Aihe: Tekoälyn haasteet ja mahdollisuudet musiikin esittämisessä(2023)
1
Rokkipeikko
19.06.2023 11:28:53
 
 
Mitä viime viikolla selailin netissä noita palveluntarjoajien esityksiä, jotka myyvät eritasoisia jäsentasoja palveluunsa, joissa sitten eri käyttäjän valitsemien mitä attribuutteja tarjolla, niin tekoäly- ja koneoppimisalgoritmit luovat ääniraitoja.
 
Noissa joistain oli sillä tavalla pystyi katsomaan sitä, että kun valitsi tyylilajin/genren ja sitten mielialan, minkälaadun tyyppistä musiikkiraitaa haluaa ulostulona ohjelman generoivan, niin sitten siinä oli ilmaisversiossa tuli pitkä lista sitten niitä vajaan 2:00 minuutin ääniraitoja.
 
Jossain oli noissa myyntipuheissakin, mitä itsekin oivalsin saman, että esimerkiksi mitä itse olen kotisoittajana omaksi iloksi, niin sittenhän siinä tarvitse muita soittajia ollakaan, jos hankkii tommosesta palvelusta apitää voimassa sitä täyttä lisenssiä, missä jossain noissa oli royalty-free tai copyright-free, että niitä saa myös kaupallisesti mahdollisesti hyödyntää sitten.
 
Kävi mielessä, mitä tuolla /Keikat/Konsertit -kategoriassa pari päivää sitten kirjoitin, että oma näkemykseni on tässä oman tyyppisen kitaran, miten ymmärrän sen oman mielialani ilmaisun sitten äänimaisemana ulos, niin levyt voi unohtaa, jos sitten esiintymisissä live-tilanteessa olisi sitten läppäri mukana siinä, että generoisi joka esityksessä aina uudestaan sitten tuon taustaraidan, nehän on joka kerta ne ei koskaan käsittääkseni ole uniikkeja, joskin niissä on ne lähdedata, mistä ne algoritmit sitten sen laskennan suorittaa, niin kyllä ne lähdedatat sitten jokseenkin rajoittaa sitä ulostuloa, että siinä jotain yhtäläisyyksiä sitten väistämäti joka generoinnin jälkeen on olemassa.
 
Se on ja ongelma, mitä jos nyt ajattelee soolosähkökitaraa, niin vaikka pystyisikin livetilanteessa sopeutumaan siihen taustamusiikkiin ja reagoimaan reaaliajassa ymmärtäen myös sen oman esityksen, että siinä ja järkeä ja oma tyyli tulisi siinä yleisölle selvästi lopulta erottuisi, niin ongelma siinä voi olla sitten sekin, että noi generoidut ääniraidat sitten voi tulla tilanteita eteen, missä jossain tärkeässä kohdassa sitten se sormitus siinä kitaran vireessä, mitä käyttääkin sitten on käytännössä mahdotonta soittaa sitten ihan livetilanteessa välttämättä joka kerta omaa tyyliä putkiaivoilla apinanraivolla siinä pysyen.
 
No, itselläni nyt ei ole mitään selkeästi uniikkia omaa erotettavissa olevaa soittotyyliä varmaankaan, mutta tuo AI Generated Music -noi sovellukset on verrattain sillä tavalla tuore, mitä esimerkkiksi tekstin tuottamisen osalta tuo ChatGPS on merkittävä edistysaskel, ja sekin on sillä tavalla "uusi" tai tuore.
 
Tekoälytutkimus ja koneoppimiseen liittyvä algoritmitutkimus on edennyt tähän pisteeseen nyt 2023, että nyt on mahdollista näissä kaikissa mediaformaateissa ääni/teksti/video jo luoda aika tavalla niitä sisältöjä johonkin pisteeseen saakka, mikä sitten tekee osan niitä aiemmin ihmisvoimin sisältöjä luoneilta ihmisiltä se tekee ne työttömäksi.
 
Kyllä silti jokaisessa noissa ääni/teksti/video on varmaan ihmisen historian loppuun saakka kuitenkin ainakin jonkinlainen yleisö kuitenkin ihmisvoimin luodulla sisällöllä, koska vielä nyt vaikuttaa siltä, että täysin 1:1 -teen ihmisen aivoituksia tai mielenmaisemaa nyt tietokonetekoälykään osaa mallintaa vielä täysin. Ko ilmentymiä on yhtä paljon, kun maapallolla on ihmisiä.
 
Se nyt on selvä, mitä noiss genre-valikoissa oli nyt ainoastaan tyylilajeja, joita on ehkä alusta lähtien niissä on hyödynnetty tietokoneita, tai sähkölaitteita ja jo ennen kahden tilan periaatteella toimivia koneita.
 
Tästä varmaan nyt jotain mielipiteitä muillakin on, koska en ole varmasti ainut tälläkään foorumilla tätä asiaa miettineenä, saati tutustuneena tuohon tarjontaan mitä maailmalla on tarjolla tämän aihepiirin ympärillä.
Jere Sumell https://jeresumell.munsivu.fi
Kefiiri
19.06.2023 20:53:27 (muokattu 19.06.2023 20:53:53)
Kyllä tekoäly varmaan jo osaisi tehdä uskottavaa keskitason suomi-iskelmää alusta loppuun. Ja sehän pistetään kehittymään tajuttoman nopeasti. Ennen pitkää se kehittää tietoisuuden, tai ainakin jotain mikä on ihan yhtä vakuuttavaa kuin tämmoisen perus hiihtäjän "tietoisuus". Sitten alkaa olla jo Helismaakin helisemässä.
En ole musiikin asiantuntija.
Vesa423
19.06.2023 21:52:35
Kokeilin piruuttani Bingin AI-haulla, ja kyllä sieltä ihan perus iskelmäsanoituksia näköjään pukkaa kun pyytää. Ja näköjään myös sointukiertoja, jotka kitaralla rämpyttämällä kuulostaa just sellaselta standardi radiobiisiltä. Kai se sitten tulevaisuuden hittinikkarit erottaa just siitä että saa tollasesta perus ai-tuubasta erottuvia uusia juttuja kehiteltyä ja sillä nousee esiin massasta.
Ianuarius
19.06.2023 22:26:42 (muokattu 19.06.2023 22:27:58)
 
 
Kirjoita minulle Vexi Salmen ja Turkka Malin tyylinen iskelmäkappale sanoituksineen ja sointukulkuineen Syksyn sävel -kilpailuun joka kertoo teknologisen kehityksen haasteista ja optimismista. Monipuoliset sointukierrot, mutta yksinkertainen ja iskevä kertsi. Älä mainitse mitään näistä asioista eksplisiittisesti kappaleessa.
 
GPT:
Kappaleen nimi: "Aika kutoo verkkoa"
 
Intro
C | G | Am | Em | F | C | G | G7
 
Verse 1
C G
Pieni seula, suuri maailma,
Am Em
aika kutoo verkkoa.
F C
Kukaan ei näe mihin se johtaa,
G G7
mutta yhteys on jokapaikkaa.
 
C G
Silkki on vahva, rautalanka hauras,
Am Em
mieli pelkää uutta aamua.
F C
Mutta aurinko nousee, päivä on valmis,
G G7
siitä tuntee sydämeni palavan.
 
Chorus
C G
Ohjaimet meitä ohjaavat,
Am Em
valot loistavat, tiet vievät kauas.
F C
Ei tunneta rajoja, ei seiniä,
G G7
vain avaruuden, vain mahdollisuuksia.
 
Verse 2
C G
Juna lähtee, heijastukset ikkunassa,
Am Em
verkot silmieni edessä.
F C
Yksin, mutta ei yksinäinen,
G G7
maailma sydämessäni, kaikki yhdessä.
 
C G
Valoja pilvissä, sateenkaaren päässä,
Am Em
tie on pitkä, mutta horisontti lähellä.
F C
Pelon kanssa käsi kädessä,
G G7
mutta tiedän, että tulevaisuus on tässä.
 
Chorus
C G
Ohjaimet meitä ohjaavat,
Am Em
valot loistavat, tiet vievät kauas.
F C
Ei tunneta rajoja, ei seiniä,
G G7
vain avaruuden, vain mahdollisuuksia.
 
Bridge
Dm G
Vaikka verkon lanka on ohut,
C Am
se pitää meidät yhdessä.
Dm G
Ja vaikka tie on tuntematon,
F G
me olemme valmiita matkaamaan.
 
