Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

17.11.2008: Roland Micro Cube


4.1.2007:

Ajattelinpa kertoa omia näkemyksiäni tästä Kitarakamapalstan toisesta kestosuosikista, eli monen monen mnettiläisenkin kotoa löytyvästä Rolandin pikkuisesta Micro Cubesta. Kyseessä siis 2 watin teholla varustettu mallintava kitarakombo, jossa on kokoonsa ja hintaansa nähden uskomaton määrä ominaisuuksia, ja mikä tärkeintä, myös soundi on riittävän terve useimpien tarpeisiin. 60 watin Line6:nen alkoi tuntua liian suurelta 30 neliön pahviseinäiseen yksiöön, joten kun Torilla pikkuista edullisesti kaupattiin, en voinut vastustaa kiusausta.

Micro Cube sisältää kuusi eri vahvistinmallinnusta, kuusi eri efektiä, viritysäänen (G, G# tai A), tarvittavat äänen sisäänmenot sekä kuuloke/äänitysulostulon. Virtansa laite ottaa joko mukana tulevasta muuntajasta tai vaihtoehtoisesti kuudesta AA-patterista. Kätevänä ominaisuutena patterit eivät kulu, kun vahvistin on kytkettynä verkkovirtaan. Micro Cuben kaiutin on kooltaan 5 tuumaa, ja kotelo on refleksikotelon tapainen, mikä auttaa osaltaan alapään toistossa. Painoa pikkuisella on 3,3 kiloa. Vahvistin on helposti purettavissa, joten tuunaajat pääsevät toteuttamaan itseään vaivatta. Itse maalasin eturistikon kirkkaanpunaiseksi, joka elävöittää mukavasti muuten niin tylsän väristä vahvistinta. Kannattaa siis ostaa jonkin muun kuin mustan värinen, uskokaa pois. ;-)

Vahvistinmallinnuksina Micro Cube tarjoaa vaihtoehdot Acoustic, JC Clean, Black Panel, Brit Combo, Classic Stack sekä R-Fier. Näiden lisäksi löytyy vielä Mic-valinta, joka on tarkoitettu käytettäväksi silloin, kun inputtiin on kytketty dynaaminen mikrofoni. Efektit on jaettu kahteen eri osioon, eli yhtä aikaa voivat käytössä olla joko delay tai reverb, sekä jokin nelikosta chorus-flanger-phaser-tremolo.

Mutta sittenpä itse asiaan, eli miltäpä pikkuinen kuulostaa? Ensimmäinen testi SG:llä tuottaa postiivisen yllätyksen; pikaisesti läpikäytynä jokainen mallinnus on ihan soitettavan kuuloinen, ja jopa efektit ovat maltillisesti annosteltuina "ihan kivoja", eli jopa käyttökelpoisia. Acoustic ja R-Fier jäävät ainakin aluksi vähemmälle käytölle, mutta ihan käyttökelpoisia nekin ovat; suosikeiksi nousevat jopa hieman odotetusti Classic Stack ja JC Clean. Volaa Microsta lähtee kotisoitteluun ihan riittävästi, mutta kuten monet ovat todenneet, isolla volalla ja ruudikkailla mikeillä elementin rajat tulevat vastaan, ja se alkaa "piereskellä". Paljon puhutusta tunkkaisuudesta ei ole tietoakaan, mutta SG:ni onkin omaamillaan mikeillään varsin kirkassoundinen.
Sitten hieman tummuutta peliin, ja testiin Ibanez EMG:n aktiiveilla varustettuna. Ja kuinka ollakaan: Micron soundi muuttuu hyvin tummaksi, jopa Tone-potikan ollessa kaakossa. Mutta ei hätä tämännäköinen, puolitetaanpas mikki, ja kas: taas soi Rainbow ja AC/DC komeasti. EMG 89 on siis selkeästi liian ruudikas mikki Micro Cubelle puolittamattomana, mutta puolitettuna homma pelaa. Hieman apua tummuuteen saa toki eq-pedaalilla, mutta ei Ibanezilla silti mielellään Cuben kanssa "urku auki" soittele. Itse pidän kuitenkin pelkästään positiivisena asiana sitä, että Micro Cubella soitettaessa eri kitarat myös kuulostavat eri kitaroilta.

Micro Cube soveltuu erityisesti kotisoitteluun ja helposti mukana kulkevaksi vahvariksi. Kuulokeliitäntä on suhteellisen hyvän kuuloinen sekä kohinaton, ja esimerkiksi iPodia ulkoisena äänilähteenä käytettäessa on helppo fiilistellä biisien mukana. Kotisterkaksikin (vaikka ei tarkalleen ottaen stereo olekaan) siitä hätätapauksessa on, tai vaikkapa lauluvahvistimeksi.

Plussat:

+ Soundi (varauksin)
+ Pieni koko, kulkee helposti mukana
+ Mallinnukset
+ Riittävän monipuolinen ja samalla kuitenkin mukavan simppeli
+ Monikäyttöisyys esim. mp3-soitinten kanssa

Miinukset:

- Pieni elementti, alkaa "piereskellä" suht helposti ruudikkailla mikeillä vähänkään reippaammilla äänenvoimakkuuksilla
- Suhteellisen tummasoundinen, vaatii monilla humpparikepeillä soitettaessa kaverikseen esim. eq:n

Yhteenvetona voi vain todeta, että ei Micro Cubea suotta suositella aloittelijoiden ensimmäiseksi vahvistimeksi, sekä toisaalta kokeneemmille mestareille kotisoitteluihin. Pieni koko tosiaankin hämää, sillä kyseessä on todellinen linkkuveitsi, joka loistaa erityisesti liikkuvassa käytössä, mutta on omiaan myös kotifiilistelyihin. Bändisoittoon Micro Cube soveltuu vain hätätapauksessa, tai jos löytyy mahdollisuus mikitykseen tai muuhun "avittamiseen".

Edit. Lisätty kuva ja korjattu typo

Lisähuomio 1.7.2007:

Strato hyvillä mikeillä, Carl Martin Red Repeat -delay & JC Clean -mallinnus. Parhautta.

Kirjoittanut Wespa 04.01.2007

            450×600  -  35 kt.


Arvostelu

4,54,54,54,54,5    (53 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Peter Spiegelmann: Itselläni on Cube30 ja aika hyvä peli on. Serkkupojalla on tuo microcube ja se on aika laiha vahvari, mut sopiva kotisoittoon tai aloitteluun..
Peter Spiegelmann: AA=asiallinen artikkeli.
Investigator: Oli mukava lukea juttua juuri hankkimastani vahvarista:) Tosiaan soundiltaa aika tumma, itsekin sitä huomasin. Ja jonkinlaista pärinää esiintyy kun laittaa volaa. Olen ostamassa LS kopiota kahdella humpalla. EHkä ei olekaan sopiva kitara kyseisen kanssa?
Wespa: Ei ne humpparit sinänsä mikään ongelma ole, vaikka minulla tuo SG on suht äkäsillä mikeillä, niin silti toimii komeasti. Jos vaan suinkin mahdollista, niin ota Cube mukaan ja kokeile ennen ostamista.
Iron Horse: + Soundi riittävän kirkassoundisten kitaroiden kanssa -Mitä ihmettä tuo tarkoittanee?
Wespa: Sitä että Micro Cuben soundi on hyvä sellaisten kitaroiden kanssa, jotka eivät ole ominaissoundiltaan liian tummia. Vahvarin oman eq-säädön rajoittuminen pelkkään toneen on ongelmallista joidenkin kitaroiden kanssa.
Iron Horse: Sä et tajunnu vissiin, sanajärjestys ja muu tökkii hieman
Wespa: Hehe joo onhan toi vähän hankalasti sanottu, muokattakoon paremmaksi.
: Sä et tajunnu vissiin, sanajärjestys ja muu tökkii hieman
s151669: Oma yksilöni piereskelee huomattavasti vähemmän kun sitä käyttää muuntajalla. Johtunee siitä, että nimellisesti 9V muuntajan tyhjäkäyntijännite on 12V jolloin vehkeestä saa hippusen lisää tehoa. YMMV.
ibaroland: itseläni ollut microcube reilun vuoden,hiukan ihmettelen,jos voit saada vahvarin "piereskelemään"30 neliön yksiössä,itellä ibanez rg vakio ja iso talo.ennemmin juoksee perhe pihalle kuin vahvari pieree(vai johtuneeko musiikkityylistä tai soittotaidosta :).
Wespa: Joo, ei se toki pienellä volalla pierekään, eli aika pieni miinus sekin
Maraaa: Jyyrämetallisteille (kuten minulle) kelpaa myös hyvin kun ottaa R-Fierin ja volat ja gainit täysille, tonet "nollille" ja ilman efektejä!
efunkelist: Plussista puuttuu erinomainen toimivuus paristojen kanssa! Varauksetta pystyy vetää vaikka keikan freeseillä pattereilla, kestää soittoa tuntikausia.
Wespa: No pahus, unohtui tuo patteriasia koko artikkelista, en itse tosin ole kertaakaan käyttänyt pattereilla..
Pekkapoika: Hyvin pelaa... Ostin tuommosen ja toimii aivan vi**n hyvin, sekä pattereilla että ilman.
Pekkapoika: siis sekä pattereilla että verkkovirralla... noniin
kentsus: kuulokeliitäntä on imo aika kuraa :)
ravensoul: Hyvä artikkeli. Tuosta kuulokeliitännästä on unohtunut mainita, että toimii myös äänitystarkoituksiin liitettynä suoraan esim. äänikorttiin. Kätevä ominaisuus sellaisille, jotka eivät osaa tapella tietokoneen mallinnussoftien kans.
janis: Vertailun vuoksi VOX DA5 soi omasta mielestä paremmin. Harmi että suomen maahantuoja hinnoitellut VOXin pilalle. VOX on Saksassa saman hintainen kuin CUBE.
Wespa: Paljon on samaa ylistävää kommenttia kuulunut Voxista. Pitäis varmaan koestaa, vaikka Cube ei takaisin kiertoon olekaan lähdössä.
vcr: On kyllä ian huippu laite kokoisekseen, tuunailin omaa "vähän" http://muusikoiden.net/dyn/users/38919.jpg
fiat600: micro cube on loistava vahvistin, siitä löytyy kaikkea mitä tarvitaan, yksi kritiikki on: siitä puuttuu footswitch kytkimen paikka
Tender: Kiitos idiksestä maalata tuo eturitilä. Sai hienon sinisen värin eilen. :) Hyvä arvostelu myös!
Oksanen: miten tuohon saadaan mp3-soitin kiinni?
PenaL: Tuo on varmaan hyvä treenivahvistimeksi, studion nurkkaan tm.s kun ei halua käynnistää isoa vahvistinta ja haluaa kokeilla jotain soittojuttua. Saakohan tuohon lisäkaapin kytkettyä ja jos saa, tilttakohan päättäri?
Wespa: on tuohon jotkut lisäkaappia tai muuten vaan parempaa elementtiäkin kytkenyt, kitarakamapalstalta löytyy haulla lisätietoa..
Tommittaja: Kiitos myös tuosta maalausideasta! taidankin laittaa sen punaseks tai valkoseks... saakohan sitä helposti irti sitä ritilää?
Wespa: ritilä on vain parilla ruuvilla kiinni, eli ei ole iso vaiva/riski irrottaa :)
Chimera: "ja esimerkiksi iPodia ulkoisena äänilähteenä käytettäessa" Tästä tuli mieleen, että kerran kun oli oikein toden teolla harjoiteltava tulevaa keikkaa varten biisejä niin sijoitin uskollisesti palvelleiden Sennheisereideni alle nappikaiuttimet suoraan
Chimera: ...nokialaisesta matkapuhelimestani.
Chimera: YEEAAAAAAHHH!!!!
keminkaali: miten micro cuben saa toimimaan kuulokkeiden kautta vaikka laitan takaa olevaan auxi paikkaan kuulokkeen ei ääni tule kuulokkeista vaan vahvarin kaiuttimesta?
Pera_69: Keminkaali, Se Auxi on sisääntulo, käytä Rec out/ Phones. No olet sen jo varmaan tähän mennessä iskin huomannut. Tänään toteutettiin kokeeksi jamit kytkemällä 3 kpl microcubeja + yksi pikkumarsu mikserivahvistimeen, ja kyllä tosiaankin soundi on ihan ok.

Yhteensä 34 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle