[ MUUSIKOIDEN.NET ]

12.11.2018: Vox AC15HW1X


Tämä vahvari on sarjanumeroltaan 49 ja vuodelta 2010, kuten myös mukana tullut Celestion Blue.

Ostin käytettynä ja toiminut kolme vuotta päävahvarina keikoilla ja reeneissä. Soittoa noin 10h viikkoon, yleensä käytössä Jazzmaster Fralin P90 -mikei tai Telecaster Bare Knucle Flat 50s -mikeil. Toimii hyvin kaikkien kitaroiden kanssa, kun muistaa vääntää Tone Cut -namiskan sopivaan kohtaa. Todella kuumilla humppareilla en tykänny soittaa tuon läpi, koska clean headroom jää olemattomaksi ja dynamiikka hieman kärsii bändivolumeilla.

MATERIAALIT jne:
PLUSSAT

Tämä on ainut soittamani kombo, joka ei helisytä putkia.

Helppo huoltaa, vaihtaa putkia ja kajaria. Halpa myös huollattaa, koska point to point ja sisälmykset on heti näkyvillä.

Kestävä ja tukeva kahva.

Tolex kestänyt roudaukset ilman mitään suojia auton perässä. Vieläkään ei ole vekkejä tai kulumia. Mukana tulee tosin suojahuppu, jota ehkä kannattas käyttää...

Todella tukeva. Kaappi on laadukasta vaneria ja liitokset lujassa.

Ylipäätään laadukasta jälkeä sisältä ja ulkoa.

Komee ku mikä.

MIINUKSET
Painaa lähes 2x12 vahvarin verran.

Ei stand by -kytkintä, mutta sen ongelman voi kiertää kääntämällä master vol nollaan ja käyttämällä bypass-kytkintä kuten stand by.

Kaikki ruuvit aivan paskaa. Mulkeroituu heti vaikka kuinka olis sopiva kärki meisselissä. Hakusessa nyt uudet vastaavat, koska ei kestä enää seuraavaa huoltoa.

Etugrilli särisee ajoittain vaneria vasten tietyillä taajuuksilla. Kevyesti liimaa niin loppus, mutta ei ole haitannut.

Ajaa päätettä todella kuumana ja polttaa laadukkaan sovitetun EL84-parin alle vuodessa selväksi. Soitan tosin melko paljon ja roudailtua tulee myös. Saundi alkaa lähes huomaamatta mennä ohueksi ja lopulta rupeaa särähtelemään ja yskimään myös tyhjäkäynnillä todella rumasti. Ajattelin joskus käyttää pajalla, jotta mitattais katodibiasoinnin arvo ja vaihdettais tarvittaessa matalammaksi, mutta en ole vielä saanut aikaseksi. Pitäis kai olla noin 12volttia. EL84 koneethan lähes poikkeuksetta syö putkia, joten eiks se oo vähä se juttu :D

PUTKET
Tehtaalta taitaa tulla Ruby-putkilla. Mulle tullessa etuasteessa oli kaikki 12ax7, jolloin säröity hyvin nopeasti ja oli ylipäätään liian terävä ja hallitsematon mun makuun. Nyt kolme vuotta menty näin ja taidan pitää jatkossakin:
V1 7025 TAD Highgrade
V2 5751 TAD Highgrade
V3 12ax7 TUNGSOL

Päätteessä olen kokeillut kalliimpiakin putkia, mutta koska ne palaa aivan yhtä taajaan ku halvemmat, mulle riittää sovitettu pari JJ EL84.

Tasasuuntaajana EZ81 TAD.

Putkiosastolla kiinnikkeinä halvan oloiset jouset. Näin kalliissa pelissä vois olla koko etuaste metallikiinnikkeil kuten V1 on.

SAUNDIT JA PEDAALIKOKEMUKSET:
Saundiltaan juuri niin hyvä, kun modernilta Voxilta voi odottaa. Saundi on parasta mitä olen koskaan soittamastani vahvarista kuullut ja se on paljon sanottu se. Terävä, erottuva, mutta ennen kaikkea kuulas.

Mulla pääosin käytössä vain normal channel ilman master volumee, mutta pienillä klubeilla joutunut saundimiehen ilmeiden perusteella käyttämään master volumee. Jotain putoaa pois, kuten voi odottaa, mutta kuulostaa silti itseltään. Master volume tiputtaa ehkä hieman yläpäätä pois tai leikkelee muuten eq:ta, jolloin saundi hukkuu helpommin bändin sekaan. Huom, master volume kaakossa ei ole tässä koneessa sama asia kuin bypassed, joka tuo vielä hitusen lisää volumea.

