[ MUUSIKOIDEN.NET ]

Haastattelut: [ v a l t a v a ]


[ v a l t a v a ]

24.06.2002 - Valtava Muusikoiden.net:in haastattelussa.

Muusikoiden.net: Kertokaa historiastanne?

Ari: Vuonna 1998 heräsi ajatus laittaa kasaan bändi erään entisen bändikaverini kanssa. Bassoon löytyi Kim Calonius, ja ensimmäisen kitaristin tilalle tuli pari viikkoa ennen ekaa keikkaa Juha Suominen vuonna 1999. Tällä kokoonpanolla keikkailtiin suht ahkerasti, ja väännettiin kaksi promoa. Vuoden 2001 keväällä tuli Lauri Ahtiainen rumpuihin, ja näin oli nykyinen kokoonpano kasassa. Keikkoja on tehty nelisenkymmentä, pääasiassa Helsingissä, jonkun verran pikkufestareita on kierretty myös.

Muusikoiden.net: Olette juuri julkaisseet EP:n Turhuudesta, kertokaa levyn tekoprosessista?

Kim: Tuskallinen, mutta antoisa. Nyt tuntuu siltä, että yksi rajapyykki on saavutettu ja tavallaan käyty yhdessä ääripäässä, kartoitettu mahdollisuuksien avaruutta. Tästä on hyvä jatkaa.

Ari: Levyä tehtiin paikoin tuskastuttavan hitaasti ja toisaalta paikoin vähän hosumalla. Summa summarum, voin sanoa olevani suht tyytyväinen siihen miltä levy kuulostaa. Synnytyshetkensä näköinen siitä tuli. Teknisiä harmeja oli, ja kroppani päätti ruveta niskuroimaan äänityksen kynnyksellä, mutta siitä selvisi kipulääkityksellä. Seuraavaa tehdessä olemme hiukan viisaampia taas.

Muusikoiden.net: Levyllänne kuullaan melkoinen kirjo vierailevia soittajia, viuluja, selloja, kontrabasso, sitar ym. Mistä moinen?

Ari: Emme tunteneet ketään puhaltajia...

Lauri: Varmaan tuohon vaikutti tuottajamme Malmin Tomi, joka on jonkun tason suuruudenhullu. Josta tuli mieleen, että voisi tässä yhteydessä kiittää koko vierailijoiden kirjoa, Tomia, äänittäjäämme Aki Rintamäkeä ja Finnvox-studiota, jossa levy tehtiin.

Muusikoiden.net: Millaista vastakaikua meininkinne on herättänyt?

Ari: Piti musastamme tai ei, kukaan ei ole päässyt omaperäisyyden puutteesta meitä syyttämään. 'Kimuranttius' tai 'muusikkoystävällisyys' ovat olleet jonkun verran kritiikin kohteena, samaten laulutapani on aika uniikki, ja vaatii totuttelua. Jotkut eivät totu koskaan, heidän pitää sitten vaan kuunnella jotain muuta.

Muusikoiden.net: Miten biisinne syntyvät?

Ari: Biisit syntyvät siten, että ensin on joku koukku, olkoon se sitten melodianpätkä, johon istuu ainutlaatuisena pitämälläni tavalla jokin lause, melodioita esiin taikova sointukulku tai vaikka ajatuksia tiettyyn suuntaan ajava rytmitys. Tästä sitten ennen väänsin enemmän tai vähemmän valmiin biisin, jota sitten alettiin soittaa. Nyttemmin olen alkanut tuoda biisejä hieman raaemmassa vaiheessa bändille. Sanat syntyvät hitaasti, ja muutenkin, vaikka itse biisien tekeminen ei vauhtiin päästessä vie paljoa aikaa, voi biisin ekoista aihioista valmiiseen vierähtää kalenteriaikaa vaikka kuinka paljon.

Juha: Niin... Ari tuo puolivalmiin biisin, Kim yrittää tehdä siitä vähän monimutkaisemman, Lauri ja minä tuskaillaan sen tekotaiteellisuutta... Loppujenlopuksi huomataan, että ihan hyvähän se on. Harvoin Ari mitään paskaa kämpille asti tuo. Ei oikeastaan koskaan. Kaipa sillä on kotona pöytälaatikko täynnä kakkaa..?

