Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

15.04.2013: Roland Cube-60 vintage


Muistan että 80-luvun lopulla ensimmäinen vahvistimeni oli Rolandin 30 wattinen transistori peli, mallia en enää muista. Se on jäänyt mieleen että punkkia soitettiin "nupit" kaakossa epävireisesti, kun kitaraakaan ei osattu kunnolla virittää ja virittimistä ei oltu kuultukaan. Nykyisin kun muistelee nuoruusaikoja, niin aina harmittaa nuo vanhat myydyt kitarat ja vahvistimet, mutta niin kai se on kaikilla muillakin. Nostalgiaa...

Muusikoitten.nettiä ja tori.fi sivustoja taas kerran selattiin, etsien jotain mukavaa... No silmään sattuikin tori.fi sivustolla tämä Rolandin vahvistin, mielenkiinto heräsi välittömästi nostalgia mielessä. Ei muuta kun yhteyttä myyjään, joka sattui asuvan vielä samassa kaupungissa ja kaupunginosassakin. Seuraavana päivänä kävin testaamassa vahvistimen pikaisesti. Pientä rahinaa potikoissa, mutta se oli odotettavissakin kun kyseessä on 30 vuotias vahvistin. Muuten peli oli kunnossa reverbiä lukuunottamatta(?). Harmittava seikka oli että alkuperäistä kanavanvaihtaja/reverb pedaalia ei ollut (onko mahdollista että reverb on off asennossa ilman pedaalia ?). Toki vahvistin on saanut kulumaa, kolhuja ja naarmuja tolexiin, mutta sehän vain tuo Mojoa lisää. Myyjänä oli about +60 vuotias mies, joka kertoi vahvistimen olleen soittamatta vuosia, kun alunperin oli tyttärelleen ostanut, jolta oli soittoinnostus loppunut aikoja sitten. Vahvistin oli lojunut pitkään tarpeettomana ilman käyttöä ja hän tahtoi siitä eroon tilaa viemästä. Pikaisen hintaneuvoittelun jälkeen sovittiin hinnaksi 75 euroa, siinä kunnossa ilman takuuta. Tyytyväisenä vahvistimen kanssa kotiin.

Vahvistimen tiedot
-malli: Roland Cube-60 vintage
-teho: 60 wattia, transistori
-kaiutin: 12" Celestion g12-100, made in England (edit. ei alkuperäinen, kiitos korjauksesta)
-kanavat: clean, overdrive
-valmistusmaa: Japani
-valmistusvuosi: 80-luvun alku (?)
-paino: noin 14 kg
-koko: korkeus 42 cm, leveys 36,5 cm, syvyys 23 cm

Liitäntämahdollisuudet
-paralell ext. speaker 8 ohm min
-headphones
-main in
-pre out
-footswitch: overdrive/reverb

Pikaiset ensitunnelmat
Kyllä soi pikkuvahvistin lujaa tarvittaessa...
Akustinen kanava soi mielestäni pehmeästi vaikka kyseessä onkin transistori vahvistin. Soundeja saa muokattua todella hyvin kun volume potikkaa nostamalla saa bright asetuksen ja master volume on erikseen. Soi todella heleästi ja artikuloi tarkasti.

Overdrive kanavalta löytyy todella mukavan lämpöinen blues overdrive soundi ja suljetun rakenteen ansiosta tuntuu että botneakin löytyy kivasti näin hiljaisella soitettaessa kerrostalovolumellakin. Voin kuvitella bändisoitossa kunnon volumella vahvistimen murahtavan kivasti.

Lähipäivinä testaan miten vahvistin toimii Boss GT-5 multiefektin kanssa. Ensitestauksen jälkeen en kylläkään jäänyt kaipaamaan muuta kun kaikua, delayta ja kanavanvaihto mahdollisuutta. Alkuperäistä kanavanvaihtaja pedaalia on kylläkään mahdotonta todennäköisesti löytää mistään. Mielessä kävi että todennäköisesti kanavanvaihdon/reverbin saa toimimaan Bossin FS-6 pedaalilla, jos joku tietää asiasta niin tieto otetaan vastaa kiittäen. (edit. sain tiedon että FS-6 ja FS-5L toimivat tässä, kiitos tiedoista)

Näin lopuksi totean että todella hyvä peli hinta/laatusuhteeltaan, no tuskin 75 eurolla saa kovin paljon parempaa. Kyllä meikäläinen tällä pärjää hyvin kotona soitellessa ja tarvittaessa bändisoitossakin. Luulen että tehot riittää mukavasti rumpalin kanssa soitellessakin. Pieni ja kompakti vahvistin, sekä kevyt roudata. En kaipaa yhtään enää nuppia ja 4 x 12 kaappia. Tällä ei ole tarkoitus vetää mitään high gain metallia mutta rokit ja bluesit luulisi taipuvan kivasti.

Plussat
-koko + paino = helppo roudata
-teho, sopii kotisoitteluun ja bändisoittoon
-laadukkaat komponentit kun toimii vielä 30 v. jälkeenkin
-soundi
-ulkonäkö
-hinta/laatusuhde
-toimii hyvin pedaalien kanssa
-kuulokeliitäntä.

Miinukset
-yhteinen eq kummallakin kanavalla
-volume ero kanavienvälillä

Edit. 17.4
Testaus Boss GT-5 kanssa
Yhdistin GT-5 suoraan akustisen kanavan inputtiin. Hain soudeja bluesista -> hard rockiin, ilman minkäänlaista ongelmaa. Käytin itse ohjelmoimaani custom overdriveä, reverbiä, delayta, EQ:a ja compressoria hard rock soundiin (Danzig I & II levyjen kitara soundia hakien) ja sen aika kivasti löytäen. Hain myös hyvän akustisen näppäilysoundin, siihen lisäsin vain delayta, reverbiä ja hieman chorusta. Käytin pelkästään GT-5 ns. efektejä eli jätin etuasteet kaikki pois, turhaan soundeja vetämästä tukkoon. Yllätyin positiivisesti miten hyvin laitteet toimivat yhdessä, ei suhinoita eikä muitakaan ongelmia kotisoitto volumella. Luulen että vahvistin toimii myös mainiosti irtopedaalien kanssa, toki kamarunkkarihifistelijätnörtit ovat varmasti erimieltä. ;) Kitarana käytin vuoden 1980 Vantage Avengeria, josta olen kirjoittanut entisöintitarinan elektroniikka ja soitinrakennus artikkeleihin. (http://muusikoiden.net/artikkelit/1777)

Edit. 19.4
Testaus Boss FS-5L kanssa
Sain tänään Boss FS-5L pedaalin, jolla saan nyt kanavan vaihdon onnistumaan. Toimii niinkuin pitääkin. Hieman häiritsee kanavien volume ero, jos kääntää overdriven täysille, josta jo mainitsinkin artikkelissa aiemmin. Overdrive 5 säädöllä kanavien volumet ovat vielä samalla tasolla. Valitettavasti selvisi että reverb ei toimi vaihtajallakaan eli siinä on jotain vikaa. Otetaan hyviä neuvoja vastaan, jotka ymmärtävät reverbin korjauksesta, itse hävettää nolona että en edes tiedä onko vahvistiessa plate vai jousi reverb... tai joku muu. Tuon puuttuminen ei kyllä hirveästi häiritse, kun pää-asiassa käytän GT-5 efektejä vahvistimen kanssa.

...mutta tässä nyt tunnelmat alkuun, lisäilen tekstiä kun testailen vahvistinta lisää.

Edit 21.4
Tarttui huuto.netistä Cube-60 chorus versio eli siitä lisään tähän samaan artikkeliin tuntemuksiani. Kokeilen toimivatko nämä miten sarjaan kytkettynä jne... jos eivät, niin saahan nuo toimimaan samaan aikaan vaikka Boss lineselectorilla. Halpoja pelejähän nämä ovat, ihme ettei nämä kelpaa muille. ;)

Kirjoittanut RAUMALA 15.04.2013

            1000×750  -  370 kt.

1000×750  -  316 kt.

1500×1131  -  527 kt.


Arvostelu

3,73,73,73,73,7    (11 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Kommenttien lisääminen vaatii rekisteröitymistä. Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään.

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle