[ MUUSIKOIDEN.NET ]

11.02.2004: Boss ME-50


Oli testissä yhden viikonlopun ajan tämä laite.
Laitteessahan on 6 osiota (tone modify, kompressori, wah, särö, modulaatio ja delay) joita voi kytkeä päälle/pois. Tämä toiminta- ja ajattelutapa onkin multiefektiprossuissa mielestäni paikallaan, kytketään siis efektejä päälle ja pois. Ennen (>5v sitten) ei ollut juuri missään laitteessa mahdollistakaan.
Efektit eli modulaatio-osasto ja wah olivat aika hyviä, erityisesti tykkäsin univibe-tyyppisestä efektistä, samoin phaser ja tremolo olivat kivoja. Harmonist-efekti oli täysin turha, muut efektit eli chorukset, flanger, vibrato ja rotary speaker kohtuullisia.
Wah-osastossa oli ihan hyvä, vaikkakin rajoittunut whammy, samoin oli pari vähän erikoisempaa mille ei äkkiseltään keksinyt käyttöä. Tone modifystä saattaisi olla jotain iloa (toimii täysiverisen eq:n korvikkeena), harmi kun suhisi aika lailla. No, löytyy vehkeestä noise gate, ihan hyvin toimiva ja yksinkertainen käyttää, yksi ainoa säätö. Kompurassa on vain sustain- ja level-säätimet, attack-säädin olisi joskus tarpeen. Muuten kompressorikin oli hyvää bossin tasoa. Reverb-osastolta löytyy neljä eri tyyppistä tilakaikua, kaikki yhden ainoan potikan säätöalueen takana, joten tarkkana saa olla säätäessä. Toimiihan tuo näinkin, on ainakin simppeli ratkaisu.
Säröt olivat se suuri pettymys. Ehkä odotin jotakin suurempaa kuin pelkkiä säröpedaalisaundeja, nimittäin värkistä ei kerta kaikkiaan saa irti putkilaitteille tyypillistä erittäin dynaamista säröä. Särötyyppejä on kyllä monta monituista erilaista ja eri tyyppistä, laidasta laitaan - kuitenkaan yksikään niistä ei toden teolla reagoi riittävän hyvin soittotätsiin (olenko liian vaativa..? =). Harmin paikka sinänsä, muuten olisinkin laitteen ostanut.
Toinen suuri miinus on virtalähde, joka puuttuu paketista - toimiihan se pattereilla (6 kpl sormiparistoja, tulevat mukana ?!), mutta eipä oikein innosta sellainen. Muutaman kympinhän se virtalähde vain maksaa, mutta tämän laitteen hinnasta sekin on lähes 10%. Samoin ainakin bändikäytössä melkeinpä välttämättä tarvitsee ainakin yhden lisäjalkakytkimen, maksanee muutaman kympin sekin.
Positiivista on se, että värkki ei maksa paljon, Suomesta saanee jonnekin 320 euron hinnan tietämille. Efektit ovat mukavan kuuloisia, wah-pedaalin jäykkyys on säädettävissä ja wahin toimina on arvatenkin rutinatonta, digitaalinen kun on. Tietysti ruhtinaalliset liitännät kuten sp/dif out ja efektilenkki puuttuvat, samoin midiominaisuudet - mutta ei kaikkea voi siihen hintaan saadakaan. Kotelo on ainakin painava ja tukeva, samaa paksua metallia kuin GT-6:ssa. GT-6 onkin seuraavana kokeilulistalla, siitä pitäisikin löytyä kaivatut ominaisuudet, hintaakin tosin reilut pari sataa enemmän... Minkäs sitä luonnolleen voi. =)

Kirjoittanut wilo 11.02.2004

            800×487  -  136 kt.

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.