Ari: Mistäs tiesit? Sitten mulla on siinä vieressä pöytälaatikko täynnä hylättyjä sävellyksiä.

Muusikoiden.net: Mistä ammennatte sanoituksenne, miten ne syntyvät?

Ari: Sanoitukset syntyvät lähes poikkeuksetta muun biisin jälkeen, usein tosin jokin idea siitä mistä biisi tulee kertomaan on olemassa, ja joskus se on jopa inspiraationa sille, millainen tunnelma biisiin syntyy.

Aihepiiri muotuotuu joka tapauksessa biisin tunnelman mukaan, ja yleensä vältän suorien tarinoiden kertomista, sellaisia osaavat muut tehdä paljon minua paremmin, ja ne sopivat mielestäni musiikkiin, jonka tunnelma harvemmin kiehtoo minua.

Inspiraatioita syttyy monella eri tavalla, kirjoja lukemalla, elokuvia katsomalla, ihmiseloa ja sen itsessä aiheuttamia reaktioita seuraamalla. Jos joskus kävelyllä ollessani syksyisessä metsässä sattuisin näkemään jäätyneen lammen, voisi ehkä siitäkin syntyä viisu.

Muusikoiden.net: Mitkä bändit ovat innoittajianne?

Kim: Arin innoittajat kuuluvat tietysti selvimmin musiikissa, jos mikään ylipäätään kuuluu. Itselläni innoittajana toimivat jollain tavalla vahvan mystiset ja tummat yhtyeet musiikkityylistä riippumatta. Autossa tulee kuunneltua kaikenlaista "kaupallista roskaa" ja ehkä osa siitä jää kytemään jonnekin mielen perukoihin. Tool kuuluu ehdottomiin tämän hetken suosikkeihin. Ns. nu-metal on tainnut olla tutustumisen kohteena osalle bändiä ja ainakin itse toivon saavamme ammennettua tulevaisuudessa sieltä jotain omaan musiikkiimme, erityisesti vahvaa rytmiikkaa.

Ari: Innoitus soittoharrastuksen aloittamiseen tuli minulle muistaakseni heavy-puolelta, Iron Maidenin, Metallican, Deep Purplen ja Gunnarit voisi tässä mainita. Sitten musiikkia joka inspiroi omien biisien kirjoittamiseen oli ehkä grunge ja Led Zeppelin. CMX:ää on tullut kuunneltua, Soundgarden ja Radiohead ovat ansainneet kestopaikan CD-soittimessa. Viime aikoina Tool on kolahtanut aika lujaa. Nu-metal ei minua kyllä ole koskettanut mitenkään.

Juha: Enpä oikeastaan osaa musiikillisia innottajia nimetä, sitä innostuu päivittäin erilaisista asioista. Kipinän soittamiseen sain selkeästi jostain 80-luvun tukkahevibändeiltä (esim. Mötley Crüe) ja vähän myöhemmin sitten pikkuisen raskaammasta tavarasta (esim. Metallica). Nuorempana soittamista aloitellessa ja myohemminkin oli/on toki myös jotain soitannollisia esikuvia, suurimpina ehkä Gary Moore, Richie Sambora, Stevie Ray Vaughan...

Lauri: Mulla ei varsinaisesti ole oikeastaan innoittajia tai esikuvia. Kuuntelen musaa aika laidasta laitaan ja kaikki "hyvä" putoaa. Tällä hetkellä kuuntelen pääasiassa ns. demobändejä, joista löytyy tajuttomia helmiä! Oikeastaan ainoa bändi mikä on kolissut oikein tosissaan, on Kingston Wall ja siitäkin on jo kymmenen vuotta aikaa. Voisi sanoa, että innoittajana on nämä omat jutut, varsinkin keikat - ne on mulle huumetta.

[ v a l t a v a ]

Muusikoiden.net: Mikä on mielestänne hienointa bänditoiminnassa? Mikä on se voima joka ajaa eteenpäin?

Kim: Minulla se on aina ollut pakonomainen tarve tehdä jotain hienoa ja pysyvää. Jotain kaunista - eli taidetta.

Ari: Hienot ja pysyvät arvot, tottakai, kuten levyt ja niillä hienot biisit. Niitä ei enää kukaan voi 'ottaa sinulta pois'. Lyhyemmällä tähtäimellä kuitenkin keikkailu ja lavalla koetut fiilikset soiton toimiessa ovat tämän touhun polttoainetta.

Juha: Mulle tää on terapiaa. Varmaan kaali halkeaisi, jos ei saisi välillä rokata. Mun elämä olisi paljon tylsempää.

Lauri: Kyllä se voima on nuo keikat ja tää koko touhu itsessään, vaikka vittumaista väkertämistä ja nypläämistä se treeniksellä jauhaminen aika usein onkin.

Muusikoiden.net: Mikä on mielestänne asenteen merkitys rockissa?

Valtava: Asenne on kaiken A ja O. Ilman asennetta et ole mitään. Meidän asenteemme on nöyrän -- kunniottava --.

Muusikoiden.net: Onko bändille tapahtunut jotain ikimuistoista tapahtumaa keikalla, keikkamatkalla tms.?

Ari: Tuntuu, että ne kaikkein ikimuistoisimmat tilanteet on niitä jotka mieluiten unohtaisi...

Juha: En mä tiedä muista, mutta mulle tuli ihan vähän aikaa sitten jonkin sortin valaistuminen. Oltiin tulossa Turusta keikalta joskus aamuyöllä neljän-viiden huiskeissa, takana oli keikka edellisenäkin iltana ja vielä seuraavanakin. Jotenkin oli vaan ekaa kertaa sellainen rento fiilis, tulla kotiin väsyneenä mutta jollain tapaa onnellisena. Yleensä mua alkaa aina viimeistään aamuyöstä matkustaminen vituttaa oikein urakalla.

Lauri: Kyllä mulle ikimuistoisinta on se, kun vuosi sitten jo kerran erosin bändistä...hehe...no joo liityin sitten takaisin puolen tunnin jälkeen...

Muusikoiden.net: Jos saisitte kolme toivomusta mitä ne olisivat?

Ari: Hmm, että kesällä aurinko paistaisi.

Juha: Hohhoijaa, mä on sen verran realisti ja materialisti, että toivoisin tietty satamiljoonaa euroa. Kyllä sillä kummasti edistäisi tätä musiikin harrastustakin, hehheh... No jaa. Jos nyt ihan tosissaan, niin olisi nasta saada elää tää elämä niin, ettei ehtoopuolella tarvitse katua tekosiaan.

Kim: Toivon, että Laurikin saisi toivoa jotain.

Lauri: Ehdottomasti kolme siksaria...

Muusikoiden.net: Tulevaisuuden suunnitelmat?

Kim: Tehdä hienoa musiikkia ja tallentaa osan siitä pitkäsoitolle.

Ari: Tarkoitus olisi keikailla tuon juuri julkaistun EP:n siivittämänä, ja syksyllä tosiaan alkaa väkertää pitkäsoittoa. Auki on mm seuraavat asiat; miten, missä, kenen kanssa ja kenen rahoilla. Kesällä 2003 jos sitten saisi sen painoon.

Juha: Musiikilliset suunnitelmat? Yrittää löytää riittävästi aikaa bänditouhuille. Toistaiseksi ei ole ollut ongelmia, mutta elämäntilanteet vaihtelevat, ja ainakin mun arkeen toki kuuluu muutakin kuin soittaminen.

Lauri: Mä elän aika lyhytjänteistä elämää. En suunnittele kovinkaan kaukaisia asioita. Mulla on varmaan seuraava etappi kesän lopussa kun tulee kylmä.

Muusikoiden.net: Mistä levyänne saa ostaa?

Lauri: Tällä hetkellä sitä voi tilata kotisivujemme kautta. Levythän tulivat vasta hetki sitten painosta, joten mitään jakelua ei vielä olla ehditty järjestää. Sellainen on kuitenkin tulossa tuotapikaa käsittäen suurimpien kaupunkien independent-liikkeet.

Muusikoiden.net: Motto / elämänfilosofia.

Kim: Pelataan omaa peliä ja katsotaan, mihin se riittää.

Juha: Asioilla on taipumus järjestyä.

Lauri: No tää on tää vanha..."Musiikkia suurella sydämellä - ei siis rahasta vaan rakkaudesta viinaan." Pitää muuten paremmin paikkansa, kuin uskottekaan...

[ v a l t a v a ]


[ v a l t a v a ] - Kotisivut

Tulostettava versio.

Tulostettava versio ilman kuvia.

Copyright ©1999-2022, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.