Chorus
C G
Ohjaimet meitä ohjaavat,
Am Em
valot loistavat, tiet vievät kauas.
F C
Ei tunneta rajoja, ei seiniä,
G G7
vain avaruuden, vain mahdollisuuksia.
 
Outro
C | G | Am | Em | F | C | G | G7 | C
 
------------
 
Emt, sama kierto toistuu. Aikasempi oli vähän kiinnostavampi, mutta se halusi välttämättä laittaa tuon syksyn sävelen sanotuksiin, ku se mainittiin promptissa.
 
"Bitit ja Sydämet"
 
Verse 1
C Päivä valuu iltaruskoon,
F data soljuu johtojen suoniin.
G Entä jos me unohtuisimme
C bitien ja pikselien tuuliin?
 
A7 Ohjelmistoilla sydämet,
Dm virtuaaliunelmat.
G Miten tulkitaan tunnetta
C silmänräpäyksen tuhatvuosinelmat?
 
Chorus
F Oi syksyn sävel, opeta meidät,
C kuinka oikein ymmärretään?
G Kun bitit ja sydämet tanssivat,
C kenelle ne kumartaa, kenelle ne kehräävät?
Your soundcard works perfectly!
Rokkipeikko
19.06.2023 23:04:13
 
 
Itselläni oli ensimmäisiä kysymykseni ChatGPT -tekoälylle, kun kokeilin sitä ensimmäisen kerran.
 
"Haluan lukea runon"
Oma tulkintani vastauksesta oli:
Kyllä sieltä ihan järkeenkäypää tekstiä tulee ulostulona.
"Sanoita laululyriikka aiheesta vapaus"
Samaan päädyin, mitä edellinen postaaja, että tuollaiset radioasemien kotimaiset poprallatukset niiden tekijät ovat työttömiä jo tällä hetkellä, mitä tosiaan tuo tekoäly tuottaa tekstin osalta samantasoista tekstiä, mitä niissä kappaleissa kotimaisissa on, ja sitten yhdistettynä noihin musiikki-AI:n generoimiin raitoihin pop/rock -genren, niin on totta, että samaa tasoa lopputulos on.
"Sytyttikö Nero Rooman suurpalon?"
Tämä oli ajan tasalla, mitä on kumottuna se tarina/tieto, minkä itsekin olen muinoin useamman suusta kuullut, että Nero olisi ollut syypää Rooman suurpaloon. Se on varmaan lähtenyt siitä liikenteeseen se tutkintahaara, mitä on arveltu, että Keisari Nero oli Rooman kansalaisista eniten suurpalosta taloudellisesti hyötyvin paikkakuntalainen.Tutkijat on kumonneet tämän, ja nyt viimeisin käänne on, että Rooman suurpalo olisi saanut alkunsa jostian slummikortteleista, mitä siihen maailman aikaan niissä oli heikkorakenteisia puuhökkeleitä.
"Luo minulle kaunokirjallinen teos tekstityylilajina manifesti"
Tässä tuli jokin vasemmistolaistaustaisten Yhdysvaltalaisen taloustietelijöiden 2010-luvun alusta jonkinlainen manifesti muistaakseni tyyliin, Ihmiskunta ei selviydy, jos nykyinen meno, kulutushyödykkeiden jatkuva kulutus lisääntyy yms.
"Vieko kaikki tiet Roomaan?"
En enää musita, mitä tässä tuli, kyllä tämäkin jokseenkin järkeenkäypää oli, mitä tästä tuli.
 
No tuossa muutamia, mitä muistan mitä ensimmäisellä kerralla kysyin ChatGPT:ltä. Kieleni tosin oli valtaosin englanti niissä kysymyksissä, mutta noiden tekstien toivossa suomen kieltäkin käytin tarkoituksella.
 
Vielä palatakseni musiikkiteemaan, Tuolla Luolasto.org -saitilla on julkaistuna oliko se vajaa viikko takaperin Luolaston Music AI -generoima kappale, se tosin on englannin kielinen se laulettu teksti, mutta sama lopputulema, mitä itse tajusin mitään ilman empiriaa sen enempää viimeistään noihin musiikki-tekoälysovelluksiin tutustuttuani mitä olen jo kuukausia takaperin ChatGPT:tä kokeillut melko varhaisessa vaiheessa ensimmäisen kerran.
Jere Sumell https://jeresumell.munsivu.fi
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)