Muusikoiden.net
13.12.2018
Akustiset Furch-kitarat | Kohtuuhintaista eurooppalaista huippulaatua jo vuodesta 1981! 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

12.02.2008: kunnasja - Soundin ruuvausta keskihintai...


Artikkelin 1. osa:
http://muusikoiden.net/artikkelit/artikkeli.php?id=790

Kalustopäivitys: lisää keskihintaista rompetta

Piranha on hieno laite, mutta komppisoundi on pidemmän päälle osoittautunut hieman näkkileipäiseksi. Tätä oiretta on vaikea lääkitä, sillä kyse on ominaissoundista - keskikaistan purevuus häviää jos soundia yrittää keinotekoisesti scoopata. Soolosoundit ja cleanit ovat mukavasti kohdillaan, ja niiden suhteen aion pitäytyä jatkossakin Piranhan asiakkaana. Komppisoundi on allekirjoittaneelle edelleen se perustyökalu, josta kitaristi tunnistetaan, ja pikkuhiljaa aloin kaipaamaan parempaa. Päätin siis aloittaa uuden vaihtoehdon metsästyksen.

Kiitos JuSun, löysin itselleni komppisoundin tasan kerran kokeilun perusteella: Engl 530 "Modern Rock" etuaste sen soundin tarjoili ko. herrasmiehen treenikämpällä ruuvaillessani, ja soundi naksahti kerrasta kohdilleen. Engliä arvasin lähteä kokeilemaan tykästyttyäni aikanaan kaverin Fireballin soundiin. Myös toisen kaverin Powerball vakuutti. Hoksattuani ettei 530 etunen maksa kuin noin 500 euroa, pakkohan moinen Enkeli oli sitten tilata itsellekin. Eli keskihintaisilla mennään edelleen :)

Viimeinkin äksöniä

Laite saapui tänään. Kamppeet räkkiin, ja ruuvailemaan. Kertaakaan aiemmin en ole niin helposti löytänyt hyvää (itseäni miellyttävää) soundia kuin Englistä. Otin toistaiseksi käyttöön vain Lead-kanavan, koska valikoimiini ei kuulunutkaan stereopiuhoja joita tarvitaan G-systemin ja Englin väliin kanavanvaihtoja varten. Ruuvailin kuitenkin sen verran, että totesin puhtaankin kanavan erinomaiseksi. Laite tuleekin jaktossa palvelemaan paljon monipuolisemmin kun saan tarvittavat piuhat.

Lead-kanava käsittää 4-alueisen EQ:n; low / mid low / mid high / treble, joka todellakin puree herkästi. Potikat löysivät asentonsa hyvin läheltä klo 12:ta, eli mitään radikaalia ei tarvinnut edes tehdä. Botne on toisaalta miellyttävän pehmeä, toisaalta kuitenkin riittävän tanakka, ettei soundi mene muhjuiseksi. Mid low antaa alapurentaa, josta itse pidän. Mid high:lla soundista saa helposti perinteisen "marsuisemman", jota itse taas kaihdan. Pieni nosto kuitenkin paransi yleisilmettä. Treblen säätö on yllättävän pidättyväinen, potikkaa saa ruuvata suhteessa paljon enemmän kuin muita, ennen kuin ärsytyskynnys nousee hälyttäviin lukemiin.

Viva la EQ

G-systemin EQ etuasteen jäljessä tekee soundista "sen omani", ja edelleen allekirjoitan EQ:n tärkeyden kokonaissoundin luomiskertomuksessa. 5-alueista EQua jäin kaipaamaan. Tästä on toivomuslistaa kirjoitettu TC Electronicille, että saisiko päivitystä G-systemiin... Saa nähdä tuleeko ikinä.

Päättelyä

Peaveyn Classic 50/50 pääte on kyllä mainio. Rikas, täyteläinen soundi, ja säädettävyyttäkin on sopivasti. Kytkennät monipuolisesta vielä pykälän paremmat.

Hankin silti sen duunarisijaiseksi Lee Jackson Perfect Connection -päätteen kun Peavey ei ensin antanut tarpeeksi mökää, ja oli painava putkilaite herkkine osineen. Perfect Connection taas on trankku, Piiviin verrattuna tuplatehot (nimellisesti), ei hajoavia osia, 1U koko tarjoilisi helppoa roudattavuutta... Lee Jackson jää kuitenkin soundillisesti jalkoihin 6-0. Putki sen olla pitää. PConnection saa jäädä varakalustoksi, ei se huonokaan ole. Peavey vaan on parempi.

Roudattavuus ratkesi niin, että pistään etuasteen laitteet omaan 4U räkkiinsä, ja päätteen omaan 2U-räkkiin. Näin voi kanniskella kevyempiä palasia, eikä tarvi tinkiä soundista.

Laitoin Piivin kanaviin erilaiset resonance- ja presence-säädöt, jotta sain haluamani hyvät ominaisuudet kuuluviin. Saan ajettua molempia kanavia 4x12" Tech21:n kaappiini, jonka elementtien kytkentä on mystinen "parallel mono". Pitäisi siis tulla taajuusalueiden molempien päiden parhaat puolet esiin. Sopivasti munakasta, sopivasti terävyyttä. Voin suositella kokeilemaan vastaavaa "summa"soundia, mikäli päätteen säädöt sen mahdollistavat.

Maksimointia

Sonic Maximizer on edelleen käytössä, lähinnä pieni alapäiden hillintä ja yläpään hienosäätö on käytössä. Laite kuitenkin käsittelee signaalia ajallisesti ollessaan päällä, joka tekee loppusoundista hieman selkeämmän kuin ilman SMaxia.

Laitteiden reititys G-systemin ja toistensa suhteen on vielä mahdollisesti muuttuva tekijä. Yksinkertainen kytkentä on tällä hetkellä käytössä, jotta soundien tekeminen ja laitteiston oppiminen olisi mahdollisimman helppoa.

Stardate 24.01.2007

Hienosäätöä tulee varmasti jatkossa tehtyä, mutta tietyt peruselementit ovat nyt niin hyvin kohdallaan, että oikein hymyilyttää. Vedetään hetki henkeä tässä ja katsotaan miltä tuntuu. Piranhakin on alkanut oireilla midi-ongelmia, joten mistään ei voi olla varma...

Artikkelin jatko-osa 3:
http://muusikoiden.net/artikkelit/artikkeli.php?id=1093

Kirjoittanut kunnasja 25.01.2007

            605×138  -  14 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (11 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Omat soittokamat

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti