Muusikoiden.net
24.04.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

22.10.2008: Laney Lionheart-sarja


Tämä vahvistinsarja on suunniteltu ja valmistettu Laneyn 40-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2007. Sarjan laitteet ovat käsintehtyjä. Laney Lionheart sarjaan kuuluu 5-wattinen 1x12 combo, 20-wattinen nuppi sekä 20-wattinen 4x10 combo ja 2x12 kaappi. Itse olen omistanut tuon pienemmän combon ja tällä hetkellä käytössä on tuo nuppi. Näitä kahta laitetta käsittelen tässä artikkelissa.

Laitetaan perustiedot tähän ensin:

L5T-112 & L20H:

Tehoa combossa 5 wattia, nupissa 20 wattia
2 kanavaa, clean ja drive
Etuasteessa 3 x 12ax7
Päätteessä 1 x EL84 (combo), 4xEL84 (nuppi.)
3-alueinen EQ + tone
Reverb-kaiku
Bright-kytkin puhtaalle kanavalle
Efektilooppi
lo- ja hi-gain inputjakit
Combon elementti Celestion Heritage G12H
Kaiutinlähtö 8-16 ohm lisäkaapille, nupissa 4-16 ohm
Paino 19 Kg combo ja 17 kg nuppi
Combon alla tilting mechanism, eli systeemi jolla saa toosaa hieman kallelleen
Hintaan sisältyy kaksikytkiminen footswitch (kanava & kaiku) sekä Lionheart-huppu laitteelle.


Koko sarja on erittäin asiallinen sinisen värinen vintagehenkinen paketti. Kantokahvat ovat Laneyn tapaan fiksut ja toimivat. Plussaa ehkä maailman miellyttävimmän tuntuisesta nahasta jolla kahvat on verhoiltu. Muutenkin Lionheart on maltillisen näköinen ja omalla tavalla susi lampaan vaatteissa. Laney-logokin on tuttu firman alkutaipaleelta. Joka tapauksessa ulkonäkö on erittäin miellyttävä ja kaikki tuntuu olevan kohdallaan ja selkeää.

Sitten saundeihin. Jokainen joka on Laneyn putkivahvistimia soittanut, osaa odottaa puhtaalta kanavalta paljon. Tämä antaa vähintään odotuksien verran pehmeätä alapäätä ja kuulautta jota brittitoosasta pitääkin kuulua. Saundi on nimenomaan Laneymainen ilman rätinöitä ja hurinoita ja 5 watin tehon headroom yllättää kyllä positiivisesti. Nupin 20 wattia tuovat hieman lisää headroomia, mutta laite ei ole juurikaan äänekkäämpi kuin combo.

Bright-kytkin tekee juuri sitä mitä pitääkin, saundista tulee hieman heleämpi. Kaiku vaikuttaa oikein laadukkaalta, jopa bändikaverini JuSun mielestä joka on kamahinkkareiden kunkku. Puhdasta kanavaa en voi moittia millään tavalla. Saundia saa muokattua tehokkaan EQ:n avulla ihan varmasti sellaiseksi kuin haluaa ja bright-kytkimellä saa hieman poistettua sitä brittiaksenttiakin jos siitä ei pidä. Voisi sanoa että puhtaan kanavan mahtavaa saundia ei voi pilata vaikka EQ olisi missä asennossa tahansa.

Puhtaan kanavan saa rosolle melko helposti. Tämä koskee myös 20 wattista nuppia. Volumet vain kaakkoon ja saundi säröytyy miellyttävästi. Humpparikitaralla voidaan puhua ihan kunnon säröstä. Saundi on todella tukeva ja reagoi kitaran käsittelyyn miellyttävästi.

Puhtaan kanavan särö on luonteeltaan samanlaista kuin särökanavankin, mutta kitaran volapotikalla saa paremmin jarrutettua saundia puhtaaksi tällä puhtaalla kanavalla. Särökanavalla se ei täysin puhtaaksi tunnu menevän.

SÄRÖÄ BEIBI!
Sitten särökanavan pariin. Kun ruuvaamisen saa kohdalleen niin luvassa on mahtavaa rutinaa ja mikä parasta, ilmaan mitään häiriöitä! Särö on pehmeätä ja sitä on tarpeeksi, jopa Jacksonin tilukeppi kuulosti siltä että se olisi rakennettu tunteella kun kokeilin sitä Laneyn läpi.

Nuo Laneyn sivuilla olevat ääninäytteet kertovat ihan valehtelematta mistä on kyse. Laite kuulostaa juuri siltä mitä niissä luvataan. Jos huonoja puolia pitää keksiä, niin ainoa mieleen tuleva asia on se, että jouduin combon kanssa hakemaan saundia jonkin aikaa. Lujempaa soitettaessa alapäätä ja tummuutta sai hakea, eikä pelkkä EQ:n vääntely tuottanut tarpeeksi hyvää tulosta, vaan alapää ei kuulostanut hyvältä ja yläpää oli hieman riipivä. Parhaaksi tempuksi osoittautui kääntää vahvistimesta tonea auki melkein tappiin asti, ja vähentää ylä- ja keskialueita EQ:sta. Tällä saundin sai alhaalta voimakkaaksi eikä yläpää puhkaissut tärykalvoja. Säröä itseäänhän laitteesta irtoaa kyllä sen verran ettei kakkoseksi jää kuin suuremmille hevitoosille kuten Englit jne. En lähtisi metallia soittelemaan tällä välttämättä, mutta kyllä jonkin asteiset hevit lähtee ja todella hyvällä saundilla.

Kun soitellaan kovempaa niin suosittelen combolle kaveriksi jotain kaappia. Ihan 1x12 Framuksen kaappi auttoi jo todella paljon varsinkin särökanavaan. Riippuu ihan kuinka kovaa soitetaan. Combo itsessään on tiettyyn pisteeseen asti mahtavan kuuloinen, lisäreserviä saa kaapilla tarvittaessa.

Kaiken kaikkiaan tuntuu todella kuin käsissä olisi Laneyn parasta osaamista kaikilla saroilla. Olen tyytyväinen laitteen kaikkin ominaisuuksiin, enkä olisi uskonut ennen Lionheartia, että 5 wattia tehoa voi pitää sisällään niin paljon headroomia ja M-U-N-A-A. Voin ilman omantunnon tuskia suositella näitä kaikille joille sirkkelisärö ei ole tarpeellinen. Tuota pikkucomboa suosittelen kaikille jotka etsivät studiohommiin hyvää yleispätevää laitetta.

Yhteenveto:
+ mahtava vintage ulkonäkö
+ mahtava brittisaundi
+ häiriöttömyys
+ terve perussaundi mutta myös säröä irtoaa paljon
+ kaiku
+ koko paketti virheetön kokonaisuus

- ei mitään

Combossa lisäksi:

+ kallistusmekanismi
+ huoltoasiat (vain yksi pääteputki)

- vaatii lisäkaapin bändisoitossa


Lisää tietoa ja erittäin todenperäisiä ääniklippejä löytyy Laneyn kotisivuilta:
http://www.laney.co.uk/index.php

Kirjoittanut Eemil 05.04.2008

            500×462  -  60 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (24 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Kommenttien lisääminen vaatii rekisteröitymistä. Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään.

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle