Muusikoiden.net
25.04.2018
Musamaailma | Muutimme Kruununhakaan! 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Taustanauhan käyttö livetilanteessa
1 2 3 4 5
ferodoz
02.07.2013 11:07:08 (muokattu 02.07.2013 11:08:28)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Haloo Helsinki -keskustelussa aiheesta on nyt keskusteltu sivutolkulla, joten avataan tälle oma ketju. Avasin yleiselle puolelle, mutta modet saa siirrellä mihin haluavat jos katsovat tämän vääräksi paikaksi.
 
Eli puolesta vai vastaan? -tyyppisiä ajatuksia perusteluineen. Miksi, missä tilanteessa ja miten? kellä on sopivasti, kellä menee överiksi. Sana on vapaa.
 
E: http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=3&t=181073&o=80
 
Tolta sivulta alkaa keskustelu, minkä vuoksi avasin tämän ihan oman otsikon tälle asialle.
 
telaketju.com suhdelukucoverband.fi
LM96
02.07.2013 12:58:19
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse en pidä taustanauhojen käytöstä yhtään. Taustanauhojen kanssa keikka vaan ei tunnu enään kokonaan liveltä. Tietysti ymmärrän senkin, että ei lavalla voi soittajia koko ajan lisätä. Toisaalta kun Yö alkoi 2000-luvulla käyttää levyillä jousia yms., niin livekokoonpanoon otettiin mukaan toinen kosketinsoittaja, joka on nykyään ihan vakijäsen. Eniten taustanauhat ärsyttävät, jos niitä käytetään liikaa ja liven ja studioversion välistä eroa ei oikeastaan huomaa. Tästä juuri Haloo Helsinki ja Happoradio esimerkkinä. Kummatkin bändit olen nähnyt livenä, Happoradion kaksi kertaa ja varsinkin Happoradion kohdalla nuo nauhat alkoivat oikeasti ärsyttämään. The Rasmusta en ole koskaan nähnyt livenä, mutta viime vuonna kuin katsoin Helsinki -päivän konsertista tehtyä koostetta, niin I'm A Mess kappaleen väliosassa huomasin, että Lauri lauloi yksin taustanauhan kanssa eikä kukaan bändin jäsen soittanut mitään.
 
Tämän vuoden Helsinki -päivän konsertissa Sunrise Avenuen Hollywood Hills veto oli myös hieman ärsyttävä. Osmo Ikonen huudattaa aluksi yleisöä ja alkaa sen jälkeen soittaa pianolla kappaleen introa. Sitten hän lopetti, vain jotta taustanauha voisi alkaa ja piano ja kitara aloittaa intron uudelleen identtisesti studioversion kanssa. Tuosta olisi ilman taustanauhaa saanut tehtyä oikeasti hienon intron, joka olisi kasvanut pikkuhiljaa. Fairytale Gone Badin alun konerummut tavallaan ymmärrän, vaikka voisi nekin soittaa padilla taustanauhan sijaan. Youtubesta katsoin yhden Amy Macdonaldin livekeikan ja huomasin, että Mr. Rock And Roll kappaleen alussa käytetään taustanauhaa, vain jotta intro olisi identtinen levyversion kanssa, mikä ei omasta mielestäni ole todellakaan pakollista.
 
Välillä huomaan kyllä, että taustanauhat ovat itselleni tekosyy haukkua yhtyeitä, joiden musiikista en pidä kun taas sellaisia bändejä, joista pidän en arvostele taustanauhojen käytöstä. Oikeastaan jälkimmäiseen kuuluu vain The Who. Baba O'Rileyn introssa ymmärrän nauhan käytön, koska se on alunperin tehty ohjelmoitavalla syntetisaattorilla.
 
"It's good to dream."
Bonham
02.07.2013 13:13:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kai se tässäkin pätee, että miksei, jos se tuo jotain lisäarvoa esitykseen. Jos nauhoilla vain peitellään osaamattomuutta, biisien köyhyyttä jne, on se jo toinen juttu.
 
Opinions are like assholes, everybody's got one. (Harry Callahan)
Gritsen
02.07.2013 13:15:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Cool-guitarist: Välillä huomaan kyllä, että taustanauhat ovat itselleni tekosyy haukkua yhtyeitä, joiden musiikista en pidä kun taas sellaisia bändejä, joista pidän en arvostele taustanauhojen käytöstä. Oikeastaan jälkimmäiseen kuuluu vain The Who. Baba O'Rileyn introssa ymmärrän nauhan käytön, koska se on alunperin tehty ohjelmoitavalla syntetisaattorilla.
 
Käsittääkseni Baba soitettiin ainakin aikanaan ihan oikean taustalla hakanneen syntetisaattorin kanssa? En ole varma tosin. Paras taustaraidan käyttö on mun mielestä Europen The Final Countdown -livevedot. Kasarilla kun biisi ei vielä ollut encore vaan nimenomaan keikan aloitusta varten tehty biisi, antoi vajaa puoltoistaminuuttinen nauhalta tullut intro aikaa siirtyä lavalle. Rumpufillistä ja bändin mukaantulosta lähtien soitettiin täysin livenä, syntikatkin.
 
M4ss3 m/
02.07.2013 13:20:45 (muokattu 02.07.2013 13:22:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Taustanauhat ei ärsytä jos niillä ei periaatteessa korvata ketään soittajia. Eli samplejen käyttö + leikit on sallittua. Peripheryn keikalla ollessani viime vuonna ärsytti miten laulaja ei voinut laulaa puolia lauluosuuksistaan, kun ne oli studiossa raiskattu kokonaan efekteillä. Kaikista ärsyttävintä on jos ollaan niin itsepäisiä ettei oteta toista kitaristia bändiin vaikka se sellaisen vaatii. Syö vähän katsoa keikkaa, kun bändi soittaa hirveen agressiivista metallia ja sitten kitaristi seisoo lavalla jotain loopperia tuijottaen kuin olisi jollain shoegaze-keikalla.
 
A1mo
02.07.2013 13:37:42
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulle se livemusiikin taika syntyy siitä, että se yhtye luo sen musiikin siinä hetkessä, uniikisti ja kaikkine rosoineen. Ja siitä syntyy keikalle intiimein tunnelma, kun artisti laittaa itsensä alttiiksi virheille, ja vaikka virheitä tulisikin niin jatkaa siitä huolimatta. Virheet voi olla keikalla jopa kaunein ja mielenkiintoisin juttu.
 
Esimerkiksi aikoinaan Samuli Putron keikalla Tampere-talossa herran oli pakko yskäistä kesken biisin. Kesken biisin hän viittilöi jousikvartetilleen biisin (taisi olla Helismaa-kappale) katkaisemisen merkiksi, ja jännittyneen hiljaisuuden vallitessa hän yskäisi kovaäänisesti. Sitten hän puhui minuutin verran siitä, kuinka viheliäistä voi muusikkona olla, jos tulee pakottava tarve yskäistä kesken biisin. Sitten hän laski biisin takaisin käyntiin siitä kohtaa mihin se oli katkennut. Yleisö oli täysin hurmaantunut.
 
Tätä herkkyyden ja ainutlaatuisuuden tunnetta mun mielestä heikentää se, jos live-toteutus sisätää valmiiksi äänitettyjä ja klikissä meneviä elementtejä, joissa ei ole riskiä. Se kokonaisuus ei vaan ole yhtä mielenkiintoinen. En ole myöskään mikään itsetarkoituksellisen virtuositeetin ihannoija. En mene keikalle katsomaan soittosuoritusta, vaan kuuntelemaan maailmankaikkeuden historiassa ainutlaatuista hetkeä, jolloin juuri tuo kyseinen musiikkiesitys tapahtuu juuri näiden henkilöiden toimesta. Kuulostaapa suurieleiseltä..
 
Toki mielipiteeseeni vaikuttaa se, etten ehkä ole mikään suurten spektaakkelimaisten stadionkonserttien ystävä, vaan tykkään pienemmistä ja intiimimmistä esityspaikoista.
 
ferodoz
02.07.2013 14:09:21 (muokattu 02.07.2013 14:10:15)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyviä pointteja puolin ja toisin. Mua ne henkilökohtaaisesti ärsytä oikeastaan koskaan jos koko bändi sopeutuu niihin esiintymällä. Ja niiden lisäsoittajien palkkaaminen on monelle taloudellisesti kannattamatonta.
 
telaketju.com suhdelukucoverband.fi
ganesha
02.07.2013 18:53:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ei mua yleisön seassa toisaalta ärsytä (yleensä) taustanauhojen käyttö - tosin, olen kyl huomannut että taustanauhoja suositaan yleensä sen tyylisessä musassa mitä nyt en muutenkaan menisi livenä katsomaan, eli aika harvoin olen ilmiöön törmännyt.
 
soittajana sitten kyllä ärsytää senkin edestä soittaa taustanauhan kanssa. ei siinä tule sellaista soittamisen vimmaa samalla tavalla. onneksi ei bänditouhuissa ole pahemmin tullutkaan harrastettua (noh, yksi intro meillä tosiaan on Carved in Ashesin kanssa tullut läppäriltä, tai lähinnä ohjelmoitua biittiä ja avaruussuhinaa - jonka päälle sitten soitettiin luomusti), himassa olen kokeillut miltä tuntuisi vetää kokonainen biisi taustanauhan kanssa ja eihän se kovin siistiä ollut. soittamisen meininki puuttui kokonaan.
 
toisaalta voisi toimia, jos genre olis jotain Massive Attackin tyylistä. itse vaan on niin laiska ettei jaksa alkaa ohjelmoimaan sellaisia taustoja, joissa olisi oikeesti jonkinlainen dynaaminen draaman kaari.
 
Wradlin
02.07.2013 19:26:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Taustanauhat on aivan ok jos ne tukee artistia/bändiä. Playback on perseestä. Näin niin kuin kiteytettynä oma mielipiteeni.
 
HaloOfFlies
02.07.2013 21:16:23
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joissakin tilanteissa taustanauhan käytön ymmärtää. Esim. Pink Floydin Moneyn intro olisi aika naurettava näky, jos siellä kävelisi joku tyyppi lavalle kassakone kädessä kilistelemään ja sitten häipyisi kun bändi alkaa soittaa.
 
We're like migrating birds, we smell the air and scratch our arses and say, "Hmm think it's time." - Brian Johnson S.M.A.K.-jäsen #5
Johnny Buzz
03.07.2013 00:35:03 (muokattu 03.07.2013 08:19:37)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kovin vanhakantaisesti tuntuu jengi aiheeseen suhtautuvan. Nykyään taustojen ei suinkaan tarvitse olla junan lailla etenevä kokonaisuus, johon live-tilanteessa ei voi mitenkään vaikuttaa. Parhaimmillaan taustoja voi käyttää kuin instrumenttia konsanaan.
 
Oman bändin kohdalta heitin jo esimerkin Haloo Helsinki ketjuun, jonka toistan tässäkin. Eli meillä on live-setup toteutettu niin, että osa kamasta tulee Ableton livestä läppäriltä. Tätä laulajamme ohjaa midi pedal boardilla ja homma pysyy hienosti kasassa. Rumpalille menee siis kuunteluun klikki & taustat. Taustaloopit on rakennettu biisinosien mukaan ja ne käynnistetään aina kyseiseen osaan ohjelmoidulla polkimella midilaudasta. Tahtia ennen osan vaihtumista, kun painaa poljinta, niin seuraavasta tahdista lähtee seuraava biisinosa. Toimii tosi hienosti ja näin taustan voi tarvittaessa antaa elää (esim. introt ja väliosat). Lisäksi biisin osia voi sitten muokata esim. filsulla tai heittää sekaan glitchejä jne. Erittäin toimiva setti ja kun ei haluta trio laajentaa isommaksi, on tää meille toimiva ratkaisu. Kaikki leadit tulee livenä, mutta lisämausteita taustalta. On stemmojakin mietitty testata, mut ei oo vielä tehty.
 
Kun taustanauhan kanssa pitää soittaa klikkiin tarjoaa se myös muuhun live-show'n tekemiseen hienoja mahdollisuuksia. Esim. valot (etenkin tehosteet) voi ohjelmoida iskulleen ikään kuin omaksi instrumentiksi mukaan Ableton liveen. Näin saa vietyä shown ihan toiselle tasolle. Tää on meillä seuraava askel.
 
Eli oikein käytettynä taustat on todella hyvä työkalu. Väärinkäytetynä jotain muuta, esim. Milli Vanillia. Lisäksi tää on hyvin genresidonnainen juttu. Esim. hip hopiin live-bändin meininki ei välttämättä sovi ellei se oo sitten just bändin juttu.
Dirtyh
03.07.2013 07:53:32
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eniten tässä taitaa kohdallani olla se kuten Ganeshakin sanoi; taustanauhoja suositaan enimmäkseen genreissä joita en muutenkaan nyt niin kuuntelisi. Eli vika on kuuntelijassa. Se että taustoja käytetään edellä mainitulla tavalla luovasti on oikeastaan jopa melko kiinnostavaa. Mitä kaikkea teillä sitten tulee nauhalta?
 
Se että keikalla soitetaan klikkiin on vaan ajatuksenakin jo ihan kauhea.
 
Yleisemmällä tasolla olen Wradlinin kanssa samaa mieltä, paitsi siitä että "suuri yleisö" haluaa liven ja levyn samanlaisina.
 
Johnny Buzz
03.07.2013 08:28:49
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Dirtyh: Eniten tässä taitaa kohdallani olla se kuten Ganeshakin sanoi; taustanauhoja suositaan enimmäkseen genreissä joita en muutenkaan nyt niin kuuntelisi. Eli vika on kuuntelijassa. Se että taustoja käytetään edellä mainitulla tavalla luovasti on oikeastaan jopa melko kiinnostavaa. Mitä kaikkea teillä sitten tulee nauhalta?
 
Se että keikalla soitetaan klikkiin on vaan ajatuksenakin jo ihan kauhea.
 
Yleisemmällä tasolla olen Wradlinin kanssa samaa mieltä, paitsi siitä että "suuri yleisö" haluaa liven ja levyn samanlaisina.

 
Pääasiassa lisäsynia, joita ei riitä triossa käsipareja soittamaan. Parissa biisissä jopa lead synaa introssa. Rumpalilla on sitten padi, josta saadaan tarvittaessa elektronisempaa soundia ihan soitettuna (bass dropeja, snarea, yhessä biisissä jopa synasamplea). Klikkiä on livenä ihan turha karsastaa. Ei se meinkiä syö millään tavalla. Toki taustoja käytettäessä sen käyttö on pakollista, jotta homma pysyy kasassa.
ferodoz
03.07.2013 09:15:50
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Dirtyh: Se että keikalla soitetaan klikkiin on vaan ajatuksenakin jo ihan kauhea.
 
Minkä ihmeen takia? Kyllä mä voisin vaikka vannoa että suurin osa omista lempibändeistäsi käyttää livenä klikkiä. Eikö olekkin kauheaa.
 
telaketju.com suhdelukucoverband.fi
Dirtyh
03.07.2013 09:41:23 (muokattu 03.07.2013 09:53:50)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ferodoz: Minkä ihmeen takia? Kyllä mä voisin vaikka vannoa että suurin osa omista lempibändeistäsi käyttää livenä klikkiä. Eikö olekkin kauheaa.
 
No pääsyy siihen on varmasti asenteellisella puolella. Voihan tuo olla että kun sitä suostuisi muutaman kerran tekemään niin asenne muuttuisi. Mä oon tässä vähän turhan punkkari, vaikka sellainen tajuaisi olevansa väärässä niin ei se sitä myönnä.
 
Perkele, soittaako Popeda ja Nyrkkitappelu klikkiin? En mee enää keikoille! Ei vaan, eihän tuo kuuntelijana voi mitenkään haitata, soittajistakin ei sen luulisi haittaavan kuin korkeintaan (paskoja) rumpaleita.
 
Epämuusikko
03.07.2013 23:11:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos ei pysty klikin kanssa soittamaan niin miten sitten ihmisten?
 
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
atheos
03.07.2013 23:35:02
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Edes se klikki ei ole sellainen juttu kuin kuvitellaan.
 
The Cyan Velvet Projectin aikoihin kaikki oli taustanauhan kanssa ihan siksi, että mukana oli paljon synajuttuja ja rumpukoneita sun muuta mitä nyt ei vaan ollut mitään järkeä lähteä toteuttamaan ilman isoa budjettia ja kunnon lavashowta. Taustanauhoihin koodailtiin sitten mm. tempoautomaatioita, kertsiin pieni nopeutus ja väliosiin hidastusta jne. tuomaan vähän mielenkiintoa.
 
Joissain biiseissä klikki loppui puolessavälissä ja loput mentiin punkkina, joissain potkaistiin klikki vasta puolivälissä käyntiin. Joskus soitettiin joku biisi ilman kun siltä tuntui ja kompattiin vaikka efekteillä, tai ei kompattu jos ei tuntunut siltä. Taustojen kanssa voi tosiaan olla vähän luova tai sitten voi pistää levyn raidat sinne ja nyppiä soittimista piuhat irti. Jälkimmäistä en edes minä tue vaikka aika liberaali tässä asiassa olenkin.
 
Ableton-hommista olisi tosiaan ollut mielettömästi hyötyä tuossa mutta bändi kerkesi hajota ennen kuin päästiin käytännössä niin kunnianhimoisiin projekteihin saakka. Suunnitelmiahan oli kaikkea valoshowsta videoscreeneihin.
 
Laulaja on lyömäsoitin.
BigPapa
03.07.2013 23:41:18
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Epämuusikko: Jos ei pysty klikin kanssa soittamaan niin miten sitten ihmisten?
 
Mites klikin kanssa öögataan?
 
StJerky
04.07.2013 00:10:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

danny: Joissakin tilanteissa taustanauhan käytön ymmärtää. Esim. Pink Floydin Moneyn intro olisi aika naurettava näky, jos siellä kävelisi joku tyyppi lavalle kassakone kädessä kilistelemään ja sitten häipyisi kun bändi alkaa soittaa.
 
Minusta olisi kyllä hienoa eikä naurettavaa.
 
Antti1997
04.07.2013 00:14:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Epämuusikko: Jos ei pysty klikin kanssa soittamaan niin miten sitten ihmisten?
 
Hölmö kommentti. Huomaa, ettet ole itse soittanut ikinä ainuttakaan keikkaa.
 
Sota on hävitty, mutta taistelu jatkuu.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti