[ MUUSIKOIDEN.NET ]

Haastattelut: Valerian

18.04.2001 - Valerian:in laulaja Olli Koskel vastaili muusikoiden.net:in kysymyksiin.

Muusikoiden.net: Olette tähän mennessä julkaisseet kaksi cd-singleä "Why" ja "Don´t let your vision blind you" sekä albumin "Narcosis". Voisitteko kertoa niistä ja niiden niiden tekoprosessista?

Olli Koskela: "Don´t let your vision blind you" on äänitetty kesällä ´98, silloin meillä oli myös koskettimet kuvioissa mukana. Äänitettiin ja miksattiin 3 biisiä muistaakseni neljässä päivässä eli ei nyt mikään megakiire suinkaan. Paikkana oli HIP studio kruunuhaassa (hki) ja miksaajana Ilkka Herkman. "Why" sinkku on tempaistu suoraan "Narcosis" -albumin äänityksistä, jotka myös tehtiin HIP studiolla ja äänimiehenä jälleen Ilkka Herkman. Me tehtiin tota "Narcosis" levyä suht hartaasti, n. 3-4 viikkoa. Ihan hyvä systeemi, välillä paloi käpy ja välillä piti ottaa kahvia vaikkei kahvia juokkaan. Lopputulos siedettävä ja sanoisinpä että tällä hetkellä olemme viisaampia kuin silloin, mikä on kyllä vaarallista sanoa.

Muusikoiden.net: Miten kuvailisitte musiikkianne?

Olli: Tää on aina yhtä vaikea kysymys. Kriitikot ja toimittajat on yleensä huomattavasti lahjakkaampia keksimään bändeille tyylisuuntia kuin bändit itse. Mites olis että John Lennonin reinkarnaatio ottaa yhteyttä alkoholin ja tapaturmien runtelemaan Arto Melleriin, joka tästä innostuneena säntää runot kourassa studioon ja koko hoidon tuottaa tietysti Desmond Child?

Muusikoiden.net: Haluatteko esittää musiikilla jotain sanomaa? Mistä ammennatte sanoituksenne? Miksi engannin kieli?

Olli: Meinasin aloittaa että missään nimessä me ei olla poliittinen bändi mutta toisaalta melkein kaikki yhtyeet on jollain lailla poliittisia, paitsi tietysti AC/DC jonka politiikka rajoittuu syvään pohdintaan siitä, kumpi on parempi sängyssä, brunette vai blondi. Mutta jos kuuntelet Limp Bizkitiä, Marilyn Mansonia tai Nirvanaa niin kyllä siellä käydään läpi yhteiskuntaa, ainakin jossain määrin. Tässä tietysti pitää lisätä että mikä on sitten sanan politiikka määritelmä, jolloin koko asiasta tulee jo hyvin monimutkainen. Meillä kyllä tuota yhteiskunnan peilaamista ja kannan ottamista on suht vähän, mä enemmän tykkään sellasesta hiukan utuisen oloisesta runoilusta. Ja englanti varmaan siksi että skidistä lähtien kuunnellut musaa joka on esitetty englanniksi plus hollywood leffoilla on suuri osuus: Kakarana mä istuin telkkarin edessä kattomassa kaiken maailman jenkki-leffoja, pistin välillä silmät kiinni, kuuntelin vaan niitä sanoja ja matkin perässä. Mä tykkäsin siitä kielestä oitis. Ei sinänsä että suomen kielessä olis jotain vikaa, mä kirjoittelen paljon suomeksi lyhyitä tarinoita ja runoja.

Muusikoiden.net: Mikä on mielestänne hienointa bänditoiminnassa? Mikä on se voima joka ajaa jaksamaan eteenpäin?

Olli: Hienointa on se kun istuu sunnuntaina krapulassa kundien kanssa treeniksellä, on sellanen seesteinen ja rauhallinen olo, naurattaa hirmusesti ja tietää että on todellisten ystävien parissa. Mahtava fiilis.

Muusikoiden.net: Miten sävellyksenne syntyvät? Käytätkö jotain erityistä metodia kappaleiden tekoon? Onko bändillä selkeä työnjako vai syntyykö treeneissä erimielisyyksiä siitä kenen idea menee läpi?

Olli: Mulle tää metodi on erittäin yksinkertainen: Istun sängyn laidalla kitara sylissä ja alan soittamaan. Siitä joko syntyy jotain tai sitten ei. Tää biisin syntytapahtuma on siis suhteellisen koruton. Mutta jos jotain matskua tulee, niin miksi ja kuinka siihen ollaan päädytty, niin se onkin jo eri tarina. Treeneissä syntyy aina erimielisyyksiä, niistä ei voi välttyä.

Muusikoiden.net: Minkä bändin kanssa haluaisitte keikalle? Onko mieleen jäänyt jotain erikoista keikkakokemusta? Ideaali keikka?

Olli: No henkilökohtaisesti mä haluaisin alkuperäisen Guns´n´Rosesin kanssa keikalle, se olis aika huimaa. Meidän viime uuden vuoden keikka jäi mieleen kun mun aivot suli: Lavalla oli tajuttoman kuuma ja kesken setin mun just värjätty tukka alkaa valumaan pitkin naamaa. Mulla menee sellasia mustia juovia poskilla ja otsalla ja jengi on että helvetti, ton laulajan pää sulaa!

Muusikoiden.net: Mikä on teidän "se" juttu?

Olli: Meidän juttu on saada teidät, hyvä yleisö, ymmärtämään mikä se meidän juttu on.

Muusikoiden.net: Vinkkejä aloitteleville yhtyeille?

Olli: Jos teillä on bändi täynnä kundeja, ottakaa nainen yhtyeeseen, mieluiten keulahahmoksi ja levytyssopimus on taattu. Jos teillä on bändi täynnä tyttöjä, pistäkää enemmän huulipunaa ja lyhyemmät hameet ja polvisaappaat niin teidän sopimuksen rojaltiprosentit kohentuvat tuntuvasti. Business is business.

Muusikoiden.net: Tulevaisuuden suunnitelmat?

Olli: Treenataan ja tehdään keikkoja, äänitetään uuta matskua ja etsitään uutta levytyssopimusta. Toukokuussa tehdään Rockperry -minikiertue ja kesäkuussa lähdetään Torontoon, Kanadaan NXNE -festareille. Ja harkitaan koskettimien uudestaan mukaan ottamista.

Muusikoiden.net: Motto / elämänfilosofia?

Olli: Taakse on turha katsella eli menneitä on turha murehtia. Ja raha on ainoastaan paperia joka palaa helposti mutta jolla saa myös helposti kaikkea mukavaa.


Kotisivut: welcome.to/valerian

Valerian "More Than a Friend" mp3 kuunneltavissa LoudEnergyn sivuilla.

Tulostettava versio.

Tulostettava versio ilman kuvia.

Copyright ©1999-2022, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.