Muusikoiden.net
18.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

22.09.2006: Marshall 6100 30th Anniversary


Vahvistin on valmistettu Englanissa 1994 (sarjanumero 94...) ja päätyi minulle käytettynä Kuopion Flangerista 7500 markan kohtuulliseen hintaan vuonna 1995 anniversary series 4x12 kaapin kera.

Tehoa nupissa on 100 wattia neljän EL34 putken voimin (toimii ilmeisesti myös 5881:lla joihin Marshallilla myöhemmin väliaikaisesti siirryttiin EL34:n toimitusongelmien vuoksi). Halutessaan voi vahvistimen takapaneelin kautta pentode/triode kytkimen ja hi/lowpower kytkimen avulla saada tehoa pudotettua 50 tai 25 wattiin. Pääteasteputket on suojattu kahdella sulakkeella ja ledi ilmoittaa missä putkessa ongelma ilmenee. Tehon puolitusmahdollisuus on myös putken rikkoutuessa hyödyllinen, koska nappia vääntämällä saa hajonneen putkiparin pois kierrosta.

Vahvistimessa on kolme erillistä kanavaa (clean, crunch ja lead) jotka saavat potkunsa seitsemästä 12ax7:stä. Kanavoiden valinnan voi suorittaa vahvistimen etupaneelista, footswichistä tai Midi:n kautta. Midiohjattavuus helpottaa huomattavasti riverdancea mikäli harrastaa efektejä reippaammin; huono esimerkki, soolosoundiin kaikua ja flangeria - komppiin tremolo ja chorus -> midiohjaimen avulla yhden polkaisun homma. Kanavilla on erilliset kolmialueiset EQ:t, volumet ja särökanaville (crunch ja lead) gainit. Lisäksi jokaisella kanavalla on muutama painokytkin äänen lisämuokkaamiseen.

Vahvistimessa ei ole itsessään efektejä, ei edes jousiikaikua. Toisaalta efektiloopin säädöt ovat hyvin moninaiset, takapaneelista voi valita rinnan tai sarjaan etu ja pääteasteen välille, sekä säätää kanavien keskinäistä efektirikkautta. Etupaneelista taasen säätää loopin efektien kokonaisvoimakkuutta suhteessa kuivaan signaaliin.

Takapaneelista löytyy lisäksi XLR-out liitäntä nauhoittamiseen, kuitenkin suosittelen mielummin mikitystä. Käyttökelpoinen kuitenkin mikäli mikrofoneista on pulaa, muutoin haisee lähinnä syyksi tuolloin suolaiselle ovh:lle.

Vaikka kanavavaihtoehtoja on monta, on vahvistimen perussointi kuitenkin kaikissa läsnä, joten cleani ei ole fenderi, crunchi marsu ja leadi mesa vaan kaikissa kanavissa on selvä marshall-leima.
Puhtaalla kanavalla on ym. eq:n lisäksi bright ja midshift kytkimet, joiden avulla halukas varmaankin saisi loihdittua erilaisia country, bluegrass... soundeja - itselläni tämä kanava on kuitenkin jäänyt vähimmälle käytölle koska tykkään että puhdaskin hieman rohahtaa kovemmin käskiessä ja puhtaaseen soundiin olen käyttänyt Crunch kanavan ensimmäistä moodia.
Crunch kanava jakaantuu "mallintamaan" JTM45/JCM800/JTM900 vahvistimia, jakaantuen pääasiassa gainin määrän suhteen kolmeen moodiin (a/b/c). Näistä b moodi on osoittautunut käyttökelpoisimmaksi. c- moodissa gainia ja kompressiota on turhankin paljon kello kahdentoista jälkeen, tosin hi-gain komppiin Crunch kanava toimii paremmin kuin Lead paremman alapään erottelevuuden vuoksi.
Lead kanava soveltuu pääasiassa - kuten nimikin antaa olettaa - sooloiluun. Ruttua on gaini lähes nollassa jo selvästi, sustaini on piiitkä ja yksittäiset nuotit erottuvat hyvin. Kuten yllä mainitsinkin komppi kuitenkin alkaa puuroutua tällä kanavalla, varsinkin jos gainia avaa yli puolen välin (järjettömyyspykälän).
Vaikka säätömahdollisuuksia on reippaasti, pääsee fotswitschillä käsiksi vain kolmen kanavan vaihtamiseen ja esim. Crunch kanavan modet ovat etupaneelin nappuloiden takana. Lisäksi näiden välillä soinnin lisäksi on myös äänenpainetasossa eroa, joten suoraan lennosta ei vaihto helposti onnistu.

Vahvistimessa on säätämistä runsaasti, varsinkin kun triode/pentode kytkin (tehon vähennyksessä) vaikuttaa hieman perussoundiin. Soundien monipuolisuutensa puolesta voisin tätä suositella kenelle vain, roudattavuutensa puolesta en oikein kenellekkään. Mahdollisesti studiossa tai useamman musiikkityylin työläisenä voisi hyödyntää myös ruuvamisen takaa löytyvä potentiaali. Etenkin kun, varsinkin aluksi, moninaisuus aiheutti ainakin itselle lähinnä vain valitsemisen vaikeutta. Isongainin Marshalleista tämä on ehdottomasti eliittiä, toisaalta kaikille brittisärö ei ole parhautta.

Marshallin sivuilla: http://www.marshallamps.com/heritage/anniversary/30_anniversary.asp

Manuaali, kytkiksiä, ym:
http://www.drtube.com/marshall.htm#AN30

Kirjoittanut Pnctocn 22.09.2006

            800×600  -  142 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (12 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

jooki1: Hyvä artikkeli. Plussaa napsahti.
tuluppa: hienoa
Vainhaalee: Mukavaa luettavaa...
joonas_the_great: hyvä artikkeli, + tuli. Toi sininen päällyste on mielettömän makee!
Mesa Man: Hyvä juttu!
Mesa Man: ...niin hyvä että GAS iski ja oli pakko hankkia omaksi asti! Nyt rokkaa Printz Amps Custom Mod -versiona! : )

Yhteensä 6 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti