Muusikoiden.net
14.07.2020
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

04.06.2020: Suuri kitarahuoltojen hintavertailu


Hei kaikki kitaristitoverit

Aina silloin tällöin keskustellaan mistä sitä huoltopalvelua saa mistäkin kaupungista ja mitä se maksaa. Olen nyt perannut läpi kaikkien niiden kitarahuoltojen nettisivustot jotka vain ovat tiedossani olleet ja laatinut sivustojen hintatiedoista Excel -taulukon.

Olen valinnut taulukkoon olennaisimmat huoltotoimenpiteen hintoineen sekä kirjannut joitain huomioita sekä sivustosta että itse toiminnastakin.

Taulukko ei varmasti ole täydellinen, Suomessa toimii takuulla huoltajia/rakentajia jotka eivät taulukkoon ole päässeet/joutuneet mutta lisään mielelläni mikäli saan asiasta tiedon. Virheita ja väärintulkintojakin saattaa esiintyä, totuuden nimessä on sanottava että pientä epätäsmällisyyttäkin saattaa sivustoilla esiintyä. Jos olet taulukossa esiintyvä toimija ja haluat oikaista mahdollisen virheen niin laita pikaviestiä niin korjaan.

Useat huoltajat ovat Ikatasta valmistuneita mutta eivät kaikki. Osa heistä on lisäksi mestarirakentajan tutkinnon suorittaneita. Loput ovat hankkineet osaamisensa muuta kautta. Taulukossa on koulutustieto mikäli se on sivustolla ilmoitettu tai muuta kautta tiedossa. Tämä tarkoittaa että osalla niistä joiden kohdalla ei ole Ikata mainittu tämä koulutus kuitenkin epäilemättä on mutta asiaa ei vain sivustolla mainita. Korjaan tiedostoon mikäli saan asianomaiselta tiedon puutteellisesta merkinnästä.

Kannattaa lukea myös 'huomioita' -saraketta, siellä on relevantteja tarkennuksia ja havaintoja hinnoitteluperusteista.

Tavallaan tämä perkaus oli aika karuja havaintoja tuottavaa: esiin nousee toimijoita joiden osalta sopii kyseenalaistaa rahalle saatava vastine. Jos kaksi samankaltaisesti koulutettua ja/tai kokenutta ja hyvämaineista seppää suorittaa saman työn ja hintaeroa on valtavasti sopii päätellä että se paljon kalliimpi tuottaa huonomman vastineen rahalle. Osa toimijoista tarjoaa palvelua erittäinkin edullisesti, jouduin jopa vähän hämmästymään. Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan sen kummemmin arvottaa havaintoja, asiakas päättäköön kukkaronsa ja muiden seikkojen ohjaamana mistä palvelunsa ostaa. Osa pajoista ei ilmoita hintoja lainkaan enkä lähtenyt soittelemaan. Tässä olisi joillakin kehittämisen paikka.

Alaosasta taulukkoa löytyy kustakin hommasta minimi-, maksimi-, keskiarvo ja vielä mediaanikin. Mediaani tarkoittaa arvojen keskimmäistä lukua ja tuottaa keskiarvoa paremman havainnon hinnoista mikäli jakauma on vino. Tasaisessa jakaumassa keskiarvo ja mediaani tuottavat suurin piirtein yhtä hyvän vision asiain tilasta.

Pajan maantieteellinen sijainti näyttää vaikuttavan palvelujen hinnanmuodostukseen voimakkaasti, metropolialueella rahaa pyydetään enemmän kuin maakunnissa mutta kuka yllättyi? Jos hommassa on hintaeroa vaikkapa satanen tai enemmänkin niin kyllä kannattaa jo lähettää kitara bussirahtina pajalle ja takaisin.

Siinä siis saatesanat, itse tiedosto löytyy linkin takaa:


Taulukko

EDIT_1: Jos hinta on sivustolla ilmoitettu vaihteluvälinä esim. potikan vaihto 30-40 euroa on taulukossa suurin arvo. Täten lukema edustaa ylärajaa. Tunnetusti stratossa on enemmän hommaa tältä osin kuin vaikkapa lespassa.

EDIT_2: Listaa täydennetty

EDIT_3: Kitarahuolto Kai Järvisen tiedot päivitetty. Kai Järvisellä on Custom Sounds -yhteyden lisäksi oma sivusto jonka ajantasaisuudesta ei ole tietoa. Ainakin Custom Soundsin osoite on siellä vanha eli epäilen että ei päivitetä. Taulukon hinnat päivitetty Custom Soundin sivustolta ja lienevät ajantasaiset.

EDIT_4: Lisätty lukuisia toimijoita. Nyt taulukko myös laskee automaattisesti halvimman ja kalleimman hinnan eron kunkin työn osalta. Katso ja kauhistu!

Kirjoittanut petteri m 04.06.2020


Arvostelu

3,73,73,73,73,7    (20 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

lessthanthree: Ikatalta valmistuneena täytyy sanoa, että vähän tyhjänpäiväseltä listaa. Näkisin, että soitinrakentajaa valittaessa on vähän sama homma, kun tatuointia ottaessa. Kannattaa ottaa selvää, kenelle on menossa ja onko jälki sitä, mitä halutaan ja haetaan.
lessthanthree: Yritetääs uudestaan: Eli tyhjänpäiväseltä listalta tuntuu. Työtapoja on myös yhtä paljon, kuin tekijöitä, joten hintaerot saattavat olla hyvinkin perusteltuja.
petteri m: Ei se ole tyhjänpäiväinen lista. Siinä vertaillaan keskitetysti sellaisia hintoja jotka ovat muuten netissä hajallaan. Tällaista ei ole ollut ennen olemassa mutta nyt on. Jos on tarkentamisen paikkaa niin aina voi ja pitää soittaa sepälle ja kysyä lisää.
petteri m: Hintaerot saattavat toki olla perusteltuja, en ota kantaa, seppä myyköön palvelunsa ja perustelkoon hintansa jos sitä asiakas kysyy. Tiedän kuitenkin kuinka luusatula tehdään ja sopii verrata hintoja vaikkapa sen osalta. Ehkäpä joillakin on kultainen viila
lessthanthree: Tarkoitin lähinnä, että nimenomaan, jos ei alasta tai yrittämisestä tietotaitoa ole, niin "sopii kyseenalaistaa rahalle saatava vastine" hankaa ainakin itsellä vastaan. Ilman omakohtaista kokemusta jokaisesta rakentajasta, on aika kova kannanotto.
lessthanthree: listanahan tämä muuten on mainio, mutta antaisin hintoja enemmän painoarvoa sille, mihin ks. soitinrakentaja on erikoistunut. Jos haluaa akustisen kitaransa tikkiin, kannattanee se kiikuttaa kaverilla, joka pääasiassa akustisia tekee.
petteri m: Olet oikeassa taaskin ja keskusteluakin toivonkin. En vain edes ajatuksen tasolla osta sitä ideaa että mikä tahansa hinta olisi työstä ns. oikeutettu. Hinnoitteluperusteita on kovin erilaisia ja hinnat sisältävät myös viestejä.
petteri m: Kaikki olemme kuulleet sellaisen sanan kuin 'hinnoittelupolitiikka'. Sellainen ilmiö on tässäkin nähtävissä. Valitun hinnoittelupolitiikan taustalla voi olla paljon erilaisia, täysin ymmärrettävi tekijöitä
petteri m: 'Vastine rahalle' on osin matemaattinen ja osin psykologinen käsite. Niiden olisi hyvä olla tasapainossa. Luusatulan valmistus on tyypillinen tehtävä jossa en löydä mitään itse työhön liittyvää perustetta valtavalle vaihtelulle.
Laulava Kylätohtori: Tämähän on erinomainen työkalu kitarahuoltoa suunnittelevalle. Iso + ja vielä papukaijamerkki, jos muistaa silloin tällöin päivittää taulukkoa. Tuosta näkee, missä hintahaarukassa liikutaan ja samalla tuo toimii mainoksena monille pienemmille pajoille.
petteri m: Sen sijaan ajattelen että satulan valmistamisesta veloitettava hinta määrätytyy juurikin siitä valitusta, jo mainitusta hinnoittelupolitiikasta taustatekijöineen.
petteri m: Itseäni kiinnosti hinnoittelujen lisäksi palvelujen sijoittuminen ja mahdollinen kasaantuminen maantieteellisesti. Tampereen vahva edustus vähän yllätti.
Laulava Kylätohtori: Asiakkaana näkisin, että lessthanthreen huoli on turha. Kyllä enemmistö keskittyy laatuun ja palveluun, ei pelkkään hintaan. Eiköhän se hintojen avoimuus ole tekijöidenkin etu. Ja jos ei ole, niin kyllähän se vähän epäilyttävältä tuntuu.
Kefiiri: Listasta näkee sen, kenen tekijän palveluihin on varaa, mutta tuskin sitä kenen laitettavaksi soitin kannattaa toimittaa. Aikatauluissa pysymiset jne. ovat asioita joita ei aina etukäteen tiedä.
Laulava Kylätohtori: Ja nähän ovat julkista tietoa ko. toimijoiden sivuilta. Kyllähän ihmiset hintoja vertailevat ilman tätä taulukkoakin. Lähinnä tämä säästää vain aikaa ja listan kautta voi löytää uusia/pienempiä tekijöitä, joista muuten ei tietäisi mitään.
iec: Itse näkisin, että hyvä lista siinä mielessä, että näkee mitä kitarahuoltoja Suomesta löytyy ja varsinkin oman kotipaikan läheltä.
McLeach: Hyvä lista. Eihän listan olemassa olo poista oman järjen käytön mahdollisuutta. Vaikeahan se on pohtia, sijoittaako huoltoon hinnan vai palautteen perusteella, jos hinnat ei ole selkeästi vertailtavissa.
mhs: Tällainen lista on kätevä, jos etsii (uutta) kitarahuoltoa. Pari kommenttia: 1) "soitinrakentajamestari" ja "soitinrakentaja-artesaani" ovat eri asioita; kaikki listassa mainitut eivät tietääkseni (tai nettisivujenkaan mukaan) ole soitinrakentamestareita.
mhs: 2) esim. luusatulan valmistuksessa on kyllä eri käytäntöjä: esim. toinen tekee satulauran täyttävän satulan isommasta luunpalasesta, toinen käyttää valmista aihiota ja esim. täyttää uraa puushimmillä, jos aihio on uraa pienempi.
mhs: 3) Ajatus, että kannattaisi lähettää kitara bussirahtina pajalle ja takaisin rahan säästämisen takia on aika vieras. Pitäähän soittopeli testata, ja mielellään huoltoon vietäessä esim. demota, mikä nykysäädöissä mättää. Ainakin akkareilla.
petteri m: Jos soitinrakentaja on maininnutbo
petteri m: Höh karkasi. Siis jos on maininnut olevansa mestari niin olen tulkinnut että on Ikatan artesaani. Silloin laitoin molemmat rastit. Kaikki artesaanithan eivät mainitse olevansa mestareita vaikka aihetta olisikin.
petteri m: En minäkään lähettäisi soitinta huoltoon mutta kaikki eivät asu kaupungeissa joissa on palveluita tarjolla. Tiedän että kitaroita liikkuu huollon/korjausten merkeissä maan sisällä.
petteri m: Lisäksi, jos vaikka asuisin Harvialassa ei tulisi mieleen käyttää lähintä pajaa vaikkapa nauhojen hiontaan...mieleen tulisi lähettää tai viedä se soitin ihan muualle hiottavaksi ja säästöllä ostaisin vaikka mitä
kalakukko: Kiitos! Näilläkin hommilla tulevaisuudessa kenties työllistyvänä tämä on kiinnostava referenssi omienkin töiden hinnoittelua miettiessä. Kuluthan vaihtelevat paljon, tilavuokrat, verotukseen liittyvät asiat jne. ja jotain olisi kiva jäädä käteenkin.
kalakukko: Hintatasoa painaa alas sekin, että soitinkaupat notkuvat sarjatyönä maailmalla tehtyjä aivan soittokelpoisia muutaman satasen keppejä. Niiden huoltoon voi olla kynnystä laittaa kovin suuria summia, vaikka se lopulta kannattaisikin. Soitinrakennuksessakin
kalakukko: on paljon myös makuasioista kyse. Jos uutta soitinta on tilaamassa paras referenssi lienee päästä testaamaan joitakin kyseisen soitinrakentajan jo tekemiä skeboja ja fiilistellä tykkääkö. Samalla voi arvioida työn laatua myös huoltojen kannalta.
Yuppi: Varmasti osa hinnanmuodostuksesta tulee myös tekijän maineesta ja kysynnästä! Saahan siinä sikäli luotettavuutta tilatun työn laadulle vastineeksi jos on tunnustettu ja kysytty tekijä, mutta asiakkaan on hyvä selvittää mistä haluaa maksaa.Itsekin voi tehdä
Yuppi: Olisi kiinnostavaa nähdä samassa excelissä myös graafinen esitys hintojen vaihtelusta eri töille, sekä erottelu maakunnittain, taulukon käytännöllisyyden puolesta. Mediaanin sisällyttäminen on mainio mittari vertailuun.
skebaraattori: Finlandia instrumentsin Teemu Järvinen on myös mestarirakentajan tutkinnon suorittanut, tieto löytyy facebookista.
petteri m: Toki on Teemu mestari ja siellähän se rasti on taulukossa koko ajan ollutkin mestarin kohdalla. Ikataa ei ilmoita mutta on päätelty se. Taustalla on ajatus että mestari voinee olla ilman Ikataakin jos on opiskellut vaikka ulkomailla.
petteri m: Tosin en tiedä onko sellaisia mestarirakentajia Suomessa yhtään joka ei Ikatasta olisi.
kimppe55: Kiitos markkinoiden kartoituksesta! Hieno lista lähtökohdaksi, kun huolto tai korjaus tulee ajankohtaiseksi.
aape-: Kiitos, tämä on erinomainen listaus!
tto: Onkohan tuossa erilaista käytäntöä sen suhteen, että sisältyvätkö perushuollon toimenpiteet esim. nauhojen vaihdon hintaan vai laskutetaanko niistä erikseen?
petteri m: Tapaa olla niin että nauhatöitä kun tehdään niin kyllä kitara tulee säädettynä takaisin ja iskussa. Eri sepät kertovat sivuillaan tarkemmin ja kannattaa tietenkin soittaa.
petteri m: Jos nauhat menee vaihtoon niin usein menee satulakin tai ainakin sitä korottaa. Korottaminen ei ole kummoinen juttu mutta uusi luusatula maksaa.
tto: Jep. Sitä en epäile, etteikö kitara kaikissa tapauksissa tulisi säädettynä takaisin, mutta laskun summaan suattaapi vaikuttaa, lukeeko kuitilla nauhojen vaihto vai nauhojen vaihto + satula + perushuolto.
spoons: Kiitos, kätevä lista! Lisäisin Tampereelta Halla custom instrumentsin, en huomannut että olisi ollut vielä; http://halla.tv/hinnasto/

Yhteensä 39 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti