Muusikoiden.net
15.08.2022
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

14.04.2003: GALLIEN-KRUEGER MB150S


Arvostelussa on tällä kertaa lähestulkoon pienin mahdollinen vakavsti otettava bassovahvistin, matkatelevision kokoinen Gallien-Krueger. Painoa tällä alumiinirunkoisella laitteella on 9kg, joten kysymyksessä on roudaukseen leipääntyneen basistin kultakimpale, jota kuljettaa mukanaan lisävarusteena saatavassa olkalaukussa vaikka raitiovaunulla ilman ongelmia. Vahvistimen suunnittelussa on ollut avainsanana painon ja koon minimointi soundia heikentämättä, ja siinä on onnistuttu yllättävänkin hyvin.

Kaiuttimen koko on 12" ja tehoa vahvistimen omaan ämyriin luvataan anteliaat 100W. Lisäkaappia käytettäessä tehot ovat 150W. Kokoonsa nähden vaihvistin tuottaa uskomattoman suuren ja pehmeän äänen ja sillä selviytyykin todella kovaäänisiä rock-keikkoja lukuunottamatta melkein missä vaan -varsinkin jos on käytössä PA, jonka kautta basso saatetaan yleisön kuuluville. Säätimet ovat varsin monipuoliset: gainin ja mastervolumen lisäksi on käyttökelpoisille taajuksille viritetty nelialueinen EQ, säädettävä limitteri, low cut-kytkin, high boost-säädin ja contour-säädin. Contour on eräänlainen "pika EQ", eli se leikkaa keskialuetta aikaansaaden vaikutelman ala- ja yläpäistään boostatusta soundista. Lisäksi vaihvistimessa on D.I.-lähtö ground liftillä ja inputissa 10db:n pad.

Soundi on ala-middlepainotteinen ja miellyttävän sävykäs, eikä liian hifi edes hiljaisemmilla volumeilla.
Lujaa soitettaessa vahvistimen signaali alkaa säröytyä volumesäätöjen ollessa puolen välin kohdalla tai yli, eikä äänenpaine siitä eteenpäin enää kasvakaan, vaan särö ainoastaan lisääntyy. GK:n ehdoton vahvuus piilee koon ja painon lisäksi osittain myös tässä särössä, joka on transistorisäröksi yllättävän miellyttävä ja niin erottuva, että kovemmalla volumella soitettaessa basson kuulee parhaiten muun musiikin seasta juuri särön avulla. Tämä mahdollistaa vahvistimen käytön henkilökohtaisena monitorina yllättävänkin kovaäänisissä tilaisuuksissa.

Erityismaininnan GK combo ansaitsee hienosta käytöksestä kontrabasson kanssa: muilla vahvistimilla joutuu ekvalisaattoria ruuvailemaan tovin ennekuin mitään järkevää tulee ulos, mutta GK on kuin luotu kontran aisapariksi. Pienillä eq:n hienosäädöillä saadaan ilmoille miellyttävä ja sävykäs kontrasoundi ja volumekin riittää hyvin jazz-yhtye keikoille ja jopa bigbandiinkin. Lisäksi tämä kombo on näyttänyt hampaansa myös äänityksissä: lähimikityksellä sisäänrakennetusta kaiuttimesta saa mahtavan selkeän mutta lämpimästi purevan soundin linjabasson kaveriksi.

Kokonaisuutena GK MB150S-kombo on vahvistin, jota ilman en voisi enää tulla toimeen - niin usein tulee yllättäviä keikkareissuja tai odottamattomia roudaussählinkejä, jolloin on kullanarvoista se, että vahvistimen voi kantaa itse mukanaan keikalle ja sieltä pois. Roudaustekninen etumatka kulminoituu hyvin verratessani GK:ia vaikkapa Ampegin rantasaunaan, jonka soundi kyllä on se aivan paras kaikista (IMO), mutta jolle tulee painoa melkein 15 kertaa enemmän kuin GK:lle ja jonka roudaukseen tarvitaan apumiehen lisäksi vähintään pakettiauto. Gallein-Kruegerin taivaallisen helpon roudattavuuden kun suhteuttaa hyvään käyttökelpoiseen soundiin ja hieman rajoittuneeseen, mutta lähes aina riittävään volumeen, niin koossa on vahvistin, joka täyttää ne kuuluisat "aution saaren" kriteerit. Jos olisi pakko pärjätä kaikki keikat ja treenit vain yhdellä vahvistimella, niin se olisi tämä.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan laitteeseen, vaikka hinta onkin muiden jenkkivehkeiden tavoin kivunnut lähelle kipurajaa. Omastani maksoin muistaakseni 4000mk vuonna '99, mutta nykyisin hinta on jo melkein tuplaantunut ja siitä kantopussistakin rokotetaan melkein 1000mk vanhaa rahaa.

Kirjoittanut absqua 14.04.2003


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Kommenttien lisääminen vaatii rekisteröitymistä. Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään.

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti