[ MUUSIKOIDEN.NET ]

Haastattelut: Anssi Kela

Anssi Kela

26.01.2001 - Elokuvallisin visioin tarinoita lauluihin maalaava Anssi Kela muusikoiden.net:in haastattelussa.

Muusikoiden.net: Kauanko olet harrastanut musiikkia. Voisitko kertoa hieman historiaasi musiikin parissa?

Anssi: Musiikki on aina ollut läsnä. Molemmat vanhempani olivat ammatiltaan musikantteja, joten oli selvää että kotona soi jatkuvasti kaikenlainen musiikki. Seitsemänvuotiaana minut työnnettiin musiikkiopistoon, käteen lyötiin viulu ja sanottiin, että "vedä tolla!" Raastoin viulua noin vuoden päivät kunnes totesin, että ei toimi. Vaihdoin selloon, jota noin seitsemän vuotta jyystettyäni totesin, että ei se toimi tämäkään. Vaihdoin kontrabassoon, jota...

Tässä vaiheessa sieluni oli kuitenkin jo myyty rock -musiikille ja koska kaikissa aiemmin soittamissani instrumenteissa oli neljä kieltä, koin loogiseksi tarttua sähköbassoon. Perustin samanhenkisten luokkakavereiden kanssa yhtyeen, josta myöhemmin tuli Pekka ja Susi. Opettelimme yhdessä soittamaan ja tekemään biisejä. Tiemme johti rockin suomenmestaruuteen, levyttämiseen, pariin pienehköön radiohittiin, musiikillisiin erimielisyyksiin ja lopulta hajoamiseen vuonna 1998.

Muusikoiden.net: Olet julkaisemassa debyyttialbumia, voisitko kertoa levyn tekoprosessista?

Anssi: Pekan ja Suden hajottua en jäänyt ihmettelemään, vaan aloin välittömästi laatia uusia kappaleita. Huhtikuussa ´99 marssin levy-yhtiöön viiden uuden biisin demonauha taskussani. Yllätyksekseni rallit saivat todella innostuneen vastaanoton ja samalta istumalta lyötiin kättä päälle pohjalta: "Tehdään levy ja katsotaan miten äijän käy."

Aloin kirjoittaa uusia biisejä ja ensimmäisiin äänityksiin päästiin saman vuoden heinäkuussa. Siitä lähtien levy on ollu työn alla. Useita biisejä on matkan varrella tehty moneen kertaan; esim. pian julkaistavasta sinkkubiisistä Kaksi Sisarta löytyy viisi erilaista versiota... Mutta toisaalta levylle on myös tulossa laulu, joka on äänitystä ja miksausta myöten peräisin siltä ensimmäiseltä demolta huhtikuussa ´99!

Joten paikoitellen levyä on tuotettu oikein olan takaa, mutta mukaan on myös haluttu jättää jotain erittäin kotikutoista.

Muusikoiden.net: Kenelle suosittelisit levyä. Miten kuvailisit musiikkiasi niille, jotka eivät ole sitä vielä kuulleet?

Anssi: Biisini ovat pohjimmiltaan traditionaalisen singer/songwriter -perinteen edustajia. Jokainen laulu on tehty siten, että se toimii tarvittaessa pelkän akustisen kitaran säestyksellä. Tuotannossa tätä perinnettä on sitten yhdistetty nykypäivään; esim. Mikan faijan BMW:ssä on tuollaiseen aika klassiseen nuotiokitarabiisiin yhdistetty hiphop -elementtejä.

Pääosassa ovat ehkä kuitenkin tekstit. Pyrin sanoituksissani luomaan elokuvallisia visioita ja kertomaan suoraviivaisia tarinoita. Olen tekstittäjänä hylännyt kaikenlaiset kielikuvat ja kielelliset kikkailut - nyt teen yksinkertaisia stooreja, joissa on oikeasti juonia ja päähenkilöitä.

Pähkinänkuoressa voisi tulevaa levyäni kuvailla sanoin: perinteistä ammentavaa tarinankerrontaa modernein maustein...

Muusikoiden.net: Miten sävellyksesi syntyvät. Käytätkö jotain erityistä metodia kappaleiden tekoon?

Anssi: Yleensä ensin syntyy sävellys. Musiikillisia ideoita tupsahtelee tuon tuostakin ja suurimmasta osasta ei koskaan tule biisiä. Välillä joku juttu jää kuitenkin muhimaan päähän ja alan kehitellä siihen sopivaa tarinaa. Tämä vaihe saattaakin sitten kestää useita kuukausia! Kun vihdoin tajuan mistä biisi tulee kertomaan, niin lopullisen tekstin kirjoittaminen vaatii yleensä kahdesta kolmeen valvottua yötä. Tosin albumin nimibiisin, Nummelan, kanssa kävi juuri päinvastoin. Aluksi valvoin ne pari yötä vääntäen tekstiä. Sitten vain löin alle pari perussointua ja alkeellisen melodian - ja se oli siinä!

Muusikoiden.net: Mikä tekee mielestäsi musiikista hyvää. Mistä hyvä biisi rakentuu?

Anssi: Olen nykyisin niin tekstiorientoitunut, että en oikein jaksa kuunnella biisiä jos siinä on mielestäni huonot sanat. Näin varsinkin suomenkielisen musiikin kohdalla; englanniksi nyt menee vähän tuubempikin tavara... Mutta eihän se pelkkä hieno teksti riitä. Esim. Tero Vaaralla on joitakin loistavia tekstejä mutta niiden musiikillinen ylöspano on _niin_ sietämätöntä... Eli Mika Häkkisen sanoin: "Sun biisin pitää olla balanssissa!"

Muusikoiden.net: Mitä esikuvia itselläsi on. Minkälaista musiikkia kuuntelet?

Anssi: Kaikkien esikuvien äiti on Neil Young. Viime aikoina myös Bruce Springsteen on ollut aika hevissä rotaatiossa. Ihan uusista levyistä koviten ovat kolisseet Johnny Cashin Solitary Man ja Didon No Angel.

Muusikoiden.net: Haluatko esittää musiikillasi jotain sanomaa. Mistä ammennat sanoituksesi, miten ne syntyvät?

Anssi: Haluan vain kertoa todenmakuisia tarinoita. En oikeastaan edes mieti välittäväni minkäänlaista sanomaa. Biiseissäni on vain erilaisia henkilöhahmoja ajautuneena erilaisiin, yleensä epätoivoisiin, tilanteisiin. Kukin heistä yrittää ainoastaan selviytyä parhaaksi katsomallaan tavalla.

Muusikoiden.net: Olet tehnyt Harhaa nimisen balladin Anna Kuoppamäen kanssa. Miten yhteistyö syntyi?

Anssi: Minulla oli valmiina biisi nimeltä Harhaa ja valmistauduin sen levyttämiseen. Sitten mieleeni juolahti, että tämähän olisi itse asiassa aika täydellinen duettobiisi! Laulatin mielessäni kotimaisia naislaulajia ja tästä koelaulustani jäi ainoana jäljelle Anna Kuoppamäki. Emme olleet ikinä tavanneet mutta lähetin hänelle biisistä demon ja pidin peukkuja pystyssä. Onnekseni Anna tykästyi biisiin ja suostui tekemään sen. Harjoittelimme muutaman kerran ja menimme studioon laulamaan sen livenä - niinhän ne kunnon duetot tehdään! Lopputulos on mielestäni erittäin täydellinen ja Annan läsnäolo vie biisin jonnekin aivan muualle kuin mihin se yksin minun laulamanani olisi päässyt.

Muusikoiden.net: Onko itselläsi rohtoja aloitteleville artisteille, jotka jännittävät esiintymistä?

Anssi: Jos tuollaisia rohtoja jollain on, niin olisin niistä itsekin kiinnostunut!

Muusikoiden.net: Tulevaisuuden suunnitelmat?

Anssi: Tätä haastattelua tehdessä on lähitulevaisuudessa hahmolla Kaksi Sisarta -sinkun julkaisu. Albumi tulee maaliskuussa ja lähden tekemään muutamia keikkoja Samuli Edelmanin lämmittelijän ominaisuudessa. Se tuleekin olemaan aika haastavaa. Vain mies ja kitara; esiintymässä yleisölle joka on tullut katsomaan Samulia eikä mitään nobody -lämmittelijää! Se on vähän kuin heitettäisiin altaan syvään päähän kädet ja jalat sidottuina... Mutta jos tulen tuolta hengissä kotiin, niin olen varmaankin aika lailla valmis mihin tahansa koitokseen!

Muusikoiden.net: Motto / elämänfilosofia?

Lähden aina siitä että pukeudun mustaan. Aina.Mikan faijan bmw single julkaistiin 16.10.2000. Kaksi Sisarta -single julkaistaan helmikuussa ja debyyttialbumi 9. maaliskuuta 2001.

Kotisivu:
» click2music
» www.anssikela.com

Tulostettava versio.

Tulostettava versio ilman kuvia.

Copyright ©1999-2022, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.