AC15 ja täyteläiset clean-saundit? Tältä onnistuu. Watit puskee vastaan, mutta olen pärjännyt hyvin klubikeikoilla. Itsellä käytössä vain normal channel ja volat hitusen vajaa klo 12.

Kompurapedaali on aina käytössä, joka sekin osaltaan pehmentää saundia. Välttämättä ei sitä vaatisi, mutta Cali76 Deluxe tuo aina jotain saundiin lisää. Lisäksi boostaa mukavasti. MP Forest Green toiminut myös hyvin.

Säröytyy todella maukkaasti sekä vahvarin volasta että pedaaleilla. Rikasta säröä, joka oikeasti kuulostaa Voxille. Käytän Xotic EP-Boosteria, joka aina päällä ja lead-saundit lähtee Crowther Hot Cakesta, joka muuten on aivan must-have jokaselle voximiehelle tai -naiselle. Fuzzeista kokemus on lähinnä big muff -johdannaisista; nyt käytössä Black Arts Toneworks Pharaoh Fuzz. Sustainia löytyy vaikka loputtomiin. Tulevaisuudessa haluun testiin Fulltone OCD ja vintage Proco RAT.

Delay ja reverb toimii myös, mut tarkkana saa olla, koska headroomia ei kauheasti löydy. Reverb-osasto mulla by Neunaber (Wet, Slate, Immerse), koska ne on hyvin puhtaita eikä tuppaa säröjen tielle. Delayt tuottaa El Capistan, mutta myös Carbon copy toiminut ok. Digidelaysta ei ole kokemusta.

KAJARI
Tehtaalta Celestion Blue - the Vox sound. Totta, ja kolme vuotta sillä soitinkin, mutta saundin metsästys on loputon suo. Blue tuntui menevän mutaisesti ruttuun suuremmilla säröillä eikä enää erottunut niin hyvin bändin seasta. Hetki sitten vaihdoin sisään WGS Blackhawk Alnico 50W 8ohm, joka on paljon artikuloivampi ja selkeämpi menettämättä blue alnicon kirkkasta yläpäätää ja pyöreyttä. Ajattelin headroomin lisääntyvän merkittävästi 15W vs. 50W, mutta ei. Säröytyy samoin klo 12 tienoilla, mutta ei mene tukkoon kuten blue vol-namiska lähes kaakossa tai pedaalin särkemänä. Yhtään keikkaa en tällä kajarilla ole soittanut, mutta reeneissä sekä ilman että korvamonitoreilla kuulostaa hitusen paremmalle. Muutkin bändiläiset huomas kitaran olevan nyt selkeämpi, vaikkei tiennyt kajarin vaihdosta mitään.

Testissä ollut myös Weber Blue Dog Ceramic ja Celestion G12M Greenback. Tykkäsin enemmän jälkimmäisestä ja soittaisin sillä, jos haluisin terävämmän ja särömmän rokkisaundin pienemmillä volumeilla. Greenbackillä on ihan oma hommansa meneillään verrattuna em. alnicoihin. Se on hyvä saundi, muttei vaan mulle eikä meidän musaan. Mun korvaan Voxissa pitää olla alnico.

Takapaneelista löytyy kytkin 16 - 8 ohm. Tämä ei kaipaa lisäkaappia, vaikka sille mahdollisuus löytyykin. Tarkkana noiden ohmien kanssa, jos vaihtelet kajareita ja lisäkaappeja. Pari kk tuli ajettua mismatched ennen ku huomasin, mutta onneks muuntajat ei ottanu itteensä.

Joku saattais kaivata efektilooppii, mut hyvin on pärjätty ilmankin. Ehkä tulevaisuudessa vois tuon modata, jotta sais ainakin reverb-osaston vasta etuasteen jälkeen, jossa saattas toimii paremmin eikä voxi olis välttämättä niin ronkeli siitä mitä reverbiä käyttää.Kokonaisuutena olen enemmän kuin tyytyväinen. Kaikista musaromuista tämä on ehkä se never sell.

Jos ostaisin uutena, ottaisin Greenbackillä, löisin sen 1x12-kaappiin ja vaihtaisin komboon tilalle 16 ohm WGS Blackhawkin, Celestion Goldin tai jonkun vastaavan. Siten saisi myös greenback-saundin käyttöön joko yhdessä alnicon kanssa tai erikseen.

Kirjoittanut edva 12.11.2018

            1209×1612  -  648 kt.

1512×2016  -  763 kt.

1512×2016  -  824 kt.

Copyright ©1999-2022, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.