[ MUUSIKOIDEN.NET ]

Haastattelut: Volume


17.02.2004 - Volume Muusikoiden.netin haastattelussa.

Muusikoiden.net: Kauanko olette harrastaneet musiikkia. Voisitteko kertoa hieman bändin historiasta?

Kaj: Ensimmäinen bändi perustettiin vuonna 1983, jossa soitin rumpuja ja lauloin. Soitettiin Sex Pistolssia ja omia punk-biisejä. Siitä eteenpäin tauotta olen ollut erilaisissa bändeissä.

Mikael: Mun eka bändi oli seiskaluokalla (-84) ja sen nimi oli Woodcoks eli Lehtokurpat ja siinä soitti mm. Spihan kitaristi Paavolan Timppa, joka on mun vanha lapsuudenystävä. Yläasteen musaluokassa huudatettiin kamoja koulun jälkeen ja äänitettiin Timpan kannettavalla c-kasettinauhurilla ekat demot joita sitten soitettiin välitunneilla tytöille. Oikeat syyt musiikin tekemiselle olivat siis hallussa alusta lähtien.

Kaj: Volume on perustettu 1999 mun olohuoneessa Kruununhaassa. Oltiin tunnettu Mikaelin kanssa toisemme eri bändiyhteyksistä jo muutamia vuosia ja sattumalta kummallakaan ei ollut muita projekteja juuri silloin menossa, joten päätettiin kokeilla musiikin tekemistä yhdessä.

Mikael: Mä olin tuossa vaiheessa hurahtanut konemusaan ja hankkinut vähän senhenkistä laitteistoa, joten tuntui luontevalta lähteä lähestymään hommaa siltä kantilta vaikka mitään varsinaista kokemusta koneista ei ollutkaan. Tavoitteena oli alusta lähtien tehdä musaa biisien ehdoilla välittämättä oikeastaan mistään genreistä tuon taivaallista, vaan toteuttaa ne mahdollisimman hyvin.

Kaj: Tape liittyi mukaan kesällä 1999, jolloin saatiin loistava basisti ryhmään ja pystyttiin toteuttamaan ideoita myös live-kokoonpanolla.

Mikael: Siitäpä se oikeastaan lähti kehittymään koneprojektista bändimäisempään suuntaan ja kehityksen lopputuloksena on tämä levy, mikä ei nyt varsinaisesti ole konemusaa sen enempää kuin juuri mikään muukaan pop-musa tänä päivänä.

Muusikoiden.net: Miten kuvailisitte musiikkianne?

Kaj: Kujeilevaa ja positiivista suomenkielistä pop/rock-musaa.

Mikael: Vaikutteita on otettu niin monesta suunnasta, että mitään yksittäisiä on vaikeeta mennä nimeämään.

Kaj: Massive Attackista Hurriganesiin

Muusikoiden.net: Miten biisienne sanoitukset syntyvät? Onko musiikillanne jotain sanomaa mitä haluatte välittää?

Kaj: Pääsääntöisesti ihan vaan kovalla duunilla. Ensin pitää tietty olla joku hyvä idea, mikä saattaa tulla mistä hyvänsä ja siitä sitten työstämällä. Joskus tietenkin sanat saattaa tulla ihan kokonaankin ilmasta tosta vaan, niin kuin vaikka Tuhlaajapoika on syntynyt. Mun sanoitukset jakaantuu aikalailla kahtia: osa on vakavampaa kerrontaa ja osa sitten ihan sellasta hulabaloota. Mitään yhteiskunnallista yhtä totuutta emme julista, mutta jonkinmoinen positiivinen perusvire sanoituksista on kyllä löydettävistä. Se on varmaan yksi asia mikä meitä erottaa perussuomalaisesta popista, joka on monesti sellaista melankolista synkistelyä.

Mikael: Positiivisuuden asialla!

Kaj: Loitsu on tietysti oma lukunsa. Sehän on periaatteessa jo 40-luvulta peräisin. Mun äiti kuuli sen lapsena naapurin Mirri-tädiltä, jolle noita oli loitsunnut sen unessa. Mirri-täti opetti tämän loitsun sitten pihan lapsille ja näin se on oikeastaan kulkenut suvussa mulle asti. Matkan varrella se on tietty muuttunut omanlaiseen suuntaansa.

Muusikoiden.net: Olette julkaisemassa debyyttialbumin, voisitteko kertoa levyn tekoprosessista?

Mikael: Tämä levyhän on tehty pääsääntöisesti omilla kotistudiokamoilla monissa eri paikoissa, kuten treenikämpällä ja Vuolijoen kartanon vanhassa hevostallissa. Me valittiin tällainen staili oikeastaan siksi, että haluttiin riittävästi aikaa kypsytellä ja kokeilla asioita. Kahden viikon studiopaketilla, me ei oltaisi saatu varmaan kahtakaan biisiä aikaan. Omilla kamoilla työskennellessä aikaa oli käytännössä loputtomasti, mikä toisaalta näkyy sitten projektin aikataulussa. Mutta sen mä laskisin vaan musiikin eduksi, sillä olen varma että moni bändi käyttäisi mielellään aikaa enemmän studiossa jos se vaan olisi mahdollista.

Kaj: Tuottajaksi valittiin tai oikeastaan saatiin Jaakonahon Jussi, joka suostui ottamaan projektin ikään kuin etätyönä. Jussille kiikutettiin biisit aina jossain vaiheessa arvioitavaksi ja saatiin viitteitä siitä miten niitä kannattaisi viedä eteenpäin. Vierailijoitahan levyllä on aika liuta ja niiden kanssa otettiin oikeastaan sellainen linja, että jos tuntui että johonkin biisiin sopisi juuri jonkun tietyn tyypin tyyli, niin kukapa olis parempi sitä tekemään kuin se tyyppi itse. Esimerkkeinä voisi mainita Jonna Tervomaan, joka kävi laulamassa duettona Viimeistä kertaa -kappaleen ja Miikka Paatelaisen theremineineen Pois kauas -kappaleessa.

Mikael: Projekti sitten huipentui miksaukseen ja masterointiin, joissa ei tingitty tippaakaan. Levyn mikasasi Jussi Jaakonaho Petraxilla ja masteroi Thomas Eberger ruotsalaisella ammattitaidolla Cuttin Roomissa, Tukholmassa. Parempaa ei olisi voinut toivoa!

Muusikoiden.net: Mistä levyänne saa ostaa (julkaisun jälkeen)?

Mikael: Vaikka levy-yhtiömme Grandpop onkin uusi ja vielä toistaiseksi melko pieni lafka, niin jakelu on suuren ruotsalaisen Playgroundin hoiteissa. Tämä tarkoittaa sitä, että jakelu tulee olemaan koko maassa kyllä ihan kattava.

Muusikoiden.net: Mikä tekee mielestänne musiikista hyvää?

Kaj: Hyvä musa perustuu hyvään biisiin ja hyvä biisi taas hyvään perusideaan. Hyvälle biisille sitten etsitään paras mahdollinen tapa toteuttaa se ja tuloksena pitäisi olla hyvää musaa.

Mikael: Siinähän se nyt on määritelty! Tollehan pitäisi hakea patentti.

Muusikoiden.net: Mitä esikuvia teillä on? Minkälaista musiikkia kuuntelette?

Kaj: Kaikilla meillä taitaa olla aika lailla omanlainen musamaku, joka on vain osittain yhtenevä. Mutta tämähän voidaan selkeästi laskea pelkästään vahvuudeksi, sillä erilaisia näkemyksiä bändissä piisaa - välillä liiaksikin asti. Mun omia kestosuosikkeja on ainakin David Bowie, Kent, The Clash ja Iggy Pop.

Mikael: Näitä esikuvia voisi tietty listata kilometritolkulla, mutta pannaan tähän nyt vaikka R.E.M., The Band, The Meters ja Grateful Dead. Heh, eipä tohon paljoa tota koneosastoa tullut joten mainitaan nyt vaikka Air ja Kraftwerk.

Kaj: Tape taas on enempi jazzari ja diggailee Coltranea ja Miles Davisia. Tosin luurankona jazz-miehen kaapista löytyy AC/DC, jonka biisit hepulta pikkuhönössä lähtee ihan pyytämättäkin.

Muusikoiden.net: Tulevaisuuden suunnitelmat?

Kaj: No levyn julkaisun jälkeen - mikä on siis 25.2. - olis tarkoitus tehdä mahdollisimman paljon keikkoja ympäri Suomea ja niillä promota levyä. Toinen levy olisi tietenkin mukava tehdä sitten tulevaisuudessa, mutta sitä on oikeastaan ihan turha kelailla vielä tässä vaiheessa. Nyt keskitytään saamaan bändi mahdollisimman kovaan live-kuntoon ja vakuuttamaan kansa Volumen iskukyvystä.

Muusikoiden.net: Mikä on bändinne motto / elämänfilosofia?

Suuren kansanjohtajan Curre Lindströmin sanoja mukaellen: Lite bättre.


Internet: www.volume.fi

Tulostettava versio.

Tulostettava versio ilman kuvia.

Copyright ©1999-2022, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.