Muusikoiden.net
20.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

13.03.2007: Kiinalainen Hagström Viking


Hagström Viking Reissue

Kyseessä on ES-335 tyylinen Kiinassa valmistettu puoliakustinen kitara laminoidulla vaahterabodylla ja vaahterakaulalla. Keskipalkkikin taitaa olla vaahteraa. Otelauta 12” radiuksella on eebenpuun näköistä Resinator nimistä materiaalia ja tuntuu ihan mukavalle käytössä. Materiaalille luvataan eebenin soinnilliset ominaisuudet ilman ongelmia puulle mahdollisen elämisen kanssa. Kaularauta on Hagströmin H-expander- mallia, joka koostuu H-mallisesta alumiiniprofiilista ja pyöreästä rautatangosta, joka sijaitsee heti otelaudan alla. Toisin kuin normaali rauta, tämä työntää kaulaa suoraksi vedon sijaan. Tämä rakenne mahdollisti aikansa ”nopeimmat” kaulat. The fastest playing neck in the world, kuten mainos sanoi. Tämä uusiomallin kaula on sellainen vintage- nopea, ehkä samaa luokkaa Gibsonin ´60 slim-taperin kanssa. Alkuperäisestä Vikingistä poiketen reissuessa on liimakaulalla pulttikaulan sijaan.

Mikrofonit ovat nettisivujen mukaan HJ-50 humbuckerit, jotka on suunniteltu puoliakustisia varten, mutta ilmeisesti joissain kitaroissa on kuitenkin Custom 58 AlnicoV mikrofonit. Omista en tiedä, yleismittari näytti lukemia 12,7 k talla- ja 7,5 k kaulamikrofonille. Vahaakin näytti kuoren alla olevan. Tuntuvat aivan kelpo mikeiltä ja ainakaan minulla ei ole tarvetta niitä alkaa vaihtelemaan. Mikrofonien kolot on maalattu jollain harmaalla ”häiriönpoisto” maalilla. Mikkikytkin on napakka ja potikat jämäkät.

Rautapuoli koostuu tune-o-matic tyyppisestä tallasta, trapetsi-peräkappaleesta ja umpinaisista Hagström logoisista 18:1 välitteisistä virityskoneistoista. Satula on grafiittikomposiittia ja nauhat ovat kokoluokkaa medium.

Minulla on kokemusta näistä nyt kahden kitaran verran, sillä ensimmäisen ostamani jouduin palauttamaan viallisen kaularaudan takia. Kitarankorjaajan tutkimusten jälkeen minulle tilattiin uusi samanlainen tilalle. Ensimmäisen kitaran nauhatyö oli ehkä aavistuksen parempi ja puut nätimmät, mutta ei mitenkään radikaalisti. Tästä nykyisestä hioin nauhat kevyesti, ja nyt soitettavuus on nyt oikeinkin hyvä. Ei se tehtaan jäljiltäkään tähän hintaluokkaan mitenkään huono ollut, mutta kun aina pitää jotain rassata… Samoin satula sai hieman viilasta. Lakkapinta on siisti, eikä sitä ole ihan tönköksi asti. Virityskoneistot ovat myös oikein kelvolliset, jopa hyvät.

Sointi ei ole mitään maatajärisyttävän taivaallisen upeaa, mutta täysin kelvollista ja vertailunkestävää tässä sarjassa. Akustiselta soinniltaan kitara on sopivan ”puumainen” ja sähköisessä soinnissa on mukavaa räyhäkkyyttä, mutta pehmeämmätkin saundit taittuvat hyvin. Saundi menee ehkä aavistuksen tunkkaiseksi tonet pienellä ja muutenkin tonepotikoiden toiminta on hieman äkkinäistä.

Hiukan toista kuukautta tällä on nyt soiteltu ja hyvälle vaikuttaa edelleen. Ei tämä nyt mikään Gibsonin ES-335 ole, mutta tähän hintaan ihan ok peli. Kannattaa kokeilla, jos huokeaa puoliakustista on vailla. Itse valitsin Hagströmin lähinnä fiilispohjalta. Se on kiva katsella, siitä tulee hyvälle tuulelle ja kaula istuu käteen kuin nakutettu.

Kirjoittanut Illu 13.03.2007

            800×600  -  84 kt.


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (12 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

oksatboys: Plussan annoin, koska tästä artikkelista oli minulle ehkä jotain hyötyäkin kun olen puoliakustista hankkimassa.
Muuki: Paljonko kustansi?
Illu: Tinkimällä lähelle Thomannin hintaa.
Axe83: Ihan jees artikkeli. Tommonen kitara mustana tulee varmaan joskus hankittua.
MarkoA: Hyvä perus arvostelu. Ei pelkkää oman hankinnan kehua. Kiitti jutusta!
haraldis: Mustanahan tuollainen tämän perusteella menee kyllä vahvasti harkintaan. Alle 500 saa nyt Suomestakin.

Yhteensä 6 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti