, että kaiuttimen takaosan säteily menee hukkaan. Se muutetaan lämmöksi kotelon sisällä jossain vaimennusaineessa.
 
Selitäs vähän seikkaperäisemmin, jotta minäkin ymmärtäisin.
En ymmärrä, kun ties vaikka mitä muutetaan lämmöksi kaikkialla :S
 
Mitä säteilyä kaiuttimen takaosa tuottaa? äänisäteilyä, ilmanpaineen vaihteluja... nekö sitten muutetaan lämmöksi?
Fysiikat jäi lukiossa kesken...
Hei sinä!
HanskiS
20.05.2006 14:26:56 (muokattu 20.05.2006 14:27:46)
Selitäs vähän seikkaperäisemmin, jotta minäkin ymmärtäisin.
En ymmärrä, kun ties vaikka mitä muutetaan lämmöksi kaikkialla :S
 
Mitä säteilyä kaiuttimen takaosa tuottaa? äänisäteilyä, ilmanpaineen vaihteluja... nekö sitten muutetaan lämmöksi?
Fysiikat jäi lukiossa kesken...

 
Kotelon sisällä on jotain hyvin ääntä vaimentavaa ainetta, karhuntaljaa tai vastaavaa, jonka tarkoitus on nopeasti vaimentaa kotelon sisältä äänet, ettei kotelosta kuulu ylimääräisiä kumoita tai jyminöitä. Tuo sanonta " muutetaan lämmösi " on vähän huono. Vaimennus on parempi. Samalla kun äänet vaimennetaan ne kyllä muuttuvat lämmösi. Tehot ovat kuitenkin niin pieniä, ettei se kotalo niin paljon kuumene, että siinä sormensa polttaa :)
Niin ja sitä vaimennusmateriaalia on myös reflekisikoten sisällä, estämässä turhia resonasseja.
Puppet
20.05.2006 15:08:18 (muokattu 20.05.2006 15:09:24)
Eikös vaimennusmateriaalin ensisijainen käyttötarkoitus ole estää seisovien aaltojen syntymistä kotelon sisään..? Usein subbareissa ei edes tämän puolesta tarvitse käyttää vaimennusmateriaalia, koska koteloon ei mahdu muodostumaan seisovaa aaltoa matalilla taajuuksilla.
 
Sen sijaan vaimennusmateriaalia käytetään kotelon kooon kasvattamiseen. Elementti siis näkee kotelon isompana, kuin se oikeasti onkaan.
 
EDIT: Polyesterivanu on mielestäni parasta vaimennusainetta kaiuttimiin
And surely we'll have such good time
Antti1
20.05.2006 15:33:07
EDIT: Polyesterivanu on mielestäni parasta vaimennusainetta kaiuttimiin
 
Mielipiteet ei vaan oikein auta tässä asiassa. :)
 
Ei vaan onhan toi ihan jees perusmateriaali. Tasalaatuista, ei pöllyä, helppoa käsitellä jne. Se ei vaan vaimenna hirveästi matalia taajuuksia tai resonansseja, ellei sitä ole järjettömiä määriä. Sen takia parempi konsti onkin pistää riittävästi vaikka kankaalla päällystettyä kivivillaa taakse ja täyttää lopputila (yhteensä n. 70% tilavuudesta suljetulla kotelolla) puhdistetulla lampaan villalla. Tämä kannattaa sitten vaan jotenkin järjestää niin, ettei villa pääse missään tilanteessa koskemaan elementtiin. Lisäksi nää kaksi materiaalia kestää erittäin paljon paremmin lämpöä, kuin polyesteri, vaikkei tuosta kotikäytössä luulisi liikaa päänvaivaa muutenkaan koituvan.
 
Jos kotelo resonoi hirvittävästi, niin sellanen mahdollisimman raskas bitumilevy vaimentaa sointia hyvin. Sitä liimalla kotelon sisäpuolelle (vie tilavuutta, tämä kannattaa ottaa huomioon) ja sitten loput vaimennusaineet oman valinnan mukaan. Ehdotan tohon omavalintaiseen vaimennukseen silti noita mainitsemiani, jos haluaa parhaan lopputuloksen.
The dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Puppet
20.05.2006 16:44:08 (muokattu 20.05.2006 16:44:50)
Jep, mielipiteitähän löytyy aina monia :)
 
Ja tarkotinkin juuri noita perusmateriaaleja. Jos on ensimmäistä kertaa vaimentamassa koteloa, niin tuo polyesterivanu voi olla hinta/laatu/helppous suhteeltaan melko hyvä..
 
Tuo bitumilevy on kyllä tosissaan hyvä ratkaisu
And surely we'll have such good time
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)