[ MUUSIKOIDEN.NET ]

Haastattelut: Limonadi Elohopea

Limonadi Elohopea on suomeksi laulava rokkiorkesteri, jonka musiikkia kuvailtiin uran alussa vuonna 1994 Nirvanan ja Leevi and the Leavingsin ristisiitokselta. Yhtye on julkaissut neljä levyä Poko Rekordsin tallissa. Ne ovat "Trukilla yli vaikeuksien" (1995) "Ahmatti" (1997) "Laavaa" (1998) ja uusin "Saippua" julkaistiin 13.3.2000.

Orkesteri päästää nykyään kuuliansa vähän helpommalla, raskasmielisyydestä on päästy eroon, mutta edelleenkään orkesteri ei laula kritiikittömästi kauniista ja pinnallisista ihmisistä, jotka haluavat notkua olutterasseilla. Laulut kertovat karhean kasvoisista selviytyjistä, jotka jaksavat, vaikkei romuttamolta löydykään joka päivä juhlan aihetta.

Limppareiden levyt aukeavat usein vasta monen kuuntelun jälkeen. Vaikka orkesteri osaa pop-helmien tekemisen taidon, levyt ovat kokonaisuuksia, joiden sanoituksiin on piilotettu monta Ahaa-elämystä ja knoppia. Bändi on riehakas ja kiihkeä varsinkin keikalla. Yhtye on saanut myös uuden basistin. Raine Hynninen on liuttanut sormiaan basson kaulalla heinäkuusta lähtien. Kysymyksiin vastaili laulaja, kitaristi ja biisien tekijä Tero-Petri Suovanen.

Muusikoiden.net: Uuden levynne nimi on "Saippua". Kuvastaako levyn nimi ehkä jotain syvempää suuntaa tai sanomaa?

Tero-Petri: Olemme levyllä terapeuttisesti ehkä taas enemmän puhdistautuneet masennuksestamme. Levyn nimeksi oli monta vaihtoehtoa, joista sitten tehtiin äänestyskin kavereiden kanssa. Levyn nimeksi meinasi tulla mm. "Liian hyvä ihmiseksi", "Ihmisenä amatööri", "Pensaasta pensaaseen" ja "Punainen on poikien väri".

Muusikoiden.net: Miksi te teette aina tuollaisia kummallisia videoita, miksei teidän videoilla vaan juoda viskiä ja vokotella nahka-asuisia naisia, niin kuin esimerkiksi Scorpionsin videoilla?

Tero-Petri: "Joo, meillä on ollut tarkoitus korostaa omaa hulluuttamme noiden musiikkivideoiden avulla. Jyrkin tapaisissa nopeissa ohjelmissa ei jää oikein aikaa esittää sitä häiriintyneintä omaa itseämme. Keikkamme ovat aika riehakkaita, mutta TV-haastattelumme antaa meistä liian kesyn kuvan. Siksi pyrimme siihen, etteivät nuo videot olisi liian tavallisia.

Ensimmäinen videomme oli "Neiti Nahkahansikas", jonka ohjasi Tommi Pietiläinen (myöhemmin tunnettu myös Neljän Baritonin, Crashin ja Ultra Bran videoista) kuvattiin väärinpäin. Sen takia videossa on aika outo tunnelma. Kesti vähän aikaa opetella laulamaan väärinpäin, siksi osaan varmaan loppuikäni laulaa biisin väärinpäin.

Kaksi viimeistä videota olemme tehneet Tuukka Temosen kanssa. Yhteistyö tapahtuu puhelimella ja minä kerron ideoita esimerkiksi siitä, että tekisimme videon Napakympin tai vuoden 1973 Syksyn sävelen lavasteissa. Tuukka yrittää parhaansa mukaan pitää mun ideoista, mutta yleensä keksii sellaisen idean, joka toimii ja jonka voi toteuttaakin."

Muusikoiden.net: Olet tuottanut uusimman levyn itse? Miksi näin, mikä vika entisissä tuottajissa oli?

Tero-Petri: "Ei mitään vikaa, ne eivät vain ymmärtäneet, jos yritin saada biisille juuri oikean hapankorpun maun tai saunasaippuan tuoksun. Tuottajana saa istua parhaassa nahkatuolissa herraskaisen näköisenä, eikä tarvitse keittää kahvia.

Jokaiselta tuottajalta olen oppinut älyttömästi asioita. Heiltä olen matkinut ja pöllinyt paljon hyviä vinkkejä. Mutta uusin levy on eniten sitä musiikkia, jota haluan tehdä. Sillä on villi hampaita häpeävä hymy. Siinä on Markku Aron raukeutta ja Beatlesin melodisuutta. Välillä se rokkaa kuin ravihevonen tai Supergrass. Tai ainakin unelmoin näin. Ja aina kun katson peiliin olen Brad Pittin näköinen.

Muusikoiden.net: Mikä musiikkimaailmassa muuten jurppii eniten? Ottaako kaaliin kenties Backstreet boys tai Ville Valo?

Tero-Petri: "Antaa kaikkien kukkien kukkia. Kaikki musiikki on jollain tavalla tarpeellista ja jokaisella laululla on tarkoituksena jonkun murheen karkotus.

Mutta toki harmittaa, että musiikilla on harvoin enää kapinallista sanottavaa. Edes leipä ei osaa olla kapinallinen. Nykyään levyt ovat kulutustavaraa, joissa on muodin mukainen viimeinen käyttöpäivämäärä. Itse etsin juuri levykaupasta Love-yhtyeen "Forever Changes"-levyä, joka on tehty vuonna 1967. Hyvä musiikki ei mätäne kaupan hyllylle.

Toinen raivokohtauksia aiheuttava asia on bisneksen lyhytjännitteisyys. Supergrassin uusi levy rytättiin arvosteluissa maan rakoon. Jos toimittaja olisi kuunnellut oikeaoppisesti rauhassa levyn edes kolme kertaa, hän olisi ymmärtänyt sen olevan timanttia. Senpä takia nykyään harvoin saa kuulla "What's going on", "Trout Mask Replica" ja "Revolver"-tyyppisiä ikuisia levyjä."

Muusikoiden.net: Mikä on jäänyt harmittamaan eniten urallanne tai minkä asian olisitte tehneet toisin?

Tero-Petri: Noh, ehkä pari biisiä olisin laulanut vireisemmin tai pari biisiä olisi saanut olla herkempiä tai rajumpia. Eiköhän noissa ole nyt kuitenkin tarpeeksi ihmisille kuitenkin ihmeteltävää.

Mutta yksi asia on kyllä jäänyt jurppimaan. Nimittäin vuonna 1996 Down By The Laiturissa meidän piti nousta Porthanin puiston isolle lavalle, kun juuri minuuttia ennen keikkaa Hannu Karpo käveli ihan rauhassa kadulla ohitsemme. Kaikki tajusivat tilanteen vasta myöhemmin. Miten mahtavaa olisikaan ollut aloittaa keikka niin, että itse Hannu Karpo olisi kuuluttanut meidät lavalle."

Muusikoiden.net: Olette tehneet neljä levyä, joissa on aika oma meininki. Mitäs seuraavaksi: soololevyllinen runopoikarokkia Kalle Aholan tapaan, etnopoppia Ismo Alangon tyyliin vai joko vihdoin vaihdatte kolmannelle kotimaiselle ja yritätte ulkomaille?

Tero-Petri: "Varmaan me tehdään ihan mitä meitä huvittaa ja ihan omalla tyylillä. Harkkarikämpillä ollaan käyty sellaisia biisejä kitaristimme Juhan kanssa läpi, jotka olen hyllyttänyt sen takia, koska ne eivät ole sopineet Limonadi Elohopealle. Nyt vaan täytyy vakavasti miettiä, tehdäänkö seuraava levy ihan vaan miten sydän näyttää vai pitääkö meidän pelätä, että meidän hartaimmat musiikin ystävämme jättää bändin, jos teemme erilaista musiikkia kuin ennen.

Toisaalta ystävämme ehkä pitävät siitä, ettei meistä aina tiedä, mitä meiltä voi odottaa ja niin kuin tuo uuden sinkun b-puoli, joka on cover Popedan biisistä "Tahdotko mut tosiaan". Monen naama siinä kesän alussa venahti kun kuuli ideasta. Samat pelkääjät ovat eniten pitäneet versiostamme, koska versiomme on kyllä kovin erilainen kuin alkuperäinen. Se oli juuri tarkoitus että tehdään biisistä melken oma. Melodiaa ja sanoitusta kyllä kunnioitettiin, mutta versiomme sovituksen esikuvana oli Katri Helenan"Vasten auringon siltaa".

Muusikoiden.net: Tässä tämä oli lyhykäisyydessään, kiitos haastattelusta.

Tero-Petri: "Ei kestä kiittää. Kiitos itsellesi. Voisin vielä kysyä, että saako lähettää terveisiä?"

Muusikoiden.net: Ole hyvä vain.

    (kuluu hetki)
Muusikoiden.net: No, kenelle aiot lähettää terveiset?

Tero-Petri: "En kenellekään, halusin vain tietää, että saako lähettää terveisiä."


Limondi Elohopea on juuri julkaissut uuden Liekkimaja singlensä. Mukana singlellä on Liekkimajasta tehty video sekä Limonadi Elohopean oma versio Markku Petanderin säveltämästä ja Pauli Hanhiniemen sanoittamasta ja Popedan tunnetuksi tekemästä laulusta "Tahdotko mut tosiaan".

Yhtyeen kotisivut:
Limonadi Elohopea

Tulostettava versio.

Tulostettava versio ilman kuvia.

Copyright ©1999-2022, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.