Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

11.04.2011: Anze Guitars - Stratocaster tyyppisen ki...


Heipä hei!

Haluan jakaa tässä kanssanne toisen kitaran rakennusprojektini ja laittaa hieman kuviakin tuotoksestani. Olen harrastellut kitaranrakennusta nyt noin 2 vuotta, kansalaisopiston kurssin kautta pääosin. Ja huomannut jo varhain, että pistin käteni sellaiseen asiaan, josta ei varmaan koskaan irti pääse; vei nimittäin niin hanakasti mennessään tämä touhu. Mutta ei se tietenkään mitään, olen erittäin innoissani kaiken kaikkiaan. Ja ideat vaan lisääntyvät taitojen kartuttua. Vielä kun olisi oma verstas, jossa tuotoksiaan viedä eteenpäin.. Ehkä joskus.

Viime vuoden syksyllä kurssin taas jatkuessa siis aloitin Strato- projektini; tämä tuli aivan siitä syystä että minulta puuttui vielä kokonaan kyseisen mallin kitara jota olen toki aina haaveillut omistavani. Mitään halpis räpelöä en kuitenkaan ole halunnut hommata. Kaverilta oli pitkään aito Fenkkunsa lainassa ja sitä soitellessa tuudittauduin siihen aatokseen että nyt on tehtävä Strato! Telen rakensin ekana projektina. Joten luonteva jatkumo sikälikin...

Sen kummemmin nyt tässä (vielä ainakaan) erottelematta kaikkia mahdollisia työvaiheita, kerron pääasiassa materiaalit ja muut osat mitä tuohon skebaan tuli lopuksi.
Ja kuvia toki muutama...Ja saa kysyä ja kommentoidakin mielellään.

Runko: Amerikanleppää. Liimattu kahdesta osasta lankku jossa värityksen esikuvana Fenderin "Cherry Sunburst". Tämän toteutti soitinrakentaja-mestari Aaro Leinonen, jolle suuret kiitokset hienosta työstä. Otin sujuvasti oppia vierestä katsellen.

Kaula: Kokonaisuudessaan loimuvaahteraa, radius "10, 21 nauhaa, satula luu-aihiosta, otelautamerkit, mustat muovidotsit. Kaularauta, 2-toiminen jota peittää pähkinäpuu-viilu. Kaulan muotoilu on kohtuu paljon aikaa vievä osa tässä touhussa, mutta sujui tällä kertaa paljon nopeammin jo kuin ensimmäisellä. Liikkeet olivat rohkeampia ja tein muotosabluunat kaverin Fender Stratocasterista joita käyttäen muotoilin kaulan, ensin nauhahiomakoneessa ja tämän jälkeen siklillä ja hiomapapereilla. Radius hiottiin käyttäen sopivaa klossia. Logon piirtelin ensin ihan tussia käyttäen paperille josta sitten skannasin tietokoneelle ja lähetin paikalliseen kopiopalveluun, jossa he painoivat tarra-arkille väkerryksen. Jatkossa täytyy saada painatus ohuemmalle siirtokalvolle koska tahtoo jäädä koholle tuossa lavassa ja tarvitsee lakkaa aina vaan enemmän..

Virittimet: Gotoh

Mikit: Setti jostakin japsi-stratosta, vuodelta -69.

Elektroniikan kanssa tein melko paljon töitä, kytkennät jouduin tarkistamaan monta kertaa ja vaihtamaan kaulamikin (ensimmäisenä mulla oli keski- sekä tallamikki siis tosta samaisesta setistä ja kaulamikkinä venäläisen Grigorin itsekäämimä mikki, Kilo-ohmit yli 8! Ei oikein pelannut (tonen kanssa oli häikkää sekä volumenkin..) joten nyt kiinni on kokonaisuudessaan tuo setti jonka huuto.netistä huutelin..Nyt soi mieluisasti! Sekä hommasin uutta osaa mm. potikat sekä Ernie Ball:in kunnollisen mikkikytkimen. Ekat osat olivat jostakin halvasta kopiosta mitä laatikoissa pyöri.. Kannattaa heti jo oikeasti hommata kunnon kilkkeet, harmittaa vaan jälkeenpäin kun eivät toimikaan sitten tai skrabailevat ajan myötä.

Talla: Alkup. osa, Mex. straton vibratalla. Tänään vihdoin sain vibrankin pelaamaan hyvin, kolme jousta oli liian jäykkä asetus joten otin pois miesluukun ja napsautin keskimmäisen pois, nyt toimii!

Lakkaus: Tämän hoidin pääosin itse, polyuretaanilakka, paineilmaruiskulla. Välihionnat karhunkielellä sekä vesihionnalla, loppuhionta 2000 karkeuteen saakka ensin vesihioen sitten 6000 karkeuksisella laikalla valopetroolin kanssa sekä lopuksi Farecla G3:lla kiillotus lampaanvillalaikkaa avuksi käyttäen.

Pleksi sekä nupit: Aged white, nupit ainakin fender alkup. osaa...Luultavammin pleksikin.

Piirrustukset ja sabluunat: Oivallinen piirrustus löytyi Korpi Instrumentsilta ja sabluunat löytyivät kurssikeskukselta.

Tarvikkeita ostelin monesta eri liikkeestä, netistä löytyy tietty todella hyvin, itse suosin paljon Beatmania, sekä Korpi Instrumentsia, myös Millbrookista tuli osia sekä paikallisesta Dlx-Music:sta. Huuto.net myös kannattaa aina tarkastaa, paljon on liikkeellä kelpo osia varsinkin tähän varmasti kopioiduimpaan malliin.

Ja sitten...
Mikään täydellisyys tämä tekemäni kitara ei tietenkään ole, jos olisi, sehän olisi sitten siinä... Isoin fiba mitä sattui tuli tuossa kaularaudan uraa jyrsiessä. Olin jo alunperin saanut vinkkiä siitä, että kannattaisi rakentaa sopivanlainen "jigi-loota" johon kaulan voisi kiinnittää ja sitten sen avustuksella uran saisi jyrsittyä suoraan. Kone tuppaa muuten sitten heilumaan ja erittäin herkästi. En tietenkään malttanut tuota lootaa rakentaa ja päätin pelkän ohjurilaudan kanssa vetää uran pois alta. Tietenkin se heilahti. Mutta ei pahasti, mutta tarpeeksi kuitenkin, sitä ajatellen että niistä parista vinksauksesta oli haittaa aivan loppuun asti. Jos tuollaista paikkausta pitää tehdä (ja yleensä jossain vaiheessa pitää:), kannattaa ne huolella hoitaa ennen pintakäsittelyjä pois. Olin hieman liian hutiloiva tässä hommassa. Ne kyllä paikkasinkin, mutten tarpeeksi huolella ja ajattelin että kyllä lakka ne sitten peittää. Mut ei se peittänytkään, pintajännityksen takia. Lakka jää ilkeästi uran reunoihin eikä pääse siihen railoon menemään. Loppuvaiheissa sitten vielä tuota korjailin ja korjailin. Jouduttiin siihen pensselöimäänkin jos jonkinmoista ainetta. Tuli siitä aivan siedettävä, ja enitenhän ne itseänsä haittaa kun tietää ongelmakohdat, äkkinäinen ei välttämättä huomaa. Sikäli jos haluaa päästä helpommalla ja säästää aikaa ja rahaa, kannattaa tilata valmis otelauta, niitä saa alle 20¤:n.. Tässä tapauksessa toki halusin hyödyntää koko upean puun loimukuvion, turhaan peittelemättä sitä erillisellä otelaudalla..
Soitettavuus kuitenkin ratkaisee, ja on mielestäni passeli. Jopa hieman enemmän kaula olisi saanut olla "C"-profiilimainen omaan käteeni sopivuutta ajatellen mutta toimii kyllä noinkin. Jäi hieman liikaa U:ksi. Seuraavaan sitten parannetaan tätäkin. :)

Mutta kaikesta viisastuu. Sitähän tämäkin on. Täytyy kokeilla ensin ja katua sitten, mutta aina oppii...Mutta kannattaa kuunnella kokeneempia ja imeä tietoa heiltä ja uskoa, tai kokeilla jos ei usko. Tämä on kuitenkin vasta toiseni. Jospa se 10. tai 20. kappale olisi jo "lähellä" täydellisyyttä, jos niitä koskaan niin paljoa tulee.. aika sen näyttää.

Tässäpä tärkeimmät tällä erää!

Lisäys; Kannattaa hommata täältä uusi opus: http://www.korpi-instruments.com/tuotteet_kirja.html
Loistava kirja itse soittimensa rakentavalle, niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin...

Koitan saada ääninäytettä jossain vaiheessa myös eetteriin..

Kirjoittanut kimbbaz 11.04.2011

            800×600  -  93 kt.

800×1067  -  59 kt.

800×600  -  86 kt.


Arvostelu

4,34,34,34,34,3    (10 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Kommenttien lisääminen vaatii rekisteröitymistä. Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään.

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle